Politika

Ustavni sud pokrenuo postupak zbog gašenja interneta na dan izbora 2016.

Ilustracija

Ustavni sud Crne Gore je, nakon dvije godine i sedam mjeseci, usvojio inicijativu Akcije za ljudska prava (HRA) i pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakonskog akta koji omogućava Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost da naredi operaterima da, neograničeno, suspenduju internet i telefonsku komunikaciju ako nađe da je to “opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe”.

Iz HRA napominju da je na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016, Agencija za elektronske komunikacije je zahtijevala od operatera da isključe komunikaciju putem internet aplikacija Viber i WhatsApp, zbog toga što je jedan broj korisnika tih aplikacija dobio poruku da politička stranka na vlasti navodno kupuje glasove.

“HRA je istakla da je isključivanje aplikacije bilo protivno ljudskom pravu na slobodu izražavanja i odredbama Ustava Crne Gore, prema kojima samo nadležni sud može da spriječi širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja iz Ustavom usko definisanih razloga. To što je jedan broj korisnika ovih aplikacija dobio neželjenu političku poruku, nije dovoljno opravdanje da se pribjegne tako drastičnoj mjeri i svim korisnicima suspenduju sve komunikacije, bez njihove volje i bez prethodnog upozorenja”, navodi se u saopštenju HRA.

Zbog toga je HRA 8. novembra 2016. godine Ustavnom sudu Crne Gore podnijela inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 145, stava 4 Zakona o elektronskim komunikacija.

“U inicijativi smo naveli i stav Komiteta UN za ljudska prava i Evropskog suda za ljudska prava da svako ograničavanje pristupa internetu, uključujući i rad operatera koji omogućavaju taj pristup, mora biti u skladu sa međunarodnim standardom slobode izražavanja, srazmjerno legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu. Ustavni sud je odluku da pokrene postupak ocjene ustavnosti obrazložio na više stranica, pozivajući se na međunarodne ugovore o ljudskim pravima i relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima”, zaključuju HRA.

6

avatar
1000
5
1
0
 
5
Hm, hm...SefketVeseliKopitetnaSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Bogomi na vrijeme…

Sefket
Gost
Sefket

A ima li mozda adresu i identitet naredjivac gasenja interneta.

Kopitetna
Gost
Kopitetna

Svaka čast, pravovremena reakcija, bez obzira na ishod! Jer ipak Ustavni sud Crne Gore je, nakon samo dvije godine i sedam mjeseci, usvojio inicijativu… Obično zaluta u nečijoj fijoci!

Slavko
Gost
Slavko

Ovo se desilo jedino u SJEVERNOJ KOREJI i CRNOJ GORI. U 21. vijeki DPS gasi internet gradjanima kako bi mogli nesmetano da laziraju izbore…

Veseli
Gost
Veseli

Gasi Internet pa Državni udar, baśo! Aj’ se ti toga śeti!

Kopitetna Veka
Gost
Kopitetna Veka

Sva čast, hitno i pravovremeno, bez obzira na ishod!

Send this to a friend