Politika

U planu otvaranje prelaza na Čakoru

Vlade Crne Gore i Kosova uskoro bi mogle postići sporazum o otvaranju graničnog prelaza na putnom pravcu Murino – Čakor – Peć, kazao je u razgovoru za RTK 2 predsjednik Opštine Peć Gazmend Muhadžeri.

O tome je bio riječi na nedavnom sastanku predstavnika opština Peć i Gusinje u Gusinju, prilikom potpisivanja sporazuma o bratimljenju te dvije opštine.

U planu je, kako navodi Muhadžeri i izgradnja tunela između Rožaja i Peći, što bi omogućilo da se između te dvije opštine putuje dvadesetak minuta. Time bi se obezbijedile veze sa autoputevima ka Srbiji i Skoplju.

On je najavio i da će do kraja ovog mjeseca biti završena izgradnja još nekoliko kuća za povratnike, a počeće i izgradnja ski centra.

Gazmend Muhadžeri

“Bratimljenje opština podrazumijeva bolju saradnju u oblasti kuture, sporta, obrazovanja, kao i ekonomsku saradnju. Prilikom potpisivanja sporazuma u Gusinju 2. avgusta, kojem su prisustvovali i predstavnici ambasade Kosova u Crnoj Gori i ambasade Crne Gore na Kosovu, bilo je riječi o otvaranju graničnog prelaza na Čakoru. Od Plava odnosno Gusinja do Peći tim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Kule, Peć i Plav su daleko 150 kilometara. Otvaranje tog prelaza značilo bi mnogo i građanima Dečana, Istoka, Andrijevice i Berana. Uskoro bi trebalo da se sastanu delegacije dvije Vlade da razmotre to pitanje i nadamo se da ono uskoro bude riješeno”, kazao je Muhadžeri, dodajući da je na crnogorskoj teritoriji put u dobrom stanju, a da na kosovskoj treba asfaltirati 1.900 metara.

Osim otvaranja toga puta poboljšanju ukupne saradnje, ali i povezivanju sa autoputem koji se gradi u Crnoj Gori, mnogo bi značila izradnja tunela dugog 7,25 kilometara koji bi povezao Rožaje i Peć. Čitav put bio bi dug 23,5 kilometara i njime bi se između dva grada stizalo za dvadesetak minuta.

“Taj Plan u opštini Rožaje postoji i mislim da će ga investirati Evropska zajednica. Građani Peći imali bi lakši pristup autoputu Bar- Boljare u Crnoj Gori, a zatim i evropskim cestama, a značilo bi mnogo i građanima Crne Gore da autoputem preko Peći i Prištine imaju vezu sa autoputem Priština – Niš, a pošto će iduće godine biti završen i autoput Priština – Skoplje, otvoriće se i neki koridori za međunarodnu povezanost ovih država”, ističe Muhadžeri.

Mnogi koji su otišli sa Kosova odlučili da ostanu u Crnoj Gori

Kada je riječ o o povratku raseljenih osoba iz Crne Gore na Kosovo kaže da je u Peći izgrađeno 67 kuća, a u toku je izgradnja još 14.

“Neke od njih biće useljene krajem ovog i tokom narednog mjeseca. Mnogi koji su otišli sa Kosova odlučili su da ostanu u Crnoj Gori, jer ovdje je teško naći zaposlenje. Oni koji su se vratili uglavnom se bave nekim privatnim poslovima, idu tokom sezone opet u Crnu Goru da rade. Dvoje povratnika sada radi u institucijama opštine Peć”.

Nezaposlenist u Peći je iznad 35 procenata, ali se rukovodstvo opštine trudi da oživi grad time što podstiče privatni sektor, posebno poljoprivredu i turizam.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Mnogo licimo ovako od oka samo stoje Kosovo cinimi se malo manje

Murino
Gost
Murino

Čakor otvoriti, kao što je nekad bilo. Dvije nezavisne države moraju da imaju što više prelaza.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Srbija do Tokija

Taulant
Gost
Taulant

Kosova Republik. Kosova je Albansko!

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Račun u inostranstvo može otvoriti crnogorac sa pasošem svojim kad radi a kako poslije ne znam. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Sto će ti crnogorski pasoš kad ne možeš otvoriti račun u inostranstvo sa njim. Možeš samo da putuješ sa njim i to ne u svaku zemlju ja mislim evrope a ja mogu. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Pustite to napravite brodsku liniju bar ankona.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Vi ste djevojke zaostale za evropom kao i muškarci otrgnute se. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Mene djevojka da odbije mučim se i do sad sam napravio četiri miliona eura. Ima da se jede da se pije da se živi i mene djevojka sa primorja da odbije. Pa šta traže one ja neznam jesu li nesretne. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja se ovamo mučim sređujem dokumenata pare pasoše idem iz italije u crnu goru za dokumente šalju me iz italije i tako se mučim i mene djevojka iz crne gore da odbije pa ta je l…👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Vi sa crnogorskim pasošem ne možete ništa u inostranstvo ne možete ni da imate pare u inostranstvo trebaju vam dokumenata koja ja imam i koja bih ja sredio ženi sjutra. 👍

Tijana
Gost
Tijana

Što si pobegao od verenice? xD

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Od koje verenice?👍

Onanije Drklić
Gost
Onanije Drklić

Samo se bojim da im Fićko nije prepisa doo naše teritorije. Posle će bit izio vuk magarca. Pričaće svi, nismo mi nego je Fićo kriv… kako potpisa bez čitanja sporazum… ništa sad… kasno je

4 nahije
Gost
4 nahije

Nije bitno dje je granica između Crne Gore i AP Kosmet, svakako će biti izbrisana, ali ne u okviru okupatorske EU, već u jedinstvenoj državi Srbije i Crne Gore. Kao što je sanjao kralj Nikola

Tuski
Gost
Tuski

Ljudi kako ne razumijete vec jednom da je Kosovo drzava albanaca,cija je Crna Gora il samo Crnogoraca,cija je Srbija?kako bi bilo da pise srbija je Kosovo,dosta ste se mucili da ukradete tu drzavu tudju al Bogu hvala svako u svoju kucu.

djuro
Gost
djuro

Bracaaaaalaaa

Ve$a
Gost
Ve$a

Mogu li ja preko Čakora?

Bot sef
Gost
Bot sef

Skuplje ti je tamo sijeno, vrći se odma!

Zeks
Gost
Zeks

Da nije ovoga teksta samo bi zimi čuli za Murino,Čakor, Peć!

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Vi vasim nazovi moderacijama radite protiv naroda i drzave. Uostalom ko je vama dao pravo da vi nesto odlucujete. Koliko ste lazi napisali na ovom vasem sajtu, i pojela maca. Mislim da bi trebalo da se uozbiljite, jer radite stvari koje su kaznjive.

Brcki
Gost
Brcki

Na Cakor moze da se otvori kafe ili neki vidikovac a granica je 20km put Peci u selo kuciste u rugovu, a Kralj Nikola je obiljezio tu, tako ne moze to da prodje ni u snu, Vasojevicka granica to jes Crnogorska s Kraljevinom Srbijom. Pa je Tito priznavao e moraju i novi politicari i Tom i Muhafzeri postovat.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Ne razumijem šta ovaj piše.Kakva granica u Kućištu?Granica je u mjestu Kotlovi,a ne u Kućištims.Druho,kakva priča o kralju Nikoli i granici!Ako o tome pričamo,onds je 1913.god.potpisan sporazum između CG i Srbije,gdje je Crna Gora dobila teritoriju do Švanskpg mosta kod Prizrena.Tsj sporazum je Srbija izigrala okupacijpđ Crne Gore 1018.

Brcki
Gost
Brcki

E u Djakovici je bio stab Crnogorski po vodstvom Djenerala Vesovica, a granica ex jugoslovenskih republika a izmedju Crne Gore i Autonomne oblasti Kosovo i Metoija je u selo kuciste 20km se spusta niz cakor put Peci, a nemoze bit na vrh Cakora, ako me razumijes.

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Gospodo iz cdm-a, zamolicu vas da mi ne skidate komentare, jer tu nema nista uvredljivo. Umoriti me ne mozete-ja mogu do ujutru da ih korigujem. Pustate licne uvrede na moj racun. To vam ne smeta. No, za nekih pola godine cete se pitati sta bi sa vama. Ne planiram bacanje bombi i nasilje, da se i to zna. Jednostavno, bicete… Više »

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Umjesto da se digne zid betonski, sa bodljikavom zicom, posto vojske u cg nema, prema teritorijama sa kojih dolaze megatone droge i oruzja, oni otvaraju nove prelaze, a ne mogu ni postojece da odbrane. Nije ni u bg bolja situacija-droga na ulicama iz kine, przi mozak-treba li da pogadjamo kako je stigla? I ko dogovara prelaze-predsjednici opstina, ej.

Justinijan
Gost
Justinijan

Treba bodljikavu zicu prema albaniji i kosovu postavit, a ne probijat tunele, izdajnici hriscanstva.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

OVo je granica izmedju CG i Srbije .

Taulant
Gost
Taulant

Kosova Republik!

Rups
Gost
Rups

Proći će i ova sramota. Niko nije izdao i ponizio Crnu Goru kao Duško Marković i Milo Djukanovic.

NestoRazmisljam
Gost
NestoRazmisljam

Da nam sto vise heroina i trave i muke udje, nista lijepo od tamo ne moze, nece sigurno turisti sa te strane

Jovan
Gost
Jovan

Plesete kako premijer kosova zasvira a…

Domaćin
Gost
Domaćin

Ovo država narandžasto obojana na slici je Srbija.

Tuski
Gost
Tuski

Nikad nije bila srbija niti ce bit,nego kosovo vazda bilo i ostace

serdar
Gost
serdar

A ko je pravio Gracanicu 1321 i ostale pravoslavne bogomolje.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Što ste pravili, pravili ste. Više na Kisovo nećete

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Je l da? E, ajde da vidimo, junacino?

Onanije Drklić
Gost
Onanije Drklić

Tuški ti je komentar Tuški hahahah

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije Srbija vec dio Srbije i zato si dobio dosta dislajkova. Moras se preciznije izrazavati.

Send this to a friend