Politika

Virus litija

Piše

Marko Špadijer

Živimo u zemlji koja sa mnogo napora savladava nasljeđe prošlosti i unutrašnje nejedinstvo što usporava stasavanje institucija demokratije i stvaranje socijalne i pravne države.

I takva kakva je, Crna Gora je najbliža Evropi od svih u okruženju. Ohrabrenje na tom putu dobija iz svijeta i od susjeda, a međunarodni faktori nastoje da se Balkan koiisoliduje kako bi postao region mira i prosperiteta. Jedino Srpska pravoslavna crkva sa svojim ideološkim saveznicima istrajava na hegemoni zmu i vraća na scenu zloduh nacionalizma.

KONACI VELIKOSRPSTVA

SPC slavi dan kad je poništila druge pravoslavne autokefalne crkve, preuzela njihovu istoriju, prigrabila njihove posjede i dobila privilegije kojim se i danas koristi. Ona se ponaša kao da se u proteklih sto godina ništa nije promijenilo i živi u svojim samoobmanama koje su mnogo zla nanijele narodima u okruženju.

Pri crnogorskim manastirima i crkvama koje je zaposjela SPC sagrađeni su konaci sa više stotina soba za sveštenstvo i stalne goste. Srpski legionari, a možda i zločinci, iz rata u Bosni su uniformisani u popove.

Cetinjska bogoslovija obezbjeđuje podmladak. Stotine monahinja, žena iz pravoslavnog svijeta koje su iz najrazličitijih pobuda i razloga dospjele u Crnu Goru, postale su vezilje, pletilje, slikarke, sakupljačke bilja za čajeve i meleme. One su dio svake crkvene parade, što je gotovo nepoznato u crnogorskoj crkvenoj praksi.

U manastirima je i nešto momaka liječenih od uticaja psihoaktivnih supstanci. To predstavlja lokalni kadrovski potencijal SPS koji obučava vjernike protiv “nevjerne” Crne Gore. Materijalni resursi su izdašni i dobrim dijelom potiču od neoporezovanih prihoda i nelegalnog vlasništva, pa se zbog toga grčevito bori da crnogorske manastire, crkve i zemljišta zadrži u svom posjedu.

SPC ne želi da rješenje izbori na sudu, već nastavlja praksu da ignoriše pravni poredak Crne Gore.

Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti je bio dan “D” za obračun SPC sa državom Crnom Gorom. Na svoju stranu crkva je okupila sve koji krive vlastza svoj položaj, koji protestuju zbog nepravdi, a naročito one koji se protive savremenoj Crnoj Gori i njenoj orijentaciji. Njih povezuje vjera da SPC može srušiti ovu građansku i uspostaviti srpsku Crnu Goru. Nacionalistička Srbija ima veće ambicije da Crnu Goru uvede u svoje katastarske knjige.

NEMORALNE NAKANE

Ta nakana nije nova, niti nepoznata.

Paralela sa “događanjem naroda” i litija se sama nameće. Devedesetih je iza protestanata stajalo Miloševićevo obećanje “niko ne smije da vas bije” i sila JNA za posijedanje teritorija đe je bilo Srba. Mediji i vlast iz Beograda i njihovi saradnici iz Crne Gore su odradili propagandu za smjenu rukovodstva i organizovali mitinge.

Kad su izvršili takvu pripremu, za Crnu Goru nijesu morali ratovati, već dovesti svoje ljude na vlast. Devedesetih je bilo više parola, mnogo Titovih i Njegoševih slika, a sada su se nekih od tih svetinja odrekli i ostao je samo zahtjev da ne daju Crnu Goru koju su prisvojili 1918. godine, a 1990. „imali u džepu”.

Međutim, od toga doba mnogo toga se promijenilo. Bog je bio sa Crnom Gorom na referendumu 2006. godine. Crna Gora je ne samo povratila suverenost, već i utvrdila društveni dogovor da kao građanska i multetnička zajednica pripada evropskoj demokratiji i njenim vrijednostima.

Najljući protivnik takve Crne Gore i svakog njenog identiteta bio je mitropolit Amfilohije. On je odlično prilagođen ovom vremenu. Znao je da vješto vesla kroz mutne političke vode, da trguje i koristi slabosti administracije. Pravio je saveze koji su mu donosili korist i osilio se do samovolje i ismijavanja vlasti. On je biznismen, prkosnik, pakosnik, uzurpator, manipulator i čovjek bez iluzija.

Pored ovozemaljskih marifetluka sa parama, on je postao i medijska zvijezda i zadobio povjerenje lakovjernih. Mijenja zlaćane odežde, epetrahilje i mitre za televizijska šepurenja sa trona Svetog Petra Cetinjskog, služi se anatemama,‘daje ordene zločincima, proglašava Njegoša za privatnog sveca, dijeli medalje i prokletstva… On je čovjek misije i, treba priznati, to uspješno radi.

NARATOR LAŽI

Amfilohije je vrač koji režira velike masovke i nastoji od njih napraviti mitske scene, ali ipak postiže samo karnevalski efekat. On modernizuje stare i izmišlja nove crkvene rituale.

U treningu je: Godinama je izvodio male litije i uvježbavao koreografiju šetnji od Hrama do Ribnice da bi pokazao da je na putu Nemanjića, pravio naoko bezazlene slave i šetnje po Crnoj Gori, izvršio desant naRumiju, od porodične svetkovine nalaganja badnjaka napravio protestni oganj, uveo priredbu ronjenja krsta za Bogojavljenje, davao anticrnogorske izjave i odlikovanja.

Litija je crkvena molitva uoči velikih crkvenih praznika ili prizivanje kiše za vrijeme suše…

Ona je u Crnoj Gori poslužila kao dramska forma za politički performans. Za ispovijedanje vjere je dovoljna crkva, ali za politiku treba izaći na ulicu. Ta pučka priredba treba da umilostivi Boga da pomogne obespravljenom srpskom narodu u Crnoj Gori i natjera vlast da povuče zakon. Iza te litijske koprene, uz vjernike, marširaju mnogo agresivniji članovi partija frustrirani mnogobrojnim neuspjesima da milom ili silom sruše crnogorsku vlast. Sve je to već viđeno, sa istim idejama i istim protagonistima.

Na internetu sam našao ovakvu formulaciju “Ako u snu vidite litiju to implicira da ćete biti zabrinuti”. Naši sugrađani litijaši nijesu se opredijelili za Šetnju da bi propagirali zdrave stilove života, niti da prizivaju kišu, već da destabilizuju državu, a to zabrinjava i traži da se jasnije sagleda anatomija litije kao takve, a posebno političkog modela koji je izmislio Amfilohije.

Litije nastoje da homogenizuju pleme i da zaustave vrijeme koje protiče. Da bi održali patrijarhalnu svijest popovi pribjegavaju infantilnom vraćanju najgoreg iz tradicije. Za njih nove vrijednosti ne nastaju stvaranjem, već spašavanjem.

Litije ne počinju stihijno, a još manje spontano. Sve je marketinški organizovano i finansijski i medijski podržano. Na tom poslu rade profesionalci i volonteri, plaćeni radnici na terenu, ekipe zadužene za transport, pisanje transparenata, muziku, snimanje pomoću drona, za čuuvanje ikona, onih iz crkava, tako i onih „za ponijeti…”

POLITIKA I SVETINJE

Litije vode popovi sa ustaljenom ikonografijom i određenom maršrutom i, što bi rekao Dositej Obradović, zamajavaju kolonu praporcima i kadnilima. Da litija ne bi se pretvorila u karneval treba obezbijediti ozbiljnost. Tako nastaje gorljiva šutnja gomile sa povremnim navijačkim krikovima “Ne damo svetinje!”.

Litija je organizovani populistički pokret kojem crkva nastoji da udahne magičnu moć. Amfilohije u svom samoljublju proglašava litije jedinstvenim pokretom u Evropi. Zaboravio je slične povorke tridesetih u Njemačkoj i Italiji.

Šetnje u polumraku koje se ritmično ponavljaju su režirane večernje priredbe sa nešto važnihuloga i mnoštvom statista. Šetajuća gomila je nagon, a ne duh. Pojedinac postaje hipnotisan mnoštvom i dobija sklonost agresiji.

Crkva ih drži u anonimnosti sem one iz policije, vojske, iz reda popularnih sportista i glumaca, ili članove DPS, čijim primjerom pokazuje da su se između lojalnosti državi i crkvi, opredijelili za crkvu. Na TV se sa početka molebana pojave crkveni poglavari i neki politički lideri koji se nadmeću za mjesto nafreskama u novim srpskim manastirima.

Grupa univerzitetskih profesora je iskoristila priliku da se slika i preporuči ako se nešto promijeni.

Litije propagiraju njihovi navijači u Srbiji i Crnoj Gori. Predstavljaju ih kao duh naroda koji se buni protiv antisrpskog režima, a Amfilohija veličaju kao Mesiju. Svaki javni kritički stav ili neslaganje sa litijma dočekuje na nož inkvizicija koja goni jeretike.

PORUKE

Armija komentatora, pljuvača, proizvođača lažnih vijesti, mrzitelja raspisala se po medijima i društvenim mrežama i reciklira antikomunistički i anticrnogorski materijal. Pored provjerenih eksperata za posrbljavanje, falsifikovanje istorije i za egzekucije, ne fali ni dobrovoljaca i pripravnika.

Mitropolit i niži činovnici SPC su poganim jezikom mnogo puta ocrnili svaku crnogorsku svetinju, a služe se i prokletstvima u rasponu od jedan do tri stotine ili tri hiljade puta. Već su naselili svoje virtuelne logore prokletih, a za glavnog neprijatelja pripremaju deseti krug Pakla.

Organizatori litija nastoje da sakupe što veći broj šetača, a naročito đece i omladine. Žele da sugeriraju da se digla “kuka i motika” cio narod. U tome su dosta uspješni, ali brojnost naroda u gomili malo koga impresionira. Desetine hiljada navijača gledamo na velikim fudbalskim mečevima, hiljade trkača na svjetskim maratonima, ogromne mase na političkim skupovima, milione muslimanskih hodočasnika u posjeti Meki i obilasku Kebe.

Međutim, ono što uznemirava jeste da su ta lica iz litije vaši susjedi. Omladina drži ikone i lojanice. Da li traže odgovor na socijalnu nepravdu u svijetu, neizvjesnu budućnost, nemogućnost zapošljenja, reaguju li na korupciju, nepravdu, na stanje u zemlji, ili ih je na protest dovela partijska disciplina, vjerska zaslijepljenost, odanost tuđoj državi…

Da li su ih muka ili bijes natjerali da protestuju, pa misle daje to način da svoju državu učine boljom. Treba imati veliko srce i otvoren um da ne prevlada mržnja prema onima koji pokazuju da te mrze. To je humana i izvorno hrišćanska poruka za sve kojima je sudbina da zajedno žive.

Amfilohije je postigao privlačenjem na proteste i onih koji ne duvaju u svetosavsku trubu da neki građani pomisle da su litije bezazlene. Ta kamuflaža je providna. Litije su šetajuća gomila srpskih etnonacionalističkih predrasuda o Crnoj Gori i Crnogorcima. One pokazuju kakav model budućnosti može skrojiti ta svijest. Dobili smo očigledno svjedočanstvo o krizi prosvećenosti, o nepovjerenju U demokratske i zakonske metode uređenja društvenih odnosa.

Molebani i popovske povorke na bolan način otkrivaju da se crnogorsko društvo ne homogenizuje na osnovama civilizacijskih dostignuća. Ako Crna Gora budućnosti ne bude imala u prvom planu obrazovanje i kulturu, s mukom će izgrađivati moderan identitet. Pouka koje crnogorsko društvo mora izvući iz ovih iskušenja je da je put do temeljne patriotske svijesti dugotrajan proces i da se mora stalno i pažljivo njegovati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Дејан
Gost
Дејан

Западна и НАТО агенда је да посвађа све Србе како би инсталирали свој утицај на Балкану. Паметни Срби то виде а отпадија наседа. Тако је и у духовном свету, једни отпадају са демонима а неки остдју у идентитету и вери упткос свим последицама.

ElPatron
Gost
ElPatron

CdM vise me i ne inspirisete ovoliko mrznje nema ni u hvatskim glasilima oni nas bar mrze od pamtivijeka ali ga vi preceraste od skora 🤣🤣🤣😂🤣😂🤣

Lovebird
Gost
Lovebird

Ajde nadjite nekoga ko stvarno nesto zna pa da imamo sta procitati a ne ovakve isforsirane analiticare i publiciste

V4Vendeta
Gost
V4Vendeta

Na internetu sam našao ovakvu formulaciju “Ako u snu vidite litiju to implicira da ćete biti zabrinuti”. Tezak stepen nepismenosti ovog tzv cuvenog publiciste! Shund

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Sta je ovo koje uopste odobrijo clanak ovom neznalici…Imamo Crnu Goru Brda Zetu itd sta ovaj mlati ocemoli da nas Pocrnogorcis

EU standard
Gost
EU standard

Bas me interesuje dalicete bit procesuirani za govor mrznje

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Po ovom tekstu tvoje znanje iz istorije je jedna velika O…Tipicno seperatisti DPSa

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Bravo Spadijer,Ovo je Vrhunsko Poznavanje istorije tako pisu pravi Domoljubi !!

SpadijeR CT
Gost
SpadijeR CT

Bravo Milo Vujovic ct, Ovo je Vrhunsko Poznavanje istorije tako pisu pravi ZADomoljubi !

Maki
Gost
Maki

Cist govor mrznje ….diskriminacija !!!!

Pobjeda vaslaže
Gost
Pobjeda vaslaže

Bio je naš novinar i direktor.

Njegose ustani
Gost
Njegose ustani

Kakav govor mrznje ovoga analiticara…ne analiziraj castiti ,jer ce se brzo pojaviti institucije da te strpaju iza resetaka

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Još jedan inTELEktualac u cvijetu starosti.

Garfild
Gost
Garfild

Dje nalazite ove “analiticare”

Krsto
Gost
Krsto

Marko Špadijer je jedan od vodećih intelektualaca kod nas i to bi trebao odavno da znaš. A sad da te pitam nešto “ko si ti”?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Krsto, očigledno vam je ostala samo mržnja.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Krsto, očigledno vam je ostala samo mržnja.

Titograd
Gost
Titograd

Pope, da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Mitra
Gost
Mitra

ako nisi cuo za garfilda ti si budala

zrinski
Gost
zrinski

A po cemu je znacajan?sta je to uradio pa da mu se divimo.Dosta je ovih samozvanih intelektualaca.Vaske komunizma.

Neznaveni
Gost
Neznaveni

Da si ikad išta, osim parola na litijama i muralina, pročitao znao bi ko je čovjek. Ovako, samo si m…n neuki i nepismeni.

Nebojša
Gost
Nebojša

Po vama svi Srpski vjernici su fašisti.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

tako je…

Joko
Gost
Joko

Nego što su!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ako zagovaras i podrzavam svetosavski nacionalizam,sovinizam i iredentanizam onda si fasista I neprijatelji.Ja znam da najveca vecina postenih srba gradjana ove zemlje ne podrzavaju to.

zrinski
Gost
zrinski

Srpski vjernici su cast za CG za narod,drustvo buducnost.Ljubav,jedinstvo,sloga.

mrkela
Gost
mrkela

Srpska crkva nema ni jednog popa koji nije srbin . Crnogorac kad hoće da se pričesti u svojoj svetinje može to samo pred Srbinom . To vam se zove fašizam u mantiji .

Црногорац
Gost
Црногорац

Твој коментар се зове фашизам.

Maki
Gost
Maki

Mrco to tvoje razmisljanje se zove sirenje mrznje…bljak

Дејан
Gost
Дејан

Ти се Причешћујеш Телом и Крвљу Христовим, није битна националност свештеника, него да ли свештеник има благодат Духа Светога да то ради, а имају само они који припадају канонској помесној Цркви. Причасници су Лаос, народ Божији, то је изнад нације, ако је и Кенијац а причешћује се, онда ти је он ближи духовно негоСрбин, Црногорац или било ко од дтугих… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Po tebi Ta kanonskom crkva je nekanonski ukinula to jest silom otrgnula pravo drugoj crkvi da radi po blagodeti Duha Svetog.Preksila je odredbe Vaseljenskog sabora i pravila Svetih Apostola,Tako da I ti svestenici koji sluzbe u toj gore pomenutoj crkvi djeluju nekanonski I oni i crkva.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Pope,
Dobro bi bill da practises ono sto pricas..Vratite ono sta ste OTELI Nama pa cemo onda o Laosu I Keniji..

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Neće Crnogorci u Bogoslovije. A nije problem da postanu popovi.

mrkela
Gost
mrkela

To što se nešto vodi na srpsku crkvu pravno ništa ne znači jer su se oni upisivali u vrijeme kada su ubijali komšije i Crnogorci su ih puštili da bi izbjegli Srebrenice .

mrkela
Gost
mrkela

Naziv crkve mora biti Crnogorska crkva , sjedište mora biti u Crnoj Gori jer Crnogorci ne vole da se sa njima komanduje iz Srbije , svetinje moraju biti državne dok se Crnogorci i Srbi ne dogovore čije su .

Vesko
Gost
Vesko

Kakav splak. Ovo se rijetko rađa.

Дејан
Gost
Дејан

Бедни човече. Једног дана кад се представиш Богу све ће ти бити јасно али онда је касно.

Terra nova
Gost
Terra nova

Što je bilo srbi ne odgovara vam istina. Doša si iz Srbije da nam širiš svetosavlje a usput i četničku ideologiju, pa vam smeta sve crnogorsko u Crnu Goru, malo ste se zaigrali, nikad više se vaša neće pitat, pa ajte u Srbiju i proglašavajte djenerala Držu za narodnoga heroja. Kod nas je antifašizam i svaka vrsta nacionalizama postavljena kao… Više »

Црногорац
Gost
Црногорац

Шта је то “четничка идеологија”? Национализам није исто што и фашизам. Дражу Михаиловића су одликовали ДеГол, Сикорски и Труман за допринос побједи у Другом свјетском рату.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Cetnicka ideologija je etnicki cista Srbija…ako to nije fasizam ne znam sto je onda…!!!

Maki
Gost
Maki

Bla bla bla…..

Дејан
Gost
Дејан

Верујући православни народ се зове Лаос (народ Божији) и он је изнад Етоса (народа земаљског, Црногорац, Србин)… Када си прави припадниј Лаос-а онда ти је национално нижег степена. Христу никад нису биле важне националности већ само чисто и племенито срце човека. Пагански је делити се на племена, брате мој.

ErCl
Gost
ErCl

Brate tvoji preci su bili pagani, ne budalaj o apstraktnoj stvari kada se radi o realnom životu.

Krsto
Gost
Krsto

“Beda” si ti i takvi kao ti, Dejane. Ti nijesi u vjeri niti takav možeš biti. Ajd’ drži se straha i neka ti i dalje klecaju noge, jer si očito nešto dobro skrivio Bogu, svetosavče!

Дејан
Gost
Дејан

Страх Божији је почетак мудрости. Очито да ти Крсто ниси мудар.

Velimir
Gost
Velimir

Nemate sto reagovati,da nije sto netacno rekao gospodin Spadijer!?
Pokrijte se usima,stidite se I dobro zacrvenite zbog svojih! postupaka

Velja gora
Gost
Velja gora

Bogu hvala sto nijesmo rod
Na nivou gostiju ispred seoske prodavnice koji se utrkuju ko ce vise praznih pivskih boca prebrojati.
I dok takmicenje traje prodje celjade sa suknjom i krenu razmjena misljenja
CDM ne srozavajte sebe…

Titograd
Gost
Titograd

Stop srpsko svetosavskom fašizmu!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crnojevici i Petrovići su bili Svetosavci!

Krsto
Gost
Krsto

Pozdravio te Dobrica Ćosić!

Blaki
Gost
Blaki

Nikad

Црногорац
Gost
Црногорац

Фашизам су у Црну Гору увеле комите.

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Pljuješ uvis.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Smeće, ostaje vam samo mržnja i nemoć.

Titograd
Gost
Titograd

Pope, da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Црногорац
Gost
Црногорац

Четништво је герила.

Djuka
Gost
Djuka

Ne bi lose bilo da se Marko testira na korona virus, prica nebuloze.

Komita
Gost
Komita

A sto je ovo…kakvi je ovo sovinizam,fasizam,mizoginija?

Nemanja
Gost
Nemanja

Zbog takvog govora mržnje prema Srbima i SPC, kao i zbog svega rečenog, odmah bez odlaganja treba ista ta država na koju se pozivaš da ti naplati tako debelu kaznu, da ti više ne padne na pamet da to izgovoris jer nigdje u demokratskom svijetu ovo nije dopustivo osim kod nas i da ne odgovaraš zbog toga.

Maki
Gost
Maki

I ja se pitam kako je ovo dozvoljeno,ovo nema nidje na svijet….

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Bravo, gospodine Špadijer. Na žalost, sve je to tako. Država mora da pokaže snagu, ovo predugo traje. Narod je uz Drzavu svoju, treba to bolje iskoristiti protiv ovih ostrascenih dođoša i domaćih prokletnika.

Ljubo je govedo
Gost
Ljubo je govedo

Isti ste, ti, drugi dio nicka, išćućali tandaraš i Ljubo.

🇷🇸Patriota
Gost
🇷🇸Patriota

Jedan od bezboznika koga su pravili talijani sa komitima nasa da proziva vjernike i to u Crnu Goru koja vec 13 vjekova drzi Srpsko ime…Nemoj svetoga ti Mirasa

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Što rade stari pomsmljeni bezbozniči čuvati “poštenja”. Što ne sačivaste Jugoslaviju?

ErCl
Gost
ErCl

Pitaj đeda ili oca za šta su se borili i što im je bilo na kapici i zbog čega…

mojsije
Gost
mojsije

Izvaredna dijagnoza srpskog kleronacionalizma,posebno logu SPC i Amfilokija Radovoca-Ristana.

Црногорац
Gost
Црногорац

Може пријевод?

Krsto
Gost
Krsto

Crnogorac@ može, čovjek ti je reako ako mrziš zemlju u koju si rođen (nijesi ti Crnogorac) onda ajd polako put Srbistana.

Jajaja
Gost
Jajaja

BRAVO.BOLNO ALI ISTINA.SUROVA ISTINA.PROCI CE GENERACIJE DOK SE OVI PRIMITIVNI,NEPISMENI I ZAVIDNI NESRECNICI EMANCIPUJU.NA ZALOST ONI DANAS ISPLIVA AJU NA POVRSINU.
ALI JA VJERUJEM ĐUKANOVICU.COVJEK JE VIZIONAR.SVE STO JE ZAMISLIO,OSTVARIO JE.
NADAM SE DA CE I OVU PRLJAVSTINU POCISTITI KAO PJENU SA SUPE…I DA CE ISPOD TE PJEND IZRLNITI SLOBODNA CRNA GORA.
EVIVA MONTENEGRO

Црногорац
Gost
Црногорац

Два сендвича за тебе!

Njegose ustani
Gost
Njegose ustani

Eviva gajba piva

Принц Павле
Gost
Принц Павле

Какво образовање има ова особа и које је вере?

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ima obrazovanje kakvo vi svetosavsko-četnički soj možete samo da sanjate.

Црна Гора
Gost
Црна Гора

Montenegro, црква у Црној Гори Петровића је била светосавска и 90% Црногораца је било у четницима.

delboj
Gost
delboj

Da sve svi skupite sa litija zajedno sa svim popovima nemate ni o obrazovanja ka Marko.

jova
Gost
jova

Titov Kumrovec

Mestar
Gost
Mestar

Jel to znaci da vi sudite covjeku na osnovu njegove vjere? Ovo je krajnje zabrinjavajuce.

Krsto
Gost
Krsto

Marko Špadijer je za tebe Ajnštajn a može biti bilo koje vjere, svejedno, jer je rekao istinu!

Принц Павле
Gost
Принц Павле

Ова особа, има ли какво формално образовање и које је вере ?

Donji kraj
Gost
Donji kraj

Ima komunističke kurseve iz marksizma. Nekoliko njih.

Serdar
Gost
Serdar

I ovaj se javlja. Džaba je .

Ne fasizmu
Gost
Ne fasizmu

Ima li drzave da reaguje na ovaj tekst.
Ne smije se samo selektivno reagovati na sirenje mrznje i panike.

Boka
Gost
Boka

Sve je ovo tačno do u bobu ali fali odgovor ko je to da Anfijem trgovao ( nije valjda sam sa sobom), ko ga je doveo isve mu to dozvoljavao trideset godina i kako da se sada ispetljamo iz ove bare.

Nika
Gost
Nika

Najbolja,najstudioznija,najobjektivnija ,najmudrija,najistinitija analiza dešavanja u našoj domovini Crnoj Gori!Respekt za gospodina Špadijera, autora teksta.Da je više takvih kao on….

Vulje
Gost
Vulje

Upravu si!! Sjajna analiza gospodina Špadijera.

Krsto
Gost
Krsto

Nika@ tako je! Špadijer je vrhunski intelektualac a za ove “šetače” bi ovaj tekst trebao biti Biblija.

Paloma
Gost
Paloma

Genijalan tekst, za one koji hoće da shvate, svakodnevni cirkusi i karnevali, praćeni raznim bajalicama, vradžbinama i kletvama mogu samo da nas kao državu unazade. Ova praznovjerna masa predvodjena popovima ostavlja utisak srednjeg vijeka, i mogu samo zamisliti kako nas gledaju ozbiljne i napredne države, koje svojim radom i trudom, a ne molitvama, čine ovaj svijet naprednim. Kada ćemo shvatiti… Više »

Novak Pajović
Gost
Novak Pajović

Ti si čitao šare na Palomi? Isto piše.

Paloma
Gost
Paloma

Nemoj slučajno ti da si što pročitao, idi za popovima i sipaj im pare i super ćeš da prodjes, za bolje i nisi.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Virus korupcija i virus totalno odsustvo odgovornosti vezano za povrede ljudskih prava građana u crnoj gori.

Njegose ustani
Gost
Njegose ustani

Ide pjescani sat …haha

Naftalin
Gost
Naftalin

Poruke naratora laži,… Pouka – nevjenik.

Naše ime
Gost
Naše ime

Vjernik slijedi Hristov nauk i svoje srce a nadasve licno iskustvo i zdrav razum i pamet.
Objasni svaku laž koja je izrečena?
Nije laž nego gola majka istina.
Najbolje skenirana situacija sadašnjihbdešavanja.
Crnogorski do kraja.

Naftalin
Gost
Naftalin

Laž, …sam si rekao, Crnogorski do kraja ….
A ovaj pisac tvoj, je pod temperaturom,…

djenovici
Gost
djenovici

..boli.boli…tik tak tik tak

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Samo ti živi u ilizijama tik tak,jeli to onaj crtani junak?

Boys
Gost
Boys

Odlicna i objektivna analiza od zaista rijetko odmjerenog i utemeljenog covjeka koji “dobro pamti” sve nasrtaje na Crnogorsku drzavu unazad vise od 50 godina. Od vremena stvaranja Univerziteta, Akademije, svojih medija i drugih institucija Ctna Gora je na otvorenoj ili pritajenoj meti velikosrpskih nacionalista…

Velimir
Gost
Velimir

Gospodine Spadijer,Vi ste GENIJE!
Tacno ste poslozili sva nedjelja SPC a I objasnili neupucenima odkuda najvece zlo prijeti Crnoj Gori!
I,vidite sigurno,Nece odustati do zadnjeg!
Ko drugome jamu kopa…

Црногорац
Gost
Црногорац

Велимире, жао ми те је. Читав живот ће ти проћи у мржњи према свему српском…

Spadijer
Gost
Spadijer

Dobih 50e za sirenje mrznje ,sad mogu na burek

Bajica
Gost
Bajica

Cekaj Maśa, hajde budimo realni: ako je sve ovo tacno, logicno je da su pobjednici 1918g, pobili ,protjerali ili raselili najbolje,najpametnije i najuglednije Crnogorce protivnike zar ne?ka sto to svuda cine pobjednici pobijedjenima. A ostavili one poltrone, zbire,pozmirepe, spijune i fukaru koji su se ” uvlacili” pobjednicima… a to znaci samo jedno da su danasnji Crnogorci potomci najgoreg taloga ove… Više »

43 xxx
Gost
43 xxx

To se zove štokholmski sindrom.

Prošlost
Gost
Prošlost

Bajica, ili tipičan način razmišljanja jednog litijaša. Da li su se tvoji prije sto godina uvlačili “pobjednicima” ili nijesu nema nikakv e veze sa tobom, što važi i za sve ostale Crnogorce. Kad bi ono što su radili tvoji i naši preci određivalo što ćemo raditi danas ogromna većina bi danas trčala za kozama, ne bi bilo komunizma, malo ko… Više »

Komšija
Gost
Komšija

Od najboljih nijesu garant.

Pomorac
Gost
Pomorac

Ali cetinjanke su radjale Italijane. Eviva

Bajica
Gost
Bajica

Ne svodim ovo na lično…. Moji su zadnjih stotinak godina imali makar fakultet ili visoku skolu onoga vremena,a to je pirodicna tradicija, ali to je nebitno za ovu pricu. Ovo je samo cista logika, tako je na svim prostorima i svim vremenima, prosto je pobjednici eliminisu uvijek opasnost, a ostavljaju sluge, pa procitajte samo memoare ,ali original na Italijanskom( mozete… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Bajca, ispade da su samo tvoji prošli lišo u cijeloj Crnoj Gori a ovo ostalo je samo jad i bijeda – nešto tu smrdi debelo – što misliš ?

LSCG
Gost
LSCG

Pametnome..dovoljno..

Blaki
Gost
Blaki

Fenomenalan komentar. Ni slova više niti slova manje. Veliko poštovanje gospodine Špadijer.

mačor
Gost
mačor

Poučan tekst,CG se ne vraća u srednji vijek,ide samo naprijed,uskoro i u članstvo u EU.

Црногорац
Gost
Црногорац

Нико то не спори, само повуците противуставни закон.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Prokleti trovači u mantijama,nagrdiše nam omladinu,ovaj tekst treba stalno i iznova ponavljati u svim crnogorskim medijima.

Maxim.
Gost
Maxim.

Ja bih se složio sa tobom. Ali samo da je dio omladine zatrovan. Zatrovan drogom,alkoholom,nemoralom,pohlepom itd. Crkva i Mitropolit svakako nijesu ti koji usmjeravaju omladinu na taj put.

Црногорац
Gost
Црногорац

Мислиш на Mirasha?

Darija
Gost
Darija

Poštovanje za gosp. Špadijera. Svaki Vaš tekst je napisan argumentovano i razumno, ali je tragično da ima mnogo onih sa suprotnim mišljenjem.

Cober
Gost
Cober

Stres nije dobar! Lagano samo!

Send this to a friend