Politika

Varhelji potvrdio: Izvještaj o napretku na jesen

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je da očekuje da paket proširenja za zemlje regiona bude objavljen u septembru, zajedno sa ekonomskim investicionim planom za Zapadni Balkan.

“Objavićemo rano na jesen, nadam se u septembru, uobičajeni paket o proširenju i u tom paketu ćemo izaci sa ekonomskim razvojnim i investicionim planom za Zapadni Balkan,” poručio je Varhelji.

On ističe i da će ekonomski plan zavisiti od sudbine višegodišnjeg finasnijskog okvira, za koji se “s umjerenim optmizmom” nada da će do tada biti usvojen, jer je on potreban zemljama susjedstva.

Varhelji naglašava da se radi dan i noć na krizi Kovid 19, ali da je teško predvidjeti kakva će biti ekonomska situacja, i kako će se reforme ispunjavati.

“Želimo da objavimo sadržajan, dobar izvještaj, koji nudi uvid u napredak”, kazao je Varhelji pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

On naglašava i da je fokus sada više na pregovaračkim okvirima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje će komisija objaviti, kao što je bilo planirano, u junu, kako bi se nastavio zamah koji je stvoren.

Ti pregovarački okviri će sadržati najnovije informacije o napretku za te dvije zemlje.

Send this to a friend