Politika

U Crnoj Gori podnijeto 1.156 zahtjeva za Šengen vize

Ilustracija

Tokom 2018. godine u Šengen ambasadama i konzulatima u Crnoj Gori podnijeto je 1.156 zahtjeva za vize.

<<<EU uvodi pametne granice: I građani Crne Gore moraće da skeniraju lice i daju otiske prstiju<<<

S obzirom na to da vlasnici crnogorskih pasoša imaju pravo da bezvizno ulaze u Šengen prostor, broj zahtjeva za vize u zemlji je nizak i kreće se između 1.000 i 1.250, kazao je za CdM zamjenik urednika u SchengenVisaInfo, Granit Sadiku.

“Broj zahtjeva iz Crne Gore ostaje znatno manji nego iz drugih zemalja sa bezviznim režimom na Zapadnom Balkanu, kao što su Srbija (8.572 u 2018.) ili Sjeverna Makedonija (13.999 zahtjeva u 2018)”, navodi Sadiku.

Kako ističe, u 2018. godini samo ambasade i konzulati Njemačke, Grčke, Italije i Slovenije su izdavali i obrađivali prijave za vize za svoje i druge zemlje Šengena koje predstavljaju u Crnoj Gori.

Stopa odbijanja zahtjeva u posljednjih pet godina je niska – u 2018. je iznosila samo dva odsto i odbijena su ukupno 23 zahtjeva.

Sadiku podsjeća da će od januara 2021. godine državljani Crne Gore prije putovanja u zemlje Evropske unije morati elektronski da se prijave preko sistema ETIAS (Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju), unoseći lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon.

“Oni kojima putovanje ne bude odobreno preko ETIAS-a moraće da podnose zahtjev za redovnu Šengen vizu, što znači da se broj zahtjeva može povećati”, dodaje Sadiku.

Za Šengen vize u Crnoj Gori prijavljuju se ili strani državljani iz zemalja koje nisu postigle ugovor o bezviznim putovanjima, a koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, ili državljani Crne Gore kojima je ulazak u Šengen zonu odbijen zbog bezbjednosnih razloga, kao što su prethodno prekoračenje dozvoljenog trajanja boravka u EU, rad bez radne ili boravišne dozvole, te ukoliko podnosilac ima kriminalnu istoriju ili je neuspješno pokušao da dobije azil u jednoj ili više članica EU i pridruženih zemalja.

Ž.Novović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac Bre
Gost
Crnogorac Bre

Ne mozete reci da je manje u odnosu na Srbiju, kad Srbija ima 12 puta vise stanovnika, a broj trazenih viza je svega 6 puta veci. Znaci da se procentualno gledano duplo vise viza trazi u CG.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Poredimo se sa državama koje imaju više miliona građana. Daj Bože da niko ne želi otići.

Čapur
Gost
Čapur

Tebi ne treba viza ako si drzavljanin CG,nijesi shatio…

Send this to a friend