Politika

Uljarević: Sporazum većine od 30. avgusta politička šizofrenija

Daliborka Uljarević

Sporazum većine od 30. avgusta u kojem je prva stavka da nijedna partija ne želi u koaliciju sa DPS-om, dok su evropske integracije na dnu, je politička šizofrenija, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, u emisiji “Znam da znaš” Gradske televizije.

Taj sporazum su, podsjeća, potpisali predstavnici GP URA koji su imali ključnu poziciju u Vladi kroz podršku DPS-a, a čak su i neki kadrovi DF-a izabrani uz podršku DPS-a.

“U politici je vrlo ‘politički nepametno’ zakucavati se sa kim ćete personalno sarađivati ili ne. Treba da vas opredjeljuju principi i interesi u datoj situaciji. Da li to znači da u Skupštini takođe nećete glasati sa DPS-om, ukoliko je rijč o zakonima od javnog interesa”, upitala je Uljarević.

To je, naglašava, u potpunoj u suprotnosti sa onim što je prvi sporazum predviđao, što se i sada kao neka vrsta obećanja provlači, a to je da neće biti revanšizma, jer vi ne procjenjujete više ljude po tome što oni znaju i mogu, nego po tome kojoj partiji pripadaju.

Zakucavati se na taj način ‘Nikada više sa DPS-om’, nezavisno od toga što sva kritika onome što je bila prethodna vlast DPS-a stoji, nije, smatra, učinkovito i ne može da razriješi ovu krizu.

“Na kraju, ta će vam većina trebati za odluke u nekoj Skupštini Crne Gore”, dodaje Uljarević.

Dritan Abazović, ističe, nije dobio podršku kao premijer da bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije postavio kao prioritet.

“Tada su potpuno drugi prioriteti postavljeni, a on je podršku izgubio kada je te prioritete drugačije posložio, tj. opet otvorio pitanja koja su nastavila da dijele i političke subjekte u Crnoj Gori i društvo, i samim tim da faktički blokiraju naš put ka EU”, ocijenila je Uljarević.

U ovom trenutku, dodaje, može se samo licitirati ko bi mogao biti novi premijer.

“Znamo da je Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a, tu kandidaturu i sam istakao. Nesumnjivo da će aktuelni premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, imati istu vrstu ambicije ili makar da ima neku drugu poziciju u toj hijerarhiji. Da li će Aleksa Bečić u toj raspodjeli imati ponudu da ponovo bude predsjednik Skupštine ili da bude u izvršnoj vlasti, to je drugo pitanje”, kazala je Uljarević.

Ona je zaključila da je osnovno da li pravite svjesno Vladu sa nekim ko je potpuno nepoželjan partner Zapadu, čime se Crna Gora udaljava od EU, ili pravite vladu koja može da bude partner Zapadu i koja bi radila na demokratizaciji crnogorskog društva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljudi
Gost
Ljudi

Kontradiktorni su .Proputinovska vlada hoće da nas vodi u EU.Kažu ne sa DPS,a bez DPS ,SD i SDP nemaju 3/5 većinu .

Mišljenje
Gost
Mišljenje

Gospođo Uljarević, šizofrenija je kada vladaju oni koji nisu dobili glas naroda. Sviđalo se to ili ne Vama, meni ili nekome drugome, osnova demokratije je da vlada onaj ko je pobijedio na izborima. A to da li je neko poželjan stranim strukturama je isto što i miješanje Vučića ili Rusije. Mozete li tu navesti razliku? Ovi moji da se mijesaju… Više »

Laktoza
Gost
Laktoza

Zavrsi li gospodicna fakultet ? Pitam za druga … 😉😊😁😂😂😂🤣🤣🤣🤣

Tivat
Gost
Tivat

Pa je li demokratija ili nije?
To je suština demokratije da je nekad možda šizofrena ali djelotvorna!

mujo džeger
Gost
mujo džeger

cg nikako da se navikne da je komunizam prošlost

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Nije nego volja naroda. Cao zdravo

Catarino
Gost
Catarino

Kojega naroda? Ovog što je falsifikovao 40% diploma i svjedodžbi i uvjerenja?!

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Koja će nas skupo koštati!

Vojo
Gost
Vojo

Naprotiv šizofrenija je da je dps u vlasti koji je porazen na izborima

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Sve je jasno. Na ulasku u salu za sastanke neka im fino podijele i lopate. Ako URA ili Demokrate izađu sa dogovorom potpisanim sa DF-om. Slobodno neka otkopaju jednu rupu i skoče. Politički su mrtvi.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Bravo. Ovo je suština koju nema ko da pročita…

Send this to a friend