Politika

Vlada nije nudila odlaganje implementacije zakona

Sjednica Savjeta (Foto: Vlada Crne Gore)

Netačna je informacija da je evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheliju ponuđena opcija odlaganja primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti,  saznaje CdM iz izvora iz vrha Vlade što je okarakterisano kao pokušaj manipulacije.

Vlada je ovu informaciju i zvanično komentarisala rekavaši da je premijer Duško Marković sve o ovome već rekao na konferenciji za novinare.

Pojedini crnogorski mediji su danas objavili, da je Varhelji tokom susreta sa opozicijom rekao da mu je premijer saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu ovog Zakona što su ekspresno prenijeli gotovo svi srpski mediji. Iz crnogorske Vlade su CdM-u kratko odgovorili da je Marković o toj temi kazao sve što je imao na pres konferenciji.

“Predsjednik Vlade je rekao na konferenciji za medije ono što je imao da kaže na temu Vašeg pitanja”, saopšteno je CdM-u iz Vlade u odgovoru na pitanje da li je tokom susreta Markovića i Varhlejija bilo razgovora o odlaganju primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Uprava za imovinu ima rok od godinu dana, počev od 8. januara 2020. godine, da utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su prema ovom Zakonu državna svojina, da izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Nakon toga Uprava za nekretnine ima rok od 15 dana, od dana podnošenja zahtjeva, da izvrši upis zahtjeva i da odmah, bez odlaganja o tome obavijesti vjersku zajednicu koja koristi objekte i zemljište.

<<<Marković vjeruje da će Crna Gora ove godine privesti kraju najzahtjevnija poglavlja<<<

Na konfrenciji za novinare sa Varheljijem Marković je govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica rekao da je Zakon donijet u skladu sa crnogorskim suverenim pravom da reguliše ovu oblast u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije.

“Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko primorskom da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rješavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenja i poštovanja”, naglasio je Marković.

Varhelji je ukazao da je riječ o problematici kojom se ne bavi Evropska unija već nacionalna zakonodavstva.

“Vrlo kratko smo se pozabavili i pitanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj sopstveni sistem u tom dijelu. Ali jedini savjet koji ću vam dati, a danas ću se sresti sa Mitropolitom, jeste da vas svijet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog. Ja bih ohrabrio sve na dijalog i na iznalaženje rješenja, koje bi bilo prihvatljivo svima. Stoga, ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, mislim da ne možemo, ali ako ikako možemo, tu smo i zaista bi bio jedan prioritet da se nađe rješenje za ovo pitanje”, kazao je Varhelji.

Komesar Varhelji se nakon susreta sa premijerom Markovićem sastao sa predsjednicima opozicionih partija Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije i Demokrata, Dritanom Abazovićem, Draginjom Vuksanović Stanković i Aleksom Bečićem. U zvaničnim saopštenjima, nakon tih sastanaka se ne navodi da je pominjano odlaganje primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan Vrače
Gost
Bojan Vrače

Ma nemoguce .?

007
Gost
007

NEMA POVLACENJA,DO KRAJA CARE ,DO KRAJA CARE.

Baranin CG
Gost
Baranin CG

Znate onu narodnu: ” Uz Vuka i lisica fuka” Vuk je naravno Beograd a ova opozicija naša su pravi Lisci i to oni sa bjesnilom, koriste priliku da eto sa ulice uz pomoć i blagoslov crkve dođu na vlast i izazovu nerede. Nije njima do crkve koliko li do lanjskog snijega. Ja bih sjutra izašao na ulicu kad bi se… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo za lokuma !! 😀

Rozaj
Gost
Rozaj

Nisam znao da se Bar nalazi u srbiju, sve do sad

AloAlo
Gost
AloAlo

Vlast se izjavama pravi vazna a ne mogu 1 salu da popune u Budvi i Beranama

Lokum
Gost
Lokum

Sto mi ne izbacujete komentare,ne vrijedjam nikoga??? Sem mozda ovog Баранина koji nije ni iz Bara

Fertig
Gost
Fertig

A šta ćemo sa ova 222 popa sto su gosti a prave probleme ????

007
Gost
007

NIJE 222 NO 600 SAMO TRIDESETAK SU PRIJAVLJENI.

69poza
Gost
69poza

Bas sam bio iznenadjen kad sam ću u vijestima na TV vijesti . Od ovog se nesmije odustati pa neka kosti koliko treba da košta .

Vasilije
Gost
Vasilije

PRIMIJENITE ZAKON

Mudrac
Gost
Mudrac

Vjerujem Markovicu.On nije smio od Mila.obecati.da Zakon miruje do dogovora.

jQuery
Gost
jQuery

Bravo!

Баранин
Gost
Баранин

Ајмо Барани цео Бар сад да изађе да се види шта Барани мисле Бар Српски град

Lokum
Gost
Lokum

Bar nije Srpski grad a ti sto si se spustio u Bar,vrati se tamo odakle si

Баранин
Gost
Баранин

Ти си ми вероватно неки рожајац из бара ја сам друже рођени баранин моји сви из црмнице па где ћеш већег БАРАНИНА ал сам учен од малена да је Бар најпоноснији Српски град!!!

Lokum
Gost
Lokum

Bar je Srpski grad koliko si i ti iz Bara..vrati se tamo odakle si se spustio u lijepi Crnogorski primorski grad 😉

Crmičanka
Gost
Crmičanka

Dobrodošao u lijep Crnogorski primorski grad a ti se vrati u svoje selo pa tamo viči da je Srpsko

🤣🤣😋🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣😋🤣🤣🤣🤣

CIM OBRNU LEDJA EVROPEJAC KRENU OGOVARANJE
🤣🤣🤣🤣

Krsto
Gost
Krsto

Ljudi, kazete da vas mrze Ameri, Englezi, Francuzi, Njemci, Austrijanci, Belgijanci, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Madjari, Rumuni… sada i Crnogorci. Pa je li vama ista jasno iz navedenoga.

Mile
Gost
Mile

Za Belgijance…ne znam

Vijesti
Gost
Vijesti

Pa šta ako lažemo ?

Faro
Gost
Faro

Vratimo crkve narodu! Dosta je bilo srpske privatizacije pravoslavnih crkava, kao da su oni jedini pravoslavci u zemlji. Ne postoji ni jedan nacionalno svjesni Crnogorac u toj crkvenoj svestenickoj organizaciji. Njima je tamo zabranjen pristup. Tamo je samo moguce da svestenicima postanu ideoloski Srbi koji privatizuju narodne Crkve za svoju nacionalisticku i antidrzavnu ideologiju. Dosta je bilo!

Vase ime
Gost
Vase ime

Cak su ih upisivali u katastru na sebe kao fizicka lica, kao da su im od djeda ostale….. Kud ces vecu privatizaciju… Da ima veca, a to je kad ne daju Crnogorcima da udju u svoje crkve sa svojim svestensvom.

Merdo
Gost
Merdo

Vele ne daju nam svetinje?? Kao da im ih je neko u nasljesdtvo ostavio i kao da su licno njihove? To samo pokazuje potrebu hitne akcije da se dovedu poznaniju prava, Onda im treba pokazati kako se ponasa civilizovna drzava koja nikog ne diskriminise pa ni njih, ali ni ne dovoljava da primitivna grupa nazovi svestenika, a ustvari cetnkia, maltretira… Više »

Dragan
Gost
Dragan

E sad se fino izvinite Premijeru Dusku Markovicu zbog objavljivanja lazne informacije.

Beranac Igor
Gost
Beranac Igor

U nedelju svi na litiju pojacavamo za 20 %.

Ela
Gost
Ela

Nesto vas sinoc nije bilo mnogo.

Moscow
Gost
Moscow

Ne sjekiraj se

Sjever
Gost
Sjever

Tacno tako..i duplo ce manje, a narodu odje moras objasniti detalje a mislili su narod na brzinu da prevare sa protestnim setnjama.
Dosta ih odustaje kad shvate da su pogresno informisani. Pa ih sad zovu telefonima da izlaze.

crnogorka
Gost
crnogorka

korona virus je medju vama, maske nisu zastita

Moscow
Gost
Moscow

Slažem se, medju nama već 30 god

Bojan
Gost
Bojan

Zakon je stupio na snagu. Tačka. I tu nema razgovora. E kada će početi njegova implementacija?

POLTRON
Gost
POLTRON

Rekli su sve i iz EU

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema odlaganja,nema nazad!!!

Mitar
Gost
Mitar

Ko je ovde normalan…..

crnogorka
Gost
crnogorka

crnogorci sigurno za ove druge bez nade na ozdravljenje

Mitar
Gost
Mitar

Ko je ovde normalan

Ranko
Gost
Ranko

Znaci,nista od ispravljanja istorijskih nepravdi prema crnogorskom narodu !

Ljilja
Gost
Ljilja

Ima, ima. Zakon je stupio na snagu. Nema povlacenja.

POLTRON
Gost
POLTRON

Što pregovarate kad ste u pravu što ga ne implementirate – zort a preigrali ste se u vašoj samovolji i pohlepi koliko milo guta smirujujućih tableta ? vlast a što je najgrđe i kapital ogromni ugrožen neće da može sve use nase i podase – prećeraste

Moscow
Gost
Moscow

Da ti rečem brate, Mila su njegovi “savjetnici” ovaj put navukli na tanak led. Nasankali su ga, čega je i on svjestan sada. Donošenje Zakona je samo nastavak procesa skidanja sa vlasti Mila, al ne od strane litijaša, već njegovih zapadnih mentora. Još u oktobru je donijeta odluka da ove godine Milo odlazi, kao i Rama u Albaniji. Problem je… Više »

Neno
Gost
Neno

I sto je bilo kad si se probudio?

Moscow
Gost
Moscow

Još si mali da bi razumio neke stvari kako funkcionišu, al živ bio pa vidio. Al ne boj se, neće opozicija doći na vlast 😉

Peti element
Gost
Peti element

Moskvice, ajde na spavanje. Kasno je, poceo si da lupas.

...vjetar nosi
Gost
...vjetar nosi

Ko rekao, ja rekao?! Zavisi kad sam rekao i kako sam to rekao! Najvažnije, zašto sam to rekao.

Cvijetin brijeg
Gost
Cvijetin brijeg

A kako si ti, sto ima novo? Kako su ti doma?

Idee
Gost
Idee

A KLANOVI???
STO REKOSE ZA MAFIJU

Prc CG
Gost
Prc CG

Džabe vam sve,nema ništa privremeno ni trajno morate da idete,to je sada jedini zahtjev….Zakasnili ste cao papa!!!!!
Hahahahahahaahah kako bi vi sad da još malo ostanete na vlasti e neće moći papa!!!!

Spijun
Gost
Spijun

Tako je.

Snila baba...
Gost
Snila baba...

Aha, evo sve trce da vam podnesu ostavke. Taj film gledati necete.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Nije rekao, pa jest rekao, pa opet nije rekao.
Koga briga sta je rekao, vidis da nije karakter i da je labilan, okrece se kako vjetar puse. Milo ima ima svoj stav, a ovaj ga nema.

Medenjak
Gost
Medenjak

A ne no ti imas stav. Iza tasstature.

Stari Vukò
Gost
Stari Vukò

Konik, ja bas ne bih potcjenjivao Duska. Zednog bi te preko vode preveo. Neka Premijer to shvati kao kompliment.

Duško Bolt
Gost
Duško Bolt

Pa šta, Varheljiju jeo, saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, opoziciji je rekao nešto drugo, sjutra će nešto treće, zavisi koliko poziva primi u međuvremenu.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Dusko rijesi ovo,zabrani im setnje,nece namdrzavu ucjenjivat mafijasi u mantijama

Баранин
Gost
Баранин

Rozaje pamti

Liberal
Gost
Liberal

Cim je cuo da postoje bolesni popovi od korone odma se odlaze zakon hahahah da pricekamo,da vidimo oce li pretec

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Tacno su ovi litijasi neku muku prizvali, samo se nadam da oni popovi iz Spc nijesu zaraženi virusom.. Jos nam ta muka fali

Stefo12
Gost
Stefo12

A sta je sa korona virusom iz dajbaba ?

Miho
Gost
Miho

I ja se to pitam

Miladin
Gost
Miladin

Eto jedan slucaj, primljen u klinicki centar. Sumnja se na koronavirus.

ElPatron
Gost
ElPatron

kapituliren 🤣🤣🤣

Баранин
Gost
Баранин

Bravo braco vec se zavlace po misijim rupama sada smo jaci nego ikad!!

Ilija
Gost
Ilija

Kakve budalastine i pokusaj zloupotrebe duskovih rijeci

Bogdan
Gost
Bogdan

Samo se pitam sto manipulatori sad zele da izvrnu, premijer je jasno rekao ono sto je i do sad ponavljao

Баранин
Gost
Баранин

Tako je braco Srbi nema predane zakon obaramo zajedno sa milom ili silom sve do POBEDE ima nas samo na litije od 200000 DO 300000 pa toliko oni nisu imali ni kada su dobijali za benzin hahaha

Milos
Gost
Milos

Dje si ti ucio da brojis?

Antoan
Gost
Antoan

O ovom zakonu toliko toga je receno da vise zaista ne znam sto nije jasno

Voitila
Gost
Voitila

Kapitulacija pred litijasima znaci. Gospodo iy DPS-a ne racunajte na moj glas vise

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Ako se desi odlaganje Zakona, neka ne racunaju ni na mene, to sigurno!

Veko
Gost
Veko

Premijer Marković je izjavio da nema suspenzije zakona. Što ti nije jasno?

Dule
Gost
Dule

Posteno, ako litijasi misle da su u pravu – predlog je da se odlozi primjena zakona dok se ne izjasni Ustavni i Strazbur, ako oni donesu pozitivno misljenje onda zakon stupa na snagu a nema vise protestnih litija vezanih za zakon.
Ali je “muka” sto ne setaju oni zbog zakona….

Send this to a friend