Politika

Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore, registracija vjerskih zajednica nije obavezna

Venecijanska komisija u svom objavljenom mišljenju o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica danas je pozdravoila istinske napore crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine novim modernim Zakonom.

Pravni eksperti Savjeta Evrope pozdravljaju činjenicu da nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu veroispovesti.

Osim toga, potrebno je imati prilično liberalan pristup uslovima registracije za vjerske zajednice: čak i vrlo male zajednice sa samo tri člana, uključujući strance sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, imaju pravo da se registruju u Crnoj Gori. Nacrt zakona poštuje autonomiju vjerskih zajednica da odluče o njihovim imenima i simbolima. Isto važi i za propise nacrta zakona o pravu vjerskih zajednica, bilo registrovanih ili neregistrovanih, na vjersku nastavu i osnivanje vjerskih škola pod određenim uslovima.

Što se tiče procesa pripreme nacrta zakona, u mišljenju se naglašava potreba da vlasti sprovedu inkluzivne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica. Takođe se preporučuje da Vlada u ovom procesu konsultuje kancelarije  zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Takođe, navodi se da Venecijanska komisija preporučuje da nacrt zakona jasno navede da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine. Napominju da ovo ne bi trebalo da utiče na pravo države da nametne stroge uslove za korišćenje ove imovine za očuvanje i zaštitu kulturnog nasljeđa zemlje, uključujući i zahtjev da svaka izmjena imovine zahtijeva prethodno državno ovlašćenje.

Venecijanska komisija u svoje mišljenje uvrstila pravno obrazloženje Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore, kao što je već saopšteno, mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

“Nijesu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala „jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru Vlade, jer odredbe Predloga zakona o državnoj imovini nije podržala „na način na koji je željela, predlagala i očekivala vlada“, poručuju iz Vlade.

Kako dodaju, istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice.

“Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno. Dakle, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili”, navode u Vladi.

Zbog toga, žele, kako navode,  još jednom da razuvjere predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova.

Vlada je, ističu, spremna da uvaži preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo.

“Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju. Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore”, saopšteno je iz Vlade.

Zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima

Generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Žana Filipović, tvrdi da je ovim mišljenjem nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore.

“Što se tiče tvrdnji da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno spriječila Vladu Crne Gore u namjeri da „jednostrano preknjižava ili otima crkve“ – to naprosto nije tačno. Prvo, to nikada nije bila namjera Vlade, a drugo preporuka Venecijanske komisije koja se odnosi na zakonske odredbe o državnoj imovini upravo sadrži obrazloženje koje je Vlada Crne Gore zvanično uputila Venecijanskoj komisiji nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. To mogu potvrditi svi članovi i članice Venecijanske komisije, jasna je ona.

Dakle, dodaje Filipović, ne samo da ova preporuka nije suprotna stavu Vlade, već je sam tekst ove preporuke upravo predložila Vlada i veoma smo zadovoljni što je Venecijanska komisija to prihvatila gotovo jednoglasno.

Stavljena tačka

Venecijanska komisija je ovim izvještajem stavila tačku na špekulacije o Nacrtu ovog zakona. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je izazvao burne reakcije zvaničnog Beograda, Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji tvrde kako se on zapravo donosi da se otme imovina SPC.

Predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković svima su poručili da neće nikome dozvoliti da se miješa u unutrašnja pitanja suverene države Crne Gore.

Đukanović je poručio da tuđe ne otimamo, a da svoje ne damo. Marković je kazao da Crna Gora ovim zakonom zapravo štiti i podržava crkve i manastire, a time i svakog vjernika i građanina koji u njih ulazi.

M.Dušević

110

avatar
1000
57
53
0
 
86
budvamnexxyxxySrbiSuTurciSrbiSuTurci
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
winston
Gost
winston

Kada čujem neku laž, znam da je Srbin blizu.

Goran
Gost
Goran

Katolička crkva opraštala grehe Italijanskim mafijašima za novac, tako isto može i CPC, grešan narod, puno kokaina, kriminala, korupcije, ubistava, uvedite oprost grehova uz nadoknadu i eto par stotina bogomolja(u koje opet nećete jer ste ateisti) za par godina…

peepooneeca
Gost
peepooneeca

serbistancu su bili protiv donošenja bilo-kakvog zakona, tj. da ostane onaj i 77.

Tara
Gost
Tara

Napravi DPS od nas budale, pomamismo se i na kraju nista. A nije nam ni prvi put. Sjutra će nas za..bavati za nešto drugo i opet ćemo se primiti kao mladi majmuni na zelenu bananu.

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Eno se Miraš presnijetio, bajalice ne pomažu, Stevo plače, onaj novi glumac još slavi ulogu…raspad sistema.

mačor
Gost
mačor

Tomos stiže,uskoro bi i Amfilohije mogao da promjeni dres jer Vučić and company dižu ruke od njega(svjesni da je CG inozemstvo).

Goran
Gost
Goran

Inozemstvo susjedu

Žana
Gost
Žana

Dobra Žana

Mile
Gost
Mile

“jednostrano preknjižava ili otima crkve – to naprosto nije tačno. , to nikada nije bila namjera Vlade”

Daj,sta zaje…ate ovaj narod,pa nije li Milo poceo sve ovo sa pricom,da se konacno obracunava sa “Velikom Srbijom”,koja vreba,tj sa SPC,koja je to u drugoj formi. A sad ko fol,”nikada nam nije bila namjera”….

Vucic i Milo ,braca rodjena,ne zna se ko je gori…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Судећи по извјештју Џомић је био у праву, а Зенка се истрчао пред руду.

Kole
Gost
Kole

I vuk sit i ovce na broju..Nema nikakvih sustinskih novina..

Prc CG
Gost
Prc CG

Sto reci na ovakav tekst na cdm portalu…..😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Kotor66
Gost
Kotor66

Tako da vam je svima danas jasno, niko u Crnoj Gori ne moze i ne smije da dira crkve i hramove SPC, izvolite gradite nove i cinite sto hocete, ni za 50god necete dobiti kanonski priznatu crkvu.Nemate ni popove vec neke rascinjene ljude…..Ne moze se protiv boga!!!!Amin!

Crnogorska komi
Gost
Crnogorska komi

Pa naravno da nije obavezna oni to ne mogu ni da narede.. to je na drzavama kako ce ga uredit..

Betoven
Gost
Betoven

Risto i Džoma orrganizovali ove svoje botove na svim portalima. Odsudna odbrana.

kachawendya
Gost
kachawendya

ovaj put je laž trajala 3 puna dana, ustvari kako za koga

peepooneeca
Gost
peepooneeca

tako je, 100 godišnja prevara, sve dolazi na svoje

Send this to a friend