Politika

Važnost regionalne saradnje raste, 77 odsto građana Zapadnog Balkana je smatra bitnom

Važnost regionalne saradnje raste – 77 odsto građana Zapadnog Balkana je smatra važnom, a isti slučaj je i sa podrškom evropskim integracijama – 59 odsto građana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji dobro, što je 20 odsto više nego 2015. godine, pokazao je Balkan Barometar kojeg će u srijedu predstaviti Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Godišnje istraživanje javnog mnijenja i privrednika, koje ova organizacija sprovodi, bavi se percepcijama i očekivanjima u pogledu života i rada, preovlađujućih društveno-ekonomskih i političkih trendova, te regionalne i evropske integracije Zapadnog Balkana.

“U ovom izdanju Barometra za 2020. godinu po prvi put su predstavljene percepcije i mišljenja o uticaju pandemije virusa COVID-19”, navode oni.

Kako ističu, odlazak kvalifikovane radne snage postaje sve veća briga naših građana.

“Naime, dok 2015. godine nije bilo zabrinutih građana, njihov broj je danas dostigao 20 odsto! Osim toga, jedna trećina građana Zapadnog Balkana izrazila je zadovoljstvo umanjenim telefonskim računima za roming od kada je prije skoro godinu dana na snagu stupio regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga rominga”, dodaju oni.

Ovi, kao i mnogi drugi podaci, uključujući i mišljenja građana i privrednika iz regiona o radnim mjestima, ekonomiji, oporavku u pogledu pandemije i blokade izazvane virusom COVID-19 biće predstavljeni u okviru webinara koji će se održati 24. juna uz prenos uživo na Facebook nalogu i YouTube kanalu Vijeća za regionalnu saradnju.

Send this to a friend