Politika

Udruženje pravnika: Skupština Crne Gore da usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Udruženje pravnika Crne Gore podržava i pridružuje se apeleu devet nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva koje su pozvale da se u Skupštini Crne Gore usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Iz Udruženja pravnika je saopšteno da je saglasno da odluka skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode da ne podrži predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici nastavak negativnog trenda relativizacije najmasovnijeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata i pokušaj minimiziranja značaja donešenih presuda međunarodnih sudova.

“Poricanje, realitivzacija ili neprihvatanje presuda međunarodnih sudova od strane nosioca izvršne ili zakonodavne vlasti ozbiljno dovodi u pitanje izglede Crne Gore za članstvo ne samo u Evropskoj uniji, već i ozbiljno povređuje osnovne principe zajedništva vrijednosti u ovirima Ujedinjenih nacija, koje je Crna Gora prijemom u UN prihvatila i na njih se obavezala. Udruženje pravnika podsjeća da su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal, sudovi uspostavljeni pod okriljem Ujedinjenih nacija, u više predmeta u kojima je postupalo više od 60 sudija različitih nacionalnosti utvrdili da je u Srebrenici izvršen genocid jer je od 10-19. jula 1995. godine sistematski ubijeno preko osam hiljada nenaoružanih ljudi”, ističe se u saopštenju Udruženja pravnika.

Činjenica da je Skupština 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici od 15. januara 2009. godine, svakako jeste pozitivan čin i vrijedan isticanja, ali se mora istači da predložena Rezolucija ide korak dalje, zato što izričito navodi da je zločin u Srebrenici bio genocid, proglašava 11. jul za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice i zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici.

“Udruženje pravnika pozdravlja i prijedlog da se Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici dostavi na razmatranje i Odboru za evropske integracije i da se isti o njoj izjasni, tim prije što se u nezvaničnom dokumentu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 , jasno navodi da napredak Crne Gore ka EU “podrazumijeva demonstraciju jače političke volje vlasti za rješavanje preostalih izazova … što uključuje odbacivanje i osuđivanje svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici””, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend