Politika

Veljanovski: Srbija je uvijek imala arogantan odnos prema Crnoj Gori, srpski mediji daju iskrivljenu sliku

Medijska situacija u Srbiji je loša i veliki broj medija, sa velikim tiražima i pokrivenošću, plasiraju nešto što se može nazvati propaganda režima, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore novinar i profesor na Univerzitetu u Beogradu Rade Veljanovski.

“To treba još malo dopuniti jer se ne radi samo o propagandi vlasti već i propagandi onih krugova koji imaju jedno ukorijenjeno shvatanje da je Srbija u regionu najjača, njamoćnija i najvažnija i da bi ona trebalo da se pita najviše. To se posebno vidi u odnosu na Crnu Goru. Dakle, Srbija je uvijek imala jedan arogantan i paternalistički odnos prema Crnoj Gori”, kazao je Veljanovski.

Ističe da Srbija Crnu Goru doživljavao kao dio svoje teritorije, te da se ona nikada nije pomirila sa činjenicom da je obnovljena crnogorska nezavisnost.

“I to je razlog zašto veliki broj medija u Srbiji govori iskrivljeno, govori netačno, govori propagandno u odnosu na ono što se dogodilo u Crnoj Gori”, konstatovao je Veljanovski.

Crna Gora je, ističe Veljanovski, suverena država i ona ima pravo da uređuje unutrašnje odnose onako kako ona smatra da treba.

“Ja smatram da je reakcija velikog broja medija u Srbiji prema Crnoj Gori potpuno neadekvatna i da takva reakcija ne doprinosi dobrim odnosima, takva reakcija ne doprinosi stabilnosti na Balkanu pa ni stabilnosti u Crnoj Gori i takva medijska reakcija u krajnjoj mjeri je zlonamjerna i da je manufakturisana”, dodao je Veljanovski.

Veljanovski poručuje da mediji moraju biti objektivni bez obzira o kome i o čemu se radi.

“Novinari bez obzira iz koje su zemlje i bez obzira o kojoj temi govore moraju da biti objektivni i uravnoteženi, tražiti obje strane i u svakom slučaju ne smiju navijati ni za jednu stranu, ne smiju postati dio propagandnog aparata bilo koje političke opcije”, kazao je Veljanovski.

Stanje medija oslikava stanje društva, mišljenja je novinar i provesor Univerziteta u Beogradu.

“Demokratija opada, autoritarizam raste, centri moći se ponašaju tako da nas zapravo vraćaju u društveno stanje devedesetih godina”, smatra Veljanovski.

Društva bivših jugoslovenskih država u određenom smislu su, kazao je Veljanovski, napredovala.

“Ekonomski se obnavljaju. Neka država brže, a neka sporije. Tamo gdje je bilo najviše stradanja, ljudskog i materijalnog, lošije i to je, nažalost, opet Bosna i Hercegovina. Pogledajte paradoks, na teritoriji Srbije nije bilo ratova, ali je Srbija finansirajući te ratove do te mjere iscrpila svoje resurse i vratila se stotinu godina unazad i sada jedva nekako hvata korak”, poručio je Veljanovski i zaključio da je za Srbiju bitno da kao i Crna Gora gaji evropske vrijednosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
d.b.
Gost
d.b.

Koga briga za proslost i odnose. Ej, 2020 godina , Crna Gora 14 god nezavisna i međunarodno priznata drzava, članica Nato-a. Kakva vas je Srbija spopala pobogu ljudi? Okrenite se svojoj kuci i radite na tome da budemo dio savremenog svijeta. Ko nam moze ugroziti drzavu, do mi sami sebe.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Svaki biznismen Crne gore, rado provodi vikende u beograd, i svi imaju neki biznis.

Pjer
Gost
Pjer

Eto Crnogorcima nije lako u BG
Jadnici sto se ne vrate u maticu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U cijeloj Srbiji je 37 hiljada Crnogoraca, tako da je pravo pitanje, što se vi Srbi patite po Crnoj Gori????

Julija Bojic
Gost
Julija Bojic

Jeste bas arogatnski,a u Beogradu zivi vise Crnogoraca nego u Srbiji,bas ih je nagradila Srbija

Joo
Gost
Joo

ta arogancija ih je SVAKI put do sada skupo kostala….I opet ce….jer srbijanci nista iz istorije nisu naucili, i ponavljaju iste greske…..sve dok je tako Srbistan sve manji……

Herc
Gost
Herc

Mnogo su ugrozeni,toliko da pokrivaju skoro sva direktorska mjesta…cak i predsjednici Milosevic,Tadic su bili Iz Crne Gore…totalna arogancija prema njima…tuga,sta sve ljudi izjavljuju,a vi jedva cekate da objavite

Markoza
Gost
Markoza

Samo su oni narod Bogom dan. Oni su izmislili Boga , vjeru , crkvu . Ostali narodi nemaju pravo da vjeruju da se oglasavaju i izjasnjavaju. Uzzas.

nikola
Gost
nikola

pa imate pravo ko vam brani…

PetarPan
Gost
PetarPan

A ne nego su nas voljeli.Sto godina je u pitanju.Imali su đžaba more,đžaba luka.A tretirani smo samo kao jedna izborna jedinica.Treba śetiti svih poginulih za slobodu CG.Ovima u Budvi i sličnim ako im nisu bitni ti rodoljubi neistomišljenici nek pročitaju samo o izgradnji hotela Avale prije drugog svj. rata i iskopinama ispod hotela…

Kaciga
Gost
Kaciga

Koje more druze, sta ste imali od mora do 1918. 80% vaseg primorja se direktno prikljucilo Srbiji 1918. To nikada nije ni bila Crna Gora. Crna Gora su 4 nahije. Kada vicete nikad vise 1918-ta onda vratite lepo more.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Hahaha…nisi ti kaciga no kaca!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Kaca ili mijeh,izaberi sam

Časlav
Gost
Časlav

Vazi, al vi vratite Beograd i Vojvodinu to je bilo vise u Austrji i Turskoj nego u Srbiji, , ostalo ste vratili

eu kolonija
Gost
eu kolonija

srbija se mora ugledati na crnu goru gdje je crtanje štrumpfova krivično djelo kao I tri boje poredane po određenom redu. crnu goru gdje se pjevačima, istorićarima, književnicima I pjesnicima zabranjuje ulaz ako ne djele mišljenje vlasti. u crnu goru u kojoj 30% srba nema pravo na radno mjesto u državnim institucijama

Mitar
Gost
Mitar

Ma samo ti idi za Srbiju i ne brini ti za nas nista.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

zašto bi srbi išli za srbiju kada mogu da od svoje crne gore naprave raj na zemlji

Dragan
Gost
Dragan

Poštujte vi Zakone CG i državu CG i ne idite nigdje, ali budite sigurni da vam niko neće dozvoliti da se desi 1918. god.

Terra nova
Gost
Terra nova

Tako mi toga vašega raja, vratili bi Crnu Goru 100 godina unazad. A to koliko je vaša vidimo svi i kako bi završila, svi trebaju pogledati tv Srpska i In4s da se uvjere dje bi sa vama stigli i kakav bi “raj” nastao !

Send this to a friend