Politika

Vladimir Pavićević novi lider Crnogorske

Profesor Vladimir Pavićević, novi je lider Crnogorske partije odlučeno je danas na Drugom izbornom Kongresu te stranke.

Na Kongresu, na kojem je učestvovalo 150 delegata, za potpredsjednike stranke izabrani su Đorđije Brajović, Zoran Mugoša i Ivica Kaluđerović.

Pavićević, koji je do sada bio savjetnik predsjednika Crnogorske, kazao je da je crnogorska politička scena  dubinski podijeljena na dva oštro suprotstavljena bloka a, kako je kazao, provalija između ta dva tabora je slika politike u današnjoj Crnoj Gori.

„U jednom rovu nalaze se Demokratska partija socijalista (DPS) i stranke koje je podržavaju, a u drugom su opozicione partije, koje su kao integrativnu tačku svog djelovanja postavile zahtjev za hitnom smjenom vlasti. Ova provalija između dva tabora je slika politike u današnjoj Crnoj Gori, a preko te provalije crnogorske politike građani gledaju jedni na druge kao na neprijatelje i podjele se produbljuju“, ocijenio je Pavićević.

On smatra da DPS ostaje na vlasti zahvaljujući spoljnopolitičkom programu, državotvornom legitimitetu i harizmi i uticaju lidera Mila Đukanovića.

“Jedan od stubova vladajuće partije je i godinama učvršćivani sistem klijentelizma koji je zasnovan na sprezi moći političke i biznis elite. Jedna od očiglednih posljedica učvršćivanja klijentelističkog sistema je široko rasprostranjen osjećaj nepravde u državi i društvu, koji izaziva nezadovoljstvo i podstiče značajan dio građana na otpor, a jedan dio i na apatiju“, objasnio je Pavićević.

Crnogorska opozicija, kako je kazao, sa 39 poslanika u Skupštini ima „nesumnjivu zbirnu snagu“ i jasnu poruku da je potrebna smjena vlasti.

„Ali su razlike po svim programskim šavovima jedan od razloga nedovoljne integrisanosti stranaka opozicije, iz čega proističe i nemoć opozicionog saveza da dođe do mogućnosti promjene vlasti“, smatra Pavićević.

Potencijalni koalicioni saveznici Crnogorske, kako je rekao, mogu da budu svi akteri koji su zainteresovani za početak mekog razvlašćivanja vladajućih struktura.

Prema njegovim riječima, Crnogorska će posebno da se usmjeri na tri grupe glasača, a to su nadolazeći, nezadovoljni i nezainteresovani.

 

Dosadašnji lider Crnogorske, Dragan Purko Ivančević, podnoseći izvještaj o ostvarenju ciljeva koji su dogovoreni na cetinjskom Kongresu prije godinu, kazao je da je u periodu između dva Kongresa, Crnogorska značajno ojačala.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KORAC GORDANA
Gost
KORAC GORDANA

SAMO DA POSTAVIM PITANJE . KAD PREKO NOCI PROGOVORISTE ,,,, CRNOGORSKIM,, JEZIKOM ? DOK STE BILI U NARODNOJ SKUPSTINI GOVORILI STE ,,, SRPSKI ,,, VEOMA CISTO I BEZ ZAVRTANJA !!!! STO POLUDE A NE PRIJAVI !!!!???

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Oce li ova Crnogorska sa neprijateljima Crne Gore ??? Nista se ne vidi iz programa koji je nedorecen isto ka i ime…

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Crnogorska treba da tezi koaliciji sa dps, sd, lp i
ostalim suverenistickim snagama.

Ivan
Gost
Ivan

Ovakav jedan političar nam je trebao godinama, hvala vam što ste se vratili u CG i imate moju potpunu podršku.

Milos
Gost
Milos

Neka se vala vratio.

ana
Gost
ana

kongres održan gdje , možda je ovaj ,,LIDER iz RAMADE,,

to to to je to
Gost
to to to je to

meni se nesto manta da je trebalo ovako odavno da bude……

Milan
Gost
Milan

divan čovjek, divan političar, bez ikakve mrlje i u životu i u karijeri, svaka čast za izbor

purko
Gost
purko

Sretan vam bio.

Send this to a friend