Politika

USSCG: Nezadovoljstvo opravdano, protesti da ostanu građanski

Sa ranijih protesta, 97.000-Odupri se, foto: CdM

Krajnje je vrijeme da siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, zarobljenost institucija sistema, selektivna primjena zakona, nepotizam, podjele, strah, pad nataliteta, odliv mozgova, jeftina radna snaga, nedostojanstveni uslovi rada, prestanu da budu glavne karakteristike stvarnosti Crne Gore, ocijenio je Glavni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore na današnjoj sjednici. Konstatujući da je nezadovoljstvo građana opravdano, Unija slobodnih sindikata podržala je proteste “Odupri se 97.000” i pozvala organizatore da očuvaju njihov građanski duha.

Saopštenje USSCG prenosimo integralno.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost aktuelnom političkom situacijom u zemlji i narastajućim, opravdanim nezadovoljstvom koje brojni građani ispoljavaju na dvomjesečnim mirnim građanskim protestima, a koje nezadovoljstvo je kulminiralo objelodanjivanjem kompromitujućih detalja iz političkog života. Protekle tri decenije tranzicionih procesa i promašenih privatizacija učinile su da zaposleni i građani postanu tranzicioni gubitnici. Naše društvo se drastično raslojilo kontinuiranim produbljivanjem jaza između bogatih i siromašnih, pri čemu je stvorena elita pojedinaca koji su se enormno obogatili, a koji se i dalje bogate rasparčavanjem društvenih resursa i imovine, te raznim koruptivnim i kriminalnim radnjama. Flagrantno se krši radno zakonodavstvo po kom osnovu pomenuti pojedinci i značajan broj kompanija ubiraju ekstra profit na štetu zaposlenih, građana, državnog budžeta, državnih fondova i društveno odgovornih poslodavaca.

Institucije sistema nijemo posmatraju sve te procese, ne pokazujući ni najmanju namjeru da se uhvate u ozbiljan koštac sa korupcijom i kriminalom. Kao po pravilu, postupci koji se vode pred pravosudnim organima završavaju se fijaskom za državu i građane izdvajanjem iz budžeta desetina miliona eura za pokriće odštetnih zahtjeva pojedinaca koji su nezakonito optuživani i tamničeni, za koju štetu niko i nikada nije odgovarao. Takođe, niko od tranzicionih dobitnika, domaćih i stranih tajkuna, nije odgovarao za neosnovano bogaćenje, niti pamtimo da je nekome oduzeta nezakonito stečena imovina, a da mu nakon toga nije bila vraćena.

Međutim, kada su u pitanju građani svako malo im se zavlači ruka u džep, bilo to kroz cijenu goriva, struje, komunalija, ukidanja stečenih prava iz socijalne i dječije zaštite… ili povećanjem PDV-a i raznih drugih poreza i taksi. Niti jedna javna politika ne doprinosi unapređenju životnog standarda zaposlenih i građana, što dokazuju alarmantno niske zarade, penzije i socijalna davanja sa jedne strane i cvjetanje sive ekonomije i rada na crno sa druge strane. Iskorjenjavanje korupcije na svim nivoima i iz svih društvenih sfera, te jačanje institucija sistema i vladavina prava moraju, konačno, postati fokus svih politika, inicijativa i djelovanja svih političkih aktera.

Krajnje je vrijeme da: siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, zarobljenost institucija sistema, selektivna primjena zakona, nepotizam, podjele, strah, pad nataliteta, “odliv mozgova”, jeftina radna snaga, nedostojanstveni uslovi rada, više ne budu glavne karakteristike stvarnosti Crne Gore koja pretenduje da uđe u zajednicu razvijenih evropskih zemalja. Građani i porodica moraju biti u fokusu svih politika i svih procesa zbog čega svi politički akteri moraju uvažiti artikulisani glas naroda koji ovih mjeseci odzvanja sa ulica brojnih crnogorskih gradova.

Zbog toga, i još mnogo čega drugog što ovom prilikom nijesmo nabrojali, USSCG smatra da nezadovoljstvo građana ima svoju punu opravdanost, a da su građanski protesti legitimno sredstvo ispoljavanja nezadovoljstva. Zato, pozivamo organizatore da očuvaju građanski duh protesta.

Svjesni činjenice da se svaka politička nestabilnost negativno reflektuje na ekonomske procese u zemlji, što dodatno ugrožava i onako slab ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana, kao odgovorna organizacija, USSCG poziva sve političke aktere da prepoznaju značaj trenutka, uvaže zahtjeve građana, i hitno sjednu za sto, te pronađu izlaz iz aktuelne situacije stvarajući pretpostavke za argumentovan politički i socijalni dijalog. Takođe, USSCG poziva međunarodnu zajednicu, posebno institucije Evropske unije, da političkim akterima pomognu u pronalaženju rješenja.

Buđenje kolektivne građanske svijesti jasan je pokazatelj da je zrelo vrijeme za demokratizaciju društva na koju potrebu USSCG godinama unazad ukazuje. Uvažavajući činjenicu da je naše članstvo heterogeno po političkoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, USSCG će pratiti ove procese s ciljem pružanja konkretnog doprinosa u dijelu rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tim
Gost
Tim

Bjez’te doma,iskocice vam zuljevi od setanja.

srki
Gost
srki

Gradjani su nezadovoljni odlukom organizatora koja je donesne bez znanja gradjana i bez ikakvog pitanja

crni sin
Gost
crni sin

Protesti nijesu od pocetka bili gradjanski vec politicki, a to se moglo i sinoc zakljucit na njihovom sastanku

Fileopg
Gost
Fileopg

Kekoviću reči ko ti je baza i sve da si pozlatio dosadio si i bogu i narode eo 30 godina

Gospodin
Gost
Gospodin

Nije ni cudo sto dps vlada preko 30 god kad ima ovako nepismenu opoziciju koja ne poznaje ustav i zakon.

zecanin
Gost
zecanin

Samo DPS moze da vodi ovu drzavu pravim putem, protesti su ispolitizovani

Boris Mk
Gost
Boris Mk

Neka organizatori protesta procitaju ustav i zakon CG pa neka onda pricaju sta i kako jer ocigledno ne znaju sta traze

Mornar
Gost
Mornar

Protestima trazite nemoguce stvari. trazite stvari koje nisu legitimne.

Patriota
Gost
Patriota

Vas dvoje tri hiljade mislite da promijenite nesto u drzavu… smijesni ste

Taksista
Gost
Taksista

Samo izbornom voljom gradjana mozete promjeniti vlast, a i sami znate da to nije moguce jer imate vrlo malu podrsku.

JelenaNK
Gost
JelenaNK

Protestujte slobodno, da vam nece pomoci sto???

SuadPV
Gost
SuadPV

Podrska DPS-u

Meris
Gost
Meris

Ne znam ko moze biti nezadovoljan ovom vlascu kad su svaki zacrtani cilj i obecanje ispunili.

strudla
Gost
strudla

O kojim gradjanskim protestima pricate kad vam kompletna opozicija uzima vodstvo na protestima

IsmetPljevlja
Gost
IsmetPljevlja

Samo protestujte dok ne dozivite fijasko kao u Pljevljima

Markobar
Gost
Markobar

Zivio Milo gospodar Crne Gore

Demagog
Gost
Demagog

Sa DF-om i SDP-om nikad necemo uspostaviti dogovor

DfBjelisi
Gost
DfBjelisi

Daj Boze da se Srbi sloze

opozicionar
Gost
opozicionar

Dolje DPS, Dolje Milo, Dolje Nato, Dolje Crna Gora. Zivjela srBija

VolimCg
Gost
VolimCg

Kako mozete da kazete da su protesti gradjanski kad vas Rusija finansira… znaci Ruski su protesti

DrazenCt
Gost
DrazenCt

Nikad gradjanski nijesu ni bili… pa vi sakupljate kompletnu opoziciju i to nazivate gradjanskim a svako od njih zeli da protestuje sa jasnim ciljem svoje partije

RankoBR
Gost
RankoBR

Kad vidim ko sve protestuje ne bih se slozio da su gradjanski

profesorr
Gost
profesorr

Podrska Milu… Beskonacna!

Knele
Gost
Knele

Sa Demokratama URA, DF i ostalim opozicionarima… i to su vam gradjanski protesti???

Bokaco7
Gost
Bokaco7

Iza vasih “gradjanskih” protesta stoji opozicija koja je nesposobna da se slozi oko ciljeva protesta. ali vazno je da se protestuje a zasto i kako to nema veze

Kosta Pg
Gost
Kosta Pg

Protesti nikad nisu ni bili gradjanski

Baranin
Gost
Baranin

Nezadovoljstvo onih sto ne podrzavaju nezavisnu drzavu…. ispolitizovani protesti ocigledno

Mačaka
Gost
Mačaka

Sta bre opravdano!? Nikad se u zivotu nije bolje zivjelo nego sad! Svaka kuca po dva auta, lokali ful svaki dan, covjek dodje iz strane zemlje i pita jesu li ovo svi neki vlasnici firmi i direktori kad se voze ovakva kola!

Fileopg
Gost
Fileopg

zašto ste mi obrisali komentar u kojem pitam druga Kekovića iz koje baze dolazi pošto od kad znam za sebe znam i za njega sindikalca. Kako on nekome može prigovarati na nezamjenjivost…

Enesa
Gost
Enesa

Vazno je da je Dps uvijek dezuran krivac za sve. Opstine u kojima je opozicija imalq vlast su jedva cekale da se otarase opozicije i u njima je Dps ubjedljivu pobjedu odnijela.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Pa vecina gradjana izgleda ceka da im posao padne sa neba. Ili da im ga ulica mozda podari.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Ne znam kako su i pomislili da im ovakvi zahtjevi mogu biti prihvaceni? Svi vidimo da su ovdje svoje prste umijesali clanovi opozicije i odbjegli tajkun, zbog toga gradjani sve vise i vise odustaju jer ne zele da budu marionete propalim politicarima.

katja
Gost
katja

E jadan li smo mi narod.Najlakse je pričati sve i svasta i kriviti sve živo sto mi nemamo posao i ostalo,niko nije svjestan da nije do drugih nego je do nas.Brani li nam vlast možda da radimo,nego se narod previse zagospodio.Idite na proteste koliko ocete nikad vam bolje nije bilo a da vam dodju ovi na vlast pitala bi vas… Više »

Suncica
Gost
Suncica

Najlakse je sjedjeti kuci i čekati da nam neko dodje na vrata i ponudi nam posao.Pa da se malo potrude nešto bi nasli sigurno,nego je lakse sjedjeti i kukati i sad odjednom svi nezadovoljni

Votka88
Gost
Votka88

Na ulice su neradnici i besposlicari koji se stide da rade neke poslove oce svi gospoda da budu pa im je vlast za to kriva

Leart
Gost
Leart

Veliko nezadovoljstvo gradjana bas,cak 5000 nezadovoljnih ljudi ,uuuu,masovno nezadovoljstvo… Ne dramite

Komita
Gost
Komita

Svako li malo naidje neko da prica o kvalitetu zivota u cg ,a vala pa ni da smo afrika ,ja da znam svima nam je dobro ko je htio da radi,ko bi da sa srednjom skolom ima platu od 2000e taj sjedi kuci i kuka ,ostalima je dobro

Liberal
Gost
Liberal

Poenta price je ? Sta ocete vi ?

šinavatra
Gost
šinavatra

Što rece ovi srdja
Oce li ili ne na protest

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Da ne bi i vi u prelaznu vladu ?

Stefo12
Gost
Stefo12

Jesu li i ovi odlucili malo da se ispromovisu sad jesu

Prcko
Gost
Prcko

A što su opravdani? Samo zato što su glavari ukrali pola milijarde? Stvarno smiješno!

Enigma
Gost
Enigma

Keković samo dobro trguje i naplaćuje svoju pripadnost koja je čas Opoziciona čas Poziciona tako da ne verujte sami odlučite… e viva Crna Goro 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend