Politika

Vojni resor za kiriju daje 639 hiljada eura

Foto: Arrhiva

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore Predlogom zakona o budžetu planirali su da ove godine na ime zakupa poslovnih prostora potroše 639.468 eura, piše Dan.

S druge strane, oni raspolažu velikim brojem poslovnih prostora i objekata. Iz Ministarstva odbrane kazali su Danu da upravljaju sa 92 lokacije, odnosno kasarne, izdvojeni vojni objekti i skladišta, dok se dio nepokretnosti sastoji od 167 stanova i 34 poslovna prostora koji se izdaju u zakup.

“Valorizacija se vrši kroz izdavanje u zakup, dok za druge vi dove valorizacije Ministarstvo odbrane nije nadležna institucija u skladu sa Zakonom o državnoj imovini. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore za svoje potrebe koriste 27 perspektivnih, vojnih lokacija. Svi stanovi su dodijeljeni u zakup na neodređeno vrijeme sa pravom kupovine pod povoljnijim uslovima pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Nisu u upotrebi tri poslovna prostora kojima je istekao zakup, dok su dva ustupljena na korišćenje bez naknade, i to Ministarstvu prosvjete i NVO „Podmorničar“ iz Tivta”, istakli su iz ovog Ministarstva.

Iz ovog ministarstva navode i da kada je riječ o lokacijama vojnih objekata, 24 se nalazi u Herceg Novom, 13 u Nikšiću, 10 u Podgorici, no devet u Tivtu i Baru, Osam u Pljevljima, četiri u Ulcinju, po tri u Danilovgradu, Kotoru i Beranama, no dva u Kolašinu i Andrijevici, te no jedan na Cetinju i u Budvi.

Kada je riječ o lokacijama stanova 95 se nalazi u Podgorici, 13 u Nikšiću, četiri u Danilovgradu, no jedan u Pljevljima i Kolašinu, dva u Plavu, 10 u Herceg Novom, 36 u Tivtu, tri u Baru i dva u Ulcinju.

“Lokacije poslovnih prostora su, 29 u Podgorici, po jedan u Nikšiću i Danilovgradu te tri u Tivtu”,naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo je takođe deset poslovnih prostora dalo u zakup i istakli da su imovinom kojom raspolažu, upravljali u skladu sa zakonom.

“U Podgorici su izdata pravnim licima „KUGLEKS-TREJD“, „NETPHARM“, „IVMA“, „SUNČEV ZRAK“ i „RALEKS“, kao i fizičkom licu Prodanović Bojanu. U Danilovgradu poslovni prostor je izdat fizičkom licu Tatjani Grgurović, U Nikšiću fizičkom licu Ljubu Niloviću, dok je u Tivtu poslovni prostor izdat pravnom licu „ORIGIN AJG. Ukupan iznos zakupa iznosi 2.701 eura mjesečno. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su svom svojom imovinom upravljali i raspolagali u skladu sa Zakonom o državnoj imovini”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Mjesečno od rente skoro 27 hiljada

Ministarstvo odbrane nekoliko lokacija izdaje u zakup pravnim licima, od čega mjesečno prihoduje 26.882 eura, pokazuju podaci koje je Dan dobio od ovog ministarstva.

“Vojne lokacije koje su izdate pravnim licima u zakup su dio objekta na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo”, pravnim licima „Montenegroerlajnz” i „Adriagok Properties”. Vojna lokacija „Vrsuta” u opštini Bar izdata je Kontroli leta „SMATSA”, kao i vojna lokacija „Dizdarica”, koju iznajmljuje Javno preduzeće „Čistoća” Herceg Novi. Ukupan iznos zakupa vojnih lokacija je 26.822 eura mjesečno”, navodi se u odgovorima Ministarstva.

Send this to a friend