Politika

Vojska Crne Gore nabavlja dronove

Dron M19 Reaper

Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske optoelektronske uređaje, koji između ostalog uključuju bespilotne letilice, ukupne vrijednosti 322.000 eura. To je navedeno u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva obrane, objavljenoj na sajtu portala javnih nabavki.

Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše Pobjeda.

ČETIRI KOMPLETA

U objavljenom dokumentu navodi se da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta “first responder aerial kit” koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta. Zahtjev ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

Osim đronova, ministarstvo planira da opremi vojsku sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta u dnevnim ustavima i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela u modu slabe vidljivosti.

Uređaji moraju imati integrisan GPS prijemnik sposoban da razmjenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću kao i 28 komada dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 m i ljudske identifikacije na 360 metara.

Oprema za deklarisane snage, koštaće ministarstvo gotovo pola miliona eura, tačnije 472.680 eura, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, pribore za pješađijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada (JTAC), ronilačku opremu i set za spasioce. Pribori za pješadijsko naoružanje koštaće 33.680 eura a uključivaće 130 komada pojačnika trzaja za jurišne puške, kao i 200 komplet apribora za održavanje pješadijskog naoružanja.

Za opremu za JTAC, resor Predraga Boškovića izdvojiće 23.000, eura a ona podrazumijeva, između ostalog, i jednokanalne i dvokanalne komunikacijske slušalice, GPS prijemnike, vojničke busole i taktičke rance.

Ronilačka oprema koštaće 60.000 eura, a oprema za spasioce 34.000 eura, navodi se u dokumentaciji.

OPERACIJA

Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga VCG za učestvovanje, i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize. Maksimalni doprinos kopnenih snaga NATO snagama biće angažovanje jedne ojačane pješadijske čete u dvije rotacije od po šest mjeseci, a održivi doprinos NATO vodećim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize biće angažovanje jednog pješadijskog voda, sa elementima podrške u rotacijama od šest mjeseci piše u Strategiji.

Deklarisane snage će, kako je ranije najavljeno iz MO, biti opremljene i sa 68 lakooklopnih vozila, za šta će država izdvojiti 30 miliona eura. Do kraja godine, Ministarstvo će izabrati kompaniju sa kojom će sklopiti ugovor o nabavci, a kako je Pobjeda ranije pisala, pregovara se sa pet kompanija o nabavci vozila i to su američki Oškoš, italijanski Iveco, španska Urovesa, Sendstorm Izrael i NMS Nurol Makine Turska.

Pomjeranje tehnoloških granica

Najbolje opremljene vojske širom svijeta pomjeraju tehnološke granice, a jedno od oružja koje se najbrže razvija jesu bespilotne letilice ili dronovi.

Recimo, dron M19 Reaper je radikalno promijenio način na koji SAD obavlja svoje vojne operacije. Prvi put je upotrijebljen 2001. godine, i do danas su korišćeni u velikom broju misija širom Iraka, Somalije i Pakistana.

Trenutno, vojni dronovi pretežno obavljaju izviđačke, špijunske ali sve više i direktne borbene zadatke, kako je bilo u slučaju opozvanog Trampovog napada na Iran. Američko ratno vazduhoplovstvo planira ogromno povećanje flote bespilotnih letilica (BPL) u operativnoj upotrebi do 2047. godine. BPL se koriste i u civilne svrhe kao što je otkrivanje požara, borba protiv vatrene stihije, nadgledanje područja ugroženih poplavama, nadgledanje saobraćaja, kretanje životinjskog sveta, nadgledanje trasa cjevovoda sa naftom, gasom i sa drugim fluidima.

Sasvim je izvjesno da će borbeni avioni 6. generacije biti bespilotni i alternativnim mogućnostima sa posadom ili bez nje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

Uzece DJI dron sa termo kamerom. To ne kosta preko 5000e

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Dron je dobar za previs hasisa,naoruzas ga sa 2 maljutke i jednom zoljom i nek te zaustavi inspektor macek ako smeeeeeeee

Velja gora
Gost
Velja gora

Bravo ministre Boskovicu
Najbolji ministar odbrane Crne Gore
Jednom Bijelo orao, uvijek Bijeli orao
Sve ovo ce nam trebati kada krene oslobadjanje Metohije
Vuk dlaku mijenja ali cud nikada

Akumulator
Gost
Akumulator

A Gazele kad cemo njih da mijenjamo

Beli Orao s 4S
Gost
Beli Orao s 4S

Dotukli su zadnju skoro.

Goran
Gost
Goran

Gospodo civilni dronovi su preko 5 hiljada eura tako da čisto sumnjam da može za te pare

Mangulica
Gost
Mangulica

Pazi slike,ko da kupuju predatora,a ne dji dronove ili slicno 🤣

Max
Gost
Max

Ministarstvo u sklopu te partije nabavlja DJI dronove sa termalnim kamerama. Ostala oprema
je znacajno skuplja. Dronovi sa kamerama su smijesna stavka. Ostala oprema je mnogo skuplja i ne moze se nabaviti za 322 hiljade. Tako da tekst nema veze sa realnoscu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Koga čuva ova vojska pusta sela i gradove u Cg mi smo posle Moldavije druga zemlja po iseljavanju u Evropi podatak CIA ođe ima mjesta samo za foteljaše koji dobijaju stanove po bagatelnim cijenama i za režimske kapitaliste, Cg još malo neće moć naći ni vojnike jer nestajemo zbog loše uprave dok drugi rade fabrike i tehnološke investicije, održivi razvoj… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Niste se mnogo ‘ugradili’ u cijenu, neke države su skuplje plaćale takve dronove oko €400 000 za komad.

Debili
Gost
Debili

Ovo je jezivo i vrlo, vrlo opasno. Nego, kome pričam.

Trol
Gost
Trol

Ahahah kako se namjesta tender, na kilometar se vidi po opisu 😂 inace, od drona sa slike ne mogu ni krilo kupit za pare k9je su naveli

Bokelj
Gost
Bokelj

Bolje da ste ove nase bolnice sredili umjesto sto bacate pare

Mitra
Gost
Mitra

Hahahahhahahaha, eto crnogorske avijacije, hahahahhahahaha.

free samples
Gost
free samples

ovakve ko na sliku ili “Ohotnike”

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Napustićemo NATO kad tad i zablistaće nam na obali predivna nova bratska Slovenska Ruska vojna baza. Vjerovatno u Baru. Možda i u Boki. Ako bude sreće i pameti. Tik uz Hrvatsku ćemo da imamo Rusku vojnu bazu jednoga dana. I to brže nego što ljudi misle.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Teška sunčanica!
Umoči duboko glavu u pijesak!

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Velimire ide NATO pa pa ,dovidjenja, zbogom. Umoči glavu u mekano vnugo da dodješ malo sebi i preboliš NATO.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Velimire izdajniče Slovenskog jedinstva. Tišina. Zamoči glavu da ne kažem gdje.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

U Boku vala nece! Egzoticni dio zemlje cuvamo za sebe!

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Oće, oće ako zatreba i u Boku. Mada prva opcija je Bar.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ma to vi kupujete na ebay dok su toliko skupi doduse ako kupite ove vece cim uzleti iz CG i digne se na visinu on vec zavrsio u drugoj zemlji😂😂😂

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Reče čovjek iz malene izuzetno siromašne državolike tvorevine, koja je za veliku mjeru siromašnija i od nas, i koja ima granice u obliku kifle, a od koje je starija i serija “Beverli Hils”. Stariji je od vas i vaše “republike” moj stari VHS rekorder koji sam kao klinac kupio u PG početkom 90ih.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Moj stari VHS rekorder koji sam kao klinac kupio ovdje u PG početkom 90ih je nekoliko godina stariji od “Šumske republike”. Vi ste imali državu u istoriji taman koliko i šiptari. Vi ste sramota za stare države Crnu Goru i Srbiju. Stariji su “Beverli Hils” i “Čuvari Plaže” od vas.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Hi hi hi prica mi covjek koji kaze jos ima VHS i kod kojeg je nacija nastala u Holiday inu a prica iz tudje drzave nego ljudino kako se osjecas kao covjek koji pripada najmnogoljudnijoj naciji i ima 18,7% teritorije BiH jer vam je Babo uzeo onih 5%

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Nemam VHS evo sto godina. Pokvario se davnih dana. Isto ko BiH. 🙂 Prevazišao sam davnih dana i DVD, a kamoli VHS. VHS je za vas neurozne poštare. 🙂 Ja sa mojim brzim netom gledam 8k snimke bez problema. Gejmerski PC imam od 1000 evra, igram igre u 4K rezoluciji. Spojen mi je kompjuter sa velikim LG tv-om. Sve je… Više »

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Vidis da si iz BiH dok znas zmaja a stvarno zao mi je ti reci al moram samo sirotinja zivi u stanu i moje cipele kostaju kao tvoj PC tako ako hoces da se nesto uzporedjivas nemoj

Motika
Gost
Motika

Bolje da se opremi porodilište u Budvi ! A da , Budva ni Bolnicu nema , ništa , kupuj dronove , i koju “Kaćušu” – one su cool skroz.👍🚀

Svjefol
Gost
Svjefol

Samo napred

rrr
Gost
rrr

Jes no taj dron sto pomenuste gospodo (M19 Reaper) kosta 16.000.000 $, a vi vjetovatno kupujete neke igracke ………..koje ce da ”kostaju ” opet previse ,a nizasto…………

599886
Gost
599886

Ovo je skorz: shalom Israeli… zato je Bošković bio u Elbit

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Đe nesta ona priča “Ne treba nam vojska mi smo dobri susjedi sa svima?”

sasapg
Gost
sasapg

Kakvi susjedi takva nam i vojska…

Kundak
Gost
Kundak

I neutralni Švajcarci imaju vojsku. Niko danas nije naivan.

Priča pričina
Gost
Priča pričina

I Ukrajinci bjehu dobri susjedi sa Rusijom, Dadoše im nuklearno naoružanje, a Rusi im garantovaše neutralnost. A onda uzeše Krim i Donbas. Toliko o dobrosusjedstvu.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ne treba nama vojska da bi nekoga napadali, ni 1cm tuđe teritorije nam ne treba. Isto tako ne damo ni 1mm naše teritorije.

Lila
Gost
Lila

Tačno tako, kad s rasturali SRJ nije se moglo živjeti od Mila i ostalih DPS-ovaca, svaki dan su pričali na TV: -Mi ukidamo vojsku, nama ne treba vojska, nećemo da dajemo pare za Vojsku Jugoslavije kad te pare možemo da uložimo u trizam, nama vojska ne treba, mi smo prijatelji sa svima. A sad kad uništiše državu, sad se sjetili… Više »

Send this to a friend