Politika PROF. DR BOŽIDAR ŠEKULARAC, DOBITNIK TRINAESTOJULSKE NAGRADE

U pravoslavnom svijetu svaka država ima crkvu sa svojim imenom, mora i Crna Gora

Foto: Dejan Lopičić

Vesna Šofranac

I ptice na grani znaju da je Crnogorsko-primorska mitropolija bila autokefalna i da je ukinuta dekretom kralja Aleksandra Karađorđevića. Tu nepravdu treba ispraviti i preduzeti sve da Crna Gora zaokruži svoj identitet, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Božidar Šekularac, dobitnik Trinaestojulske nagrade za knjigu “Crna Gora u doba Crnojevića”, koja predstavlja nastavak dugogodišnjih temeljnih istraživanja crnogorske istorije, o čemu je  pisao u 28 svojih publikacija dajući time ogroman doprinos crnogorskoj istoriografiji.

Profesor Šekularac, doktor humanističkih nauka, u razgovoru za Vikend novine govori o svom istraživačkom radu, dokumentima do kojih je došao, o crnogorskom identitetu i rješavanju vjerskog pitanja, naglašavajući da u pravoslavnom svijetu svaka država ima crkvu sa svojim imenom, pa to mora imati i Crna Gora. Govoreći o svojim istraživanjima i dokumentima do kojih je došao, naš sagovornik ističe da su “natpisi i zapisi, ali i srednjovjekovne povelje vladara i crkvenih velikodostojnika pouzdani svjedoci istorijskog hoda crnogorske istorije”, te da je porazna činjenica koliko je crnogorskog blaga, spomenika i knjiga odnešeno iz naših crkava, manastira i drugih institucija. nabrajamo dalje.

“Koliko samo naših neprocjenjivih rukopisa krasi vitrine širom Evrope”, naglašava profesor Šekularac.

Ovogodišnji ste dobitnik najvišeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade. Kako ste se osjećali kada ste saznali da ste dobitnik ovog priznanja?

ŠEKULARAC: Sama činjenica da me je predložila ekipa istaknutih profesora i naučnih radnika, a procijenio Žiri za Trinaestojulsku nagradu i nagradio moju knjigu “Crna Gora u doba Crnojevića”, izdavač Državni arhiv Crne Gore, dovoljan je bio razlog za zadovoljstvo. Nakon vijesti da sam dobitnik Trinaestojulske nagrade, bio sam ispunjen ponosom što sam baš ja postao laureat najvećeg državnog priznanja i da su stručnjaci i intelektualci prepoznali da sam uradio kvalitetnu studiju o Crnoj Gori i Crnojevićima, trećoj crnogorskoj dinastiji. No, nije samo ova knjiga nagrađena, već je Žiri imao u vidu i moj doprinos crnogorskoj nauci preko tridesetak knjiga, među kojima su: Crna Gora u doba Vojislavljevića (2008), Crna Gora u doba Balšica (2012), Crnogorsko Polimlje u srednjem vijeku (2017, koautor M. Premović)…

Tokom radne karijere objavili ste mnogo knjiga u kojima se bavite korijenima crnogorske države, dokumentima koji govore o našem trajanju na ovim prostorima. “Tragovi prošlosti Crne Gore – srednjovjekovni zapisi i natpisi VIII-XVI vijek” jedna je od Vaših knjiga… Pomenuću i knjigu “Valorizacija i upotreba dukljansko-zetskih srednjovjekovnih povelja, kao građa za istoriju crnogorskog naroda”… Do kakvih ste najbitnijih zaključaka došli?

ŠEKULARAC: Knjige koje ste citirali su nastale devedesetih godina prošlog vijeka, a Dukljansko-zetske povelje istovremeno kad i doktorska disertacija, odbranjena 1985. godine, pod naslovom koji ste citirali, kojom sam dobio zvanje doktora humanističkih nauka – ISTORIJSKE NAUKE. Natpisi su najsigurniji istorijski izvor, jer svjedoče o vremenu i pravnom činu na egzaktan, tačan način. Na primjer, ko je ktitor neke građevine, datum nastanka i sl. Pomenuta knjiga sadrži blizu 400 natpisa i zapisa u Crnoj Gori, od 800. do 1506. godine. Ova dokumenta jasno potvrđuju dubinu i kontinuitet crnogorske istorije, državnosti, crkvenih prilika , kulture, njenih vladara, itd.

Šta sva ta građa koju ste sakupili znači za adekvatnije sagledavanje i valorizaciju crnogorskog nacionalnog, državnog, jezičkog i kulturnog subjektiviteta?

ŠEKULARAC: Natpisi i zapisi, ali i srednjovjekovne povelje vladara i crkvenih velikodostojnika su pouzdani svjedoci istorijskog hoda crnogorske istorije. Istovremeno, crnogorske povelje su bile izložene krivom tumačenju, prilagođavanju svojim interesima, a na štetu istorije Crne Gore i crnogorskog naroda. Uzmimo za primjer kompleks povelja manastiru Sv. Nikole na Vranjini. One su proglašavane falsifikatima, a samo na osnovu jednog očiglednog falsifikata, tobožnje povelje cara Dušana Kotoranima, sve dok nijesam ja, uz pomoć čuvenog akademika Vladimira Mošina, jasno dokazao da su Vranjinske povelje originali potpisane od vladara koji su ih izdavali u pogodnim prilikama. S druge strane, počev od pečata arhonta Petra, u trajanju od više dva milenijuma, ova građa i natpisi potvrđuju da je crnogorska država imala svoj subjektivitet, čak i pod vlašću Nemanjića, jer su Zetu, kao udionu kneževinu, dobijali raški prijestolonasljednici i udovice vladara.

U posljednje vrijeme svjedoci smo napada na Crnu Goru zbog odluke da riješi vjersko pitanje. Da li ste se u Vašim naučnim istraživanjima bavili i crkvenim pitanjem? Do kakvih ste zapisa, dokumenata, zaključaka došli?

ŠEKULARAC: Svaka država, ako je država, a Crna Gora to jeste, mora rješavati sva pitanja unutar svoje teritorije, pa i vjersko pitanje. Nijedna crkva ili druga vjerska zajednica ne može imati monopol nad ostalima. Pitanje definisanja statusa vjerskih zajednica u Crnoj Gori se nameće kao aktuelno, jer je i to pitanje dio crnogorskog identiteta. U pravoslavnom svijetu svaka država ima crkvu sa svojim imenom, pa to mora imati i Crna Gora. Niko ne može sporiti postojanje i drugih crkava koje su na ovom prostoru postojale nekoliko vjekova, ali “mjesto pod suncem” mora imati i Crnogorska crkva.

Za one manje upućene, da kažem da je Barska nadbiskupija dio crnogorske istorije, te da je prije raskola bila jedina crkva u Dukljanskoj (crnogorskoj) državi. Ova država mora baštiniti njeno viševjekovno postojanje. U doba Balšića obje vjere hrišćanske su bile ravnopravne u njihovoj državi Zeti, tek će od Crnojevića i Petrovića pravoslavlje preuzeti dominaciju, no ne treba gubiti iz vida teritoriju kojom su vladali, te da je veliki dio Primorja bivao pod raznim okupatorima, ili osvajačima. I “ptice na grani znaju” da je Crnogorskoprimorska mitropolija bila autokefalna i da je ukinuta dekretom kralja Aleksandra Karađorđevića. Tu nepravdu, naravno treba ispraviti i preduzeti sve da Crna Gora zaokruži svoj identitet.

Pokušaji da se ospori postojanje crnogorske države, njene istorije, njenog identiteta, ne prestaju, o čemu svjedoče i reakcije SPC, srpskih političara, istoričara… Da li su crnogorske naučne institucije, počev od Istorijskog instituta, do CANU, DANU… dale adekvatan odgovor na pokušaje prekrajanja ili prisvajanja naše istorije, naše kulturne baštine…?

ŠEKULARAC: Pokušaji negiranja crnogorske države, njene istorije, nacije, kulture, crkve, nijesu od juče. Oni traju u kontinuitetu još od vremena “kada Nemanja osvoji Duklju, poruši sve njene gradove, Bar, Ulcinj, Svač…. Sve osim Kotora u kome sagradi svoj dvor”, kako piše u “Žitiju Sv. Simeona”, Stefana Prvovjenčanog. Istražujući građu za svoje knjige, kod nas i u drugim državama, mogu konstatovati: porazna je činjenica koliko je crnogorskog blaga, spomenika i knjiga odnešeno iz naših crkava, manastira i drugih institucija. Evo samo nekih detalja: u Moskovskoj biblioteci, u legatu grofa Pogodina, na margini svake knjige on piše koliko je plaćena svaka od 25 knjiga, u Vijeni, od Vuka Karadžića; sličan je slučaj i sa legatom Radoslava Grujića, u arhivu Patrijaršijske biblioteke, u Beogradu, i da ne nabrajamo dalje. Koliko samo naših neprocjenjivih rukopisa krasi vitrine širom Evrope.

Gdje su u toj priči naučne institucije?

ŠEKULARAC: Pomenute institucije rade po svojim programima, svaka na svoj način. Znam da je DANU, dok je bila u mogućnosti, učinila mnogo da se ova pitanja definišu i razjasne, povodom kojih su nastale brojne publikacije. Naravno, uvijek može i više i bolje? Istorijski institut je formiran na Cetinju kao “Institut za proučavanje istorije crnogorskog naroda”, da bi kasnije bio preimenovan u Istorijski institut. Umjesto odgovora, samo uzmite katalog izdanja i samo će vam se kazati. O radu CANU nemam informacija, a ono iz štampe je svima poznato. U svakom slučaju, smatram da ova pitanja treba držati stalno aktuelna sve dok su ona svakodnevna pojava. Koliki je doprinos svake od pomenutih institucija neka procijeni onaj ko ih je osnovao i ko ih finansira.

Srednji vijek u fokusu

Veliki dio svog naučnoistraživačkog rada posvetili ste “crnogorskom srednjem vijeku”…

ŠEKULARAC: Kada sam počeo da se bavim istorijom prije četrdesetak godina, vidio sam da je period srednjeg vijeka crnogorske države nedovoljno istražen, a kroz obrazovanje iz slavističkih nauka, vidio sam sebe u tom prostoru, posebno korektno poznavanje staroslovenskog jezika, te donekle poznavanje latinskog, koji jezici su uslov da se neko bavi srednjim vijekom. I tako je počelo. Naravno, ispostavilo se da sam pogodio metu. 0 crnogorskom srednjem vijeku objavio sam desetak knjiga i veliki broj radova.

STIČE SE UTISAK DA NEKOME NE ODGOVARA CRNOGORSKA ENCIKLOPEDIJA

Šta je sa projektom Crnogorske enciklopedije? Bilo je mnogo pokušaja, priče, ali još ništa…

ŠEKULARAC: Pitanje Crnogorske enciklopedije je već decenijama aktuelno. Država je izdvajala velika sredstva, ali, koliko znam, nije se maklo dalje od abecedara (azbučnika). Bio sam u prilici, prije nekoliko godina da ce upoznam sa azbučnikom CANU. Tada je ministar (D. Kujović) tražio da dostave izvještaj o utrošku i količini sredstava, te o tome dokle se stiglo u izradi Enciklopedije. Tu se stalo poslije nekoliko mjeseci, treba pitati nadležne zašto? DANU je uradila abecedar i oko 90 posto odrednica, ali se tu stalo zbog statusa i stanja u Akademiji. Podsjetimo se i ukinutog Leksikografskog zavoda i njihovog abecedara, bez realizacije. Bez čvrstog stava Države za utrošena sredstva i preciznih rokova, nikada se neće realizovati ovaj projekat, Stiče se utisak, da to nekome odgovara, da se Enciklopedija nikada ne uradi.

“Crna Gora u doba Crnojevića”, od rodoslova do štamparije

Trinaestojulsku nagradu dobili ste za knjigu “Crna Gora u doba Crnojevića”. Recite nam nešto o ovom djelu?

ŠEKULARAC: Trinaestojulska nagrada za knjigu “Crna Gora u doba Crnojevića” je rezultat moga višegodišnjeg rada i istraživanja u domaćim i stranim arhivima da se dođe do određenih rezultata. Smatram da sam ovom knjigom doprinio razjašnjenju i predstavljanju države Crne Gore u vrijeme dinastije Crnojevića. Obuhvaćena su sva pitanja vezana kako za državu, tako i za dinastiju Crnojevića, počev od imena i rodoslova, svakog vladara pojedinačno, granice njihove države, a posebno pitanje epohalnog čina kakav je osnivanje prve državne štamparije Štamparije Crnojevića. Imajući u vidu da se posljednji Crnojević, Skenderbeg Crnojević, tituliše kao “sandžak crnogorski i primorski i sve dukljanske zemlje gospodar” to sam iznio mišljenje da treba pomjeriti granicu potpunog pada Crne Gore pod tursku vlast na 1528. godinu, tj. kada ovaj Crnojević nestaje sa političke scene Crne Gore. U knjizi su obrađena pitanja društveno-ekonomskog, privrednog i pravnog stanja u njihovoj državi, zatim odnosi Crnojevića sa Venecijom, Otomanskim carstvom, susjednim gospodarima, kulturne i crkvene prilike u Crnoj Gori, arhitektura, državni simboli, itd.

Vjerujem da sam doprinio razjašnjenju svih ovih pitanja.

U sistemu studiranja mnogo toga treba mijenjati

Višedecenijski ste univerzitetski profesor, bili ste na čelu Savjeta za visoko obrazovanje, učestvovali u reformama… Kako Vam, sve to danas izgleda? Što je dobro, što nije, što može bolje…

ŠEKULARAC: Moje iskustvo i mišljenje je da je Bolonja korak nazad u odnosu na prethodno stanje, da je “devastiran” nivo znanja studenata i sistem organizovanja studija. Trebalo je reorganizovati studije, doraditi ih, a ne vući radikalne rezove, što bi narod rekao “ići s grlom u jagode”. Sada je, poslije dosta godina, nešto bolje, ali, smatram da treba mnogo toga mijenjati u sistemu studiranja.

Primjer Muzeja Crne Gore pokazuje kako se odnosimo prema svom nasljeđu

Da li nadležne državne insitucije dovoljno rade na zaštiti i afirmaciji kulturno-istorijskog, duhovnog materijalnog i sakralnog nasljeđa?

ŠEKULARAC: Upravo sam rekao da nadležne institucije države moraju više usmjeravati rad i programe institucija koje finansiraju, usvajati njihove programe i izvještaje. Uostalom, država osniva institucije da bi je afirmisale, davale doprinos njenom razvoju, štitile njene interese, na unutrašnjem i spoljašnjem planu i učestvovale u svim aktuelnim događajima. Svjedoci smo, posljednjih godina, koliko se malo radi na zaštiti i afirmaciji kulturno-istorijskog, sakralnog i duhovnog nasljeđa Crne Gore. Dovoljno je navesti primjer Državnog muzeja Crne Gore, mijenjanje sakralne arhitekture itd.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

Zanosi malo od istine ovaj moj Vasojević, kao i obično. Namaju Moldavija, Belorusija…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nijesu Sekularci Vasojevici….

Mile
Gost
Mile

A ko to dovodi u pitanje? I zar vec ne postoji CPC?

Zećo iz Duklje
Gost
Zećo iz Duklje

U doba Crnojevića, Vladara Zete, nema ni pomena od podlovćenske eparhije Petrovića.

Zećo iz Duklje
Gost
Zećo iz Duklje

U doba Crnojevića, Vladara Zete, nema ni pomena od podlovćenske eparhije Petrovića!

Planinar
Gost
Planinar

Sve čestitke za Profesora!
Vaša riječ vraća nadu Crnoj Gori.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zasto svi ovi rezimski “strucnjaci” su vazda neki ostarijeli ultra-komunjare za koje niko ziv nije cuo?

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Profesore,poštovanje za doprinos koji dajete da se opismene, kako “pismeni”, tako i nepismeni,a sve u interesu građanske Crne Gore.

Ljuta
Gost
Ljuta

Quod initio vitiosum est non potest tractu temporis convalescere. – Što je
od početka nevaljano, ne može se ispraviti (konvalidirati) protekom vremena
– Što se grdo rodi, vrijeme ne ispravi (prevod Valtazara Bogišića)

Suljo Bar
Gost
Suljo Bar

Titula nadbiskupa barskog je ” nadbiskup barski-primas srpski” . Pametnome dosta

Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Naivne Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. Godine i slave taj praznik. Mjesto da se nadovežu na brojne starosjedelačke narode, koji su doselili iz Azije prije između 40.000 i 12.000 godina, pa bi imali istoriju preko 40.000 godina! Crna Gora je međunarodno priznata 1876. ali ima 1000 godina istorije!

Srpko Medenica
Gost
Srpko Medenica

1878 Veljo a 1000 godina istorije ahaaaaaaa

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crna Gora prvi put spomenuta kao Osmanska oblast, Sandzak Karadag/Crna Gora oko 1501 godine. Nijedan Crnojevic nije za sebe rekao da je crnogorac niti da mu je zemlja Crna Gora, vec Zeta. Tako da Crna Gora ima 500 godina istorije a ne 1000.

Katja
Gost
Katja

Hahaha…vic godine…pa i dijete u VII razredu osnovne skole zna da naziv Crna Gora datira iz 1450. godine…vrijeme vladavine Stefana(Stefanice)Crnojevica…nemoj da se brukas sa ovakvim izjavama..zadrzi makar mrvu objektivnosti da ti se ne smiju ljudi…

Roma
Gost
Roma

A to je 1000 godina državnosti? Hahahah

Katja
Gost
Katja

Sto cemo sa Vojisavljevicima,Balsicima i Crnojevicima..mogu li se kako gumicom izbrisat da Srbi budu zadovoljni…mozda su i oni mit i legenda kao Milos Obilic…qqqqq

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Katja Stefan Crnojevic nikad krocio u Crnu Goru nije, on je zivio i vladao na Zabljaku, u Zeti. Potpisao jedino kao gospodar zetski a bio je odan srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu.

Katja
Gost
Katja

Ma da..kome ja pricam..Srbi su “nebeski narod” svi ih obozavaju..lol

Jovovic Ljubo
Gost
Jovovic Ljubo

Katja je jedna velika anti Crnogorga kojoj smeta Slavna Srbska istoria ZETE Balsica i Crnojevica…!

vuko
Gost
vuko

Da nije u ojadjeloj Gori Crnoj Srbstva ja ne znam na koi drugi nacin bi pojedinci sticali slavu…! Ja licno kad bi reko da niesam Srbin to bi znacilo za mene pljuvanje po mojoj Gori Crnoj…

Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Naivne Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. Godine i slave taj praznik. Mjesto da se nadovežu na brojne starosjedelačke narode, koji su doselili iz Azije prije između 40.000 i 12.000 godina, pa bi imali istoriju preko 40.000 godina! Crna Gora je međunarodno priznata 1876. ali ima 1000 godina istorije!

CG =Crnalisi
Gost
CG =Crnalisi

Onaj ko negira Crne Gore Srbstvo moze bit izrod i mrzitelj Gore Crne…Kvazi istoricari rezimski koima se sve svodi na negiranju Srbstva .

Fileopg
Gost
Fileopg

neka svetosavski pope…

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Koje budalastine boze sacuvaj. Pravoslavni svijet, islamski svijet,katolicki svijet , budisticki svijet ,ateisticki i koji li jos svijet …. Pa ko da je 15 , 16- to stoljece bi se moglo zakljucit na osnovu komentara i naslova texta. Pusti te bre ljude da vjeruju ili ne vjeruju da idu u ovu ili onu crkvu to je osobna stvar . Svi… Više »

Katja
Gost
Katja

Pokazite malo postovanja neznalice…profesor Sekularac je odlican istoricar…umjesto sto lupate napamet,bolje uzmite neku njegovu knjigu i procitajte…!!!!!!!!

Region
Gost
Region

Kad on ne poštuje nas iznošenje niza gluposti, zašto bi neki njega naravno u odnosu na tekst.
Jer upravo polazim lično od toga, da to što iznosi ne iznosi što ne zna pa je napravio grešku, već tačno zna kako je ali mu je Makijaveli i njegovi principi bliži od Njegoša

Katja
Gost
Katja

Sto se Njegosa tice kao knjizevniku i filozofu skidam mu kapu..ali Njegos je od rane mladosti bio pod uticajem srpske intelektualne elite…a i nije bio bas nadaren za vodjenje politike kao Petar I,to se vidi iz dosta primjera…necemo se lagati..imao je mana kao i svi mi…samo ga Srbi koriste za svoje ciljeve i propagandu…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Katja ne mlati kad nemas pojma. Njegos je bio najveci drzavnik Crne Gore poslije Kralja Nikole. Uveo prvi novac, medalje za hrabrost, poreze, izgradio prvi dvor na Cetinju od vremena Crnojevica. Prvi crnogorski vladar koji je pokusao da oslobodi Hercegovinu, uveo 4C i 5 zlatne trake na crnogorskoj kapi.

Region
Gost
Region

Protjerao Radonjiće, pa što….On je bio i Vladar i Vladika u okupira moj Crnoj Gori. Pa na krunisanju Knjaza Nikole je ubijeno 10 Crnogoraca, pa što sad. Jesi li ta to znala, znači li to što… Ne sprdaj se… Ovaj Šekulsrac može biti dobar čovjek, ali se ne bavim tine već onim što piše. A to su gluposti… Ko se… Više »

Cuca
Gost
Cuca

Što je” na krunisanju Knjaza Nikole je ubijeno 10 Crnogoraca”? Prvi put čujem za to.

Region
Gost
Region

Da, 10 Crnogoraca. On je došao na to mjesto iznenada nakon ubistva strica mu Danila, i otac mu Mirko vjerovatno te koji su bili ptotiv toga da on sa, (ne znam kolko, da li) 18g postao Knjaz Crne Gore

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Katja – Jer Guvernaduri su bili strani plaćenici, ko danas DPS. Petar I nije mogao posto je Crna Gora u njegovom vremenu bila najslabija, sa velikom krvnom osvetom, glad itd.

Ilija Garašanin da je mrzio Crnogorce ne bi se družio sa Njegosem, šta pričaš ti.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kad je tako znaven kako ga nema u CANU?
CG JE PRAVOSLAVNA ZEMLJA I JEDINA U SVIJETU DA IMA DVIJE AKADEMIJE NAUKA CANU I DANU..👾💰🌈

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Pa imaš je profesore,samo nabavi vjernika.Sve registrovano u MUP u ,sve cisto,a ti napisi jos jednu knjigu da dobiješ još jednu nagradu,ako ti je lakše

Prc CG
Gost
Prc CG

Šekularac,i ptice na grani znaju da pričaš gluposti i nebuloze.Je li vam skoro stiglo pismo u kojem vam je jasno stavljeno do znanja da niti postojite niti ste postojali.Prema tome “gospodine Šekularac natalitet se sopstvenog ponižavanja sa ovakvim izjavama,ne brukajte se vise nego sto već jeste!!!!

Rajko
Gost
Rajko

Da mi vratimo naše otete svetinje pa će se vremenom vratiti i autokefalnost !
Neće nam strani popovi i Vlade Srbije raspolagati svetinjama koje su naši đedovi gradili , niti će narod Crnogorski biti jedini pravoslavni narod koji nema svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu !

Region
Gost
Region

Đe je recimo Manastir Morača, i đe bi sa ga vratiš. Kolko znam vazda je bio đe i sad, i vazda su njemu bili Sveštenici iz CG ja i sad. I ti bi da ga vratiš, a đe to.
Njegoš je napisao “neznanje je car zla svakojega”

Terra nova
Gost
Terra nova

Regionu da se ne lazemo – vi ste srbi i to je super, budite vi ponosni na ono sto ste, ali da vi drugima govorite sto su tj. da smo svi srbi samo zato sto se vi tako osjecate e tu ste se malo zanijeli. To što vi radite je nacionalizam da ne kazem nacizam, jer ko god je pročitao… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Terra nova nije nacionalizam niti nacizam vec realizam. Prihvatite cinjenice jer mozete umrijeti od lazi.

Region
Gost
Region

Znači citirati Njegoša i držati se njegovih načela je nacizam a Gorski Vjenac je Majn Kampf, izvini ali se ne slažem sa tobom

Toronto
Gost
Toronto

Terra nova Dabogda mie u dogasil kada elio da ti udes Crnogorac i cuar njenog Srbstva …Idi Tera nova u NOVU ZEMlju

Katja
Gost
Katja

Gori su od pijavica…veli mi jedan prijatelj da mrzim Srbe..dabogda ja srece nikad nemala ako ih mrzim..samo ocu da nam sjasu sa grbace…

Ljuta
Gost
Ljuta

Od kad to crnogorci postadose narod?

Katja
Gost
Katja

Prvo se opismeni!!!!!

mojsilović
Gost
mojsilović

Kriza identiteta..

Kotor
Gost
Kotor

Tako je profesore ali u Crnu Goru ova sekta sa Amfilohij je ovu vlast pojahala, a da budemo posteni vlast joj je to dozvolila. E sad, na potezu je ta ista vlast jer nema ko drugi sem nje da ovom izopacenom svetosavlju stane na kraj i oslobodi narod ove napasti.

Lucije
Gost
Lucije

Kaže “U Pravoslavni svijetu” ali veka nastavi niko ne priznaje Miraša, a mi i pored toga hoćemo da mu damo Manastire i Hramove koje smo 1.000g čuvali

Tresnjevo
Gost
Tresnjevo

Od 1918 su okupirani. To ce mo rijesit na ovaj iliona nacin. U svakom slucaju Amfilohiju nema mjesya u Cetinjski Manastir i Ostrog.

Lucije
Gost
Lucije

Hahahaha Mitropolit Cetinjski sa nema mjesta u Crnoj Gori.. To je bio san Turskog okupatora 500g..

Rajko
Gost
Rajko

Amfilohije nije mitropolit crnogorski nego srpski , kao što je MCP crkva srba , naša Crnogorska ovakva nije !
Da je Amfilohije Mitropolit Crnogorski smio bi Cetinjem prošetati među svoj narod kao naši raniji Mitropoliti , ali ne smije od naroda jer ga niko od Crnogoraca ne priznaje za svog , to je tuđi Mitropolit i tuđa crkva .

Riđani
Gost
Riđani

A ti si taj Srećo koji je bio redovno na liturgiji , postio, ispovijedao se , ptičešćivao pa ćeš ukoriti vladiku….
Gubo !

Višnjevo
Gost
Višnjevo

Tresnjevo,aj pomalo pod to devo,sunce ti udarilo u bronzin

Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Gospodin Đurađ, vojvoda zetski, kakve on ima veze sa Crnom Gorom, gospodine Šekularac? Ako se posljednji Crnojević, Skenderbeg Crnojević, tituliše kao “sandžak crnogorski i primorski i sve dukljanske zemlje gospodar”, onda ste promašili temu i treba proučavati ovaj prostor kao dio Turskog sandžaka, odnosno Velike Albanije!

Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Gospodin Đurađ, vojvoda zetski, kakve on ima veze sa Crnom Gorom, gospodine Šekularac? Ako se posljednji Crnojević, Skenderbeg Crnojević, tituliše kao “sandžak crnogorski i primorski i sve dukljanske zemlje gospodar”, onda ste promašili temu i treba proučavati ovaj prostor kao dio Turskog sandžaka, odnosno Velike Albanije!

Tresnjevo
Gost
Tresnjevo

Da ti nebi vrnuo Kraljevinu SHS iz 1918.?

Veljo istoričar
Gost
Veljo istoričar

Tresnuti, pominje Šekularac Skenderbega kao gospodara “sandžaka crnogorskog i primorskog i sve dukljanske zemlje”? Znači li to da odsad Bušatlije pominjemo i proučavamo kao gospodare Crne Gore?

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Lakse je ozidat pešest crkava no jednu dzamiju, a dzamija brate ima, eno u plav ka ozvucenje dps mitinga u podgoricu. Jos samo treba sadit jedno sedamosam mantija, obuc toliko momaka i eto i crkve i popova!!! Koliko smo mi Crnogorci religiozni to nam je dovoljno ako se ne racunaju bivsi komunisti, ali oni idu u veliki voli umjesto sto… Više »

Troica
Gost
Troica

Pa zato uvoze popove iz Srbije od onoga pokvarenjaka Dzomica do onoga nesretnika sto je utopio one njegove obozavaoce u Skadarsko Jezero.

Kotor66
Gost
Kotor66

Cicaaa prolupao si hahahaha, opet te ceraju da pricas svasta…uzmi im.barem pedeset ojroja hahaha

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Po slici se vidi da je doktor do mojega

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ako crnogorci nisu srbi, onda na svetu nema nijednog jedinog srba.

Tresnjevo
Gost
Tresnjevo

Bolje da ih nema nego da se u Crnogorce uzdaju.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Tresnjevo pročitaj stare epske pjesme o cuckom serdaru Andrija Perović i Vojvodi Milošu Krivokapicu spominju se kao Srbi….vi tamo najmanje znate o svojoj tradiciji

Rajan
Gost
Rajan

Ima li za vikend ikakav normalni tekst iz oblasti nauke kulture da se procita , no da se cita misljenje I analize ovog starog ateiste koji vjerujem ni svijecu ne umije zapalit….

Kanon
Gost
Kanon

Autokefalnost se dobija od majke crkve, pa ako CPC to želi, može dobiti jedino od SPC. To je kanonsko pravilo i striktno se poštuje, jer bi u suprotnom nastao haos, kao npr. kada bi se neka eparhija bugarske crkve poželjela osamostaliti, pa da je prizna srpska patrijaršija. To ne može. Ali za svaki slučaj, pošto su se ovuda proturale glasine… Više »

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Maćeha crkva.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Ne mlati,starija je CPC od SPC,neznalice!

Kotor
Gost
Kotor

Da nijesi vjeronauku kod Filipa ucio?

Pojan
Gost
Pojan

Ovi su stvarno za posmatranje. Pa stiglo je PISMO od Vaseljenskog patrijarha, alooo! Od njega očekujete autokefalnost a on vam je lično rekao: “Nikada nijeste bili autokefalni, nikad i nećete biti autokefalni, Miraš nije pop jer sam ga lično svojom rukom raspopio, jedini mitropolit u CG je Amfilohije i pozivam te Milo da mu se priklniš i pokloniš da ne… Više »

Persa
Gost
Persa

Sve je tačno, s tim što bih dodala da ni pravoslavna država Kipar nema svoju crkvu, a ni su u pravom smislu pravoslavna država a nijesu nevjernici kao ovi po CG

Mitar
Gost
Mitar

A to je pismo pisao Amfilohije. Zar ti to nije jasno. Sjecateli se kad je iz jedne javnene ustanove iz Kotora stigao fax za pokojnog Antonija da je rascinjen u Kanadi. Tada je Amfilohije rekao da je fax iz Kanade dosao. Dakle, Amfilohije je jedan obican lazov i nevidjeni spletkaros.

Romare
Gost
Romare

Hahahhaah, pa eno Milo reče kod Šukovića da e dobio to pismo od patrijarha. Cvrc Miloka, opaaaaaaaaaaa.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нема веће будале од школоване.

Maksim
Gost
Maksim

Ti to iz iskustva?

dagy
Gost
dagy

E jadan si ti doktor profesor kad kazes da u pravoslavnom svijetu svaka drzava ima svoju crkvu,ili ne znas ili lazes.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Živjela Pravoslavna Crkva Crne Gore, Autokefalna, Kanonska i Jedinstvena!

Tajo
Gost
Tajo

Sad je više ne zovete CPC, od kad vam Vaseljenski patrijarh reče da nikad nije postojala. 🙂 Sad pokušavate da joj date ime PCCG. 🙂 Ali sad ste se tek zeznuli, to je očigledno stvaranje neke nove crkve, tu se više ne možete pozivati ni na ustav kralja Nikole, jer ni u njegovo vrijede nije postojala nikakva PCCG.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Kako ste dosadni sa ovom pricom

Miras
Gost
Miras

Bi ce autokefalna pa da ce te Srbi glavacke hodati.

ZIK
Gost
ZIK

Ja cu glavacke hodati kada se opismenis.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Mesi ,mesi nista nece da ti bude….

Palisad
Gost
Palisad

Slobodno seki,napravite je..ali ova te zapadati nece:-)

Rajan
Gost
Rajan

Ej Seki Seki tako ti Alaha…. lako ce mo za crkvu, no sto ce mo za Albanske Alpe, bacanje krstova, zabrane liturgije, isticanja zastava drugih drzava…cemu muk za te dogadjaje…. ovu drzavu nijesu stvarali ni Albanci, ni poturice, ni Hrvati, vec cetiri nahije Crnogorske, Brdjani i Srbi iz Hercegovine I Vasojevica.Primorce niko nista nije ni pito…

Mitar
Gost
Mitar

A sto ih ima nesto pitat?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Bravo na komentaru

Čevski soko
Gost
Čevski soko

Gospodine Šekularac,zar u Crnoj Gori ne postoji Crnogorska Pravoslavna Crkva (CPC) čiji je mitropolit Mihailo ?
Zašto to prećutkujete,nije pošteno ?
Takođe,evo vam najmanje dvije države koje nemaju svoju nacionalnu crkvu: Kipar i Bjelorusija. Čemu obmanjivanje javnosti?

Avaz
Gost
Avaz

A Moldavija? A Makedonija? A Crna Gora? A Republika Srpska? A Ukrajina? (koju osim vaseljenske ni jedna druga crkva ne priznaje, a Milovu neće ni vaseljenska, stiglo pismo)

Pomorac
Gost
Pomorac

I ptice na grani znaju da samo Srbi slave slavu

Tresnjevo
Gost
Tresnjevo

Sedam milijardi na zemlji stanovnika lude sto nemaju slavu i sto nijesu Srbi. Dje si , i sto si ma moru naucio?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sedam milijardi nemaju slavu, a vi imate.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Šekularac, kao prof.dr. bi trebalo da zna da Bjelorusija, Moldavija,Makedonija nemaju svoje autokefalne crkve. Crna Gora ima svoju crkvu već 800 godina.
Gospodin Šekularac je takođe ,,zaboravio” da napiše da u Žitiju Sv. Simeona piše da je ,, iz Duklje Grke istjerao, a svoj narod sačuvao”.
Uz to, bilo bi interesantno znati kakve veze ima porodica Šekularac sa Dukljom.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, stalno isto. Nemanjići su kako oni pišu ” do temelja porušili Duklji, da ne ostade kamen na kamen i njenu slavu pretvorili u prah…” I ni jedan istoričar ne pominje Grke u Duklji, tako da ti je pope priča bez veze. No ti pope po običaju, samo dnevnicu da uzmeš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brdanine, ko je vladao Dukljom posle Bodinove smrti, čiji je vazal bio Grubješa. No ti po običaju, rekao NATO da im je SPC najveći problem, pa da im pomogneš.

Beko
Gost
Beko

Nemaju ni Crna Gora, Bosna i Ukrajina, takođe pravoslavne zemlje. Pola Bosne je Republika Srpska, po kanonu bi mogla tražiti autokefaliju, da hoće. No neće.

Kipar
Gost
Kipar

Nema ni Kipar. Dakle, pola ih nema.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Znači “svetac” Siniša Nemanjić protjerao braću Grke pravoslavce. Je li bio iko normalan u toj blagočestivoj lozi Nemanjića, jedan makar?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tajnovidac, današnja Crna Gora je za dan vojske uzela Bitku kod Tuđemila, bitku sa Grcima. Je li to kažeš da današnja vlast nije normalna?

pop Maca
Gost
pop Maca

Oprem, svaka ti je na mjestu. Ti si svetac veći i od mene.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Oprem brutalno vas dominira sa cinjenicama.

FENIKS
Gost
FENIKS

KO VAS SRBE STA PITA,OVOJE DRZAVA CRNOGORSKOG NARODA SVIH VJERA I SVIH KOJI VOLE DRZAVU CRNU GORU

Mitar
Gost
Mitar

Tako je .

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, je li to pravite crkvu za Crnogorce svih vjera?

FENIKS
Gost
FENIKS

SPRDAS SE OPREM ONDA SE CUDITE STO SVE DRUGE NARODE VOLE CRNOGORCI A VAS NE TVOJA CRKVA SPC DODE NA SILU 1918 I STA TRBAMO DA JE LJUBIMO

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, ne pada mi na pamet da se sprdam, već citiram gospodina Bogojevića, koji je prije neki dan na CDM-u, tražio formiranje crnogorske crkve za sve vjere. I ti u komentaru napadaš Srbe, a pozdravljaš Crnogorce svih vjera, pa se možda i ti zalažeš za istu stvar. Uostalpm, čini mi se da preferiraš katoličanstvo.

Boba
Gost
Boba

Ovo je gradjanska država, ajvanu izgoreli, bez obzira na pol, rasu, vjeru…!

Boro
Gost
Boro

U našem slučaju nije u pitanju čista mehanika, po kojoj “pravoslavne države imaju svoje crkve”, jer niti smo “pravoslavna država”, niti teokratija, već je u pitanju uopšte način poimanja “Crkve” kao univerzalnog i čisto duhvnog koncepta, bez obzira na njenu institucionalizaciju. Gospodin crkvu vidi kao isključio pravnu kategoriju, što ona nije. Drugo, mi nemamo vjernika, nego uglavnom “navijače”, što čitavu… Više »

Nenad
Gost
Nenad

E kad si ti rekao mora biti tako🤣🤣🤣

Kapo
Gost
Kapo

Pravoslavni svijet, e svasta da cujemo.
Na sta jos se svijet dijeli. Naucite nas malo pofesore.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ali mi uvaženi profesore nismo pravoslavna država,mi smo po ustavu građanska država i to pravilo koje vi napamet,zlonamjerno i netačno navodite ne važi za crnu goru,koja je po vama i vašim drugovima iz ove vlasti europska demokracija i građanska država iznad svake vjere i nacije,ali kad vam to treba onda je istovremeno i vjersko pravoslavna i nacionalna.

Revizor
Gost
Revizor

Pa sve drzave koje su gradjanske i pravoslavne imaju svoju crkvu. Ispravicemo komunisticke prevare i varke.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Nije tačno.Kipar i Bjelorusija nemaju svoje nacionalne crkve i nijedna država nema svoju crkvu jer ne postoje državne crkve jer je crkva potpuno odvojena od države,samo je u engleskoj nekad a danas u britaniji suveren poglavar crkve i to kod protestanata.

Rom
Gost
Rom

Nema ni Moldavija, ni Makedonija, ni Crna Gora, Ni Bosna, ni Ukrajina. A sve pravoslavne zemlje.

Milos
Gost
Milos

Nije tacno

Bbbb
Gost
Bbbb

Kako to da crnogorci nemaju svoju crkvu? Pa cemu sluzi Miras.Al poenta je da vi hocete da otimate tudje bogomolje.U tom grmu lezo zec.

Boro
Gost
Boro

Šta će vama bogomolje kad u Boga ne vjerujete?

Bbbb
Gost
Bbbb

A Milo je bas vjernik krsteni

PIPERI
Gost
PIPERI

SAD CRNOGORCI OTIMAJU SVOJE TO KAZU SRBI ZATO NE DA CE TE IZGUBIT KOSOVO NEGO SVE DO BG PASALUKA STO TRAZITE TO TUDE

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Piperi su srpsko pleme, pokaj se

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Vama je za sve kriva SPC a sto covjek vam kaze u sred CG da svi dobro dosli na Albanske Alpe to vas ni malo ne brine
EEEE ZEMLJO OTVORI SE

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

U kurikuće BOŽO stari sitni kovertašu pa sta oćes ko ti brani… ulozi da se napravi crnpgorska crkva… bio si na polozaje znas ljude pomocice… no ti si poznat da piće kome nijesi platio a ne nesto donirao… SAMO SI ČOPLIO DJE SI MOGAO

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Crna gora ima svoju crkvu od 1219, i crnogorci su srbi, novokomponovane istorije nijednog pravog cg ne interesuju.

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Ima i Papu… tajnovidca

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Spremte se spremte popovi
Silna će selidba da bude
Srbija majka vas očekuje
Dosta je bilo okupacije
🎺 🎺 🎺

Tomos
Gost
Tomos

95% Sveštenika u CG ima Crnogorsko Državljanstvo…eto da znsš…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

I Džoma?

Tomos
Gost
Tomos

On nije, naravno.
Kod Miraša inš jednog iz Austruje, onaj drugi iz J. Amerike…i onaj Bojanić mislim da se preziva i to je to.. 50% nije iz CG..

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Džaba su sredili CG državljanstvo kad srbekaju i rade za svetosavlje i projekat velike Serbije. To je slično kao kad bi agenti neke strane zemlje sredili državljanstvo dok u stvarnosti rade protiv zemlje u kojoj se nalaze po zadatku.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije tačno Tomose. Samo oko 10% sveštenika je iz Crne Gore. Ostale je Amfilohije dovuka iz Srbije i Bosne. Zato ste se i uzvrćeli na portalu. Pišete, ne patišete. Ali vam je sve zaludu. Primiče vam se prekomanda.

Tomos
Gost
Tomos

Ovo 95% nije moja konstatacija, već zvanično saopšteno. Da nije tako beko bi sem a tov.. A ta tvoja priča je tkz kafanske priča…

Tomos
Gost
Tomos

“da nije tako beko bi demantovao”…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, opet pišeš neistine, preko 90% sveštenika je iz Crne Gore, no razumijem te, postupaš po komandi Bena Hodžisa.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tajnovidac, već vjekovima mnogi se ,,trude” da se to desi, ali prođoše Turci, Mleci, Austrougari, nacisti, a Mitropolija iz svih iskušenja izađe jača.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Oprem dobro pa put pod noge. Zdravo je promijeniti sredinu inače, pogotovo vratiti se rodnom kraju. 🙂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tajnovidac, Janko Vukotić za nas Katunjane reče: Nisam Crnogorac zato što sam Srbin, već sam Srbin zato što sam Crnogorac. Ima i drugih Srba, mi smo oni od Kosova.
Mi smo na ovim prostorima 600 godina, čuvamo našu crkvu i vjeru i tu smo gdje smo. Ispratili smo mnogo jače vojske, a ne neke NVO.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Nema tu ni K od Katunjanina, ne bi srbekao s tim svetosavcima da ima. A ti glavari su se uvijek okretali kako vjetar duva.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tako je Oprem, svi prođoše pa će proć i srpska okupacija. I poslije nje će crnogorska crkva bit samo jača. No ćete onda vas desetak popova koji srbujete na ovom portalu morat da nađete neki pošten posao ili nazad kući u južnu Srbiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, u Knjazevini i Kraljevini Crnoj Gori tvoji krajevi su pod Eparhijom zahumsko-raškom. Kao što vidiš, ni tadašnja crkva u Crnoj Gori nije smatrala da ste dio Crnogorske Mitropolije.

CPC
Gost
CPC

Tačno Tajnovidac, pomalo pakovanje pa pu srbijice.

Tomos
Gost
Tomos

Sam sebe pišeš “tačno” haha…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tačno pope, tačno. Vi što se potpisujete ka Tomos, Oprem, Realni, Nenad… i još 4-5 Ristovih popova, se ne skidate sa portala. Uzimate crnogorske nickove, srbujete i pišete svakakve gluposti. Ali pope, SVAKOG GOSTA, STO GODINA DOSTA.

Tomos
Gost
Tomos

“Nenad” ti je “Crnogorski nik” , e stvarno morae uvesti sa vozi lijevom stranom. I časovnu zonu da ste u liniji ali sa Kamerunom…

Štangla
Gost
Štangla

Doći će vam Tači i Ramuš uskoro,strpite se.

Tresnjevo
Gost
Tresnjevo

Tako vec nikako.

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Овај Божидар се представља историчарем, и у овом излагању и иначе ради оно што истиричар не би смио радити, “тумачи” историју и историјске процесе. Како ону ближу. посебно уједињење двије српске државе у једну 1918-у, тако и ону старију историју, још док се овај простор Дукљом звао. А ту се морају уважавати чињенице и сачувани списи. Византински, јер ти су… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Kad moze ministar policije onda moze svako:) mi smo haos drzava

CPC
Gost
CPC

Danu pominjuli tizi vizantijci đe svoje roblje “serve”- servis, u tijem knjigama što se pozivaš na njih, a pope

Tomos
Gost
Tomos

Osnovno-Crna Gora nikada nije imala Autokefalnu Crkvu. Objašnjenje-Služba u CG nakon “pada” Pećke Patrijašije vršila samostalno, ali se Autokefalije ne naslijeđuje pa je tako po tom osnovu nismo ni imali. Pitanje “A zašto su nas u ponekim dokumentima navodili kao Autokefalnu ako to nismo bili”. Odgovor-jer smo bili de facto Autokegalna ali ne i de jure. Odnosno funkcionisali smo skoro… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Nisam protiv Autokefalnosti, ali njiu može samo da dobije Crkva a ne i Nvo sektor.
To što neko sebe doživljava Crkvom nije dovoljno ukoliko ga niko drugi kao takvog ne registruje u Svijetu..
Može neko u CG da osnuje Nvo Formula 1…ali niko neće doći da vozi za “Veliku nagradu Montenegra” kolko god ja volio i cijenio Lovćenske trke…

CPC
Gost
CPC

Baš mi te ža pope, ali procec obnove CPC i ponovno njeno priznanje je nepovratno započeo da se kotrlja do konačnog cilja, a to je CPC u CG i nijedna više, a pogotovo ne srbijanska crkvica.

Tomos
Gost
Tomos

Nikada u CG nije bilo “Srbijanske Crkve”, niti je sada ima i kao takva n e postoji ni u Srbiji.
Da je “Srbijanska Crkva” e onda bi se složio sa tobom.. Ali kso što nema i nepostoji Hercehovačka Crkva kao posebna, ne postoji ni Srbijanska…

Tomos
Gost
Tomos

Smijurija…

CPC
Gost
CPC

Pope ka vazda tako i sad zboriš neistine-laži. No znamo svi što je popu rabota, popova rabota je da laže narod da bi sa njim lakše manipulisao.

Tomos
Gost
Tomos

Sve što sam naveo i što navodim, je lako provjerljivo… Toliko o tome…

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Imaće Je, Tomose, imaće Je!!!

Tomos
Gost
Tomos

Ne kažem da neće, i neka je ima. Ali to mora da nije priznata Crkva, a još nije poznato da je jedna Nvo dobila Autokefalnost…ako razumiješ…

Tomos
Gost
Tomos

Imaće možda, ali ne Nvo sektor…

Pavle
Gost
Pavle

Zar i ti sine Brute?

Zoran
Gost
Zoran

Dobitnik 13 julske nagrade haha

Todor Krulj
Gost
Todor Krulj

Nagrde, čim je dobijaju Bokseri za pjesmice!

FENIKS
Gost
FENIKS

DAT CE BOG CRNOJ GORI SLOBODU DUHOVNI KAD ODE SPC OKUPATOR

Nikola Kopernik
Gost
Nikola Kopernik

E pametan li je majka ga imala. Sad je jasno zasto je dobio nagradu, da cijepa i svadja pravoslavni narod u cg i da ga polako raslabe i prebace u unijate. No to im nece proci

CPC
Gost
CPC

Zna se ko je posvađa glupi pravoslavni narod u CG, to su popovi srbijanski.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jedini narod u Cg su Srbi

TALOG
Gost
TALOG

Bozidare,ako zelis svoju Crkvu,ti je napravi u Sekular,ili uzmi onu postojecu,sto koristite vise od STO god..No ako imas hrabrosti,jr bi te rodkaci protjerali iz Sekulara
Ili kada si takav pobornik CPC,povedi Mihaila u Sekular,pa ces vidjeti kakav ce vam docek pripremiti.

Ja sam
Gost
Ja sam

Ovo apsolutno nije tačno, nezavisna država i autokefalna crkva su dvije veoma različite stvari. Dok budemo pričali jezikom želja umjesto jezikom činjenica, nikad se nećemo međusobno razumjeti.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Normalno svaka drzava svoju crkvu u Pravoslavnom svijetu jedino se Crnoj Gori to osporava od Srbijanaca.

Sagraile
Gost
Sagraile

Svako bot dobija sendvic samo Bozidar doboia 13julsku nagradu.

Aco
Gost
Aco

Nije bilo većeg trgovca od Vuka Karadžića,sve sto se moglo unovčiti taj je unovčio !

Peruta
Gost
Peruta

Bio je nekad jedan Dragoslav Šekularac. Fudbalski čarobnjak i boem. Posle takvih velikih ljudi, obično u bratstvu dođe do stagnacije. Desi se da Srbi preko noći postanu Dukljani,čak i pokušavaju druge da ubijede da krenu njihovim putem. Srećom to ne ide lako.

Send this to a friend