Politika

Usaglašena struktura vlade, imaće 18 ili 20 resora

Zoran Mikić

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić ocijenio je da je proces formiranja manjinske vlade gotovo završen, te da je ostalo da se usaglase tehnički detalji koji se odnose na Sporazum o programskim i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore. Ipak, kako kaže, dogovoreni su njeni prioriteti, usaglašena je i struktura, a nepoznanica je hoće li vlada imati 18 ili 20 resora.

Mikić je emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da bi formiranje manjinske vlade, da je zavisilo od njih, završili mnogo ranije.

Saglasan je da se proces oko formiranja manjinske vlade neopravdano odužio, te da su imali sve preduslove da se posao završi mnogo ranije.

Proces se, kaže, odužio ne samo zbog unutrašnjih političkih prilika, već i zbog globalnih zbivanja, poput ruske agresije na Ukrajinu.

Lokalni izbori usporili manjinsku vladu

Navodi da će SDP vrlo vjerovatno biti dio manjinske vlade, te da su zahtijevali dodatno vrijeme da se usaglase stavovi između SDP-a, s jedne strane, i potpisnika Memoranduma o političkoj saradnji sa druge strane.

“Tu mislim na SNP, manjinske partije i GP URA. Sad smo priveli taj proces kraju. I lokalni izbori su uticali da izgubimo nekoliko sedmica jer se fokus javnosti usmjeravao na njih”, rekao je Mikić.

Ostali su tehnički detalji o političkim i programskim prioritetima vlade. To su vrlo važna pitanja”.

Kad je riječ o strukturi vlade, Mikić kaže da je nepoznanica da li će vlada imati 18 ili 20 resora.

“To je uslovljeno samim finišom političkih pregovora. Vlada će najvjerovatnije imati tri potpredsjednika, da će svaki potpredsjednik vezati za sebe jedan resor. Imaćemo tako neke prakse koje smo ranije imali, samo je ostalo da vidimo hoćemo li imati 18 ili 20 resora”, pojasnio je Mikić.

Rano i imenima 

Rano je, kaže Mikić, govoriti o imenima za ministarske pozicije, jer sve mora proći partijske organe,

“Ostavio bih to mandataru kad se sve sklopi da on obavijesti javnost ko će personalno činiti vladu. U ovom trenutku je izvjesno da će SDP-u pripasti resoru vanjskih poslova i odbrane”, istakao je Mikić.

Na navode bivših partnera iz vlasti da im ne ide dobro u pregovorima, te da bi Dritan Abazović trebalo da vrati mandat, Mikić odgovara: “Politički subjekti s kojima smo činili parlamentarnu većinu najmanje su pozvani da bilo kome dijele bilo kakve lekcije”.

Mikić je rekao da od potpredsjednika Strahinje Bulajića, kao iskusnog i časnog čovjeka, očekuje zakazivanje sjednice parlamenta, kako bi se izbjegla bilo kakva politička nadgornjavanja
Pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, popisa stanovništva, regionalnih inicijativa, koja su važna SNP-u, biće, kaže Mikić, tretirana u periodu trajanja manjinske vlade.

Mikić kaže da su izbori uvijek najpoštenije rješenje političke krize, te da od njih niko ne može da pobjegne.

“Ako bi se ovaj proces završio neuspjehom mi bismo svakako imali izbore. Zašto je važno da izbjegnemo izbore? Mi smo u Crnoj Gori konstantno u izbornoj tenziji i politička scena je pretvorena u veliki cirkus”, rekao je Mikić.

Makar lokalne izbore održavati u jednom danu

On smatra i da je vrijeme za sveobuhvatnu izbornu reformu, te da se definiše norma da svi izbori, makar lokalni, budu u jednom danu.

“Izbori u ovom trenutku na političkoj sceni ne bi promijenili ništa, jer isti ovi subjekti koji se sada dogovaraju ili su se dogovarali, poslije tih izbora bi morali da sjednu. Mi nemamo pojavu novih političkih subjekata, niti znak da bi se poslije izbora promijenile okolnosti u Crnoj Gori”, smatra Mikić.

Četiri su ključna fokusa manjinske vlade, kaže Mikić: “Jedan od ključnih je deblokada sudskog i pravosudnog suda. Drugi prioriteti su borba protiv korupcije i kriminala, mnogo je važno da ubrzamo evropske integracije, te sprovođenje ekonomskih reformi”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kokica
Gost
Kokica

A ko to usaglašava Vladu??? Istoricar bez dana radnog iskustva u bilo kojoj ozbiljnoj instituciji…Crna Crna Goro

Life
Gost
Life

Nije više Gdin Bulajić ni častan ni iskusan, čim je sebi amaterski dozvolio da se po kafanama srijeće sa lošim baćuškama.

Hogar
Gost
Hogar

Srijeće se on bar od 2014-e..možda si propuštio..

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Prije je bio jedan ministar na 4 ministarstva, a sad će 4 ministra na jedno ministarstvo.

Fap
Gost
Fap

Izbori bi sve promijenili Mikicu a pogotovo vašu ucjenjivacku poziciju a toga ste dobro svjesni i zato pokušavate da se dokopate vlasti bez izbora!!!!!!

Konfucije
Gost
Konfucije

Kako usaglašena Vlada kad ne znaš hoće li imati 18 ili 20 ministara 🙂

onako samo
Gost
onako samo

Malo je to, može Ura još.

🇲🇪*Iva*🇲🇪
Gost
🇲🇪*Iva*🇲🇪

Mi ovo slušamo 2 puna mjeseca, ovo je genocid nad siromašnim narodom…😭
Vidite li, imate li oči, osjećaja, jedno čulo posjedujete li, da ovaj narod umire od muke koju ste napravili svi zajedno???
Ne dičite se izborima jer ne znam ko je taj ko će više da glasa, liše poslanika i njihovih porodica, da sačuvaju foteljice i platice one njihove minorne!

NiksicNN
Gost
NiksicNN

Kako je usaglasena kad ne znate tacno ni koliko ce resora imati? 😅

Send this to a friend