Politika

Vajs: Zeleni URU vide kao proevropsku partiju privrženu univerzalnim vrijednostima

Evropski Zeleni (Eoropean Greens) Građanski pokret URA vide jasno kao proevropsku partiju koju pokreće borba za ljudska prava i za građansko društvo i borba za rješavanje ekoloških problema, saopšteno je danas na pres konferenciji Zelenih Evrope i Građanskog pokreta URA.

To je istakao Tomas Vajs, predstavnik delegacije Zelenih koji borave u zvaničnu posjetu Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA.

On je kazao je da je u Crnoj Gori da bi unaprijedio saradnju Zelenih i URE i upoznao se sa različitim predstavnicima NVO sektora i građanskim aktivistima.

“Zadovoljni smo zbog bliskosti saradnje između URE i civilnog sektora u Crnoj Gori. U Evropskom parlamentu postoji raspoloženje za prijem ne samo Crne Gore već i drugih zemalja Zapadnog Balkana u porodicu Evropske unije i nadamo se da će pristupni pregovori uskoro rezultirati usvajanjem zakonskih rješenja koji su na snazi i u EU. Glavna pitanja na kojima mi insistiramo su vladavina prava i borba protiv korupcije, prava manjina i jednakost među polovima, razvijena demokratija i zasigurno ekološka pitanja“, kazao je Vajs.

On je naglasio i da vjeruje da će rezultati svih narednih izbora izražavati slobodnu volju građana Crne Gore i da će biti prihvaćeni od strane svih političkih subjekata.

“Što se tiče korupcije, tu odmah da vam kažem nije samo Balkan privilegovan tim problemom već korupcija postoji i EU na različitim nivoima i na različite načine. Sa našom borbom protiv korupcije u EU trudimo se da damo doprinos i u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori“, poručio je Vajs.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da URA baštini iste vrijednosti kao Zeleni i naglasio da to nije striktno samo zaštita životne sredine i održivog razvoja već i zaštita ljudskih prava, vladavina prava, slobodno društvo, profesionalne i nezavisne institucije.

“Ja sam srećan što su vrata Evropskog parlamenta i naših evropskih partnera otvorena i za URA i za opozicione partije i zadovoljan sam što se mantra da je samo vladajuća stranka promoter evropskih vrijednosti ovdje počela da se razbija. Povećaćemo partnerstvo između Zelenih i URE u narednom periodu i raditi na zajedničkoj saradnji i zajedničkim projektima i radićemo na tome da u tome involviramo što više predstavnike NVO sektora, nezavisne intelektualce, građanske aktiviste.“, poručio je Abazović.

On je zahvalio Vajsu na dosadašnjoj privrženosti za probleme u Crnoj Gori i na tome što ih je aktuelizovao u EU parlamentu i poručio da je obaveza građana Crne Gore da se uključe u očuvanju prirodnih bogatstava zemlje i stvaraju demokratsko društvo.

“Želimo da u narednim posjetama zajedno sa Zelenima posjećujemo što manje crne eko tačke a više one zelene i održive tačke razvoja“, kazao je Abazović.

S.Đ.

5

avatar
1000
5
0
0
 
3
DunjaPeroKokeRamoSvjefol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dunja
Gost
Dunja

Pametno sto izbjegavas sukobe u opoziciji, od toga nema vajde, samo rekla-kazala. Samo guraj svoj fazon i svoju politiku.

Pero
Gost
Pero

Udaraj na glasace DPS-a Abazovicu.Ima mnogo razocaranih glasaca u DPS-u.Cekaju samo inicijalnu kapislu da prelome.Uz tebe smo Abazovicu.

Koke
Gost
Koke

Konstantan rast podrske za URU.Konacno da se poslije LSCG pojavi neka normalna neukaljana partija sa jasnim i preciznim ciljevima.Napred Dritane.Narod je uz vas.

Ramo
Gost
Ramo

Istinska gradjanska partija, ne trosi se na sukobe sa opozicijom, lagano a stabilno raste, promovise univerzalne vrijednosti, dok su rezimu te vrijednosti obicna postapalica.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi ura…?

Send this to a friend