Politika

Vlada što prije da imenuje šefove i članove radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24

Vlada Crne Gore

Udruženje pravnika Crne Gore pozvala je Vladu da što prije imenuje šefove i članove radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24, jer je krajnje neprimjereno da država koja devet godina pregovara sa Evropskom unijom trenutno nema imenovane osobe za navedene pozicije.

Iz Udruženja pravnika dodatno napominju i činjenicu da je Evropska komisija EK skrenula pažnju tj. vrlo precizno prigovorila da zakonodavne promjene koje su od suštinskog značaja za uspjeh reformi u oblasti vladavine prava moraju biti pripremljene u skladu sa evropskim standardima, najboljom praksom i preporukama Venecijanske komisije (VK) uz obavezu da se obezbjedi širok i inkluzivan proces konsultacija.

“Udruženje pravnika i ovom prilikom ponavlja neophodnost uspostavljanja kvalitetnog društvenog dijaloga, koji bi omogućio da se nedostatak političkog dijaloga u parlamentu prevazidje i da se omogući postizanje potrebne većine u Skupštini, kako bi se okončala nerješena i dugotrajuća nezavršena imenovanja u Ustavnom sudu, Vrhovnom državnom tužilaštvu i Sudskom savjetu.
U konačnom, ocjene iz radnog non-pajpera EK, koje su dostupne javnosti, morale bi biti znakovito i vjerovatno posljednje upozorenje da je u oblasti vladavine prava ozbiljan zastoj i da po ovom pitanju nema jasne strategije i utvrđene dinamike koja bi Crnu Goru vratila na odgovarajuću poziciju u pregovaračkom procesu sa EU”, zaključuju iz Udruženja pravnika Crne Gore.

Send this to a friend