Politika Sergej Sekulović, politički analitičar i advokat

Tri protesta sa istim ciljem će zbuniti narod

Sekulović, foto: Dan

Najava protesta sa tri različite strane, a sa istim ciljem rušenjem režima Mila Đukanovića i konačnim oslobađanjem institucija, može samo zbuniti građane, kaže Sergej Sekulović, politički analitičar i advokat. On je u izjavi za Dan istakao i da će narod dodatno biti zbunjen s obzirom na to da će se sve to dešavati u izbornoj godini.

“Neobično je da proteste istovremeno organizuju tri strane. Ovo će vjerovatno zbuniti potencijalne učesnike i smanjiti njihovu snagu. Ovakve najave se eventualno mogu tumačiti u kontekstu izborne godine, odnosno kao najava kampanje”, kazao je Sekulović.

Komentarišući prestanak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Sekulović je kazao da je politički dijalog trebalo da dovede do kompromisa koji bi za rezultat, između ostalog, doveo do političke stabilnosti, ali da to nije uopšte tako.

“Kako izgleda, proces ide u suprotnom smjeru. Kako će izgledati godina pred nama, a u kontekstu i protesta i svega ostalog, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno – to bi bio korak unazad u smislu izgradnje demokratskih institucija i zrelosti društva da konfliktne političke procese usmjerava na moderan način. Poruka koja se šalje je da je naš sistem potpuno nezreo i nespreman da kanališe konflikte na način na koji bi nas preporučio ili svrstao među evropske demokratije. Očigledno je prevagu odnio balkanski sindrom”, kaže Sekulović.

Po svemu sudeći, kako ističe, naredna godina će biti iscrpljujuća i konfliktna.

“Ovakvo ponašanje pokazuje suštinsku nespremnost da usvajamo evropske standarde i da nijesmo spremni da institucionalno kanališemo konflikte”, zaključuje Sekulović.

Pokret Odupri se još odlučuje o datumu održavanja narednih protesta. Kako su najavili na prethodnom okupljanju 7. decembra ispred zgrade Skupštine, do kraja mjeseca će organizovati sigurno još jedan skup. Ista najava stigla je i od Demokratskog fronta, odakle su kazali da neće čekati januar 2020. godine da pokrenu proteste već da će to učiniti do kraja ovog mjeseca. Ipak, ni oni se nijesu izjasnili kada bi to prvo okupljanje moglo biti.

Najava o protestima stigla je i od Duška Kneževića, vlasnika Atlas grule, koji je trenutno u Londonu i koji je saopštio da Crnu Goru očekuju žestoki protesti poslije Pravoslavne nove godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Do kada ce novine Dan izlazit u cg..To je fasistucke novine strane drzave u cg..Dali je miguce da takve novine se prodaju u Njemackoj ili Svajcarskoj..Austriji..Dali se moze to sprijecit u cg..dan je MRAK novine srvijabake tajne sluzbe

Evo ništa a ti
Gost
Evo ništa a ti

Pa to se Risto dogovorio sa Milom.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Primitivizam. Koga to više interesuje. Uhvatite se ozbiljnog političkog posla . Ulice su vam pokriće za neznanje i nerad

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Kako bi državom zajedno vladali, kad ne mogu da se dogovore ni oko zajedničkih protesta? I da je uzmu, koliko bi im trajala vlast, prije nego što je vrate DPS–u?

Send this to a friend