Politika

U Podgorici obilježen Evropski dan saradnje

U Podgorici je danas svečano obilježen Evropski dan saradnje, atim povodom, organizovan je Sajam projekata realizovanih okviru bilateralnih i trilateralnih programa prekogranične saradnje, kao i u Jadransko-jonskom, Dunavskom i Mediteranskom transnacionalnom programu, kao i izložba fotografija koje ilustruju rezultate pojedinih projekata koji su uspješno sprovedeni na teritoriji Crne Gore, izjavili su iz Ministarstva evropskih poslova.

Posjetioci sajma su imali priliku da, od predstavnika Ministarstva evropskih poslova i predstavnika lokalnih samouprava, državnih institucija i civilnog sektora, kao i drugih organizacija koje su učestvovale u projektima, dobiju informacije o realizovanim projektima, ali i mogućnostima koje pruža evropska regionalna i teritorijalna saradnja.

Obraćajući se učesnicima skupa, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je podsjetio da je Crna Gora u periodu 2007-2013 veoma uspješno iskoristila mogućnosti teritorijalne saradnje i ostvarila 227 projekta vrijednosti od 38 miliona eura, kroz učešće u pet programa saradnje sa susjedskim zemljama, dva transnacionalna programa na nivou Mediterana i Jugoistočne Evrope, i programom namijenjenim za zemlje Jadrana.

„Pregovori i pristupanje su saradnja u najboljem obliku. Kroz integraciju mi svakim danom postajemo sve više dio EU. Projekti saradnje su najbolji iskaz toga. Uređenija obala skadarskog jezera, turistički proizvod Sjevera, bolja i opremljenija biblioteka, ljetna škola osoba s invaliditetom, efikasnija gorska služba spasavanja – sve su to primjeri kako znamo i možemo sarađivati i svakodnevno mijenjati Crnu Goru na bolje”, poručio je Pejović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav je podsjetio je da je prekogranična saradnja suštinski dio koncepta evropske integracije, budući da kroz načelo primjene zajedničkog znanja i sredstava, ona otvara mogućnosti za razvoj pojedinačnih zemalja.

Istakao je da se zahvaljujući svom demokratskom i proaktivnom pristupu, Crna Gora pokazuje kao izvrstan partner u programima prekogranične saradnje.

Pejović i Orav su, istom prilikom otvorili i izložbu fotografija koje ilustruju rezultate projekata koji su značajno doprinijeli unapređenju stanja u oblastima životne sredine, socijalne inkluzije, turizma, konkurentnosti, saobraćaja, kulture, i koji su pokazali da saradnja ne poznaje administrativne granice.

M. B.

Send this to a friend