Politika

Vladika Bojović za CdM: U CPC nema mržnje ni prema kome

Boris Bojović

Ljubomir Filipović

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nema mržnje ni prema kome, a pogotovu ne prema srpskom narodu. To što mi možda ponekad govorimo o grjehovima koje čini SPC prema nama i ukazujemo na koji se način odnose neki navodni “vjernici” SPC prema Crnoj Gori i CPC nije i ne može biti mržnja, kaže u intervjuu CdM-u vladika CPC Boris Bojović. On pojašnjava da je sa vladikom SPC Kirilom “samo krvno blizu” – njihovi đedovi su rođena braća, dok su on i Kirilo pripadnici dva naroda. O tome kako se vladika Boris odlučio za sveštenički poziv,  ima li lijeka za trenutno stanje u Crnoj Gori, zašto vlada mišljenje da CPC podržavaju ateisti… pročitajte u nastavku.

CdM: Za Badnji dan medijima je promakla jedna veoma interesantna činjenica, a koja je paradigma naših podjela. Dva rituala, jedan pred manastirom, a drugi pred dvorom vodila su dva Bojovića. Da li je istina da ste Vi i vladika Kirilo Srpske pravoslavne crkve bliski rođaci?

Bojović: Pošto Vaše pitanje implicira da dovoljno poznajete bratstveničke veze, sa dosta nelagode ću pojasniti rođačke relacije sa predstavnicima strane crkve na poslu u Crnoj Gori. Nekada nemamo pravo na strogu privatnost i dužni smo dati pojašnjenja. Možda je to promisao Božija ili način da shvatimo do koje mjere je podijeljeno pravoslavno stanovništvo u Crnoj Gori. Namjerno kažem stanovništvo, jer Kirilo – Milan Bojović i ja smo samo hematološki (krvno) blizu.

Njegov đed i moj đed su bili rođena braća, dok smo Kirilo i ja pripadnici dva naroda. Pripadamo pravoslavnom hrišćanstvu, ali ne njegujemo slične civilizacijske vrijednosti. Bogu se molimo na dva različita jezika i za dva naroda, pripadamo dvijema crkvama. Kirilo je prihvatio da “mutira” u neki oblik Srbo-Crnogorca, što nije ni čudo, jer mislim da većina njemu sličnih našla “prave” razloge da promijene pripadnost, isplati se valjda.

Podśetio bih na jedan intervju koji sam dao 2008. godine, kada su se ti “mutirani” krvni srodnici odricali svojih predaka i mene kao personifikacije našeg zajedničkog crnogorskog porijekla, kada sam napisao da opraštam rođacima jer su oni to “morali” da urade, a sad vidimo i zašto: Kirilo je postao episkop SPC, jedan njegov rođeni brat, Dragan, postao je poslanik u Skupštini Crne Gore; Draganova supruga Jelena Borovinić postala je ministarka zdravlja, a Kirilov i Draganov rođeni brat Radovan je postao sekretar ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma!

Sada bi trebalo da nas neko ubjedi da bi oni bili na tim mjestima da im vrata kod Amfilohija nije odškrinuo njihov zet Predrag Bulatović (oženio je njihovu sestru od strica). Poslije toga, malo po malo ušli su u sve oblike vlasti – duhovnu, zakonodavnu i izvršnu! Ne sporeći nikada njihovo obrazovanje i profesionalnu stručnost, vidite ipak da nekima isplati „mutirati” – dobiješ sve, a izgubiš sebe!

CdM: Otkud Bojović u CPC?

Bojović: Moja potreba za duhovnim životom povela me još u ranoj mladosti ka crkvi. Rođen sam kao Crnogorac i nijesam prihvatio da promijenim svoj rođenjem stečeni identitet. Godinu dana sam pjevao u horu SPC u Podgorici, a 1998. sam odlučio da se školujem za svještenika i tada sam, sa nepunih 17 godina, naravno otišao u Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Nije ništa čudno: zbog svoje vjere sam u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, zato što sam Crnogorac i što je to naša jedina, iskonska crkva.

CdM: Što je lijek za naše podjele?

Bojović: Ko bi našao taj “lijek” vjerovatno bi dobio Nobelovu nagradu za mir. Mislim da je put ka prevazileženju podijela građansko društvo okrenuto evropskim vrijednostima i što skoriji ulazak u EU. I još jedna veoma bitna stvar. Kako bi se izbjegli sukobi, trebalo bi da prestanu pokušaji posrbljavanja Crnogoraca od strane nove vlasti i srpske crkve u Crnoj Gori. Moraju konačno shvatiti koliko je bitno da Crnogorce ostave u miru i ukoliko ne prestanu da nas ubjeđuju da treba da se navikavamo na neku “novu” Crnu Goru, a pri tom da ne možemo ući u naše crkve i manastire da se Bogu molimo, rizikuju mnogo. Nikada nije bilo više napetosti u Crnoj Gori.

CdM: Filip Adžić, poslanik URA, i deklarisani vjernik CPC, rekao je da se crnogorska crkva pretvorila u crkvu DPS-a, što ga je i udaljilo od nje. Gospodin Adžić je političar, ali što biste rekli vjernicima koji se možda osjećaju slično?

Bojović: Mogu samo citirati: “Ko ośeća težinu svojih grjehova, taj ne obraća pažnju na grijehe bližnjega.” (Ava Mojsej)

CdM: Kažu da CPC podržava više ateista i pripadnika drugih konfesija nego pravoslavaca u Crnoj Gori. Je li CPC duhovna potreba Crnogoraca ili politički projekat crnogorske države?

Bojović: Postoji veliki apsurd u tim izjavama da crkvu podržavaju “ateisti”. CPC je nasušna duhovana potreba pravoslavnih Crnogoraca koji su je obnovili 1993. godine, ali i potreba Države Crne Gore da u okvirima svojih granica uredi svoju Crnogorsku crkvu. Crkva je Hristova, ali je podijeljena na administrativne jedinice, tako da svaka Država koja ima većinsko pravoslavno stanovništvo ima i svoju samostalnu crkvu.

CdM: CPC se pripisuje da flertuje sa desničarima iz regiona, posebno sa onima u Hrvatskoj i da je generator mržnje prema Srbima. Da li je to istina, gaji li se mržnja u crnogorskoj crkvi?

Bojović: U CPC nema mržnje ni prema kome, a pogotovu ne prema srpskom narodu i našoj braći u Hristu. Sama Crkva propisuje – mrzi grijeh a ne grješnika! To što mi možda ponekad govorimo o grjehovima koje čini SPC prema nama i ukazujemo na koji se način odnose neki navodni “vjernici” SPC prema Crnoj Gori i CPC nije i ne može biti mržnja. Čudno je da nekoga toliko pogađa istina koju svako dobronamjeran vidi, da to proglasi za mržnju.

Vjerovatno svoj iskrivljeni pogled na svijet projektuju na druge. Neka im je Bog u pomoć! Dovoljno je pogledati komentare na društvenim mrežama, pogotovo portala rusko-srpske desničarske provenijencije i viđećete koliko je mržnje protiv CPC i svega što je vezano za Crnu Goru. O izjavama nekih zvaničnika ne bismo trošili riječi.

CdM: Kapela na Lovćenu se opet agresivno promoviše. Traži se kompromis. I mauzolej i kapela je rješenje – kažu “umjereni” glasovi u SPC. Što kažete Vi?

Bojović: Ne postoje umjereni glasovi oko toga pitanja, već oni predstavljaju rušilačku politiku svakog ko to promoviše. Sve je u cilju nasilnog posrbljavanja i poništenja Crne Gore. Kapela o kojoj govore nije Njegoševa, već je crkva podignuta kao imperijalni akt kralja Aleksandra Karađorđevića nad Crnom Gorom. Da su željeli stvarnu obnovu Njegoševe kapele, koju je on posvetio Svetom Petru Cetinjskom, ne bi je nepovratno oburdali, pošto je bila oštećenja u Prvom svjetskom. Kapelu Karađorđevića niko ne može vrnuti na Lovćen!

CdM: Etnofiletizam je prisutan na obije strane među vjernicima, trobojke na vjerskim objektima tjeraju vjernike od Mitropolije i SPC. Sa druge strane mnogi ne mogu da prihvate CPC kao crkvu sve dok ona ne bude kanonski priznata od Konstantinopolja. Ovo čini da se ljudi udaljavaju od pravoslavlja i hrišćanstva. Što je za Vas pravoslavlje, zbog čega je ono Vaš izbor?

Bojović: Podśetiću Vas da je Crnogorska pravoslavna crkva nasilno ukinuta i utopljena u novu crkvu osnovanu dekretom kralja Aleksandra Karađorđevića i uspostavljenu na osnovu kupljenog tomosa. O položaju i ustrojstvu naše crkve dovoljno govori čl. 40 Crnogorskog ustava iz 1905. godine: “Državna vjera u Crnoj Gori je istočno-pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno-pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori.”

Našu ljubav i brigu prema Crnoj Gori i našim vjernicima predstavljaju kao etnofiletizam. To je opet ona iskrivljena realnost koju smo pominjali. Crnogorska pravoslavna crkva kroz istoriju imala je duge periode kad nije komunicirala sa Carigradskom patrijaršijom. To je bilo u vrijeme kada je Carigradska patrijaršija tijesno sarađivala sa Osmanskom državom, protiv koje je Crna Gora vodila viševjekovnu borbu.

Mislim da ljudima treba približavati pravoslavlje kakvo je bilo u Crnoj Gori, bez klečanja, klanjanja, cjelivanja ruka i skuta bilo kome. To je pravoslavlje iskazano kroz milost Božju i ljubav prema bližnjima. Pravoslavlje nije izbor, to je vjera mojih predaka! U pravoslavlju čovjek može da spozna Božije prisustvo i ljubav i da se vine visoko kao intelektualna osoba i altruista.

CdM: Jedan dio društva ima veliki otpor prema mantijama, smatraju sveštenstvo retrogardnim dijelom društva, ekstremnim desničarima. I nije im ni čudo nakon devedesetih. Vidjeh nedavno Vašu sliku pod posterom Martin Luter Kinga. Često zaboravljamo da je i on bio sveštenik, i da su upravo grčki pravoslavni sveštenici bili heroji Američkog Pokreta za građanska prava. Ima li prostora da takvim budu prepoznati crnogorski sveštenici u budućnosti?

Bojović: Ja se zaista nadam da će nam Bog podariti još svještenike koji će prosvjećivati ljude i u njima buditi vjeru i ljubav prema svemu što nas okružuje! Sloboda i ljubav su Božije. Sve što nam se dešavalo i što se trenutno dešava sa CPC i većinom našeg svještenstva, podstiče nas da još predanije radimo na prosvjećivanju i spasenju svih. Nikada ne smijemo zaboraviti dobre i humane ljude koji su ukras svješteničkog poziva, iako je takvih jako malo. Slobodarstvo naših predaka i vjera u ispravnost puta koji smo odabrali daje nam snagu i nadu. Sve što je retrogradno i ekstremno nema veze se Pravoslavljem. Naročito sa Pravoslavljem i Crnogorskom pravoslavnom crkvom nijesu u vezi jeretičke varijante koje nam se žele naturiti, a vezane su sa oboženjem jednog čovjeka ili proglašenjem ratnih zločinaca i zlikovaca za svece.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Breza
Gost
Breza

Svaka cast. Ovako govori svestenik.!Zivio 100 godina Vladiko u slobidnoj nam Crnoj Gori,!, 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Nikola Lovcenac
Gost
Nikola Lovcenac

Svaka cast Vladiko.
Veliki pozdrav iz Lovcenca

Dragan.Pv.
Gost
Dragan.Pv.

Ziv i zdravo bio vladiko Crnogorski.

Niko bitan
Gost
Niko bitan

Ajde sad, svi po 50 EUR za CPC, na žiro račun. Tako se poštovanje pokazuje. Ne komentarima.

Nikac
Gost
Nikac

Sa velikim postovanjem i ZIV nam bio VLADIKO CRNOGORSKI,iznijscemo nas KRST na GOLGOTU jer PRAVDA i ISTINA su na NASOJ STRANI.

Njegos
Gost
Njegos

Za divljenje je Boris 👏👍

Beka
Gost
Beka

Postovanje Vladiko crnogorski

Brano Nkšićanin
Gost
Brano Nkšićanin

Uvaženi Vladiko imao sam zadovoljstvo da se prvi put sretnemo, upoznamo i malo više razmijenimo mišljenja.
Živ bio!

Aco GBR
Gost
Aco GBR

DA JE VJEČNA NAŠA JEDINA PRAVA AUTOKEFALNA CRNOGORSKA CRKVA
E VIVA MONTENEGROOOOOOO

Nebojsa V
Gost
Nebojsa V

Nikad prema nikome svešteniče ,onog koji mrzi ista ta mržnja iżeda

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Ovako se govori hrišćanski! Ovako govori čovjek! Duboki naklon od Crnogorca islamske vjeroispovjesti. Moja je dužnost kao Crnogorca, bez obzira na moje vjersko opredjeljenje, da podržim CPC moralno a i materijalno u granicama svojih mogućnosti. Moja je obaveza da ne odvajam moju CPC od moje IVZ u Crnoj Gori, osim u ritualnom smislu i praksi bogosluženja. Tu ću dužnost i… Više »

Bedem
Gost
Bedem

Hvala, brate! Zemlja ova u koju cemo zajednicka nam je patnja. Pod barjakom crnogorskim da nam toplo bude s Biblijom i Kuranom.

NK-CT
Gost
NK-CT

Svaka Vam cast,gospodine.E to je pravi vjernik i pravi Crnogorac.Crnogorci bez obzira na vjeru,ne mrze.Nase najvece bogatstvo je nasa ljubav prema covjeku.Brat je mio,koje vjere bio!

🇲🇪❤🇲🇪❤🇲🇪
Gost
🇲🇪❤🇲🇪❤🇲🇪

Divno

Yoko
Gost
Yoko

Dostojan ! Njegosev naslednik.

Šćepan
Gost
Šćepan

Imao sam cast da upoznam divnog covjeka Bojana.
Bog mu dao svaku srecu!

Ljubo
Gost
Ljubo

Rijetko pametan svestenik

Grone
Gost
Grone

Bravo.Interesantno da nikad ne čujem iz CPC da šire mržnju da kunu da psuju da podržavaju kriminalce i zločince kao što to rade i SPC.
SPC i njihova ideologija se zasniva na mržnji a ne na miru i ljubavi što bi trebalo

SRK
Gost
SRK

Bravo Vladiko!

Pencilin
Gost
Pencilin

Podrška za našeg Vladiku! Puno ljubavi i mudrosti leži u njegovim riječima.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Pravo zboriš Vladiko…. Živ bio!!

Vučeraković
Gost
Vučeraković

Ovako zvuči lijepa riječ, ovo je čovjek!

Kadet Vale
Gost
Kadet Vale

Mudro zboris Vladiko…
Uporedimo samo govore svestenika SPC i svestenika CPC…. odmah se vidi ko sije mrznju, podjele , laži, a ko zeli pomirenje…

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Vladika Gorski izuzetan tekst i gola istina u njemu , zivio i svako dobro .

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Tvrd orah
Gost
Tvrd orah

Bojovicu zivio nam !

Nata
Gost
Nata

Pjevao je u crkvenom horu..CPC.. a ko ga je, kad i dje krstio?

Misko
Gost
Misko

Bojovicu kako Sveti Vasilije Ostroski moze biti Crnogorac i manastira Osteog,kad za njegovog ovozemaljskog zivota nije pripadalo tkz CPC nego eparhiji Hercegovackoj Srpske pravoslavne crkve?
Ko je podogao Djurdeve stupove i vecinu manastira po Crnog Gori ?

marius
Gost
marius

Kazes vecinu . Znaci priznajes da nije SPC podigla sve manastire i crkve po CG. E zbog toga treba da se tacno utvrdi ko je, i kad iste sagradio, i da se jednom za vazda na to stavi tacka.

posmatrac
Gost
posmatrac

Ovaj covjek zvuci kao pravi pravoslavni svestenik. Milina ge je cuti!

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Vladika Bojovicu,Bog vas blagoslovio i čuvao ,svako dobro i podrška velika na pravednosti,pozdrav od katolika iz Hrvatske

Independiente
Gost
Independiente

Veliki covjek, Bog ti dao zdravlja Borise!

Markoza
Gost
Markoza

Sve je lijepo rekao. Kad ce iz mitropolije dati neki ovako slicnu izjavu bez imalo mrznje bez licemjerstva bez ponizenja bez uvreda . Nikad jer oni imaju druge ciljeve i zelje.

Nikola Mijović
Gost
Nikola Mijović

Hvala Bogu da smo se šetili da i mi Crnogorci imamo svoje svještenstvo ! Ne smijemo ostati samo na ovom časnom intervjuu.Samo naprijed !

Send this to a friend