Politika

U Budvi rotacije od 400 hiljada eura

Budžet opstine Budava za ovu godinu uvećannje za 400 hiljada eura u odnosu na prethodnu, a taj novac biće namijenjen upravo za isplate naknada kadrovima koji su obuhvaćeni rotacijom.

Za plate zaposlenih je ove godine opštinskim budžetom predviđeno 5,5 miliona eura od kojihje 400 hiljada predviđeno za zarade i doprinose funkcionera koji ce biti zamijenjeni zbog rotacije.

U skladu sa koalicionim sporazumom o vršenju vlasti u Budvi, koji je sklopljen nakon izbora 2016. godine, nakon isteka dvije godine mandata predviđene su rotacije na čelnim pozicijama u gradu kadrova Demokrata i Demokratskog fronta.

Proces rotacija počeo je nedavno kada je lokalni parlament prihvatio ostavku doskorašnjeg predsjednika opštine Dragana Krapovića iz Demokrata i na njegovo mjesto imenovao funkcionera DF-a Marka Carevića. U skladu sa koalicionim sporazumom ostavku na mjesto predsjednika SO Budva podnio je i Đorđije Vujović iz DF-a, a umjesto njega postavljen je kadar Demokrata Krsto Radović. Osim predsjednika opštine i Skupštine opštine Budva, u proces rotacije nakon dvije godine mandata ulaze i pozicije menadžera grada, kao i funkcije unutar kabineta predsjednika opštine.

Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, predviđeno je da opštinski funkcioneri imaju pravo da nakon prestanka funkcije još godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primili posljednjeg mjeseca tokom obavljanja funkcije. Mjesečna neto zarada zaposlenih na vodećim pozicijma u Budvi kreće se od 900 do hiljadu i po eura, bez doprinosa. Takode, zaradu za godinu dana ima pravo da prima sekretar za društvene djelatnosti, koji je zbog ulaska u vlast Crnogorske napustio funkciju.

Komentarišući ovaj potez budvanske vladajuće koalicije, koju čine Demokrate i Demokratski front, nezavisni odbornik u SO Budva Stevan Džaković istice kako to dovoljno govori o njima.

“Isti je to sistem kao za vrijeme vladavine DPS, nema tu apsolutno nikakve razlike. Ja sam to pričao dva mjeseca nakon uspostavljanja vlasti i to se nažalost ispostavilo. To što povećavaju budžet da bi primali platu za funkciju koju više ne obavljaju dovoljno govori o opoziciji”, navodi Džaković.

On podsjeća kako su Demokratama puna usta bila depolitizacije i profesionalizacije lokalne uprave.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joo
Gost
Joo

Znaci….Budvani za jedno funkcionersko radno mesto placaju dvojicu…..jednog koji je kuci i cese @#$&…..a drugog koji toboz sedi u kancelariji i pretvara se da radi…..auuuuu koji napredak, koja transparentnost……lopurde bili lopurde ostali……

Baranin
Gost
Baranin

Dzakovic je trazio da urade pravilo, da sva mjesta budu popunjena strucnim ljudima. Naravno iz “opozicije” su to predstavili kako hoće ….

Stari grad
Gost
Stari grad

Ono sto je Drago Djurovic,za Niksic ,to je trebao da bude Dzakovic za Budvi,ali su ga zaje…i,ovi iz Crnogorske

Maks
Gost
Maks

U pravu si ,sjasi kurta uzjasi murta!

Miraš I
Gost
Miraš I

Dzaković? Vidite li vi njega?

Send this to a friend