Politika

Vrijeme je da se izađe iz ćorsokaka

Daliborka Uljarević

Proces izborne reforme, koji je u jednom momentu došao u ćorsokak, sada može da nastaviti u pozitivnom smjeru, ocijenila je u razgovoru za Dan Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje.

Komentarišući postizanje dogovora o ulasku Demokrata u skupštinsku radnu grupu za izborne reforme, ona je kazala da taj odbor sada ima bitno drugačiji format, kako u dijelu načina odlučivanja, tako i u onom što mu je proširena i kvalitativnounaprijeđena nadležnost.

“Time se ovo tijelo, koje je praktično bilo klinički mrtvo, revitalizuje i otvaraju se ozbiljne šanse da opozicija utiče na uspostavljanje okvira za poštene izbore, čiji legitimitet i legalnost niko neće sporiti”, smatra Uljarevićeva.

Kako je dodala, nažalost, tokom skupštinskog zasjedanja i lavine pratećih reakcija vidjelo da su se mnogi unervozili zbog postizanja dogovora o pripremi izbornih reformi.

“Na jednoj strani, opoziciona pizma nadvladala je ono što je realna procjena mogućnosti ovog inoviranog odbora. Na drugoj strani smo imali i one koji su bi li trbuhozborci vlasti spinujući priču, kroz komentare, o navodnom dogovoru DPS-a i Demokrata, a sve u pokušaju da minimiziraju štetu za sam DPS i da DPS, a ne opoziciju, predstave kao pobjednika ove faze. Sada se jedan proces koji je bio zapao u ćorsokak može nastaviti u pozitivnom smjeru, za to postoji i podrška međunarodne zajednice, i neodgovorno bi bilo ako opozicioni političari u tome ne prepoznaju šansu da zaista urede ovaj dio sistema”, navela je Uljarevićeva.

Kako je istakla, osim suštinske izmjene izbornog zakonodavstva, ovaj odbor sa da ima i ključnu riječ kad su u pitanju medijski zakoni, a može da otvori procedure za izbor novih savjeta RTCG i AEM, u kojima neće sjedati poslušnici DPS-a.

Po riječima Daliborke Uljarević, DPS je prihvatio plan zbog uspješne posredničke diplomatske akcije EU i njenog ambasadora u Crnoj Gori Aiva Orava, kao i nekoliko diplomata iz uticajnih država članica Unije.

“Taj plan su napravili Demokrate i URA i on je i prije godinu dana dobio podršku EU, ali je tada DPS uspio da ga formiranjem prethodnog odbora obesmisli izbacujući neke od suštinskih stvari iz tog plana i praveći jednu kozmetičku formu. Apsurdno je da oni koji su prekinuli bojkot i još prije godinu dana ušli u odbor, tada formiran po mjeri DPS-a, kritikuju one kolege iz opozicije koje su ostale u bojkotu i izborile se za tzv. Briselski plan, kojim je unaprijeđen status kompletne opozicije”, rekla je Uljarevićeva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

ova pametnica se nikad nije pozabavila problemom plagiramja magistarskog rada predśednika jedne opozicione partije. Neću ga imenovati ali mislim da svi znaju o kome je riječ…

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

A cija si ti ” poslusnica”, blago nam s tvojim politickim rjecnikom?
Ko tebi daje pravo da ljude nazivas ” poslusnicima”?
“Pametnice”.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Nije mi jasno što ovoj dami dajete ovoliki prostor.Njoj ništa ne valja u CG.samo ambasador gos.Aiva Orav.

Eto.
Gost
Eto.

Drugim rijecima, jos jedna poslusnica laznog magistra Alekse Mladog.

Okej
Gost
Okej

Pogreška.

Realno
Gost
Realno

Kako god se bude brojalo, gubi pozicija Državi .

Mina
Gost
Mina

Od svih politickih partija ,ukljucujuci i DPS,najgora je DF.Zloupotrebljvaju srpstvo,podmecu ,lazu i sire mrznju u u Crnoj Gori.Demokratska Crna Gora,zajedno sa ostalim principijelnim opozicionim strankama,ukoliko,se ovaj sporazum odrzi,mogu skinuti sa vlasti DPS,posle treideset godina.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Završićete to ti i aljeksa, stoposto možda. A miči see …

Ribnica
Gost
Ribnica

Sve dok jedino što imate da izjavite DPS radi, neradi, krade , od vas sree nema. Pišite o sebi, koliko ste postigli, što planirate….. osim izmjene himne, zastave i sajedinjenja sa majkom tamo vašom …..

Fileopg
Gost
Fileopg

izgleda sa mr Aljeksom jedino bi u koaliciju išle one smiješne partije crnogorska i radnička sa smješnijim predśednicima ostali njakac…

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Jedno podsećanje, gospođa Uljarevic je ukazivala na plagijate diplomskih radova i javno osuđivala a kad se otktilo da je njen rad u određenoj mjeri plagijat.. e onda ništa.. njoj samo treba pažnja da bi opravdala svoje djelovanje ispred finansijera..

Haris
Gost
Haris

Vrijeme je da 39 parazita i njihovi sateliti, kao ova, izađu iz ćorsokaka u koji su upali, svojom krivicom. Priznaju izbore đe su pobijedili i funkcije i plate, od 2.000,00€, koje su proizašle iz izbora koje ne priznaju, a tamo đe su izgubili ne priznaju! Dakle nije do zakona i odbora, već do 39 parazita i njihovih satelita.

Nera
Gost
Nera

Ako slučajno ponovo izgube na izborima,opet ih neće priznati kao i vazda.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Ova je vječno u ćorsokaku zajedno sa DF-om !

cg mne
Gost
cg mne

napokon

Fileopg
Gost
Fileopg

Sad se aktiviraju taster NVO kako bi umanjili nivo poniženja na koji je Aleksa bio primoran od strane Evrope, . E da joj je vrnuti onog salatara i onu što joj predade upravu TVCG za tričavih 120 000€ .

Okej
Gost
Okej

Slazem se. Definitivno su zasluzne Demokrate i Ura.

Send this to a friend