Politika

Vesna Pusić za CdM: Crna Gora je zemlja pobjednik, devedesete se neće vratiti, rata neće biti

Uprkos brojnim pritiscima, Crna Gora je uspjela i došla do tačke da ona bude prva sljedeća članica Evropske unije, kaže u razgovoru za CdM bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Naglasila je da je pritisak na Crnu Goru bio gotovo uvijek veliki sa raznih strana, ali napominje da je nekako uspijevala da se izbori i pobijedi. Uvjerena je da se devedesete neće vratiti na prostor Zapadnog Balkana, te da je jako važno da Crna Gora nastavi snažno put reformi ka članstvu u EU.

Pusić nema dilemu da je za Crnu Goru jako važan bio ulazak u NATO. Napominje da mnoge NATO članice nijesu razumjele koliko je to bitno za ovaj dio Evroipe i stabilnost.

“Činjenica da ste vi u NATO je jako bitna, i u takvim situacijama se toga treba držati i biti aktivan u komunikacijama sa velikim evropskim državama članicama NATO iz više razloga. Pritisak je veliki na Crnu Goru, ali je gotovo uvijek bio veliki. Crna Gora je sjetimo se jedina imala referendum sa “Solaninom većinom”, dakle više od 55 odsto, ali je nekako uspijevala da sve to realizuje. Crna Gora je začuđujuće uspješno prebrodila sve te situacije koje su se mogle i drugačije završiti. Uspješno je došla do ove tačke, a to je, prema najavama, prva sljedeća članica EU”, podsjetila je ona.

Bivša hrvatska ministarka ističe da postoje jasni razlozi zbog čega je Crna Gora na udaru. Ona smatra da je to, prije svega, zbog lokacije.

“Zbog Boke Kotorske i tog dijela obale koji imate. To je vaša ogromna prednost i vaša ogromna briga, blagoslov i prokletstvo. To je razlog zašto ste toliko važni”, navodi ona.

Napominje kako se mora naći model kako da se Crna Gora nosi sa pritiscima.

“NATO i EU su važni koraci, ali treba pronaći način komunikacije sa “suparnikom”, drugom stranom, da se neutrališe pritisak, koliko je to moguće. Samo zatezati kanap i nadati se da će NATO i članstvo u EU osigurati stabilnost, nije dovoljno dobro”, jasna je ona.

A šta ako ne bi bilo perspektive članstva u EU?

Tu sagovornica CdM-a ima nedvosmislen stav. Tvrdi da bi došlo do destabiluzacije, ali napominje da se, uprkos strahovima i čestim pominjanjima, devedesete ne bi vratile.

“Ali, pitanje je šta bi nastalo, ko bi se sve pojavio. Već vidimo da u politikama naših zemalja, javljaju se nekui čudni ljudi, čudne stranke, sa programima i idejama koje i čak po godinama političaa koji ih zagovaraju izgledaju i zvuče kao da su iz 1945. Dakle, jasna sam, ne bi nam se ponovile deveseste, ali nešto destabilizirajuće bi se dogodilo”, jasna je Pusić.

Ona dalje priča da mnogi govore da će, ako Balkan ostane zakočen, biti rata.

“Ne mislim da će biti rata koji se desio, ali neka vrsta odustajanja od ideala demokratije, e to bi bilo prilično moguće. Zato je taj evropski projekat veoma važan, jer gradi određene institucije i dovodi ideje koje nijesu dio naše političke tradicije. Jer, loše je ako ste na balkanskoj ledinici prepušpteni političkom safariju velikih sila”, poručuje sagovornica CdM-a.

Ona vjeruje da bi Crna Gora do 2025. mogla postati članica EU. Smatra da je važno da dio evropske porodice postanu sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Tu sam da pomognem koliko mogu Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU”, jasna je Vesna Pusić.

Ona, kako kaže, vjeruje u princip regate, te da ona zemlja koja je najspremnija, prva postaje nova članica EU.

“Smatram da paket od više zemalja ne funkciniše. Treba prepoznati napredovanje i kada je posao gotov, gotov je”, tvrdi ona.

Objašnjava na konkretnom primjeru zašto je važno da se u pravom trenutkju prepozna spremnost za članstvo.

“Imamo primjer Sjeverne Makedonije i NATO. Sjeverna Makedonija je 2008. godine bila spremna za pozivnicu za članstvo u NATO. Nije je dobila. Nakon toga je uslijedilo deset godina cirkusa, nazadovanja, korupcije, ludila. princip je jasan. Ako se ne poštuju neka pravila koja su dogovorena – napreduješ i kako napreduješ osvajaš pojedine etape puta uključujući i sam cilj. Ako se ne poštuju ta pravila, možeš i nazadovati. Smatram da to nije samo forma ili prenemaganje, već de facto važan dio tog pocesa, i da ga treba poštovati”, tvrdi bivša ministarka.

Iako je odgađanje termina za početak pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju ulio strah i donio pesimizam, Pusić je uvjerena da je proces proširenja živ.

“Proširenja će biti”, ističe ona.

Ipak, napominje kako je odluka o odgađanju otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom veoma loša, posebno u ovom trenutku. Napominje kako je to rezultat unutrašnjeg preslaganja, a djelimično i odnosa unutar pojedinih zemalja.

“Odluka za Sjevernu Makedoniju i Albaniju je odložena je zbog pitanja sklapanja evropskih institucija. I ovo odlaganje sa ove dvije države je davanje prostora nekim silama koje su i te kako uključene, i te kako špokušavaju da utiču na ovaj region. Zato kažem da bi odustajanje od proširenja tio bi bilo pogubno”, napominje ona.

Očekuje da će, kad su odluku za Sjevernu Makedoniju i Albaniju odgodili, u oktobru dati datum početka pregovora sa pomenute dvije zemlje.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Hvala gospođi Pusić na podršci. Da je vječna Crna Gora!

mojsilović
Gost
mojsilović

Đe ovu nađoste? Dajte Nikolaidisa nedostaje nam baš ahahah

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ova se nije proslavila kao šef diplomatije Hrvatske, naprotiv, bila je predmet opšte sprdnje, a nama dijeli lekcije. Šou.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Veli mi majka da bi me odma kudnapovali u crnu goru da znaju da imam preko milijarde eura.

Danko
Gost
Danko

Moguce ali ti nemoj trosit na gluposti, kupuj samo najbitnije: telefon, kola, robu… i izgledaces kao ostali , neces padat u oci!

Mirko
Gost
Mirko

sto nam je garancija za to? isti ovi ljudi koji su i tada i danas bili na vlasiti i u opoziciji. Nesto im ne vjerujem

Nagual
Gost
Nagual

Sa ovom ženom se sprda čitava Hrvatska, a nama drži predavanje

Jack
Gost
Jack

A inace Pisicka odredjuje oce li biti rata ili ne..

Pomorac
Gost
Pomorac

Boka je bitna ostalo je centralna Azija

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Ostalo ti Balkan sokole vjeruj mi….a ti to znaš…???

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Pusica malo za Crnu Goru

Pitanje samo
Gost
Pitanje samo

Hoće li bit konfiskovanja imovine lopovima?

Joo
Gost
Joo

pocece od tebe……

Pitanje samo
Gost
Pitanje samo

Može. Sve što sam pokrao da mi se oduzme – ili sve što mi je dala država Crna Gora iz budžeta (stan, kuću i slično). I naravno, predlažem sam sebi zatvorsku kaznu (recimo: svaki ukraden euro od države: sat zatvora). Kako ti stojiš? Jesi li aktivista (računam – od pola godine zatvora naviše) ili si ministar – nedajbože vječiti premijer… Više »

del boy
Gost
del boy

Izmisljena prica da se skrene fokus sa pravih problema,komentari botova za podrsku toga,i uspjesna misija manipuisanja.Ovo vazi za svaku stranu,da ne budem jednostran

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Jadni balkan obolio od korupcije i to svi znaju a politicari imaju izgovor da bi jos vise krali.strane sile dobile su vrhunske poslusnike.sve to ide po grbaci naroda.kakva sprdnja.

Joo
Gost
Joo

ispran mozak…..Ruska skola….

Mikelandjelo
Gost
Mikelandjelo

Treba uvesti zakon da za svoje izjave garantuju ličnom imovinom, bilo bi vise prostora za članke o zdravoj ishrani!

Joo
Gost
Joo

bilo je to jednom u jednoj Nemackoj……

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ovo su nam pravi prijatelji, a ne foliranti iz susjedne zemlje sa sjevera.

Mirko
Gost
Mirko

“Ovo su nam pravi prijatelji, a ne foliranti iz susjedne zemlje sa sjevera.”…a djed mu lezi u Jasenovcu kukala mu majka!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Mirko-Nemirko, ne trabunjaj. Đed mi se borio za Crnu Goru i poginuo od izdajničke četničke ruke.

Send this to a friend