Politika

URA: Bolno što se Crna Gora ne može pohvaliti konkretnim ekološkim dostignućima

Predstavnici URE na Sinjajevini (Arhiva)

Danas kada obilježavamo Svjetski dan zaštite životne sredine, bolno je podsjećanje na činjenicu da se Crna Gora, za tri decenije od kako je na Žabljaku donešena deklaracija o proglašenju Crne Gore ekološkom državom, ne može pohvaliti nikakvim konkretnim dostignućima na polju ekologije, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Iz te partije su istakli da je raskidanje ugovora sa pojedinim koncesionarima za mini hidroelektrane tek prvi od mnoštva koraka na putu do istinski ekološke Crne Gore.

“To je jedno od dostignuća na koja smo, zahvaljujući i požrtvovanosti i predanom radu naših partnera i brojnih ekoloških NVO organizacija, izuzetno ponosni, jer su rijeke Crne Gore jedno od njenih najvećih prirodnih blaga. No, ekoloških problema ima na svakom koraku, od Skadarskog jezera do Pljevalja, svakodnevno svjedočimo devastiranju životne sredine. Pozitivno je što se svijest građana mijenja i što se pojedinci i dalje hrabro bore protiv odluka koje dovode do uništavanja prirode”, navode iz URE.

Iz te partije napominju da u svijetu eko-turizam doživljava uveliko ekspanziju, kao i da je i u Crnoj Gori najveći porast broja turista zabilježen u nacionalnim parkovima.

“To govori i prioritetima onih koji dolaze da vide prirodne ljepote naše zemlje. Naš prioritet mora biti zatvaranje najzahtjevnijeg i najskupljeg poglavlja pri pristupanju Evropskoj uniji (EU), Poglavlja 27, ako želimo da vidimo pozitivni pomak na polju ekologije. Crna Gora se mora razvijati kao ekološka država na principima zaštite životne sredine i održivog razvoja i mora biti prepoznata po proizvodnji zdrave i organske hrane. To je šansa da budemo još prepoznatljiviji u svijetu, kao istinska ekološka, osviješćena i prosperitetna država, primjer u Evropi i svijetu”, zaključuju u URI.

Send this to a friend