Politika Drljević na sastanku sa Elzom Fenet

Ujedinjena Evropa i politika proširenja zajednički interes EU

Evropska unija treba da pokaže veću spremnost da podrži politiku proširenja, kao i Crnu Goru na putu prema članstvu, posebno kroz zatvaranje poglavlja za koja su se stekli uslovi, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom sastanka sa šeficom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Elzom Fenet.

On je istakao da je cilj integracije prvenstveno bolji kvalitet života crnogorskih građana, a tek onda članstvo u EU.

Podsjetio je da je Crna Gora predvodnik u procesu integracije u EU, zbog čega je veoma važno da Unija zadrži princip po kom zemlje kandidati pristupaju u skladu sa sopstvenim zaslugama.

„Vjerujemo da će EU pokazati još i veću podršku procesu integracije Crne Gore, prvenstveno kroz zatvaranje poglavlja za koja su se stvorili uslovi, kao i da će prepoznati interes ujedinjene, solidarne Evrope i zadržati politiku proširenja visoko na agendi. S druge strane, naš fokus ostaje na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava“, rekao je glavni pregovarač tokom sastanka.

Fenet je pozitivnim ocijenila doprinos Crne Gore u održavanju dobre regionalne saradnje, kao i do sada ostvareni napredak u procesu EU integracija.

„Članice EU su zainteresovane da ubrzaju proces proširenja i učine ga efektnijim, za šta je preduslov napredak u oblasti vladavine prava, u skladu sa novim pristupom u pregovorima. Pitanja koja su veoma važna za svaku državu članicu svakako su i saradnja sa civilnim sektorom i reforma izbornog zakonodavstva“, rekla je ona.

Drljević je informisao sagovornicu da su predstavnici civilnog sektora članovi radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora, čime daju svoj doprinos napretku Crne Gore prema EU. Saglasan je da je dijalog od ključnog značaja u reformi izbornog zakonodavstva, ističući važnu ulogu crnogorskog parlamenta i Odbora za sveobuhvantu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Send this to a friend