Politika

Vojska Crne Gore dobija dva nova helikoptera

U Crnu Goru u ponedjeljak, 10. septembra stižu dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, ovim se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore.

“Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine”, navode oni.

Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice.

Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta.

Helikopteri u Crnu Goru dolijeću iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima.

Novim letilicama upravljaće na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Svečanosti koja će ovim povodom biti organizovana na vojnom dijelu Aerodroma u Golubovcima prisustvovaće predsjednik Vlade Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici kompanije Bell i druge zvanice.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograđanin
Gost
Titograđanin

Sledeće godine još tri.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Evo sad prelećeše. Super su helikopteri, neka je sa srećom. Da je vječna!

Yes
Gost
Yes

Upravo (12:20) su preletjela sva tri helikoptera praceni sa dvije gazele. Neka je sa srecom.

Gost
Gost
Gost

Ovi helikopteri Bell EPI 412 su kao iz Vijetnamskog rata 1968 samo sada novi proizvedeni. Pa šta ćemo sada?Nemamo drugog izbora bez da pitamo gospodina Boškovića ministra vojnog zašto ove helikoptere kupujemo. Samo neka nam služe pa će biti dobro. Za elementarne nepogode. i jedan bi mogli naoružati sa raketnim lanserom i malokalibarskim topom jer je za Vojsku Crne Gore… Više »

Velika Srbija
Gost
Velika Srbija

Crnogorci trebace vam ovaj helikopter jer ce nasim snagama kad krenu u vracanje Srbskih teritorija trebati meta za vezbanje. Zivela Velika Srbija CCCC

oaisdjasiojd
Gost
oaisdjasiojd

Kupuje, a ne dobija.
Usli smo u nato da nam prodaju vojnu tehniku koja nam nije potreba.

Ct spijun
Gost
Ct spijun

Velesila 😭😭😭

Realan
Gost
Realan

Sad am citao ,u potpunosti civilni helikopter veoma spor Max brzina 259 km /h ,koncept star 50 godina usavrsavan kroz modifikacije motora I opreme naj losi u klasi po preformansama bez radara I nisanskih instrumenata ali I naj jeftini.Kratko I jasno pouzdan I dobar ali civilni helikopter ,najvise ga koristiti policija I vatrogasne sluzbe .Naj bitnije je da je nov… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakle, umjesto na odpis i odpad, stizu u crnu goru. mora se amerima priznati da imaju iztancan osjecaj za ‘business’. za njih je sve uvijek ‘business as usual’, odnosno ‘uobicajeno poslovanje’. umjetnost je uloziti malo ili nista, a za uzvrat iztrziti cim vise moguce, odnosno jako puno.

učo
Gost
učo
primorac
Gost
primorac

Odlican helikopter za potrebe Crne Gore.Bravo i sretno da sluzi za potrebe za koje je kupljen.Ako Bog da da bude jos ovakvih novih helikoptera…Bravo Crna Goro, neka su ti sretni novi helikopteri !

Savo
Gost
Savo

Oce li ovi nasi placenici da izvode performans sa ovim laminama. Jos kad Masana parkiraji uz njih, sprdnja je kompletna. Samo sto ove kupovine aparata iz prve polovine proslog vijeka koji se ni u Vijetnamu nijesu dobri pokazali, finansira crnogorska sirotinja. Ako nas vec NATO reketira, ljepse je bilo da im u kovertu dademo te milione eura, pa da mozemo… Više »

E he hej
Gost
E he hej

Neka savo sto si tako ljut

Darko
Gost
Darko

Savo bas si pogan !! Zasto toliko zla ??

Milutin
Gost
Milutin

Ovo nam NATO nudi neispravne stare helikoptere da bi se ministar Boskovic vozio sa njima. Cudi me da nisu dobili Jugo 55 kao sluzbeno vozilo Vojske Crne Gore.

Muharem
Gost
Muharem

VCG izgleda dobija helikoptere a ne nabavljuju ih jer nemaju para ocigledno.

Rozajjevo
Gost
Rozajjevo

Jos kada bi ti bio u srbijansku vojsku ne pitaj za nas 😂😂😂

gordan
Gost
gordan

vrhunska tehnika,čvrsti temelji se prave

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Taman da se Bošković vozi

SRBIJAAAA
Gost
SRBIJAAAA

Kako ste smesni vi crnogorci. Mi bre nabavili Ruske avijone a vi imate samo ova 2 hilikoptera i to su nikakva. Vojska Srbije bi vas porazila za 2 sata.

fucmut
Gost
fucmut

Porazite vi tamo dje treba da porazite , ostavite se budalastina……

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

providni DPS bot

Babakaj
Gost
Babakaj

Providni DF bot!!!

SEKULE DRLJEVIC
Gost
SEKULE DRLJEVIC

Porazeni ste vi na svim frontovima

Ljuta
Gost
Ljuta

Dobili ih za 30miliona a dje je NATO ..
.rekoste li da ce nas braniti i hraniti djabe a dug nam porastao na 3.1 milijarde eura….?
Svaka vam je takva istina …

Marv
Gost
Marv

Pa narvno, nije NATO tu da krpi stetocinsku vlast. Pa i Grcka je u NATO pa odose u bankrot, pai Hrvatska pa je spala na najsiromasniju clanicu EU. Samo su naivni verovali da ce ulazak u NATO ili EU nesto puno uticati na uredjenje drzave. To moras sam. Ali ovo je Balkan ovde prolaze takve lazi.

Merai
Gost
Merai

Ocigledno neko krade narodne pare,sumnjam na srbiju!

Jasarko
Gost
Jasarko

Ova dva bi trebalo da su nova. Inace nisu borbeni..dobri za sveukupne potrbe CG izvidjanje gasenje pozara transport bolesnika. Doduse mozda se moze neki mitraljez bocno montirati…

maksetamo
Gost
maksetamo

Ovo sve strani špijuni zavađaju narod. Nema tog Božića, Krsnog imena, Bajrama i drugog vjerskog praznika đe se narod ne slaže i poštiva.

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

E da .mogli su par nabaviti jurisnih ” skorpiona ” jako efikasan dvosjed sa jakom vatrenom moci

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Jel se mene cini il je ovo tip kojo se koristio u Vijetnamu ? Mozda je ovo neka novija verzija ? Sto neuzese par Apaca ili letecis tvrdjava pa da imaju sta i pokazati

Phell
Gost
Phell

Ma nova je verzija ljudi, pa otkud onoliki displeji u njemu. Evo link sa wikipedie pa u dnu ima koja ga sve vojska i civilna služba upotrebljavaju. Pa korsiti ga armija Norveške, Kanade, Saudi Arabije, Južne Koreje, Velike Britanije itd. Sve najbogatije zemlje ga koriste koje mogu da kupe šta im na pamet padne.
Pod Military operators:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_412

Durmitor
Gost
Durmitor

Koja vojska crne gore?to je vise kao drustvo neko se skupilo i formiralo neku grupu za pomoc u vanrednim situacijama,kakva vojska?pogledajte te vojnike oni ne mogu uraditi po 10 sklekova,ne znaju sta je puska,vise su za rad neki na selu,kosidbu i sl,nece imati sada koga da upravlja ovim helikopterima!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nova,tzv. polovna

hrvoje
Gost
hrvoje

ide to polako,korak po korak.Čestitam!

Jonuzator
Gost
Jonuzator

Nek je sa srecom ovima sto moraju da se voze. Srecno!

Pravedni
Gost
Pravedni

Dobri su nam novi helikopteri Bell 412 EPI.
Neka su sa srećom od sjutra u upotrebi.

Siki
Gost
Siki

Samo da ove skalamerije ne lete iznad naseljenih podrucja. Ovo je letilica koja je koriscena u prvoj polovini proslog vijeka u Vijetnamu, i tamo je bila poznata kao padavicar. Dati pare za ovo je suludo. Ima li i jedna normalna zemlja da kupuje ovo. Ako americku vojnu industriju treba da pomognemo, ljepse bi bilo da smo ih castili neke pare,… Više »

Daks
Gost
Daks

Jesi li ti normalan? ovo su novi helihopteri!

Neretva
Gost
Neretva

Siki,
Ne govoriš istinu!

Savo
Gost
Savo

Vjerujete li vi vise drpsu ili svojim ocima. Ovo je letilica koja se koristila u Vijetnamu. To bar svi vidimo. Je li ovo neka kolektivna drps hipnoza, pa ljudi pricaju protiv onoga sto vide.

Gulag
Gost
Gulag

Lljubomora, neznanje ili nešto treće?
Pa to bi bilo isto kao uporediti golf1 sa ovim najnovijm golfom!
Reći da je Novi VW Golf sranje jer se golfovi proizvode 50 godina je u najmanju ruku maliciozno!
Isto tako uporedit ovaj helikopter sa onim iz doba vijetnamskog rata je kretenluk!
Pozdrav

Gulag
Gost
Gulag

Veljim srbima je zanimanje pljuvanje po CG
Nidje izroda ka u CG!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve to u Gulag. Tamo je ljepota.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zasto u naslovu pise da ih vojska dobija, a placeni su 30 miliona€?! Valjda ih vojska kupuje iz budzetskih sredstava. Necu ulazit u detalje kupovine i karakteristike jer se ne razumijem. Neka su nam sa srecom i da bezbjedno slijecu i uzlijecu.

čika tomo
Gost
čika tomo

Piše i da su izuzetnih karakteristika, što nije tačno. Ima daleko boljih višenamjenskih helikoptera u ovoj klasi, za slične ili manje pare. Ali nabavci vojnih/borbenih vazduhoplova, uz sve ostale kriterijume, veoma često je najvažniji politički, jer je nabavka strateška odluka. Progutali smo veću cijenu i lošije performanse zarad kupovine strateškog savezništva sa SAD. Uostalom, za let od Podgorice do urologa… Više »

Dukljanin mne
Gost
Dukljanin mne

Bravo….

Ct spijun
Gost
Ct spijun

Sila je ovamilogora 😭😭😭😭😭

Siki
Gost
Siki

Imaju li nosace za pracke. Kakvi placenici takva im i tehnika. Dje im je Masan. Taman sa ovim lamama mogu zajedno na otpad.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Već po zvuku kad proleti se osjeti koliko je to naprednije i modernije od raspale ruske tehnike. Vrlo pametne kupovine višenamjenskih helikopteria, svaka čast!

Marko
Gost
Marko

KAo da ti nesto zbas

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Marko Znam više od krezubih rusofilskih poltrona.

Pravedni
Gost
Pravedni

@Goodfeeling lijepo piši komentare da te ne bi isključili sa CDM je li ti jasno? Pozdrav.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Pravedni Xaxaxaxa je li tvoj CDM avetinjo?

Realan
Gost
Realan

Uporedjujes babe I zabe ruski m 8 je bio borbeni helikopter a ovaj bel je u potpunosti civilni nenaoruzanni helikopter .Srecan nam bio I dugo letio.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Realan Misliš Xiaomi mi8

Marv
Gost
Marv

Hahaha ovo samo jedan albatros moze srocit.

avlijaner
Gost
avlijaner

Moze pljuvat svako koliko oce ali ruski Mi-8/Mi-17 su se dokazali kao neprikosnoveni,lete ih u Sibir na -50,a lete ih i po tih Arapskim zemljama na +50.

Xyz
Gost
Xyz

3 nova koštaju 30 miliona dolara, a mi platili 3 polovna 30 miliona eura. Hahahah kako je neko klepio jedno 10 miliona. Kakva sprdačina.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije klepio, to se zove provizija!

Milica
Gost
Milica

30.000.000 eura!!! Kuku, u šta mi bacamo pare

SEKULE DRLJEVIC
Gost
SEKULE DRLJEVIC

Srbici tiho ovo je Crna Gora

Dacmen
Gost
Dacmen

Nema dogadjaja da Markovic ne isprati. Nista drugo i ne radi.

Brano
Gost
Brano

Zašto?

Ranko
Gost
Ranko

Koko je ugravirano ovim helikopterima iz 80tih.

Merai
Gost
Merai

Ovi helikopteri su stariji od dostine nas na ovom portalu,samo lazete….

Mišur
Gost
Mišur

Ovi helikopteri su mi odlicni otkad su Jovetu poceli da pljuju.

Trol
Gost
Trol

E sad konacno jedan moze Pedji da se da na raspolaganje 24/7 da ne dijelinresurse s drugima. I pred zgradu da mu se uradi heliodrom

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

I do sleti u svoje selo Šule kod Pljevalja…

Multipraktik
Gost
Multipraktik

Radi li što na imanju? Za sve je sposoban!

lol
Gost
lol

NE DOBIJA NEGO KUPUJE!

Monte Gusinje
Gost
Monte Gusinje

Nije davno bilo kad je u Mojkovac došao FAP prinijeli su mu sijena da jede. Šta li će ovome prinijet?

Dukljanin mne
Gost
Dukljanin mne

Treba kupovat i dalje…Snazna VCG..Snazna Drzava…S susjedima u miru..al uvjek bit spreman?

PG-CT
Gost
PG-CT

Nemojte samo naljutiti neki veći grad iz okruženja da vas ne pregazi…

Brano
Gost
Brano

Pg ct, kraljuuuuu, hahahahaha

vozi misko
Gost
vozi misko

lako se kokotit i pravit se duhovit u ovim teskim vremenima. tesko je bit dobar i dicit se nasim precima koji su prolili krv za tu istu cg koja je dobila bitke i protiv otomana i protiv napoleona. lakse nam je da sami sebe ponizavamo!

Marko
Gost
Marko

Ili lovačko društvo hahahha

stojcilovic
Gost
stojcilovic

Nisu loši za helikoptere iz 1979…

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Vazno da su ovi tvoji dobili “nove” MIG-ove iz 1969

bakarudzin
Gost
bakarudzin

I to jos nevidljive, hahahahahaha

PG-CT
Gost
PG-CT

Mig iz 69”?????

stojcilovic
Gost
stojcilovic

Koji moji druže? Meni je žao što moja Crna Gora kupije helikoptere iz 1979, a ne najnovije jer nam skakavci iz skupštine (svi redom) sve pojedoše… samo se ti politikom i podjelama bavi, ti ih i spašavaš sve…

Send this to a friend