Politika

Vlada treba da uvede prinudnu upravu u Kotor

Avramović (Foto: Skala radio)

Ukoliko predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović ne zakaže sjednicu u propisanom roku, kriza u kotorskom lokalnom parlamentu, sva je prilika, završiće se uvođenjem prinudne uprave, jer opomena Vlade Crne Gore zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave ističe 24. juna.

Podsjetimo, Vlada je 30. maja upozorila SO Kotor da mora u roku od 20 dana da zakaže sjednicu kako bi ostvarivala svoje funkcije i izvršila zakonom utvrđene obaveze. Ukoliko do toga ne dođe, slijedi prinudna uprava, a do isteka roka je još nekoliko dana.

Perović je juče saopštila da bi zakazivanj e nastavka 19. sjednice lokalnog par lamenta, predstavljalo pravnu i političku besmislicu, na što, kako je kazala, nije spremna.

Na drugoj strani, sekretar OO DPS Kotor Željko Avramović kaže da je jasno da Perović odgovara svako drugo rješenje od onog koje preferira skupštinska većina.

“Opomena Vlade Skupštini opštine Kotor zbog nefunkcionisanja ističe u ponedjeljak, 24. juna. Vremena ima još, ali je očigledno da Dragica Perović ne priznaje odluke Vlade. Nova skupštinska većina će dati još jednom priliku Perović dazakaže sjednicu u skladu sa demokratskim principima. Nakon toga će se odrediti po tom pitanju i odlučiti o daljim koracima”, rekao je Avramović za Skala radio.

On smatra da je moguće da i Vlada preuzme korake. Jedna od varijanti je da, poslije 24. juna, odmah uvedu prinudnu upravu.

“Postoje i neki drugi modaliteti, poput opomene predsjedniku Opštine, kazao je on.

Avramović je kazao da ima nezadovoljstva sa svake strane nakon odluke Upravnog suda. On vjeruje da je skupštinska većina održala sjednicu 24. aprila u skladu sa zakonom i tvrdi da je Upravni sud donio pogrešnu odluku.

“Ne kažem da je sud loš, ali kažem da je donio pogrešnu odluku. Upravni sud je kazao da smo u pauzi sjednice nastavili da radimo neovlašćeno. Ni u jednoj riječi Upravni sud nije rekao da je sjednica završena. Tražimo da se nastavi sjednica, a Perović to ne želi i vraćena je lopta nama. Ovdje manjina želi da što duže ostane u foteljama, da pribavlja sebi korist a štetu svima ostalima”, kazao je Avramović.

Na pitanje što i kako dalje, sekretar kotorskog DPS-a se sam zapitao da li će se desiti da ponovo reaguje Upravni sud i kaže da sjednica nije zakazana u skladu sa zakonom, odnosno da nije nastavljen njen rad nakon prekida 24. aprila.

Avramović smatra da je nesporno da Perović nema većinu, uz konstataciju da će skupštinska većina sjutra već odlučiti da li će zakazati sjednicu.

“Grad je u haosu, ništa ne funkcioniše. Perović to ne smeta i ona će koristiti krajnje rokove da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o njenoj smjeni. To je najmanje mjesec i po još”, tvrdi on.

Perović: Donijeli su nezakonitu odluku

<<<Perović odbila da zakaže sjednicu SO Kotor<<<

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović ocijenila je da je odluka o prestanku mandata Vladimira Jokića, donesena u nastavku rada 19. sjednice, počev od 24. aprila pa do 11. juna, kada je dostavljena presuda Upravnog suda Crne Gore, proizvodila veoma negativne posljedice u funkcionisanju lokalne samouprave i ostvarivanju slobode i prava građana Kotora.

Ona je podnosiocima zahtjeva poručila da okolnost da su, saglasno presudi Upravnog suda, i u suštinskom i u formalnom smislu donijeli nezakonitu Odluku o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor, ne može značiti da sjednica, na kojoj je donesena ta odluka, nije ni održana.

“Zbog svega ovoga zakazivanje navodnog nastavka rada XIX sjednice SO Kotor, predstavljalo bi i pravnu i političku besmislicu na što, naravno, nijesam spremna. Istovremeno Vas obavještavam, da ću, povodom Vašeg predloga za razrješenje predsjednice SO Kotor i Vašeg zahtjeva za sazivanje sjednice Skupštine sa tom tačkom dnevnog reda, u Zakonom propisanom roku, sazvati sjednicu Skupštine Opštine Kotor”, zaključila je Perović

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
BokaLjutaBokeljkaFileopgMaceo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka
Gost
Boka

Aprcovicu,Boka i Kotor vas nece! Sve ste unistili sto ste mogli,a opet biste malo,E pa narod nece!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ali nam ne obecaste 28 Aprila da će te do 30og izabrati gradonačelnika….ovo je dokaz da nika tako ko SRBIN ne laže a svi ste dosli na krilima krvnika iz požarevca poreklom iz CG

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Vise se miicite idite u penziju.Sve smor do smora.A ostarste lazuci ovaj jadni narod.A djeca vam se u inozemstvu skoluju.Sve Solomoni.Dok mnogi kapacuteti bjeze vani da vas ne gledaju.Jadnici….ma ko vas vise trpi i slusa ludji je od vas…

Fileopg
Gost
Fileopg

Kad ono Pl mr Aljeksa Bečić priča o smjenjivosti vlasti ono kad većina građana bude nezadovoljna našim radom sami će mo se povući … Da se čovjek grohotom nasmije…Prije bi i € istresa iz takulina kakve cicije no Demokratu iz bilo kakve fotelje prosto im brzinski staste za stražnji dio tijela….

Maceo
Gost
Maceo

A kao DPS sve namješta? A viđi ovu, u manjini je ali grebeee, zateže, prekida sjednice, onda kaže da nije prekinuta nego završena… Sve vrti samo da ne pušti koga drugoga… I onda neka neko kaže da je opozicija tu da radi po zakonu. A pušti me oli…

A makse tamo
Gost
A makse tamo

Sve, sve, samo ne izbori, a Aprcoviću?

Turcin
Gost
Turcin

O jadu ce vas zabavit ova pravnica ka sto je zabavila cinovnike ‘bokeske banke’ prije dvadeset godina.

Send this to a friend