Politika

Varga: Srbija preko crkve politički pritiska Crnu Goru, Đukanović najsposobniji lider 

Gost Radija CG, kolumnista, novinar i nezavisni analitičar Boris Varga

Svijet mora da osudi zastarjeli kolonijalizam i Zapad bi trebalo više i odlučnije da reaguje, poručio je kolumnista, novinar i nezavisni analitičar Boris Varga u intervjuu za Radio Crne Gore.

Aktuelnu situaciju i odnos Srbije prema Crnoj Gori poredi sa odnosom Rusije i Ukrajine. Skoro po istom modelu, radeći dugo za BBC, objašnjava Varga, primijetio je koliko sličnosti i analogije sve ono što je vidio na Istoku ima i na Balkanu.

“Ono što radi Rusija na jedan imperijalistički način: negira identitet Ukrajincima i spriječava zaokruživanje i konsolidovanje ukrajinske države i demokratije, spriječava ukrajinsko učlanjenje u NATO i Evropsku uniju, negira i omalovažava postojanje ukrajinskog jezika, gotovo po istom konceptu mi imamo pritisak iz Beograda na Podgoricu koji nije uvijek bio isti, ali možemo da kažemo u jednom univerzalnom modelu gdje se, takođe, negira crnogorski identitet, omalovažava se crnogorska državnost i negira se crnogorski jezik”, ističe Varga.

Ukazivajući na sličnost Crne Gore i Ukrajine, sagovornik Radija CG podsjeća, da se u Ukrajini problem sa crkvom odigrao tako da su Ukrajinci uspjeli da se izbore za svoju crkvu.

Zastarijeli kolonijalizam, ne smije da postoji, ni u Ukrajini ni u Crnoj Gori

Varga dalje pojašnjava da u odnosu Srbije i Crne Gore nije u pitanju imperijalizam, jer je, kako je kazao, Srbija i suviše mala, već je riječ o jednom ekspanzionizmu političkom i institucionalnom, a ne duhovnom, u kome Srbija preko crkve pravi politički pritisak na Crnu Goru, njeno društvo i na učlanjenje u EU.

“Ne može više Srbija da čini pritisak na učlanjenje u NATO, ali može na neki način da pruža podršku, kao što smo vidjeli u slučaju pokušaja državnog udara, na razne načine, možda ne direktnu podršku, ali svi ti ljudi koji su učestvovali pa čak i državni službenici iz struktura sile došli su iz Srbije. Tu smo vidjeli veze Srbije i Rusije. Analogija ogromna postoji i tu analogiju treba pratiti. Mislim da ono što treba da osudi svijet, ne samo region, je taj zastarijeli kolonijalizam, jer on više ne smije da postoji, niti u Ukrajini niti u Crnoj Gori. I Zapad bi trebalo odlučnije da reaguje”, naveo je Varga.

Ističe da srpsko društvo nije naučilo lekciju devedesetih.

“Šta više imamo jednu reviziju istorije. Stuktura koja je sada na vlasti u Srbiji pokušava da na neki način napravi istorijski spoj od Drugog svjetskog rata preko ratova devedesetih sve do sad, da napravi jedan kontinuitet, da revidira posebno fašističke i nacističke pokrete II svjetskog rata, nacionalističke agresije koje je činila u Hrvatskoj, a posebno u Bosni, kao što je genocid. Negira se genocid, negiraju se zločini na Kosovu. To nesuočavanje sa prošlošću mislim da će Srbiju politički koštati”, naveo je on.

Zapad i Evropa su, tvrdi Varga, dok se revitalizuje ideja velikosrpstva, opsjednuti sobom. Zatvaraju oči na sve ono što se dešava u Srbiji.

Mišljenja je Varga da Srbija ne može civilizacijski da se pomjeri ne samo prema Evropi već i prema budućnosti.

“Ono što smo vidjeli, divljanje u Beogradu, paljenje zastave, to je recept koji smo mi gledali devedesetih, a posljednji put, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost”, ističe sagovornik Radija CG.

Dodaje da to nije stihijski već orkestrirani čin koji će se sigurno ponavljati.

“Ono što je za svaku osudu u Srbiji jeste obračunavanje sa Crnom Gorom, koja je krenula svojim putem, evropskim putem, kojim bi trebalo da ide i Srbija i tu se, zapravo, otvara sumnja da li Srbija želi evropski put?“, poručuje Varga.

Siguran je Varga da izvinjenje od Srbije Crna Gora neće dobiti, jer bi se to tretiralo kao politički poraz u Srbiji u kojoj postoji samo jedan diskurs, a to je nacionalizam.

U razgovoru sa dr Borisom Vargom osvrnuli su se i na retoriku koja dolazi iz Srbije akcentujući jednu press konferenciju na kojoj je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, uvrijedio ne samo zvaničnike Crne Gore, već i ambasadu SAD-a u našoj državi.

Sagovornik Radija CG smatra da se ne može govoriti ni o kakvom diplomatskom nivou.

“Mediji u Srbiji su to prećutali i nije bila adekvatna reakcija sa Zapada i mislim da Zapad ponovo pravi grešku koju je pravio devedesetih, da ne reaguje, ne mogu da kažem kao mi Apelom 88, ali da iz predostrožnosti zaustave neke stvari na vrijeme. Mislim da je Vučić tu u prednosti, jer je u Srbiji izražen sistem stabilokratije u kojem je dozvoljeno da lider i cijela izvršna vlast rade šta hoće. Amerika je pojačala svoje aktivnosti na Kosovu i mora da uradi isto sa Crnom Goru, ali i da upozori režim u Srbiji”, poručuje Varga.

Đukanović najdugotrajniji i najsposobniji demokratski lider 

Na pitanje da li predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović vodi mudru politiku, Varga je apostrofirao.

“Mislim da je Milo Đukanović najdugotrajniji i na određeni način najsposobniji i najkontroverzniji demokratski lider te da je Crna Gora zato uspjela da se izvuče iz velikosrpske šape, ali da nije te velikosrpske ideje ni Crna Gora ne bi mogla tako brzo da napreduje. Crna Gora je sada lider evropskih integracija i država članica NATO. Đukanović je znao da iskoristi velikosrpsku ideju zarad stvaranja države, crnogorske, moderne države i mislim da je i u ovom slučaju sa crkvom tačno znao kada treba da se donese Zakon… Možda je ovo posljednje pitanje kojim treba da pomogne emancipaciji Crne Gore”, ističe Varga.

Komentarisao je Varga i pitanje medijske propagande u Srbiji. Smatra da se radi o namjernoj medijskoj propagandi i da je sada najlošije stanje medija u Srbiji. Ne vjeruje da će medijska propaganda iz Srbije prema Crnoj Gori stati.

“Biću slobodan da kažem da su mediji u Srbiji priželjkivali neke sukobe, pa ako se nije uspjelo 2016. sa državnim udarom, možda je sad trenutak da se destabilizuje vlasti”, zaključio je Varga.

Potreban je mir i dobri odnosi u regionu, ali i suoačavanje sa prošlošću, bez toga velikosrpska ideja i dalje će biti živa. To je neophodno, zaključuje Varga, kako bi region mogao ući u Evropsku uniju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alkoholicar
Gost
alkoholicar

Trebamo se posvetiti svom dvoristu, jer se zamislim gdje smo kada nas jedna Srbija ugrozava.

Velja gora
Gost
Velja gora

DA NAM KO NE UKRADE MILA?!?$
Sto bi smo onda crni kukavci

Kotor CG.
Gost
Kotor CG.

Mi kao suverena drzava mozemo da uvozimo robu bilo koje vrste bilo gdje iz svijeta . Stavimo tacku na SR. i njene proizvode i vrlo brzo ce da priznaju da smo sto posto suvereni . Njih interesuje izlaz na more i nase pare oni ne drue nista ni do srba iz CG

Već viđeno
Gost
Već viđeno

Mogu da pritiskaju koliko hoće, na kraju će ga njima pritisnut magarac.

Staxe
Gost
Staxe

Nezavisni analitičar,a ovo izjavi 10 eura za Vargu da ima za kladionicu…

Gordan
Gost
Gordan

Mediji iz Srbije rade sve i svasta da bi sad plasirali ciste laze vezane za Crnu Goru kako bi narod nahuskali lazima da se okrenu protiv Crne Gore.

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Rusija po ko zna koji put želi da napakosti CG to je više nego jasno finansirajući ove prodane duše iz CG kojima je isti cilj

StevanPG
Gost
StevanPG

Ovo sad sto se desava je nastavak onoga sto nijesu uspjeli 2015. godine, pa sad gledaju da preko hibridnog rata destabilizuju Crnu Goru.

Djekna
Gost
Djekna

Svi bi da budu kao Crna Gora, zavide itekako pa na svaki način pokušavaju da je destabilizuju, sreća je pa naš predsjednik zajedno sa građanima koji ga podržavaju to neće dozvoliti

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Da nije bilo Mila Djukanovica ko zna sta bi sve bilo sa Crnom Gorom.

Gornji Kokoti
Gost
Gornji Kokoti

Ne bi bilo ni Donjih Kokota!

Detlic
Gost
Detlic

Slazem se da je Predsjednik najsposobniji lider.

Cipsy
Gost
Cipsy

Region se mora stabilozvati jer drugacije niko ne moze uci u EU.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

E nece nama Rusija kao sto radi Ukrajini nikako, ovo sto se sad desava je klasican hibridni rat koji vodi Rusija i koristi Srbiju da bije bitku sa CG preko njenih ledja.

Đonović 10 eura
Gost
Đonović 10 eura

Vargi dva bureka i jogurt!

Đonović 10 eura
Gost
Đonović 10 eura

Izvinjavam se, i dva jogurta!

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

“GOSPODine” Djonpvicu,
Vas komentar ne zasluzuje odgovor ALI ne Mogu da precutim I da me kazem da su VECINA odgovora na kulturne I pametne komentare bili iz CG ili kao ovi nezavisnin Jadni, Niski, plitki ..pametan covjek bi se STIDIO Niih…

Ilija
Gost
Ilija

Narodu je jasno sve i nema greske, djukanovic je broj 1

crnogorka
Gost
crnogorka

SPC je produzena ruka srpske politike, a njihovi postupci zadnjih dana su imali za cilj izazivanje svadja i nemira i narusavanje medjuvjerskog sklada u CG.

Sara
Gost
Sara

Drzava CG je ucestvovala u izgradnji hrama ispred kojeg je bio organizovan skup! CG je uvijek vodila racuna o svetinjama, nikad ih ne bi ugrozila, kao sto to predstavlja SPC.

protestant
Gost
protestant

Zacudila bih se da Srbija ne stvara dodatne tenzije i nemire, kao da nema vec dovoljno svojih problema i nerijesenih pitanja, nego mora i da se mijesa u unutrasnja pitanja CG

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Zvanična Srbija ne odustaje od svoje ideje o velikoj Srbiji, crkvu koriste u tu svrhu

JunaK
Gost
JunaK

Sve je Srbija preboljela, ali Crnu Gori nece nikad, jer im je porusila san o stvaranju Velike Srbije

Bogdan
Gost
Bogdan

Nista novo nam nije rekao, to smo i znali

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Zalosno je sto iskoriscavaju pojedince preko vjere, jer ovo nema veze sa svetinjama, jer ovi iz Spc i sami znaju da je Crna Gora njihov istinski vlasnik!

Antoan
Gost
Antoan

SPC je klasicna poluga vlasti Srbije nista drugo

Majka
Gost
Majka

Jasno je da crkvu iskoriscavaju i da su ovo politicki protesti koje predvode popovi sa ciljem rusenja Crne Gore

Boka
Gost
Boka

Ako vam je sposoban,vodite ga,kumim vas Bogom

Micko
Gost
Micko

Svak je sposoban dok pokradenim novcem kontrolise svoje stado ovaca!

Sanja
Gost
Sanja

najviše ovaca vodi Amfilohije

eu kolonija
Gost
eu kolonija

bez ruskog glasa I glasa ruskih saveznika crna gora nikada nebi bila nezavisna država.

komšija
Gost
komšija

Hahahahahahahah, ne bi se piše odvojeno.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

hvala karadžiću. ovo korejski telefoni se ne razumiju baš dobro u ovaj naš srpski jezik

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Svi su vas izdali zapad,Russia,Vatikan svi nevidjena zavjera,morate pokazati da je nepravda svi u setnju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

vidim I vas britanska ambasadorka nagrdi.

marius
Gost
marius

Srbija se sigurno nece izvinut za ovo sto cini u zadnje vrijeme, ma bi joj jednu tuzbu trebalo srocit ,za ono sto ni 1918-te ucinjese.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Sto bi joj uzeo kao reparaciju para nemaju ni za burek,A da ti daju Pirot ili Leskovac ili sl.da nas jos veci jad snadje,neka samo pamtimo

marius
Gost
marius

A čisto malo o čudu da i zabavimo. Da imaju bar o čemu i pričat, i pisat.

Send this to a friend