Politika

Ustavni odbor usvojio Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović prekršio Ustav

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je danas inicijativu SNP-a da Skupština razmatra prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Sedam poslanika je podržalo ovaj predlog, a šest je bilo protiv.

Inicijativu je podnio Klub poslanika Socijalističke narodne partije, a potpis je, prema riječima Dragana Ivanovića, stavilo 36 poslanika. Poslanik Demosa Miodrag Lekić zbog odsustva nije mogao da se potpiše, ali je podržao inicijativu, dok poslanici Građanskog pokreta URA nisu potpisali inicijativu, ali su najavili da će u plenumu podržati ovaj dokument.

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore rekao je da je siguran da je inicijativa SNP-a opravdana zato što je, prema njegovom mišljenju, Đukanović prekršio Ustav Crne Gore.

“Poražavajuće je da neko ko primjerom treba da brani Ustav Crne Gore prvi krene u gaženje ili rušenje istog. Đukanović je prekršio Ustav i on i njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović činili su sve da dođe do haosa. Nije normalno da savjetnik predsjednika bude taj koji juriša na policiju”, rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima, “propali pučisti” su pokazali nemoć, ali to ne znači da odgovorni za podstrekavanje nemira ne treba da odgovaraju.

Predrag Sekulić iz DPS-a smatra da je motiv za inicijativu isključivo politički.

“To da ustoličenje bude na Cetinju došlo je direktno iz Srbije. Konstituenti vlasti nemaju ništa zajedničko osim mržnje prema DPS-u i Đukanoviću. Čudi me da se sad pozivaju na odvojenost crkve i države, a crkva ih je sastavila… Nije baš istorijski uobičajeno da patrijarh Srpske pravoslavne crkve uvodi mitropolita u katedru, zato nemojte nama da prebacujete odgovornost. Odgovornost je na Vladi, koja je znala za bezbjednosne izazove i insistirala da čitava priča bude na Cetinju”, poručio je Sekulić.

Sekulić ocjenjuje da je odgovornost na Vladi i na SPC, a ne da se prebacuje na Đukanovića.

Branko Radulović iz DF-a naveo je da je Đukanović na Cetinju došao sa obezbjeđenjem, sa “10 automobila”, a rekao je i da je “tamni kombi” bio “pun oružja”.

“Kosa nam se diže od onoga što nam je radio u Liberalnom savezu, pa i u današnjoj Crnoj Gori. Gospodo iz DPS-a, većinu vas cijenim, ali vi ste njegov štit za njegovu kriminalnu prošlost. Mrzim što i danas koristi ustavštvo pojedinih ljudi. Koliko se ježim jednog nacionalizma, toliko se ježim drugog nacionalizma. Dobio sam informaciju da je u garaži viđeno da je gepek “Majbaha”, kojeg koristi Đukanovic, bio pun “dugih cijevi” pred polazak na Cetinje”, tvrdi Radulović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković reagovao je proceduralno i kazao da razumije “emocije i frustracije” kada se govori o Đukanoviću, ali da treba voditi računa o kvalifikacijama koje se iznose.

Kordić je napomenula da je stil govora do poslanika, a da Poslovnikom su zabranjene psovke i uvrede.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović naveo je da je inicijativa još jedna politička ujdurma, a može biti i opasan presedan.

“Nema tog Ustavnog suda na svijetu koji bi mogao da uskrati povjerenje predsjedniku zbog nekih izjava, ali ovo je sve pokazatelj dokle smo mi stigli, dokle ide taj politički marketing i demagogija”, istakao je Popović.

SNP je u obrazloženju inicijative naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

Poslanički klub SNP-a smatra da postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrješenje predsjednika Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opet
Gost
Opet

Kad isprosite i skupite vladu slobodno ga smijenite s to je nikad

Gaeta
Gost
Gaeta

Zelja ce vas biti.On ne ide nikud, i dalje je prvi covjek Crne Gore.

Kokot
Gost
Kokot

Tako,tako mic po mic.

Majkl1
Gost
Majkl1

Što kaže Porfirije, jeste li pitali gazdu prije nego ste pokrenuli ovu inicijativu?

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Slusajte cetnici niste pozeljni u crnoj gori vi ste ti koje preba hapsit zajedno sa urom

Najo
Gost
Najo

Hahahahha ma važi

pancir
Gost
pancir

“Baba snila čemu rada bila”…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Mačku o rep tu inicijativu!

ONOGOŠT
Gost
ONOGOŠT

Pa vaš Premijer je postavljen od crkve i služi crkvi,a to nije po Ustavu!!!

Dada
Gost
Dada

Oo da ce neko prozborit ijekavicom…

Barka
Gost
Barka

Trla baba lan…..

Miko
Gost
Miko

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Prc
Gost
Prc

Koliko drskosti kad premijer vise vremena provodi po crkvama sa popovima nego li sa ministrima.vise puta udje u crkvu no u vladu

Sanja
Gost
Sanja

ha, ha,… a što se premijer neprekidno miješa… često se ne zna da li je vjerski poglavar ili premijer

Send this to a friend