Politika Ministar Vladimir Leposavić saopštio da je Prijedlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti gotov – dokument temeljno izmijenjen

Vlada želi da ozakoni otimanje istorijskog kontinuiteta CPC

Zakon o slobodi vjeroispovijesti temeljno je izmijenjen daleko od očiju javnosti i tim dokumentom ozakonjuje se preuzimanje istorijskog postojanja i apsorpcija autonomne-autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve u Srpsku parvoslavnu crkvu, piše Pobjeda.

Kako Pobjeda saznaje, predloženo je da se zakon zove Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, a članom 1 izmjena i dopuna precizira se da se mijenja član 24 i glasi:

„Vjerske zajednice koje su pravni subjektivitet stekle po svom istorijskom kontinuitetu i ranijim propisima do dana stupanja na snagu ovog zakona upisuju se u evidenciju postojećih vjerskih zajednica, koju vodi Ministarstvo, po službenoj dužnosti“.

Članom 3 izmjena predviđeno je brisanje članova 62, 63 i 64 koji se zamjenjuju novim članom 62:

„Imovinsko-pravni sporovi između Crne Gore, crkava i vjerskih zajednica u pogledu vjerskih objekata i zemljišta koji su sagrađeni ili stečeni do 1. decembra 1918. godine isključivo se mogu rješavati pred nadležnim sudovima u parničnim postupcima u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, Ustavom Crne Gore, Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Zakonom o državnom premjerui katastru nepokretnosti i drugim relevantnim propisima“.

Zakon je izmijenjen daleko od očiju javnosti, najvjerovatnije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedan od članova njenog ekspertskog tima za izmjene ovog akta bio je aktuelni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, koji je juče preko dnevnika Dan najavio da je dokument gotov i da će već početkom sljedeće sedmice, u hitnoj proceduri, biti na Vladi, a onda proslijeđen i Skupštini.

Prvi radni dan nove Vlade bio je ponedjeljak, 7. decembra, kada je i konstituisana, a Leposavić je već u srijedu, 9. decembra, poslije samo dva dana „života“ Vlade saopštio da su završili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rekao je i da je sve urađeno uz „intenzivne konsultacije sa vjerskim zajednicama“, u koje su uračunali samo tri – Srpsku pravoslavnu crkvu, Islamsku zajednicu i Katoličku crkvu.

Razgovora sa ostalim vjerskim zajednicama, pa ni sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom nije bilo, nije bilo ni javne rasprave, otvorenog društvenog dijaloga, niti je konsultovana Venecijanska komisija.

Leposavić je obrazložio da organizovanje javne rasprave nije obavezno kada se zakon mijenja u hitnom postupku, a da je vjerskim zajednicama u procesu konsultacija „omogućeno da daju sugestije i komentare“.

Ministar pravde juče nije odgovorio na telefonske pozive Pobjede i poruku.

Prethodna vlada bezuspješno je organizovala pregovore sa SPC o izmjenama ovog zakona, koji je usvojen u decembru prošle godine, a kojem se ta crkva oštro protivila, prvenstveno zbog toga što je Crnoj Gori trebalo da vrati njeno kulturno i sakralno nasljeđe koje je u nezakonitim procedurama tokom prethodnih 30 godina prepisala u svoje vlasništvo.

SPC u Crnoj Gori nema status pravnog lica i za razliku od drugih vjerskih organizacija koje su se uvele u registar, ona je sve vrijeme odbijala da se u svojstvu pravnog lica legitimiše u našoj zemlji.

Zahtijevala je poseban status, zasnivajući zahtjev „na istorijskom kontinuitetu“ i predstavljajući se kao vjerska organizacija koja je starija od države.

Ovakvim izmjenama Zakona, ako ih Skupština usvoji, SPC će i uspjeti u namjeri i eliminisaće istorijski fakticitet postojanja Crnogorske pravoslavne crkve koja je postojala u svim državotvornim oblicima naše zemlje, zaključno sa Knjaževinom i Kraljevinom Crnom Gorom, i ustanoviti SPC kao državnu crkvu.

“Sami prijedlog takve odluke svrstava predlagače u kvislinge, a Vladu koja to predloži i Skupštinu koja to usvoji u okupacione organe Srbije. Nema građanske države u kojoj svi građani, bilo koje vjere i nacije nijesu komotni. Crnogorci tu komociju ne ośećaju u sopstvenoj zemlji u kojoj je njihova kulturna baština, oličena u crkvama i manastirima, reinterpretirana i u arhitektonskom i formalnom smislu kao tuđa”, kazao je juče za Pobjedu podpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

On podsjeća da je crnogorska crkvena imovina odavno vlasništvo države Srbije, a da u našim manastirima i crkvama „stoluje neki svijet koji ih koristi za rušenje ustavnoga poretka i konačnu aneksiju Srbiji“.

“Cilj je da se Jadransko more i naše luke stave u vojno-operativnu funkciju država koje „krivim“ očima gledaju na Evropsku uniju i NATO. Tako bi Srbija osnažena stranim vojnim arsenalom usred Evrope, zalažući naše glave, mogla da trguje svoje velikodržavne interese s okolnim državama s kojima ima sporove. Pa bi bilo mudro da svi koji podržavaju takvu politiku dobro razmisle o njenim posljedicama koje im se i lično mogu obiti o glavi “, poručio je Vučinić.

Iako je iz SPC u više navrata saopštavano da će pred Ustavnim sudom inicirati postupak za ocjenu ustavnosti ovog zakona, to nikada nijesu učinili, a primorali su i podnosioce dvije takve inicijative iz Srbije da ih povuku. Odavno to i ne pominju.

Za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti Vladi je potreban glas 41 poslanika, što znači da bi za njega trebalo da glasaju i predstavnici koalicije koju je predvodila Ura Dritana Abazovića. Iz ove partije ranije su saopštavali da će podržati promjene koje se odnose na sporne članove Zakona o imovini, što je prije pobjede na izborima SPC bio ključni zahtjev.

Sada im to više nije u fokusu, već im je ključno da se Srpskoj crkvi prizna da je ona ta koja predstavlja istorijski kontinuitet postojanja crkve u našoj zemlji i na taj način preuzme kompletno istorijsko nasljeđe Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Istog dana kada je saopštio da su izmjene Zakona gotove, Leposavić se sreo sa barskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije monsinjorom Rokom Đonlešajem, koji je juče za Pobjedu kazao da mu je Leposavić u srijedu uručio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona.

Na pitanje kako će ovakve izmjene Zakona uticati na status Crnogorske pravoslavne crkve, Đonlešaj poručuje da bi ova crkva „sama trebalo više da radi na tome da vide kako da organizuju svoj vjerski crkveni život“.

“Oni moraju raditi na tome. Ako neko to želi imati, to mora da bude i funkcionalno i prihvaćeno. Ne mogu drugi za njih raditi. Ključ je u njihovim rukama, nije u rukama nekih drugih”, istakao je on.

Čelnik Katoličke crkve u Crnoj Gori tvrdi da su izmjene Zakona neznatne i da nijesu suštinske.

“To su neke male promjene, nijesu detaljne. Više je o nazivu i imenu i o registraciji… O problemu da li se treba registrirati vjerska zajednica koja je tu već vjekovima ili se samo evidentirati. Tako da je unijeto da se evidentira, a ne da se registrira ono što je vjekovima ovdje već registrovano. I to je sasvim u redu, da se registriraju nove zajednice ako se osnivaju” , kazao je Đonlešaj.

Sitne izmjene su, dodaje on, i u dijelu imovine.

“Rekao sam da tu ne treba ništa užurbano raditi. Za korigovanje Zakona treba vremena, treba angažovati stručne timove. To se ne može u roku od nekoliko dana. Ja ću o tome što su pitali dati mišljenje, ali moramo to prostudirati. Mi ćemo se pismeno izjasniti. Ne mogu još reći hoćemo li podržati izmjene ili ne. Ako ne ugrožavaju nas i ako su neke promjene koje su manje podržaćemo. Ne možemo tako žurbeno da odlučimo, kada oni traže u roku od tri dana, jer nijesu to tako neozbiljne stvari da se to radi u roku od dva-tri dana”, rekao je Đonlešaj.

Na pozive Pobjede juče nije odgovorio reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
borko.
Gost
borko.

Suočit će te se sa žestokim odgovorom Crnogoraca jer želite da ozakonite ono što ste nam ukrali ratnih devedesetih….Nikad vam nećemo dati mira, ako nas sve i pobijete, grobovi naših predaka borit će se sa vama. Adžiću ako se drzneš dići ruku za otvorenu pljalku onoga što i tvoji preci gradili odvajaći od usta i branili životima bićeš zapisan kao… Više »

delboj
Gost
delboj

Dje su pisane ispravke zakona i ko ih je pisao? Zanima li to gospodu iz URA-e

Mongro
Gost
Mongro

Svi na ulice!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Šta da otme ?
Policijsku stanicu ?
Šta to tačno ima cpc ?

Hogar
Gost
Hogar

Šta lupa ovaj Đonlešaj,kakvi vjekovi??

pero
Gost
pero

cus privatizuje preduzeca i nacionalizije crkve 🙈🙈

Tivat
Gost
Tivat

Ovaj Vučinič kaže “tražili su poseban status”, kao da mi ne umijem čitati, svaki član se odnosi na svaku Vjerski zajednicu. Nigdje se ne pominje Crnogorska Mitrolija, kaže se “Vjerske zajednice”. Znsči odnosi se na sve. Kako za Njih, tako i za druge, to je Crkva tražila od prvog dana Odnosno što bi Milo rekao ako si ubjeđen u to… Više »

Nikac
Gost
Nikac

Zalud vam je sve,sve ce to biti CRNOGORSKO uskoro,a vi necete vise smjeti da prifirite tamo.
Sve cemo vratiti sto ste oteli od Crne Gore

Fendi
Gost
Fendi

Evo ću te obradovati, već je Crnogorski.. Svaka Crkva i Manastir vode se na Crnu Goru i uvjek se vodila.
Direktno na Crnogorsku Mitropoliju 1/1, a ne ni na Srbiju ni Rusiju.
Ali vama smeta i to

pero
Gost
pero

e bas ces ti da vratis 😂😂🤟🏻🤙🏻

Dušan.
Gost
Dušan.

Sve je to Petrovica. A oni su Srbi bili. Ko ste vi Crnogorci evo ja sam iz Rjecke nahije , nikad Crnogorci kao nacija postojali nisu. Mozes bit Crnogorac kao sto sam ja Riječanin ili Ceklinjanin ali svi smo mi Srbi. Samo vi ste izdali svoju krv pa pokusavate da to predstavite da nije izdaja.

Mongro
Gost
Mongro

Ti moš biti samo bugarin…Tuta bugarin 😀😀😀😀

Barbarossa
Gost
Barbarossa

Cekljinjani su vazda Crnogorci bili

BBC
Gost
BBC

Kako mozemo bit srbi kad smo stariji od njih 100 godina? Kako mozemo biti srbi kad srbi davno vise ne postoje, jer ima kod njih vise turske krvi no u samu Tursku?

Wc na Rumiji
Gost
Wc na Rumiji

Četnici hoće ono što rade od 1918 polovice zube i unesrecit srpski svet

Loš
Gost
Loš

Vidimo demokratiju na djelu.Vlada se zadužuje tajno za 750 miliona eura,a Zakon o slobodi vjerskih zajednica ,sada kada su vlast ,donose bez javne rasprave.Ovo je toliko bezobrazno da se po svaku cijenu mora zaustaviti

Fendi
Gost
Fendi

Da li se sprdaš, tajno a Krivokspoć javno to rekso i poslije toga vi to zovete tajno

Lisboa
Gost
Lisboa

Koja je stavka sporna od ovog što ste naveli, zar i Pažin nije nudio Crkvi da promjeni te članove…

smog
Gost
smog

Po svom “istorijskom” kontinuitetu i svojim ljudima iz nesretnog katastra koji su preko noci prepisivali vlasnistvo drzave na Srbiju?! Divno od tebe Ljeposava. Kad tad ce otkrit ko su ljudi iz katastra i ko su funkcioneri koji su dozvolili to a ti ces odgovarat zbog zakona koji ih stiti

njegos
Gost
njegos

Pogrijesih. okupator je spc.neka je vjecna crna gora i cpc.

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Nisi ti Zelenaš,ti si srpski bjelaš.

njegos
Gost
njegos

Treba svim mogucim sredstvima osloboditi crnogorske svetinje od brutalne okupacije cpc.

Zelenas
Gost
Zelenas

Samo cu jedno napisati: Najvisi velikodostojnik Rimokatolicke Crkve u Duklji je Barski nadbiskup – Primas Srpski iz 10 vijeka; Zetska episkopija SPC Svetoga Save- ustanovljena 1219god; tzv CPC osnovana u Policijskoj stanici Cetinje 1999god od strane ateista, komunista i udbe. Ćaooooo

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Barska nadbiskupija je na taj nivo uzdignuta 1081.i njen primat je proširen na Bosnu i Srbiju i druge teritorijalne jedinice. Termin primas srpski se učvrstio od XVI vijeka.

Kavajo
Gost
Kavajo

Zelenas vidi ovo:
Član 11

Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi (“Službene novine Kraljevine Jugoslavije”, broj 269/1929).

Srpska Pravoslavna Crkva ima izuzetnu istorijsku, državotvornu i civilizacijsku ulogu u oblikovanju, očuvanju i razvijanju identiteta srpskog naroda.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

A kod nas govore o 800 godina statusa, a vrlo lijepo se vidi status SPC u matičnoj državi!

pero
Gost
pero

jesu u zivotu otvorio enciklopediju? „ Historija Srpske pravoslavne crkve datira od 1219. godine kada je srpska crkva (odnosno žička arhiepiskopija) postala autokefalna. Dotada je pravoslavna crkva u Srbiji deo Vaseljenske patrijaršije u Carigradu. Sadašnji naziv, Srpska pravoslavna crkva nosi tek od 1920. godine, kada su objedinjene sve pokajinske pravoslavne crkve na teritoriji Kraljevine SHS. Srpska pravoslavna crkva kao svoju… Više »

Istina
Gost
Istina

Neznam nasto si ali ubija

Mims
Gost
Mims

Ostrog je crnogorski nije srpski okupatori prljavi nece vam ovo ovako proci

Mi smo
Gost
Mi smo

Tacno se vidi da ste ateista.

Titograd
Gost
Titograd

Ispratiti mantijase okle su dosli

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sad ćemo viđet jeli ura stvarno za crnu goru ili su najgnusnije izdajice?!

Fendi
Gost
Fendi

Prvo koje otimanje, ko vam vjeruje više, a viđeli ste ni dosad vam niko vjrtovao nije.
I kojim članom to želi da ozakine otimanje ako piše da se mogu pokretati sporovi oko 1918g

Katinjanin
Gost
Katinjanin

Ovo smo i zaslužili kad u trideset godina vladavine DPS ne pohapsismo sve vinovnike iz uprave za nektetnine koji su u ovoj nečasnoj raboti učestvovali i vratili crkve i imovinu u vlasništvo države.

ajde
Gost
ajde

Kako kvarno rade dio po dio sektasi! Crnogorci, ustajte!

Suzana
Gost
Suzana

Crnogorske bogomolje su sve bogomolje zna se do kad: Cetinjaski manastir, Ostrog, manastir Moraca, Piva…. Hram u Podgorici, novogradjeni u Pluzinama… to je SP C. A ovi prethodni ce da se precedu na drzavu Crnu Goru , za ostale davacete porez ko ostatak svijeta.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Da vidimo sad 5 poslanika Ure da li će dati glas

Send this to a friend