Politika

Uspješno završena ekspertska misija na temu nezavisnih i regulatornih tijela

Foto: Vlada Crne Gore

Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije o nezavisnim i regulatornim tijelima koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija. Misija koja je organizovana u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova i Ministarstvom pravde, od posebnog je značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 10 – Informatičko društvo i mediji.

“U okviru misije, nezavisni eksperti iz Litvanije, Portugala i Slovenije imali su priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva javne uprave, Generalnog sekretarijata Vlade, Skupštine, Kancelarije Ombudsmana, Agencija za elektronske medije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama”, saopšteno je iz Vlade.

Zatvarajući misiju, šef Radne grupe za poglavlje 24 Miloš Radonjić ukazao je da je misija bila od izuzetnog značaja zbog činjenice da su predstavnici crnogorskih institucija, kroz direktnu komunikaciju s nezavisnim ekspertima, uspjeli da sagledaju trenutno stanje na zakonodavnom i institucionalnom planu te identifikuju nedostatke i slabosti sistema kroz razmatranje konkretnih predmeta iz nadležnosti institucije Ombudsmana, Agencije za elektronske medije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

“Istakao je da je ova vježba bila prilika da se dodatno ojača svijest o neophodnosti kontinuiranog zajedničkog doprinosa svih društvenih aktera nezavisnosti regulatornih i nadzornih tijela, s krajnjim ciljem dostizanja najviših evropskih standarda i implementacije najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti. Zaključio je da će izvještaj s misije pomoći da viziju daljeg unapređenja stanja u ovoj oblasti učinimo jasnijom, ali i da napravimo dodatan iskorak u pregovaračkim poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 10 – Informatičko društvo i mediji”, navodi se u saopštenju.

Šef Radne grupe za poglavlje 23 i i pregovarač za klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović je ukazao da će preporuke koje će se naći u izvještaju s misije biti detaljno analizirane ne samo u okviru Radne grupe za poglavlje 23 i poglavlje 10, već i na sjednicama Vlade i Savjeta za vladavinu prava.

Send this to a friend