Politika FUNKCIONER DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA NIKOLA GEGAJ TVRDI

Veliku Albaniju ne podržavaju svi albanski političari

Nikola Gegaj

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Dan da se ta partija već priprema za naredne izbore, da su podmladili kadar, uz tvrdnju da na opoziciju odavno ne gledaju kao na protivnike, već kao na konkurente. On tvrdi i da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata poput “Velike Albanije”.

U Demokratskoj partiji socijalista su održani unutarstranački izbori. Da li DPS nakon kadrovskog restrukturiranja spremno dočekuje naredne parlamentarne izbore?

Gegaj: DPS je veoma stabilan politički subjekt. To se ogleda i preko unutrašnjeg života naše partije. Tu se, pored načina organizovanja, vodi računa i o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou i kako oni izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu, unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom, kako u svojim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru svojih mogućnosti. Zbog toga je na ovim izborima prednost dobio veoma značajan broj mladih i školovanih članova partije.

Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore. Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, i zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Opozicione partije više ne gledamo kao protivnike, nego kao konkurente, i zbog toga pratimo njihovo dzelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju s njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte. Konačno, veoma kvalitetno se spremamo za parlamentarne izbore i imamo bolju političku ponudu kako za građane Crne Gore, tako i za međunarodnu zajednicu.

Da li ima istine u tvrdnjama o postojanju projekta “Velike Albanije” i da li ta priča, pogotovo u medijima, utiče na odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori?

Gegaj: Ne znam koliko utiče, ali je svima nama jasno da je taj uticaj negativne prirode i da ne pomaže da u Crnoj Gori preovladavaju dobri odnosi između Albanaca i Srba. Još jednom ponavljam da je “Velika Albanija” veoma nejasan projekat davne prošlosti, koji je prisutan samo u slučajeva potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge, i to od onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju. O tome pričaju samo marginalci. Na kraju, želim da istaknem da politički pripadam DPS-u, u čije istorijsko nasleđe spada i davanje maksimalnog doprinosa očuvanju miru, jačanju multietničkog sklada i tolerancije u Crnoj Gori i šire, čak i u veoma turbulentnim vremenima i situacijama.

Pojedini opozicioni političari tvrde da svi albanski političari u Crnoj Gori podržavaju projekat “Velike Albanije”?

Gegaj: To je notorna laž. Uostalom, takve izjave su toliko neozbiljne, proizvoljne i tendenciozne da ih je neumjesno i komentarisati. Dakle, Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata, niti za te svrhe smije zloupotrebiti bilo koji narod u Crnoj Gori. Uostalom, Albanci u Crnoj Gori su uvijek bili lojalni državi u kojoj žive, davali značajan doprinos njenom razvoju i punog srca učestvovali u obnovi njene nezavisnosti.

To što smo u Tuzima opozicija nismo doživjeli kao poraz

DPS je poslije dugo godina opozicija u Tuzima. Kako je, iz vašeg iskustva, biti opozicionar?

Gegaj: To nismo doživjeli kao poraz. Mi smo svjesni da birači određuju koće biti na vlasti, a birači su najviše glasova dali DPS-u i pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi, sa najviše mandata. Ipak, dobili smo malo manje glasova nego što je trebalo da bismo vršili vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u opštini sa većinskim albanskim stanovništvom. Dakle, postizbornu sitguaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare bitiu opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi vlasti i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći svoje iskustvo, činimo sve da podržimo sve aktivnosti Opštine, tako da budemo i jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti.

Kako vidite dosadašnji učinak vlasti u Tuzima? Da li se realizuju kapitalne investicije?

Gegaj: Iako je prošlo 100 dana od konstituisanja vlasti i obrazovanja opštinskih organa, rano je da iznosimo ocjenu o radu nosilaca funkcija, mada za ovih 100 dana ne vidim napredak, samo tapkanja u mjestu. Uostalom, dobili su šansu da se dokažu i ostaje još da vidimo šta mogu da urade. Predstavnici albanskih partija su na velikom iskušenju prilikom vršenja vlasti. Morali da ostave sa strane opozicioni način razmišljanja i djelovanja jer sada odgovaraju konkretnim zahtjevima, kako Opštine, tako i građana. Siguran sam da je ova situacija korisna za sve nas.

48

avatar
1000
30
18
0
 
42
Stara PodgoricazecijasapicaMarvMorpheusDejo1000miliona
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tako je. Od nekoliko stotina ili hiljada albanskih političara, par njih ne podržava Veliku Albaniku

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Za 50 godina najkasnije neće biti crne gore u ovim granicama.

Catania
Gost
Catania

Tu ideju ne podrzava nijedan albanski politicar a ne svi kako ti kazes

Prc CG
Gost
Prc CG

Većih rušitelja CG,odnosno tradicionalne CG,bez poturica,pokatoličenih pravoslavaca i ostale bagre nema od ovog usranog portala cdm….pi bagro odvratna.

Danko
Gost
Danko

Ma nemoj? Kako ti pustise komentar onda? Puno slabije rijeci kad treba rec cetnicima oni ne pustaju!!!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Pustili su komentar jer je to sve istina,u komentarima se ne služim hvalospjevima za one koji to ne zaslužuju,za one koji su bagra kao i ti i cdm.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sve srpske komšije podržavaju veliku albaniju, zato što će ona da vrati srbe za Karpate odakle su i došli. Neka budu u velikoj rusiji đe im je mjesto.

Nikolina
Gost
Nikolina

Za ovu izjavu ako ne dobijes stan nista uradio nisi ili manji poslovni prostor i da ti ga opreme

Morpheus
Gost
Morpheus

Velika Albanija…koju crkvu cemo da imamo…Nato ili ne…sve teme da skrenete paznju od KATASTROFALNE ekonomske politike i sve goreg zivotnog standarda

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Aj ti kući za Čačak, tamo nema problema.

Morpheus
Gost
Morpheus

Aj ti u osnovnu da bar nesto naucis dok si na vrijeme

Crnogor
Gost
Crnogor

Ali zato podrazvaju svi montenegrinski.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Od tzv.”Velike Albanije” neće biti ništa jer je Crna Gora po Ustavu nezavisna i međunarodno priznata država i članica NATO 🇲🇪Neće biti stvaranja novih granica budite sigurni. NATO je garant. Ko bi pokušao teško njemu od sile ☝️✊

Crnogor
Gost
Crnogor

Pa ne stvara se Velika Albanija ratom. A i lud si ako mislis da ce NATO izmedju CG i Albanije da izabere vas. Nebitni ste. Premalo vas je i nemate nikakvog utiacja, niti ikome trebate. Crna Gora nestaje, sve je manje stanovnistva, gradovi izumiru, a Albanaca je sve vise. Samo ce preplaviti CG u jednom trenutku i uraditi isto sto… Više »

Pesa
Gost
Pesa

Albanci imaju hiljadugodišnji plan, a nato će postojati još nekoliko desetina godina… Nema dvojebe da će Velika Albanija postojati, zauzimaće, pored Albanija i Kosova, oko trećinu današnje Crne Gore, pola Makedonije, petinu Srbije i jedan manji dio Grčke. Slabljenje zapada, a usponom Kine, nikada više ništa isto biti neće… Kada padne Nemačka privreda zasnovana na auto industriji – nakon Kineske… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Pesa jesi li svjestan koliko malo znas o ekonomiji? Njemacka auto industrija ce da padne od Kineza a onda kazes Njemci sele svoju proizvodnju u Kinu!? Jel shvatas ti nivo nelogicnosti toga

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

O Grčka je Nato član,pa Turska razbuca Kipar na dva dijela.

Marv
Gost
Marv

Nece biti Kosovo u narednih 20 godina, ali ce biti Makedonija… Provozaj se do Ulcinja, pa ces vidjet da je to prakticno samo na karti CG.

kole
Gost
kole

O Srbiji masta dobar dio Albanaca na Kosovu.Zivjeli su u uredjenoj drzavi koja ih je razvijala decenijama, imali su svoje skole, univerzitete, nisu placali ni poreze ni prireze. Sad zive u divljoj tvorevini,koju vode zlocinci, moraju da cute i trpe da ih ne bi pojeo mrak..

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Prdiş Kole, zato srbi maštaju o Njemačkom minimalcu.

djoma
Gost
djoma

Apsolutno svi podrzavaju, samo cekaju pogodan momenat da to i iskazu..ili mig od mentora da im je dozvoljeno otimanje,kao sto su to uradili na Kosmetu, a kontinuirano rade i u Makedoniji. Sve ostalo je podla laz poluprimitivnog plemena..

Prc CG
Gost
Prc CG

Ova priča za dps i njihove satelite,ko još vjeruje u bajke.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

a ne ne ni ja😊😊😊😊

Marv
Gost
Marv

Dodje Veselji , dodje Meta u CG na Prokletije i kaze Albanski Alpi … Pa sta je to???

kole
Gost
kole

To je velikosrpska hegemonija, po testamentu Milosevica..

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Ja ih nešto bog zna ne razlikujem,svi su mi isti a i żelje su im iste.

Send this to a friend