Politika

Vučinić: Ako su Srbi mogli u kosovsku vladu, zašto ne bi mogli i u crnogorsku

Beograd - 2 Jul 2019: Raso Vucinic, intervju. Foto Oksana Skendzic

Lideri prosrpskih partija hvale se da su odbili da uđu u vlast u Crnoj Gori, što smatram jednom od najvećih grešaka prosrpske politike. Smatram da Beograd treba da podstakne prosrpske lidere u Crnoj Gori da institucionalno riješe svoja pitanja, a preduslov za to je i faktičko priznanje države, kaže Vučinić.

Rašo Vučinić iz Beograda, inače rođeni Mojkovčanin, javnosti je poznat kao prvi crnogorski zimski olimpijac, ali, u zadnje vrijeme, i po političkim stavovima koje iznosi kao predsjednik Crnogorsko-hercegovačkog pokreta u Srbiji. Ovih dana, prvenstveno kao sportista, bio je gost predsjednika opštine Mojkovac Ranka Mišnića. Prisustvovao je i otvaranju sezone na skijalištu “Kolašin 1600”. Bila je to prilika da se podsjetimo njegovih olimpijskih dana alli i da porazgovaramo o tenzijama između Crne Gore i Srbije, nacionalnim podjelama, crkvi…

VN: Gospodine Vučiniću, nakon dugo godina, zahvaljujući pozivu predsjednika Mišnića, ponovo ste bili onaj olimpijac iz Solt Lejk Sitija, dio ekipe koja se takmičila u vožnji boba?

VUČINIĆ: Od Solt Lejk Sitija prošlo je 17 godina, a ovo je prvi put da mi je ukazana čast, kao prvom crnogorskom zimskom olimpijcu. Zahvaljujem gradonačelniku Mojkovca na pozivu i Skijalištima Crne Gore, koji na ovaj način pokazuju da cijene sve one koji su dali doprinos istoriji crnogorskog sporta. Učestvovao sam na ZOI u sastavu posljednje jugoslovenske olimpijske ekspedicije, i tako postao dio istorije crnogorskog olimpizma, posebno kada je takmičenje u bobu u pitanju, kod nas još poprilično nepoznatom sportu.

VN: Tada ste nastupili pod zastavom Savezne Republike Jugoslavije. Kako ste postali crnogorski olimpijac?

VUČINIĆ: Pozvali su me iz Olimpijskog komiteta 2007. godine, a tada SRJ više nije postojala, i zamolili me da se izjasnim čiji sam olimpijac. Odgovorio sam, bez ikakve dileme, da kao državljanin Crne Gore od rođenja i kao Mojkovčanin, ne mogu da budem ništa drugo nego crnogorski olimpijac. Uostalom, Crna Gora je moja matica. I moj otac i dan-danas, u veteranskoj konkurenciji, osvaja zlatne medalje u atletici i skijanju kao crnogorski reprezentativac.

VN: Pored sporta, javnosti ste poznati i kao direktor Instituta za gusle i epsku poeziju, zatim kao privrednik, ali u zadnje vrijeme najviše kao političar i predsjednik Crnogorsko hercegovačkog pokreta (CHP) u Srbiji. O kakvom pokretu je riječ?

VUČINIĆ: U pitanju je sada već ozbiljna politička organizacija sa brojnim članstvom i jedinstvenom idejom koju ćemo, vjerujemo, već nakon narednih izbora zastupati i u parlamentu Republike Srbije. Pokret se zalaže za smirivanje političkih i nacionalnih tenzija, uspostavljanje bratskih odnosa onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i kao Crnogorci, zatim za najbližu moguću međudržavnu saradnju Srbije i Crne Gore u poljima prosvjete, zdravstva, sporta, infrastrukturnih projekata i drugih pitanja koji direktno utiču na život građana obje zemlje.

VN: Srpsko pitanje u Crnoj Gori traje od referenduma pa do danas. Njime se bave i javnost i zvaničnici dvije zemlje. Kako Vi gledate na to?

VuČINIĆ: Smatram da su se svi relevantni faktori do sada potpuno pogrešno bavili tim pitanjem. Dokaz za to je činjenica da i 13 godina od referenduma ne postoji nikakav pomak u rješavanju suštinskih sporova, a to su nacionalna pitanja, odnos prema državi, pitanje crkve, i priznanje Kosova.

VN: Prosrpske partije su stalno u opoziciji u Crnoj Gori. Šta mislite, zašto je to tako i koliko su tome kumovali politički prvaci tih partija?

VUČINIĆ: To što je srpsko pitanje u Crnoj Gori u statusu quo odgovorni su i vlast i opozicija. Vlast je dužna da uloži mnogo više napora za otvaraje dijaloga o svim spornim pitanjima i pokaže dobru volju da ih riješi. Neophodna je javna debata na širem društvenopoltičkom nivou uz visok nivo tolerancije i međusobnog uvažavanja. S druge strane, Srbi su sada već od pamtivijeka u opoziciji, što gubi svaki smisao političke borbe. Lideri prosrpskih partija hvale se da su odbijali da uđu u vlast što smatram jednom od najvećih grešaka prosrpske politike. Moja izjava za jedan nedjeljnik u Srbiji da Srbima nije bilo sporno da učestvuju u kosovskoj vladi sa Ramušem Haradinajem na čelu, i da zbog toga ne vidim zašto ne bi ušli i u Vladu Crne Gore, naišla je na velike osude. Smatram da Beograd treba da podstakne prosrpske lidere u Crnoj Gori da institucionalno riješe svoja pitanja, a preduslov za to je i faktičko priznanje države, njenih simbola i svega sa čime se možda programski ne slažu, što je legitimno, ali je po Ustavu obavezujuće.

VN: Iz Beograda su ranije stigle optužbe da je položaj Srba u Crnoj Gori isti kao u nekadašnjoj NDH, što je Podgorica demantovala, sa neskrivenim čuđenjem. Kako Vi gledate na te tvrdnje, koje ne doprinose dobrim
odnosima dvije države?

VUČINIĆ: Sve tvrdnje koje podižu međunacionalne tenzije, pa i ta, nisu dobre za odnose dvije države, a oni su sada daleko od poželjnih, ali najgore je to što se negativno održavaju na narod koji ispašta zbog takvih nesmotrenih izjava.

VN: Kakve su posljedice razmjene teških riječi između dvije države na odnose dva naroda i običnih ljudi, na svakodnevni život?

VUČINIĆ: Posljedice su ogromne, a lošim odnosima doprinosi prije svega dnev na politika koja je dovela do brojnih podj ela u narodu. Tako danas imamo nacionalne Crnogorce koji se ne smatraju Srbima, ali gaje bratske odnose prema srpskom narodu, a imamo i nacionalne Crnogorce koji u širem smislu pripadaju srpskom na rodu. Zatim, imamo Crnogorce koji su antisrpski nastrojeni. Apsurdna kategorija su posrbijančeni Crnogorci koji se smatraju Srbima, a odriču se svega crnogorskog. U Srbiji imamo Srbijance koji vole poštuju i cijene Crnogorce, i prihvataju ih u svakom smislu ili kao nacionlane Crnogorce ili kao Crnogorce koji se po nacionalnosti izjašnjavaju kao Srbi. Ali imamo i one Srbijance koji su ekstremno anticrnogorski orijentisani, koji negiraju Crnu Goru kao državu, a na Crnogorce gledaju kao na neprijatelje i izdajnike. Upravo zato ideja CHP jeste pomirenje i bratski odnosi iznad svega, uz međusobno uvažavanje i poštovanj e prava na lično opredjeljenje, kako po nacionalnoj, tako i po političkoj pripadnosti. U tom slučaju u Srbiji se ne bi degradiralo ime crnogorsko, što je slučaj u posljednjih nekoliko godina. Crnogorsko-hercegovački pokret će za svoju ideju pokušati da se bori institucionalno, i zbog toga pregovaramo sa poj edinim vladajućim partijama o zajedničkom učešću na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. Iskreno se nadamo da će rezultati pregovora pokazati da smo u političkom smislu ravnopravni, prihvaćeni i poštovani. To bi uj edno bila i pozitivna poruka narodu u Crnoj Gori, a državi i političarima smjernica za buduće djelovanje.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miljenko
Gost
Miljenko

Nije tacno da je rodjeni Mojkovčanin, rođen je u Zenici. Otac mu je porjeklom iz Mojkovca.

Mojsije
Gost
Mojsije

Potanje je kosu Srbi ili ko su oni koje se tako izjasnjavaju u Crnoj Gori.Nije problem sto se sada tako izjasnjavaju,vec sto su postali vrlo agresivni i iskljucivi da bi dobili na rejtingu..Njihova cijena kod vecine gradjana Srbije je vrlo niska,a potrebni su nosiocima velikosrpskog nacionalizma i SPC.o

Kanio
Gost
Kanio

Milov Srbin, preletač. Već viđeno. Fuj.

jagoda
Gost
jagoda

Ovo ne može da priča neko ko je Srbin.

Milutin
Gost
Milutin

U pravu je ovaj covjek, jer ako vlast i opoziija(crkva) nastave ovim putem, odvesce nas u gradjanski rat, koji nikome ne treba. Dijalog i tolerancija. Medjusobno uvazavanje. Dosta nam je pusaka i jatagana!

Ljuta
Gost
Ljuta

A što bi svi crnogorci da stoluju u Srbiji?
Crnogorsko hercegovački pokret (CHP) nema šta da traži u Srbiji…..što se ne registrujete u CG…..možete lako u Cetinskoj miliciji…ka miras…pustite zlu Srbiju koja nikome ne valja…

jagoda
Gost
jagoda

Tako je sestro….

NBA
Gost
NBA

U PRAVU STE, ZA POKUSAJ DA BUDE BOLJE.ALI TESKO DA’CE GOS.VUCINICU DOK,PROFITERI I CETNICI KOD VAS VODE DRZAVU,A,KOD NAS CETNICKA OPOZICIJA,……?

mujo džeger
Gost
mujo džeger

prosto neizvodljivo, jer kad bi srbi ušli u vladu, automacki bi tražili da uđu i u druge institucije vlasti, a tamo ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pitajte sekretara iza rešetaka, glavnog knjigovođu iza rešetaka, neki u bjekstvu, a tek šta bi ovi sve pronašli, klupko bi se odmotalo sve do čistačice koja kuči nosi toalet papir i sapun iz kancelarijskih rezervi

Drago
Gost
Drago

Ovakvi stavovi bi pomogli pomirenju. Dosta je ekstremizma. Sve je poludjelo! Istinu treba reci. Podrzavam stavove ovog mudrog mladog covjeka.

Whala
Gost
Whala

Vucinicu, nek si nam živ i zdrav sto godina! Da nam Bog da više takvih kao sto si ti pa da opet živimo u slozi.

Vukajko
Gost
Vukajko

Ovo je nesto sasvim novo. Hrabro. Mi Srbi stvarno treba da razmislimo.

jagoda
Gost
jagoda

Ovako ne govore Srbi

Milutin
Gost
Milutin

Svaka cast na hrabrosti.
Ovo je ziva istina!
Bravo Vucinicu!

jagoda
Gost
jagoda

ovo su gluposti, on nema ni[ta srpsko u sebi, a i mama mu je Hrvatica

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Bravo..

Rocko
Gost
Rocko

Hvala dragom gospodu da neko smije smije da kaze istinu. Ja kao Srbin slazem se sa ovim gospodinom i nadam se da ce ovakva ideja zazivjeti u Crnoj Gori. Bravo Vucinicu!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koja sprdnja od portala, što je ovo 😂😂😂

Rada
Gost
Rada

Aj pomozi Bože da se i to desi, no kakvi su čisto sumnjam jer od Srba nismo do sad imali ništa pozitivno

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Dodje valjda i taj dan, samo da se prije toga dozovu pameti i zavole svoju državu bar u pola koliko je danas mrze

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Sa trobojkom i da sjede dok se intonira himna, ne mogu bit dio ničega!

Bdcg
Gost
Bdcg

Trobojka je crnogorska zastava,samo te nisu obavijestili iz centrale.

Marko
Gost
Marko

Bravo, samo jos da ovi ovdje ukapiraju!

Antoan
Gost
Antoan

Mogu naravno ali ne sa ovakvim stavovima i razmisljanjima

Rada
Gost
Rada

Ne mogu oni ništa ovakvi kakvi su

Bogdan
Gost
Bogdan

Ja se iskreno nadam da mogu i da će se više dozvat pameti

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ovo je jedno izuzetno realno pitanje,steta sto niko nece dati konkretan odgovor na njega

Liberal
Gost
Liberal

Nije to isto,ne mozete da poredite politicare sa kosova i jednog andriju mandica koji se zaklinjao da ce napustiti crnu goru ako postane nezavisna,strajkovao gladju zbog kosova,a kad je trebalo da radi nesto konkretno ,otisao na koljenicu dok je narod gutao suzavac

Stefo12
Gost
Stefo12

Sve je u pravu sto kaze ,pored ovih nasih klerofasista iz fronta ,heroj postane onaj sto odbije posao ili da otkaz posle referenduma

Mrgud
Gost
Mrgud

Neće oni u vladu,hoće čitavu.

SKORUPAN
Gost
SKORUPAN

Ovo je pravi skorupan, a ne ja. Puca od zdravlja, jos da su mu stavovi malo zdraviji, dje bi mu bio kraj.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Mora da se složiš sa nekim koncepcijski, da bi vršio vlast. A oni koji ne postuju nikoga i ne vole državu, baš ne znam kako bi mogli biti dio njene vlasti

Rada
Gost
Rada

Ko da bude dio vlasti? Oni koji prizivaju na krv i nasilje? Oni koji vrše destrukciju i šire mržnju? Ne hvala

Pollo
Gost
Pollo

Ne mogu bgm, ovakvu bahatost kakvu imaju u CG ne mogu imat nidje drugo

Antoan
Gost
Antoan

Valjda da bi se moglo u Vladu, prvo moraš da poštuješ tu državu i njene zakone, što kod njih nije slučaj

Ljuta
Gost
Ljuta

Moze ka milo sto moze..koga li taj voli osim bankovnog racuna i satova

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Zar već nisu u Vladi, pa poka du bili Srbi kad su krenuli.

Roro
Gost
Roro

Đe ih nalazite?Bob je vozio!A još dpseovac iz Mojkovca

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A ta druga polovina, hercegovacki, je li istocna (srpska) ili zapadna (hrvatska), to me muci… s kim li si se ufatio?

Traktorijada95
Gost
Traktorijada95

Treba uvesti zakon da za vrijeđanje može po skraćenom postupku da ide tužba za materijalno obeštećenje. A nazivati ljude koji to nijesu Srbima, sa svim što to povlači, sjećanjima na zločine, ratove itd, je uvreda!

Anonim
Gost
Anonim

Da je tako, ti bi već bio uhapšen samo zbog nicka. Da ne pominjem ostalu pisaniju.

Svjefol
Gost
Svjefol

Crnogorsko-hercegovacki pokret…..?!…..hahahaha… Pa ovi ljudi su genijalci. Sto li sve nece izmisliti u cilju licne promocije.

Boban
Gost
Boban

Druže
Komentariseš o nečemu o čemu nemaš pojma
Pogledaj sajt pa ćeš saznati nesti više

Ranko
Gost
Ranko

Srbi jesu u vladi CG itekako. Franku je mnogo vise valjala peta kolona nego svoji jurisnici. Tako je dobio rat. DPSu mnogo vise valjaju Srbi kao navodni opozicionari nego da su u vladu.Najveci dio prosrpske opozicije je DPSova peta kolona ubacena u opoziciju.

Send this to a friend