Politika

Uljarević: Daleko neizvjesnija trka u drugom krugu, rezultat Milatovića će zavisiti od stvarne podrške Bečića i Mandića

Zbog razlike u broju osvojenih glasova Demokratski front je jedan od najvećih gubitnika izbornog ciklusa na predsjedničkim izborima, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

Daliborka Uljarević

Ona ističe da je Đukanović bio u okvirima onoga što je od njega bilo očekivano.

” Sasvim je izvjesno da on ide u drugi izborni krug. Mislim da je i procentualno to ono što je snaga Demokratske partije socijalista i neki manji broj manjinskih glasova, odnosno partija manjine koje su mu dale podršku. Izvjesno iznenađenje predstavlja rezultat Jakova Milatovića i to na dva nivoa. On je značajno bolji od Andrije Mandića koji je slovio za najozbiljnijeg kandidata za drugi krug. I ta razlika između njih je takva da zapravo čini Demokratski front jednim od najvećih gubitnika u ovoj fazi izbornog ciklusa. To znači da ćemo u drugom krugu imati daleko neizvjesniju utrku, koja će iskreno zavisiti od toga u kojoj mjeri će Milatovića podržati Bečić i Mandić, iako su oni to sinoć vrlo brzo i deklarativno obećali. Ali vjerujem da će se procjene praviti i na osnovu onoga što su nastupajući parlamentarni izbori “, kaže Uljarević.

Komentarišući rezultate izbora Uljarević je naglasila da su birači poslali dvije poruke.

“Jedna poruka je poslata aktuelnoj parlamentarnoj većini i to je poruka dubokog nezadovoljstva jer Jakov Milatović nije imao njihovu podršku. To što se oni sada kače na njegov uspjeh i pokušavaju da to uokvire u nešto što bi bila snaga parlamentarne većine prosto nije održivo jer u Pokretu Evropa sad imamo i ljude koji ranije nisu bili aktivni i nisu pripadali tim struktrurama“, istakla je Uljarević.

Glas za Jakova Milatovića je, pojašnjava, bio istvovremeno glas protiv parlamentarne većine i protiv DPS.

“Demokratska partija socijalista nije za ove dvije godine uspjela da se transformiše da kao opoziciona partija bude atraktivna za birače i proširi korpus glasača“, ocijenila je Uljarević.

Smatra da je DPS na izbore trebalo da ide sa drugim kandidatom i to sa vanstranačkom ličnošću.

“Na taj način imali bi širi obuhvat od onoga što je samo jedna politička struktura. To bi bilo jako teško i Jakovu Milatoviću i drugim kandidatima da adresira. Onoga trenutka kada je DPS donijela odluku da ide sa svojim kandidatom, logično najjači koga su imali je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države. Međutim rizik koji nosi njegovo učešće je ogroman i za njega lično, za njegovu političku karijeru ali i za sudbinu DPS“, istakla je Uljarević.

Ona kaže da je podrška Demokrata i Demokratskog fronta koja je sinoć upućena Milatoviću deklarativna, a da li će biti stvarna pokazaće naredni period.

”Vidjećemo koliko oni imaju snagu da utiču na svoje birače. Recimo postoje neke koalicije i pozivi lidera koji nijesu imali nikakvu snagu. Ako govorimo o savezu ili nekoj vrsti podrške između Demokarata i URE znamo da je URA preko svojih funkcionera pozvala svoje birače da glasaju za Bečića, a vidjeli smo da je on na nivou onoga što je ustvari snaga Demokarata. Ili lideti URE nijesu imali nikakvog uticaja na svoje birače u tom smislu ili je to njihovo biračko tijelo do te mjere istopljeno da ono nije moglo da utiče na taj izborni rezultat. Jasno je da se Milatović nalazi u daleko boljoj poziciji pred drugi krug od Đukanovića “, kaže Uljarević.

Iako se DF faktički nalazi u vlasti veliko pitanje se je, kaže, zbog čega su ostvarili ovakav rezultat na predsjedničkim izborima.

”Uzeli su neke od ključnih državnih preduzeća. Već dugo vremena postoji taj narativ o odlivu birača DF prema lideru DF zbog čega su oni prateći marketinške savjete predlagali nestranačke ličnosti koji su nosili njihove liste. Počev od Miodraga Lekića, preko Mladena Bojanića, zatim Zdravka Krivokapića i skrivali se iza njih. Mislim da je liderima DF dosadila ta druga uloga za neke koji ih prema njihovoj percepciji prije ili kasnije izdaju. Da su oni htjeli da se oprobaju iako je bilo jasno da Andrija Mandić kao takav ima određena ograničenja u biračkom tijelu. Ovdje mi je interesantnije to što je Vučić puštio niz vodu Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata uz podršku DF i DPS dajući time na snazi Andriji Mandiću. To u stvari pokazuje da podrška Vučića ne znači uspjeh na izborima u Crnoj Gori “, zaključila je Uljarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grof
Gost
Grof

“Ona ističe da je Đukanović bio u okvirima onoga što je od njega bilo očekivano. Sasvim je izvjesno da on ide u drugi izborni krug.”

No shit Sherlock!

Dusan
Gost
Dusan

Daliborka volimo te

Mrki PG
Gost
Mrki PG

To su g-djo sami dva glasa. Odje više niko nikoga ne sluša.

Milos
Gost
Milos

Čuješ ove 🤣🤣

Loš
Gost
Loš

Mandić i Bečići treba da podnesu ostavke.Mandić je prosuo milione ,a Demokrate imaju manje od ovih 20%jer su dobili podršku URA ,a bez njih bi to bilo manje.,oko 5-6%.

Krilaš
Gost
Krilaš

Baš će biti neizvesno…

MILO iz BERANA
Gost
MILO iz BERANA

Mandić najavljuje podršku PES-u,đe je tu Medojević?

pravedan
Gost
pravedan

Sramota za CG. Ode nezavisna CG put Srbije i Rusije.

Prc
Gost
Prc

Gradjanska crna gora nije mnogo motivisana sa Milom i to su trebali znati mnogo ranije. Jakov i onaj drugi su banuli u politiku niodkud bez ikakvog politickog iskustvai za kratko vrijeme svima pomrsili racune e to je morao da uradi i ovaj gradjanski dio cg,da nadje medju mladim ljudima pandam milatovicu i druzini. I to je bio jedini recept da… Više »

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Brojke govore da je Milatović favorit! DPS je ostao stabilan, a Vučićevi igrači su doživjeli pad! Onolike pare nizašta. Iz pozadine i SPC je doživjela težak poraz zbog svoje otvorene pidrške Mandiću. Ipak su građani većinski za evroatlantske integracije i to je ohrabrujuće. Uspiju li Spajić i Milatović da zaobiđu negativan uticaj srpske crkve i konačno je odvoje od politike,… Više »

Aboridzin
Gost
Aboridzin

Neizvjesno???? Za koga? Ima da ga mali Milacic pregazi kao sinobus

Gavran
Gost
Gavran

Milačić?
Pa u pravu si – isti je milačić po svemu i u svemu!!!

Zvicer
Gost
Zvicer

Medo ako glasa Spajica i Milatovica bice najveci iz….k u istoriji!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako podrže evropu oni su završili karijeru a i crna gora zajedno šnjima,ali kako će glasači postupit i to je veliko pitanje?

Milos
Gost
Milos

“Šnjima” aooo 🤣🤣🤣

Maestro
Gost
Maestro

Ko misli da Jakov dobija, taj ne zna ništa o politici. I Momir je 97 imao prednost, pa je izgubio… A sve i da Evropa Sad dobije i formira vladu, neće izdržati duže od jednog mandata. Nije lako voditi državu…

Gavran
Gost
Gavran

Tako je!

Roro
Gost
Roro

O čemu ti pričaš?Uništiše ga Jakov

Gavran
Gost
Gavran

Vaaaažiii

Zlikovci
Gost
Zlikovci

Polako s tim proslavama, mislite da se jakovu ide na inauguraciju na cetinju? 😂😂😂 ne pomažu helikopteri majko sa korita ivanova ni suzavac ni snajperi 🥳

sasa
Gost
sasa

Kapa dolje draginji ovo je pravi potez i odgovornost prema sebi i drzavi veliki poraz podnosi zrtve, Danilovic smijesno, DPS Smijesno, DF smijesno, sta vam to znaci, ne moze narod da vas vise gleda ni slusa

Ftimulanf
Gost
Ftimulanf

DPS onaj stari

Brendon
Gost
Brendon

Bečić se za jako kratko vrijeme svrstao u red vrste političara pred penziju , s’obzirom na lični stil i stil partije , kao i lični stil članova Demokratske CG .
Ogromna centralizacija i hijerarhijsko ustrojstvo su nešto što je istrošeno , ali u CG je i dalje uspješno s’obzirom da smo novo demokratizovano društvo .

Srbo
Gost
Srbo

Biće velika neizvjesnost Jakov 65% a MIlaš 35% ,pravo neizvjesno

M.M.
Gost
M.M.

Srbo, idi u srbiju pa prognoziraj vucicu kraj.

cccccccc
Gost
cccccccc

Šta b sada sa Jakovomi? izdadoste sve živo Rista , Mandu, Aljeksu, Dritana, Joka….

BITCH
Gost
BITCH

Svakom jasno sem ovoj Uljarevićki

Rašo
Gost
Rašo

Zadnja se broji. Viđeće mo.

kuč
Gost
kuč

Srbo , ko je svama tikve sadio…. Jakov će izvjesno biti u prednosti ali sačekajmo odziv tih glasača na koje se pozivate .

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Brzo zaboravi vojvodu? Već si preletio?

Gavran
Gost
Gavran

Kod jovane jeremić idi i tamo statistike pravi al za zadrugu

Send this to a friend