Politika

Uspješna saradnja vazduhoplovstava i mornarica Crne Gore i Italije

Aktuelna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna je i sadržajna, i zadovoljni smo ostvarenim uspjehom u okviru projekata od zajedničkog interesa koji se odnose na saradnju vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama, kazali su ministar odbrane Predrag Bošković i ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta na današnjem sastanku u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zvanična posjeta Trente Crnoj Gori upriličena je na dan dvogodišnjice crnogorskog članstva u NATO, a Bošković se zahvalio povodom sveobuhvatne i kontinuirane podrške Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su rezultirale članstvom u Alijansi, tako i na polju integracija u Evropsku uniju.

„Za dvije godine punopravnog članstva u NATO, evidentan je sveukupan napredak Crne Gore. Naša država predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika koji baštini evropske i evroatlantske vrijednosti“, naglasio je ministar.

On je podsjetio da je na današnji dan prošle godine započeta NATO misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air policing), te se tim povodom posebno zahvalio na doprinosu Republike Italije koja, zajedno sa Grčkom, sprovodi tu misiju.

“Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata, ističući da integracija u NATO i EU, za Zapadni Balkan predstavlja apsolutni preduslov utemeljenja trajnog mira i stabilnosti. On je upoznao sagovornicu o aktuelnim odbrambenim prioritetima u pogledu pune integracije crnogorske Vojske u NATO, naglasivši punu posvećenost Ministarstva odbrane modernizaciji odbrambenog sektora”, kažu u Minsitarstvu.

Istakao je, dodaju, spremnost Crne Gore da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao doprinosu naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali i apostrofirao značaj angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unapređenja interoperabilnosti i kapaciteta naše Vojske.

“Trenta je uputila ministru Boškoviću čestitke povodom dvogodišnjice članstva u NATO. Ona je naglasila da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije, ukazavši da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema. Trenta je izrazila zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje dvije zemlje i spremnost da se ona unaprijedi u narednom periodu”, navode u Ministarstvu.

Bošković i Trenta razmotrili su modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture.

Send this to a friend