Politika

Mitrić: Ukoliko budžet ne prođe, logična posljedica je pad vlade

Blagota Mitrić

Poslanici crnogorskog parlamenta sjutra bi trebalo da počnu raspravu o budžetu za narednu godinu, a prema jučerašnjim najavama, usljed žestokih kritika, prije svega Demokratskog fronta, aktuelna većina je obećala da će dati svoju podršku ovom dokumentu.

No, što se sve može dogoditi tokom narednih dana, kakve će zahtjeve Vladi isporučiti prije svega DF, ali i drugi konstituenti, i što će na kraju biti, ostaje da vidimo.

U slučaju da budžet ne prođe, to bi po logici stvari trebalo da znači pad Vlade i takvog je mišljenja Blagota Mitrić, univerzitetski profesor ustavnog prava, sudija Ustavnog suda i bivši predsjednik te institucije.

“Prema uporednom pravu, u mnogim državama ustavom je propisano da ukoliko skupština do određenog roka ne usvoji budžet koji je vlada predložila, ta vlada automatski, po sili ustavne norme, pada i raspisuju se parlamentarni izbori. Vlada ide u tehnički mandat i u predviđenom roku moraju se održati novi izbori. Tu je Dragan Šoć, vidio sam njegovu izjavu, u pravu”, kaže Mitrić.

Šoć je, podsjetimo, za TVCG rekao da u pravnom smislu ne postoji odgovornost Vlade, jer je ona budžet predala, ali da uskraćivanje podrške budžetu smatra izglasavanjem nepovjerenja Vladi.

Profesor Mitrić ističe da po našem Ustavu Vladi prestaje mandat prije isteka roka na koji je izabrana, između ostalog, i kada ne preda završni račun iz prethodne godine do 3. marta naredne i da se tom članu mora hitno pripodobiti zakonska norma kojom će biti definisano da vlada pada i u slučaju da njen predlog budžeta ne prođe do 31. decembra.

“Logičkim tumačenjem ustavne norme po kojoj vlada, žargonski rečeno, pada ukoliko parlament ne usvoji završni račun iz tekuće godine do 31. marta naredne proizilazi, odnosno mogao bi se izvesti zaključak da vladi treba da prestane mandat ako joj se ne usvoji budžet za narednu godinu do 31. decembra tekuće godine”, navodi Mitrić.

Na drugoj strani, ima jedna međunorma da ukoliko budžet ne prođe do utvrđenog zakonskog roka, vlada može donijeti odluku o privremenom finansiranju, kao što smo već imali prilike da vidimo, što je po sudu Mitrića pogubno i za pravo i za ekonomiju i za politiku.

“To je neka prinudna mjera i to rješenje nije dobro. Zato pod hitno treba jasno definisati da neusvajanje budžeta znači prestanak mandata aktuelne vlade, čime bi se u stvari predvidjela norma koja bi bila upodobljena članu Ustava po kojem vlada, ukoliko ne preda završni račun do 31. marta naredne godine, po sili zakona – pada.Jer, budžet je možda i najvažniji dokument za funkcionisanje jedne države“, poručuje profesor Mitrić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prc
Gost
Prc

Baco,ima samo jedan problem.Kod nas nista nije logicno

Onogost
Gost
Onogost

Logično je da nista nije logično u CG.

Nino🇲🇪
Gost
Nino🇲🇪

A kucama ce svakako jos malo, proslo ne proslo !!

Lazar
Gost
Lazar

Nije to logicno, logicno je da taj sto glasa protiv ovoga budzeta nece moci narodu na oci. Jedino je to logicno.

Brđanin
Gost
Brđanin

Dje si kockaru stari

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Proći će, podržaće iako su protiv njega skoro svi!

Progres
Gost
Progres

Ne vidim dilemu da li će ili neće DF glasati, jer će oni glasati ka i sve do sad što su glasali što im je poturio premijer na glasanje. DF je postao bezličan u paničnom strahu da će premijer osnovati stranku i ukrasti im biračko tijelo.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne znam ko tebe sta pita?

Send this to a friend