Politika

Trifunović: Više od 100 fantomskih portala radi protiv Crne Gore

Darko Trifunović

Stručnjak za bezbjednost i univerzitetski profesor Darko Trifunović kaže za Dnevne novine da je donošenje novog zakona o medijima došlo u pravom trenutku jer je Crna Gora, u središtu hibridnog rata.

Anonimni mediji kojima se ne zna ko stoji iza njih, a čiji je zadatak širenje dezinformacija, manipulacije i izvrtanje realnosti, nijesu ništa drugo do metode specijalnog rata.

“Da se ne radi o tome, zašto bi se krio identitet pojedinih medija? To je isto kao kada imaš čovjeka koji ide ulicom i nosi masku ili fantomku na glavi jer je već učinio neko nedjelo ili se sprema da to uradi. E to je pandan za anonimne portale”, kaže Trifunović.

<<<Otpravnica poslova u Ambasadi SAD: Borba i IN4S rade po direktivama Kremlja, Sputnjik kontroliše ruska Vlada<<<

Predlog zakona o medijima, podsjetimo, uskoro će biti razmatran na sjednici Vlade Crne Gore. Kompletan tekst ovog akta je prošao četiri ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije i dobio “zeleno svijetlo” da je usaglašen sa standardima EU. Novim rješenjima je predviđeno da u impresumu svakog medija, dakle i onlajn, mora stajati i vlasnička struktura, što do sada nije bila zakonska obaveza za elektronske publikacije.

Trifunović je uvjeren da će novim zakonom mnoge stvari biti riješene, da će profesionalni, ozbiljni mediji i novinari biti zaštićeniji.

“Najviše će biti pogođeni lažni portali, jer će morati da se zna ko nosi uređivačku politiku, gdje je sjedište medija, ko je vlasnik… Dakle, znaće se identitet medija. Nepostojanje takvih podataka unosi pravnu nesigurnost, jer svako može da napiše najveće gadosti i da ne odgovara. Kako da se braniš od toga, koga da tužiš? Novim zakonskim rješenjima to ubuduće neće biti moguće, pod uslovom da ostanete istrajni u njihovoj primjeni”, poručuje Trifunović.

On podsjeća da se dugo vremena bavi istraživanjem mreže lažnih medija, i da je identifikovao više od 100 takvih portala koji su usmjereni prema Crnoj Gori.

“Mnogi od njih su van vaše države, ali se bave Crnom Gorom, širenjem lažnih vijesti, dezinformacija, izvrtanjem realnosti i sijanjem nepovjerenja. Koliko imate medija koji mogu da im se suprotstave plasiranjem pouzdanih, tačnih informacija, razobličavanjem specijalnog rata protiv Crne Gore 20? Mislim da sam mnogo rekao, da ih je desetak i to je to. Sada uporedite tu cifru i stotinu portala koji idu na vas. Dakle, ovo nije prepadanje, samo realnost. Novi napad na Crnu Goru neće biti onakav kakav je bio 2016. on će počivati na tome da se izazove nepovjerenje, da se iz nepovjerenja rode sumnje u sve i svakog, od najbližih u porodici, do najbližih poslovnih saradnika. Novi akteri napada na Crnu Goru neće biti naoružani, ali neće biti ništa manje opasni. Naprotiv”, ocjenjuje Trifunović.

Trifunović naglašava da će glavna meta, kao i do sada, biti predsjednik države Milo Đukanović, kao lider koji je Crnu Goru uveo u NATO i koji će je uvesti u EU, ali da će na meti biti i njegovi saradnici kako bi se razvilo nepovjerenje.

“Krenuće propaganda o odnosima između predsjednika i premijera, ministara, tužilaca, sudija, policije…Nije isključeno da se pojave i lica iz javne uprave koja su u hijerarhiji vlasti nečim bili nezadovoljni. Uključiće se i ekipe za pritisak preko društvenih mreža. Tražiće se protivnici Crne Gore, predsjednika Đukanovića svuda i njihova priča kružiće preko društvenih mreža, preko raznih medija, lažnih portala, preko nevladinih organizacija koje su te medije stvorili. Kada sve ovo imate u vidu jasno je koliko je značajno da upravo sada donosite novi zakon o medijima, da konačno institucije, ali i pojedinci imaju mehanizme da se zaštite od onih koji rade protiv vas”, poručuje Trifunović.

Trifunović ističe da je jako bitno zakonski urediti ko može biti medij, te da je nevjerovatno da se medijskim poslom bave nevladine organizacije.

“U Crnoj Gori, i ne samo kod vas, sada imate nakaradnu situaciju da se kao medij predstavljaju nevladine organizacije, što je slučaj sa portalom IN4S čiji je osnivač NVO. Kako nevladina organizacija može da se bavi medijskim poslom? Ja nemam dilemu da je taj portal napravljen u funkciji propagandnog rata, širenju laži i dezinformacija, i što je najgore, širenje rasne, vjerske i etničke mržnje među narodima Crne Gore. Ali, izvinite, vi to puštate”, ističe Trifunović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edi89
Gost
Edi89

Mudrom i pametnom politikom , drzavno rukovodstvo je ucinioo Crnu Goru razvijenom zemljom koja moze da se izbori sa ovakvim napadima

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ajjj mene..Ajjj …Sendviča mi daj..Ajj meni AAajjj

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Svakom zdravomislecem covjeku je jasno kakva se kampanja vodi protic crnogorske drzave

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Srecom drzavno rukovodstvo zna kako da se odbrani od takvih laznih dezinformacija

Zigman
Gost
Zigman

Crna Gora je na udaru nacionalistickih interesnih sfera Moskve i Beograda

Biiijeloo Polje
Gost
Biiijeloo Polje

Braco Cenogorci, srecan nam dan Sandzaka svima!

Abraham Lincoln
Gost
Abraham Lincoln

Sandzak iritirajuci naziv samo se spc nervira kao i duge brade

Biiijeloo Polje
Gost
Biiijeloo Polje

Avrame nek nam je nazdravlje! Ori se po sjeveru pusti bradonje. 💗

Glava
Gost
Glava

Izbaci ona tri sto je pomenula ona amerikanka azijskog porjekla i nabroj ih bar deset da se i njih pripazimo.

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Vjerovatno se i administrator smije kada pročita da neko u komentarima za sebe navede da živi u inostranstvu a u stvari piše komentare iz Mataguža,Boana,Orje Luke,Berana…Gradovi u kojima “žive” su Frankfurt na Limu,Amsterdam kraj Bistrice,Minhen na Ribnici…

Petar
Gost
Petar

Eve ga Trifunović šaldžija, opet mu kupili pljeskavicu kod Lokija da izjavi nešto 😆😆😆😆

Tina
Gost
Tina

Evo ga opet ovaj fantom. Ko je zbilja ovaj?

Mik Dzoger
Gost
Mik Dzoger

Neki došljak iz Rep. Srpske u Srbiju, profesor na Fakuletetu bezbjednosti u Beogradu i najvažnije od svega ZA PARE RADI I PRIČA ŠTO POŽELIŠ.

Sara
Gost
Sara

Danas izgleda svi mogu da se bave medijskim poslom

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Devedesetih godina su neprijatelji CG bili oni koji su se izjasnili kao Crnogorci. Ista vlast,samo novi neprijatelji.

Politikolog
Gost
Politikolog

Bice veselo sledece godine kad budu izbori, ko zna koliko ce laznih portala da se pojavi, a sve sa ciljem stvaranja iskrivljene slike o Cg

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Dovoljan je CDM

cistacica
Gost
cistacica

Ja vise nista ne vjerujem portalima, jedan prenosi jedan, drugi prenosi nesto drugo.. Vecina iskrive stvarnost i predstave je onako kako njima odgovara

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

A u DPS?..mislim CDM

Maida
Gost
Maida

Treba donijeti taj zakon kako bi se zastitili svi novinari koji posteno i odgovorno obavljaju svoj posao, a ne spinuju i sire dezinformacije

RatoMir
Gost
RatoMir

Dosta ima portala kojima se ne zna istinski vlasnik, koji su osnovani samo sa ciljem sirenje dezinformacija

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Ruska posla,preko medija se danas ratovi vode ,nista tenkovi i puske

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

I posle se pitamo odakle djeci pojedinih “novinara” novac da studiraju i bahanalisu se po inostranstvu.

Dule
Gost
Dule

Za ove na vlasti se ne pitamo odakle njihovoj djeci pare jer znamo odakle su.

Leart
Gost
Leart

Medojevic je bacao fake news i spinovao jos prije 20 godina ahhahahah

FBI
Gost
FBI

Hibridni Rat koriste islamske država i Rusija izum kako bi saznali o svemu u drugim drzavama ne treba vam hibridni imate Facebook stranicu crnogorke najljepse djevojke i svako ko pogleda slike tih djevojaka dolazi do zakljucka Jeftino ili nude svakom zato brakovi mozda i pucaju

DuRo
Gost
DuRo

Sreca te odselih iz Milove Crne Gore…ko o cemu Milo o neprijateljima…i evo tako 30godina…a plate 300€.

Joo
Gost
Joo

nazad u Srbistan?….bas si se usrecio…..

DuRo
Gost
DuRo

Joo…U Deutshlandu sam druze botovski…

samo kažem...
Gost
samo kažem...

I mi da počinemo…

MINHEN
Gost
MINHEN

I ja sam zbrisao brato mili, tamo u tom nesrećnom Crnonegru samo love i spaljuju vještice evo 30 godina. Žao mi onog naroda, ispran im mozak. Kad bi imao neki dobrotvor pa da im svima plati neđelju dana da odu bilo đe u svijet, odmah bi progledali i čim bi se vratili u Mrčonegro, ovako žive u nekom lažnom univerzumu,… Više »

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Nijesi ti dalje od Mojkovca vidio, moj MINHEN…

Abraham Lincoln
Gost
Abraham Lincoln

Pope u kojeg ti BOGA VJERUJES lcf. 616

Dakica
Gost
Dakica

Samo ne znam dokle ce jos moci da pisu lazi i da manipulišu ovim narodom

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Odavno vise ne citam te portale koji zarad citanosti bi uradili sve. I pisu sve i svasta, a prica im veze sa istinom nema

Timi
Gost
Timi

Pa evo čitaš, CDM ti je taj.

nenad mne
Gost
nenad mne

Kako ti zaluta na ovu bandu?

Sony
Gost
Sony

Zna se koji su portali osnovani da bi samo pisali lazi. Ali nece se jos dugo moci tako, mora se i tome stati na put

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

In4s je jedna bruka od portala, one bljuvotine i lazi samo oni mogu da pisu, niko normalan

Talog
Gost
Talog

In4s.je jedini portal koji se drzi istine.bilo vam pravo.bilo vam krivo.

Djekna
Gost
Djekna

Pa zna se da su ti portali placeni od ko zna koga, ali ko vise vjeruje u njihove lazi koje sire samo da bi bili citani.

Mrgud
Gost
Mrgud

Obraća li ko pažnju na komentatore sa portala,očigledan primjer.

Toni
Gost
Toni

Paranoja je opasna stvar.

Mrgud
Gost
Mrgud

Je li izdaja bolest?

Bizon
Gost
Bizon

Vlada Crne Gore misli na Ruse ili kad kaze Rusija misli na Srbe i Srbiju? Vezano za hibridni rat treba neko u mitropoliju da pogleda ima sigurno popova koji vole android samsung

Raso
Gost
Raso

Stokamberg, Budaloskovic, i na kraju ovaj Triperunovic kao slag na tortu.

Mrgud
Gost
Mrgud

Komentar kao i komentator. Kao raso u kasno proljeće.

Astra
Gost
Astra

Ovo je pokušaj da se partijski privatizuju mediji, svaki portal će da bude poput CDMa, pun hvale za rad partije. Nećemo više moći pročitati par različitih mišljenja, pa izvući svoj zaključak, no će nam biti kao u Srbiji, Vučić uradio ovo, Vučić uradio ono, niko kao Vučić. Sve je manje slobode u ovoj izvitopereneoj državi, ne znam zašto nas Amerikanci… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Možeš li nabrojati koje se dnevne novine iz CG prodaju u Srbiji?

Astra
Gost
Astra

Druže, bitno je da ima više strana, više priča, valjda si sposoban sam da doneseš zaključak dešavanja, netreba niko da ti govori o tvojoj stvarnosti i šta se dešava oko tebe, i šta bi trebalo da se dešava? Što više novina, portala, televizija to bolje, pa makar bile i iz drugih zemalja, nismo mi sjeverna Koreja da imamo jedne novine,… Više »

Gile
Gost
Gile

Za ove sto pitaju koliko ne ovaj placen za ovo,isto koliko ako ne i manje od ovih domacih sto pljuju cg!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bilo bi lijepo da navedete da je za vrijeme NATO agresije 1999.godine, gospodin Trifunović uhapšen od strane vojske SRJ, zbog snimanja vojnih objekata i postavljanja lokatora.

Đorđije
Gost
Đorđije

To sigurno procitao u Politici? 😁

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ima snimak na youtube gdje gospodina Trifunovića pitaju o tome, pa poslušaj njegov odgovor.

Titograd
Gost
Titograd

Jedan je NATO i junačka 1999!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, u pravu si, junačke Košare i Paštrik. Slava junacima.

Titograd
Gost
Titograd

Bum, Bum, sjećaš li se pope?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Naravno, imaju i snimci kako ste prošli na Košarama i Paštriku.

nenad mne
Gost
nenad mne

Oli nam, samo navesti izvor informacija, a da nije Informer?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nenade, ukucaj na google pa ćeš naći njegovu emisiju u Ćirilici.

DRaX
Gost
DRaX

Cdm ne smije da objavi moj smisleni komentar!!! Sta sam napisao…sjetimo se 1991 godine…ko je bio neprijatelj Crne Gore? Slavko Perovic,pa 1992godine su to bili Bosnjaci…pa 1998godine Slobo Milosevic,pa Kostunica…sad su Rusi…A cijelo to vrijeme je ko na vlasti- DPS i Milo…Ja zivim u Sloveniji.Ovdje je ljudi sloboda.Zasto? Ljudi su fino placeni za svoj rad.Ne razmisljaju o spoljnim i unutrasnjim… Više »

free samples
Gost
free samples

svaka ti je na mjestu dakle ovoj vlasti svi su bili neprijatelji! Zar to nije malo cudno i ovijem DRPS botovima?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

DRaX ti si u mom komšiluku ti Sloveniju nijesi vidio osim na razglednici muči mrčo.

Garo
Gost
Garo

Niksicanine…e neka si mu reka’…zasluzio si sendvic iz France…Dosta ti je to za danas.

Markoni
Gost
Markoni

Ima istine za neke portale,al Milo zna da se narodu vise smucilo ovakvo “vladanje” pa sad ide na pricu o hibridnom ratu 😵😵👀 No ima brava da i dalje podrze ovakvu sortu,ka ovaj iz Nišića 😠

gost
Gost
gost

kako se šumari raspamete kad ih otkriju, ko guje ljute sikću, nekidan Bešlin sad Darko…hehehe

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Srbi, i oni koji su umislili da su Srbi, ne vole Crnogorce koji vole Crnu Goru, ali ako uoče Srbina koji kaže nešto u korist Crne Gore (nije bitno što to priča iz ugla svoje profesije) oni tog Srbina mrze.

DRale
Gost
DRale

Tebi nema pomoci…Samo mrzis

boki
Gost
boki

Znači dobro su napali. Oće opet izgleda da nam otmu državu i Mila. Sa državom šta oće ali Mila neka nam ne diraju!

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdm gdje mi je komentar…..????????

Vaše ime*
Gost
Vaše ime*

Veci problem za crnu goru su ovi sto je pokradose do temelja pa nam djeca idu u prsle skole i nemamo se dje lijecit.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovo onaj te je postavljao lokatore ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Jeste. I lazno se predstavlja kao profesor.

Oli
Gost
Oli

Ovo onaj koji raskrinka ruske spijune

Burin
Gost
Burin

Najveći problemi Crne Gore su u njoj. No, da bi se skrenule misli sa tih, stvarnih problema, potreban je neprijatelj sa strane, uz kosti koje se svako malo bace pred raju. To što nam je zemlja opljačkana i još uvijek se pljačka nije bitno. Nikad sreće…

Crni
Gost
Crni

Ne mlati profesore…koga briga za nas…

Joko
Gost
Joko

Najveći neprijatelji Crne Gore su dušmani koji su ovđe rođeni, a rođenu bi majku prodali da bar jedanput odu na derbi u beograd.

Bizon
Gost
Bizon

ZIVA istina

Joxim
Gost
Joxim

Čisti komunizam. Zucneš protiv vlasti,postaneš rušitelj CG. Nisam ni od koga čuo da su oni žuti prsluci neprijatelji Francuske.

(18)➕
Gost
(18)➕

Zuji protiv vlasti koliko te volja, ali protiv države da zujiš to neće moći.
I naravno, kada bi se žuti prsluci zalagali za ukidanje Francuske i da postane pokrajina Belgije, bili bi proglašeni neprijateljima države, naravno.

Marylapen
Gost
Marylapen

Samo sto ne vole Jevreje i sve strane bas divna partija

Mark
Gost
Mark

Kako moze zakon o medijima urediti pitanje portala koji su vecinom iz inostranstva kako ti kazes Trifunovicu ?! Samo mi to objasni !?

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Kao u Kini i Rusiji.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Koliko si plaćen “srpski” profesore?

Dule
Gost
Dule

Kako je pametan ovaj po faci mu se vidi pih vucic i ovaj nas koriste iste ljude za svoje zadatke

Petar
Gost
Petar

Konacno neko ko je prepoznao sustinu problema.Sada je moment da se neprijateljima CG konacno slomi kicma. Sad ili nikad.

apis
Gost
apis

Ko si ti da odredjujes ko je neprijatelj?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Apise, sa svojim nickom, sam si se odredio. A to je lako, to su oni koji rade i pričaju protiv interesa svoje države a za korist neke druge države. A vi sa vašim razlozima, zbog kojih izdajete Crnu Goru ste presmiješni.

Bar4me
Gost
Bar4me

Neprijatelj se odredi sam.

FBI
Gost
FBI

Crna ruka jeli to ruska pjesma crni covjek?

Send this to a friend