Politika

Uljarević: MUP da prespita da li Spajić ispunjava formalno pravne uslove za kandidaturu

Daliborka Uljarević/ foto: Screenshot/ Gradski portal

Lider pokreta Evropa sad Milojko Spajić možda formalno pravno ne ispunjava uslove za kandidaturu na predsjedničkim izborima, ali će biti na Ministarstvu unutrašnjih poslova da to prespita i utvrdi jasno činjenično stanje, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević i emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji.

Pitanje je, kaže, da li Spajić kao neko ko je slagao građanstvo da nema prebivalište u Srbiji, a kojem je Republička izborna komisija te zemlje potvrdila da ima, može da se kandiduje za predsjednika.

Samu odluku Državne izborne komisije Crne Gore da traži mišljenje Republičke izborne komisije Srbije pratila su, ističe, oprečna mišljenja.

“Imamo člana DIK-a koji predstavlja nevladin sektor, a kojeg je predložio Centar za građansko obrazovanje pa smo to pitanje pratili od samog starta. Činjenica je da je do takve odluke DIK-a došlo preglasavanjem i da je to bila odluka jednog dijela političkih aktera, a da sam DIK nije imao nadležnost to da traži. To je u formalno pravnoj ravni i ovo govorim jer može sjutra da na sličnoj liniji povede i druge pravne rasprave koje se tiču ovog pitanja kada i ako Spajić preda kandidaturu”, rekla je Uljarević.

DIK je u obavezi da cijeni ono što su zvanična dokumenta naših organa.

“Imamo nešto što je vrlo otvoreno pitanje, a to da li neko ko je slagao građanstvo da nije imao prebivalište u Srbiji, sada imamo bjelodano dokaz da je imao, a ovdje se otvara još jedno pitanje, a to je pitanje državljanstva, jer je to prebivalište u zakonu u Srbiji, kao i u Crnoj Gori., vezano za državljanstvo. Mi zapravo imamo jednog od potencijalnih kandidata ko možda formalno pravno ne ispunjava uslove, ali će biti na Ministarstvu unutrašnjih poslova da to zapravo prespita, utvrdi jasno činjenično stanje., usaglasi svoje evidencije. Jer je MUP njega imao kao nekoga ko ima uredno prebivalište ” navodi Uljarević.

Ona ističe na jednu ozbiljnu diskrapancu u javnom izrazu tog kandidata i onog što su fakti.

” To se odnosi na taj period koliko se nalazi u Crnoj Gori. Mi znamo da je formalno pravni uslov da kandidat za predsjednika u posljednih 15 godina ukupno 10 ima prebivalište u Crnoj Gori. Vi kada saberete broj godina za koje sam Spajić sam kaže da ih je proveo u posljednjem periodu u inostranstvu, mislim da dođete do nekih 13,14 godina bilo da se radi o Singapuru, Japanu, Francuskoj, on čak Srbiju ne pominje. U nekakvim razvijem društvima samo to prinjanje bi bilo dovoljno da jednog kandidtaa diskvalifikuje i protso njegov izborni štab više ne bi ulazio u bilo kkavu aktivnost, Mi ovdje imamo jedan suprotan pristup i to će odtvoriti brojan pitanja i u okviru DIK i drugih organa ” poručuje Uljarević.

“kako navodi prvo treba da se osvrnemo na lutajuću atmosferu izbora koji su takođe prekrivena lutajućom ekonomskom i političkom krizom.

” Što prosto nije dobro i za stratešoko planiranje. Ovi predsjednički izbori su praćeni brojnim neobičnostima. Jedna je od neobičnosti da skoro mjesec dana pred izbore mi imamo samo jednog kandidata koji je zvanično predao kandidatura. Ne znamo za ,mnoge aktere ko će biti njihovi kandiati, uključujući i one koj epripadjau opoziconom polu, kao i onom koji se broji kao vladajuća većina. Ono što takođe imamo su najave predsjedničkh kandidata, spornosti oko nekih od najavljenih. Mislim da će velika odgovornost biti na državnim organima da ovaj proces protekne tako, da ne dovodimo polsiej u pitanje zakonitost te odluke, ali i legitimnost čitavih izbora ” dodaje Uljarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luda Simana
Gost
Luda Simana

A sto samo Spajica gospođo preispitati ima li Mandic drzavljanstvo Rusije, Danilovic Republike srpske, Draginja prebivaliste u Austriji. Vidite li vi kakve gluposti valjate, narod vam se sprda. Sta pise u zakonu sta se trazi od dokumentacije za kandidaturu. Zamajavas narod jer radis za dps!!!!!

Mitar
Gost
Mitar

A Mandic? Zar nije nedje javno objavio da ima srpsko drzavljanstvo

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Japanac je bio predsjednik Perua zasto covjek koji je ucio u Japanu ne bi mogao…..

Martin
Gost
Martin

Bravo, Daliborka!

Boris Kidric
Gost
Boris Kidric

Moze kod ovih sve, ne brini….i to je tuzna stvarnost, jer su oni dosli da poprave sistem i spase ‘sprzenu drzavu’, a rade jos gore no svije prije njih.

Evropa sjutra
Gost
Evropa sjutra

Da nije ova dama što u srodstvu s Medojevićem ?

Send this to a friend