Politika

U Crnoj Gori postoji kvalitetan dijalog u borbi protiv ekstremizma

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović učestvovao je na konferenciji Mreže za podizanje svijesti o radikalizaciji koja se održala juče u Briselu.

Tokom diskusije, Pejanović je predstavio aktivnosti koje se u Crnoj Gori sprovode na planu borbe protiv ovih pojava, naročito u oblasti prevencije radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu i naglasio da u Crnoj Gori postoji sadržajan i kvalitetan dijalog različitih segmenata društva koji ima za cilj da omogući bolje razumijevanje, kako bi se kao društvo u cjelini borili protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Konferencija na visokom nivou o prevenciji radikalizacije okupila je predstavnike Evropske komisije, visoko rangirane predstavnike iz država članica, visoke predstavnike i praktičare radi vođenja diskusije na temu budućih aktivnosti, kako bi na efikasan način odgovorili na novonastale izazove radikalizacije.

Konferenciju je otvorila Paraskevi Michou, generalna direktorica Generalnog direktorata Evropske komisije za unutrašnje poslove (DG HOME).

Ovogodišnja, peta po redu konferencija, bila je koncipirana na način koji je omogućio neformalniju razmjenu ideja i iskustava među praktičarima, donosiocima politika i predstavnika na visokom nivou. Učesnicima konferencije kao osnov za diskusiju poslužio je film „Le Jeune Ahmed“ (Mladi Ahmed), belgijskih režisera, koji je premijerno prikazan u Kanu, u maju ove godine. Film govori o dječaku koji je prihvatio ekstremizam, a njegovo prikazivanje tokom konferencije bilo je podsticaj za konstruktivnu razmjenu mišljenja i diskusiju sa režiserima i ekspertima, nakon čega su, u sesijama, u radnim grupama, razmatrana slična pitanja i predloženi mogući odgovori i preporuke.

Učesnici konferencije su se saglasili da su prevencija radikalizacije i deradikalizacija složena pitanja koja zahtijevaju sofisticirani pristup i sinhronizovano djelovanje lokalnog i centralnog nivoa.

Takođe, analizom i procjenom implementacije strategija i politika, identifikovanja dobre i loše prakse, stvaraju se uslovi za usaglašavanje, unapređenje i prilogađavanje ostvarivanju zajedničkog cilja, uz aktivno učešće svih segmenata društva, s inovativnim politikama i multidisciplinarnim pristupom.

Ključnu ulogu u ostvarivanju zajedničkog cilja ima kvalitetna saradnja sa najrelevantnijim akterima društva: porodicom, školom, lokalnom zajednicom i sa njima povezanim segmentima, a pravovremenim i odlučnim djelovanjem moguće je odgovoriti savremenim izazovima radikalizacije, obezbijediti adekvatan tretman ranjivih kategorija, kao i uspjeh u procesu deradikalizacije, ključni su zaključci konferencije.

Send this to a friend