Politika

Vlada upozorila SO Kotor: U roku od 20 dana da održite sjednicu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o upozorenju Skupštine opštine Kotor da u roku od 20 dana održi sjednicu, kako bi ostvarivala svoje funkcije i izvršila zakonom utvrđene obaveze.

Kako je saopšteno iz Vlade, ta odluka donijeta je u cilju zaštite prava građana na lokalnu samoupravu, imajući u vidu činjenicu da Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadežnosti.

<<<Aprcovića 14. juna biraju za predsjednika Opštine Kotor<<<

Vlada je, takođe, usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2016-2020, za 2018. godinu.

“U raspravi je iskazano zadovoljstvo ostvarenim pozitivanim trendom u odnosu na realizaciju iz 2017. godine, što govori o rezultatima sprovedenih aktivnosti na polju koordinacije i upravljanja procesom reforme, i sa političkog i operativnog aspekta. Imajući u vidu navedene ocjene i preporuke iz izvještaja EK u 2018. godini, sve institucije uključene u proces reforme javne uprave bile su posvećene realizaciji brojnih aktivnosti koje su nastavak započetog reformskog procesa”, navodi se u saopštenju.

Ukazano je i da će snažna podrška koju je Vlada pružila tom procesu i u narednom periodu biti prioritet na političkom, ekonomskom i društvenom planu.

“Naglašeno je da je dalje reformske korake potrebno planirati realno kako bi se reforma sprovodila sa akcentom na najvažnije tačke: nastavak procesa optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unaprijeđenje kadrovskih kapaciteta za sprovođenje reformi kroz punu implementaciju Zakona o državnim službenicima i namještenicma i uspostavljanje sistema upravljanja kvalitetom javnih usluga koje pruža crnogorska administaracija”, dodaju u Vladi.

Donijeli su i Strategiju za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u cilju zaštite finansijskih interesa EU za period 2019-2022. godine s Akcionim planom za period 2019-2020.

“Osnovni razlog donošenja ovog dokumenta je obezbjeđivanje adekvatnog upravljanja sredstvima EU kroz dobro organizovan sistem koji će, saradnjom svih subjekata uključenih u proces upravljanja i korišćenja IPA sredstava, doprinijeti njihovoj pravilnoj upotrebi i realizaciji planiranih aktivnosti. Definisanim strateškim ciljevima i mjerama će se, između ostalog, uskladiti domaća legislativa sa evropskom u dijelu obezbjeđenja većeg stepena zaštitite finansijskih interesa EU, ojačati administrativni kapaciteti i sprovoditi obuke na svim nivoima AFCOS sistema, sprečavati nepravilnosti i prevare boljom komunikacijom s javnošću i između zaposlenih, te osigurati blagovremena prijava nepravilnosti i prevara uvođenjem informacionog sistema za elektronsko prijavljivanje”, pojašnjavaju u Vladi.

Donijeta je i Strategija za ostvarivanje prava djeteta 2019-2023. s Akcionim planom za period 2019-2020. koja predstavlja nacionalni, sveobuhvatni i interesorni dokument, posvećen unapređenju uslova za realizaciju prava djeteta u svim oblastima obuhvaćenim Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i njenim fakultativnim protokolima.

“Aktivnosti i mjere za ostvarenje tih napora definisani su u okviru tri strateška cilja: unapređenje interresorne i intersektorske saradnje i drugih ključnih uslova za ostvarivanje prava djeteta; poboljšanje dostupnost i kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu; sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom i poboljšanje ostvarivanja posebnih mjera zaštite djece”, kažu u Vladi.

Na sjednici su razmotrili Usmenu informaciju o potrebi snažnijeg i bržeg unapređenja poslovnog ambijenta.

“Ukazano je na činjenicu da sve zahtjevnija tržišna utakmica na regionalnom i širem planu za konkurentnost poslovnog ambijenta, kao najvažnijeg preduslova za privlačenje stranih investicija, ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta, iziskuje posvećenost čitave administracije sprovođenju koordinisanih mjera i aktivnosti i to na duži rok”, naglašavaju u Vladi.

Usvojili su i Informaciju o zaključivanju Memoranduma o okviru saradnje za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

“Radi se o regionalnom projektu za hadronsku terapiju kancera i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona. Vlada je prihvatila tekst Memoranduma, kojim se utvrđuju zajedničke aktivnosti zemalja učesnica projekta u realizaciji Pripremne faze i ne stvaraju nikakva prava ili obaveze po međunarodnom pravu, a pripremljen je od strane Upravnog odbora projekta”, objasnili su.

Na današnjoj sjednici usvojeni su i Izvještaj o radu Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija u 2018. godini, koji sadrži pregled aktivnosti Savjeta u prethodnoj godini i zaključke i preporuke za naredni period, i Izvještaj o realizaciji Akcionih planova (za 2015, 2016-2018. godinu) za sprovođenje Strategije saradnje sa iseljenicima za period 2015 – 2018.

“Od 64 aktivnosti definisanih Akcionim planovima za 2015 i 2016-2018. godinu realizovano je 58 – odnosno 90,6 odsto, dok 6 aktivnosti ili 9,4 odsto nije realizovano”, dodaju u Vladi.

Usvojili su i Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za 2018. godinu.

“U zaključku Izvještaja je istaknuta potreba kadrovskog jačanja i bolje tehničke opremljenosti sve tri kancelarije Zaštitnika kao i na činjenicu da bi zakonom o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa trebalo da bude utvrđen položaj Zaštitnika i definisane njegove nadležnosti, imajući u vidu da slični organi u okruženju ne postoje”, kazali su iz Vlade.

Takođe, donijeta je Odluka o donošenju Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac.

“Dokumentom su obuhvaćene dvije lokacije, od kojih je jedna predviđena za izgradnju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, a na drugoj lokaciji se prenamjenom prostora stvaraju uslovi za legalizaciju neformalnih objekata. Donošenjem Izmjena i dopuna PUP-a, kojim su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, stvoreni su uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja”, ocjenjuju u Vladi.

Utvrdili su i Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, u vezi sa mišljenjem Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

“Amandmanom su jasno propisane vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta koji će, izuzetno od odredbe da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, imati mogućnost rada i ovim danima”, poručuju iz Vlade.

Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je podnio poslanik Andrija Popović, nije prihvaćen, kao ni amandmani poslanice Draginje Vuksanović Stanković na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trebjesa
Gost
Trebjesa

Pa sad neka ih narod glasa, sramota sta su uradili od Kotora

Farmasi
Gost
Farmasi

Demokrate su nesposobne, narod je vidjeo kako su vodili Kotor i kako vode Budvu, sramota!

Komita
Gost
Komita

Demokrate bi u budvi da prave haos a ne samo u kotoru

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

A ovo samo demokrate mogu zivota mi naoravit,da zablokiraju grad ovako

Liberal
Gost
Liberal

Po meni su najvisi krivi jokic i becic,jer realno ko normalan ne bi potpisao ugovore zaposlenima za plate

Stefo12
Gost
Stefo12

Pa vi glasajte denokrate 😉 zato ste i pod blokadom,dps nikad ne bi drzao plate kao taoce ,ali jokic nije mogao da dostojanstveno potpise ostavku

Zigman
Gost
Zigman

Opozicija je unistila grad a i dalje se ponasa neodgovorno

Edi89
Gost
Edi89

Opozicija odugovlacenjem pokazuje svoju neozbiljnost

HanaPG
Gost
HanaPG

Sto se sad neko ne buni protiv ove situacije u Kotoru u koju Demokrate dovedose grad

Djurdjica
Gost
Djurdjica

Ne znam sta se čeka do sad. Imali su dovoljno vremena da nešto urade po ovom pitanju, nego nesposobnost opozicije je vise nego očigledna.

Mona99
Gost
Mona99

Ko je doveo Kotor do ovoga stanja? Demokrate, ovo je razlog zasto vise ni u jednoj od opština ne treba dozvoliti da oni budu na vlasti

Planinka
Gost
Planinka

Oni misle ako odlazu sjednicu da ce nešto da postignu. Ovoliko vremena grad u blokadi,sramota.

marta
Gost
marta

I glasaj Demokrate sad, evo sta uradise od grada.

Kosta
Gost
Kosta

Cuh juce da zbog ovako loseg stanja u Kotoru do kojeg ga Jokic i Demokrate dovedose, ni cuvenog Korot Arta nece biti ove godine! A da ne pricam o tome da zaposleni ne gledaju plate evo vec mjesecima!

oliver14
Gost
oliver14

Sto je duze Kotor pod blokadom to je za grad, gradjane pogubno! E do cega dovedose Demokrate ovaj grad! Pa glasaj za njih, nikad!

goran1978
Gost
goran1978

Sjednica se mora odrzati to je nesporno, samo sto nju koci Perovicka koja radi kako odgovara njoj i opoziciji.

mojsilović
Gost
mojsilović

Kad se Vlada naljuti ‘izem ti lebac!

Send this to a friend