Politika

Veber: Imenovanje članova Tužilačkog savjeta prije ljetnje pauze nije pogodno za širi konsenzus

Robert Veber

Planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu, saopštio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

“Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, prije svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona”, poručuje Veber.

Kako je naveo, pritom je naročito važno da za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava.

“Kako bi se postigao taj cilj, neophodan je široki konsenzus, s obzirom da je za dalja imenovanja u pravosuđu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga podržavamo sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa””, poručuje Veber.

Send this to a friend