Politika POTPREDSJEDNIK SAVJETA MITROPOLIJE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Vučinić: Joanikije se ruga pravnom i ustavnom sistemu naše zemlje

Vučinić

Zaprepašćen sam da Ustavni sud, po službenoj dužnosti, zbog povrede niza članova Ustava i Zakona o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, nije već pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti parlamentarnih izbora 2020. godine istakao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić. On je dodao je istovremeno začuđen, “kad već nije Ustavni sud, da postupak nije iniciralo Udruženje pravnika, neka od nevladinih organizacija ili neko iz pravosuđa, odnosno, tužilačke organizacije”.

Episkop SPC Joanikije rekao je da od nove vlasti očekuju da „aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijest povuče” i dodao da ova crkva ima svojih pravnika koji bi mogli da predlože nacrt togzakona. Kako komentarišete inicijativu da SPC izradi novi zakon?

VUČINIĆ: On se ruga pravnome i ustavnome sistemu zemlje i cijelome dekalogu kojega je ispisao Božji prst na tablicama predatim Mojsiju na Gori Sinaju. Vrijedi ga podšetiti na posljednje tri Božje zapovijesti: osmu ne ukradi, devetu ne šedoči lažno na bližnjega svoga i desetu ne poželi ništa tuđe. One ga obavezuju kao klirika; na njih se zakleo pred Bogom držeći desnicu na jevanđelju. Predlaže donošenje novoga zakona koji će utemeljiti pravni osnov da se naša crkvena imovina i kulturna baština upišu na državu Srbiju, javno svjedoči protiv svojih bližnjih da je njihovo te iste države i želi da nam otme naše u interesu, takođe Srbije. Pa još tvrdi da se nezakonitim i protivustanim upisom državne imovine na državu Srbiju uspostavlja ravnopravnost među svim vjerama. Što reći sem da je kao episkop izdao poslanje, i da se čudim s čim će i kako će jednoga dana pred Gospoda

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Gojko Perović priznao je da je ova crkva učestvovala u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, uz konstataciju „da se crkva zadesila na političkoj raskrsnici, odnosno nevoljno ušla u doba predizborne kampanje”, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako komentarišete ove navode?

VUČINlĆ: Perović je jasno kazao da se prethodnih mjeseci crkva bavila politikom. Ali i bez njegovoga priznanja, u to se javnost mogla uvjeriti gledajući i slušajući beogradski klir, kako od januara do septembra ove godine, vodi političku kampanju za račun opozicije. Zato sam zaprepašćen da Ustavni sud, po službenoj dužnosti, zbog povrede niza članova Ustava i Zakona o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, nije već pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti parlamentarnih izbora 2020. godine.

Istovremeno sam i začuđen, kad već nije Ustavni sud, da postupak nije iniciralo Udruženje pravnika, neka od nevladinih organizacija ili neko iz pravosuđa, odnosno, tužilačke organizacije. Povrijeđeni su članovi 14 i 54 Ustava Crne Gore i član 52 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

Član 14 Ustava propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, što Srpska crkva nije poštovala, nego se, takozvanim litijama, direktno uključila u politički život. Iako je članom 54 Ustava izričito zabranjeno političko djelovanje i organizovanje stranaca i političkih organizacija čije je sjedište van Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva, sa sjedištem u Ulici kralja Petra 5 u Beogradu, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori, u kojima služe stotine klirika koji su strani državljani, stavila se u ulogu promotera, čak i učesnika političke kampanje opozicije.

Povrijeđen je i član 52 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da su učesnici u predizbornoj kampanji dužni da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti i vrijeđanje osjećanja javnosti. Očito da ni ovaj član Zakona u vezi poštovanja ustavne zabrane političkoga djelovanja Srpska crkva nije poštovala. Pa bi Ustavni sud, na temelju člana 2 Ustava, koji propisuje da se ne može priznati niti uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, koje u ovome slučaju nije bilo zbog miješanja u izbore stranih državljana i organizacije koja ima sjedište van Crne Gore, izbore trebao proglasiti neregularnim. Ovo, naravno, ukoliko je Ustavni sud i ukoliko je Ustavni sud Crne Gore.

Na osnovu ovoga što ste kazali proizilazi da smatrate da je SPC pobjednik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, što ističe i dio javnosti?

VUČINIĆ: Ne tako davno napisao sam da nikada nijedna država nije kapitulirala pred popovima, pa neće ni ova, i nije. Na rezultate i ovih izbora, kao i onih 1998. godine koji su na vlast doveli DPS presudno su uticali glasovi liberala. Ovoga puta, DPS-ovu administraciju, koja ih je prezirala, sa više hiljada glasova datih koaliciji „Crno na bijelo”, poslali su u opoziciju. Samo na Cetinju Ura je dobila 1.300 glasova. A ta premudra, umišljena, nezahvalna i bezosjećajna administracija, dakle, glupa, odbila je sve moguće pametne savjete. Makijeveli bi kazao da se glup ne može pametno savjetovati, što je ko zna koji put i na ovome primjeru dokazano. Savjetovano joj je da povede kampanju vani, kojom je trebalo da obavijesti inostranu javnost da se ne otima imovina Srpskoj crkvi nego da je ta imovina, u vrijeme srpske okupacije od 1990. do 2006. godine, nezakonito izuzeta iz državnoga vlasništva, što nije poslušala.

Nije poslušala savjet da se od januara vodi ozbiljna organizovana kampanja po svim gradovima, kao svojevrstan odgovor na litije SPC, odnosno da se građanima saopšti istina o Zakonu. Naprotiv, da bi umilostivila Srpsku crkvu admiistracija je spriječila takvu kampanju Crnogorskoga pokreta, koji je početkom godine organizovao nekoliko uspješnih skupova. Usput, državnu politiku administracija je vodila i preko nekih portala koji su bili najobičnije zastiđe, i tako redom. Inače, toj istoj administraciji pošlo je za rukom i da ugasi ili pacifizira sve što su Crnogorci napravili, počev od medija, pa do većine nacionalnih institucija. To je namjerno uradila dabi na komociju mogla da vodi politiku, neometana od tih istih Crnogoraca koji bi mogli štošta da zahtijevaju, što bi u konačnici bilo od koristi i vlastima i državi. Crnogorska administracija nikada ništa nije napravila, i nije umjela da napravi, nego je sve što smo mi napravili ona uništila ili koristila kao trgovačku robu s državnim neprijateljima. Bila je gluva na sva naša dobronamjerna upozorenja i slijepa da vidi stvarnost. Eto joj sad rezultati takve mudre politike.

Očekujete li da će novi skupštinski saziv izmijeniti ili ukinuti Zakon o slobodi vjeroispovijesti?

VUČINIĆ: Svako ko pokuša da ukloni članove 62,63 i 64 iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji temelje pravni osnov da se nezakonito prepisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo uzakoni na državu, čini akt veleizdaje. Njime se zemlja dovodi u kolonijalni status, jer se 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije, 61 manastir i 650 crkava prenosi u vlasništvo Srbiji. Bolje reći, to je ustvari uvertira za„puzajuću“ okupaciju. Znajući da Crnogorci to neće mirno gledati, mislim da nije mudro ovo pitanje pokretati. Na koncu, ni posljedice koje bi se iz toga izrodile nije moguće predvidjeti. Pa bi inicijatori uklanjanja ovih članova iz Zakona i o tome trebalo da razmisle.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Добро ово је класичан вапај и ништа више.

БдБд
Gost
БдБд

Стево, помири се са тиме да је Његош био Србин, да је Горски Вијенац Библија Српства и да га не можете избрисати, да је Краљ Никола Србин био, Свети Василије Острошки, Марко Миљанов,…, да нам је писмо увијек било ћирилица , а језик српски, да нам је застава била и прије 1918 тробојка, химна Онамо намо коју написа Краљ Никола… Više »

Окле
Gost
Окле

Да се помири и са тим да је црногорска ношња тробојка и да је тај исти Краљ Никола сахрањен са њом.

Skadar Drevni
Gost
Skadar Drevni

Da bi Stevo bio Crnogorac moras poznavat istoriju Crne Gore.Gospodar slavne ZETE Ivan Crnojevic je pod pritiskom osmanlija napustijo prestolnicu ZABLJAK CRNOJEVICA i soselijo se u Polje CT sagradijo Manastir,Vlasku Crkvu,Hotel Lokator koji srusiste pa mu na sraman nacin ukidoste ime Drzave Zete i predjenuste u Gora Crna.Kad je bijo referendum kakocese ovadrzava zvat? Kad to nam kazes mozemo pricat… Više »

Kako je
Gost
Kako je

Srbi su nacionalna manjina isto Albanci, Bosnjaci, Hrvati, Askali, Romi I Egipcani
Zive u miru I trebaju svi zajedno sa Crnogorcima tvorit dobro svi a.

БдБд
Gost
БдБд

Његош припада мањинском народу? Краљ Никола исто? Ауууууууу, како је теби дооооброооо.

Kako je
Gost
Kako je

Crnogorci nisu Srbi
Ka sto Srbi nisu Crnogorci

БдБд
Gost
БдБд

Е баш јесу ! Факт!

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Kako je @ Tako je Crnogorci nijesu Srbi oni su direktni potomci Crnog Kamena pretece Kromonjonaca i Ameba

Kako je
Gost
Kako je

Jer je Crna Gora krvlju nasih predaka osvestana

Skadar Drevni
Gost
Skadar Drevni

Tako je krvlju zalivena najvecim Srpskim sinovima Crne Gore i mislili su ugasit Srpstvo ugasice i Crnu Goru e nedase mala

Kako je
Gost
Kako je

Sramota I stid svakoga da bude ko se odrice Crne Gore I Crnogorstva.

БдБд
Gost
БдБд

Монтенегризма, а не српског црногорства!

Becir Aga Smail
Gost
Becir Aga Smail

Kad bi ti moglo bit sve bi ti nas Pocrnogorcijo nacijom i vjerom koju niko ne priznaje od Hrsicana.

Glorija
Gost
Glorija

Neka srbo ajde prti u Srbadiju pa cetnici necete dugo

@Glorija
Gost
@Glorija

Kolko si pametna tebi je Srpstvo u Srbiju e to su te patriote sto vucu CG u nestanak i propast.Staje presudno da se ugasi jedna drzava….Skolsto i Istorija upravo to vi i radite

ertrugul gazi
Gost
ertrugul gazi

svako ko se bori za istinu,pravdu, svoje ime i svoju drzavu je za respekt..

Cano Dervis
Gost
Cano Dervis

Stevo ne buloazi od Liberala je i pocela ova CG tuga i negiranje naseg Srpstva i pljuvanje po Njegosu,K Nikoli,Marku Miljanovom i svim vitezovima nasim u cijim djelima se Srpstvo velica ko stub borbe za upstanak

Kahriman Sokic
Gost
Kahriman Sokic

Ova CPC ne prolazi ni na Cuce a on zeli da je sprovede u Boku,Primorje,Ravnicu i medju Brdjane,Stovo uopste nesagledava situaciju objektivno i stvarno misli ako je Crna Gora drzava da u cijeloj njoj i treba 4 nahijska Crkva i sav narod Pocrnogorcit s vjerom i crkvom koju niko ne priznaje.Pitao bih Steva stase uradi s Hramom u Lovcenac i… Više »

Nick
Gost
Nick

Vucinicu ne dipr, 20 dana sam se nosao sa listom potpisa uglednih Crnogoraca za podrsku CPC i nijesam ih imao kome predati.
Sto si ti napravio za CPC? Da nemate mozda otvoren ziro-racun na koji mozemo uplatiti pomoc izs zemlje i inostranstva?
Ti za CPC radis upravo sto i Milas za CG, gusis je!

Munir K
Gost
Munir K

Promoter komunisticke Crnogorske nacije koji veze nema s istorijom Gore Crne 4 nahije

N I N
Gost
N I N

Многе афере везане за цркву остале су без епилога. То је утицало на смањено поверење грађана у ову некада неприкосновену институцију. Да ли је страх од истине или нечиста савест једног броја великодостојника разлог што се црквени процеси не спроводе Не прође дуго, по овоземаљским мерилима, а да у јавност не доспе нека афера везана за црквена лица, обично из… Više »

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

zasto je dvostruki moral crkvenih velikodostojnika jaci od istine

Glorija
Gost
Glorija

Nebili ga pustiti da arlauce po Crnoj Gori ovo sto se radilo je samo moglo odje i evo vam sad trazili ste gledajte

Sokolić
Gost
Sokolić

Ah, što ćeš, neko mora i da vuče sanke Djeda Mraza…

gru
Gost
gru

E moj Vucinicu. Pa prethodna vlast se rugala pravnom i ustavnom sistemu Crne Gore. Zajedno sa pravnim sistemom. Pa covjece, imamo snimke, imamo dokumenta, imamo presude i ponistene presude, imamo zataskane slucajeve… sve je to javno, svi to znamo. SPC jeste umijesala prste, jer su direktno bili pod napadom (fakat jesu bili napadnuti – ti vidi kako drugacije da nazoves… Više »

Ilija
Gost
Ilija

Ja smatram da su Stevo i Miraš znatno doprinijeli jačanju uticaja SPC , pošto su svojim ponašanjem i izjavama obesmislili časnu ideju obnavljanja CPC. Zato sam u jednom trenutku posumnjao da ih možda finansira i usmjerava sama SPC, kako bi narodu smučili i pomisao na CPC. Tu sumnju ni do danas nijesam otklonio, pošto mi se čini da je i… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Bolje Vučiniću da smo mi u manastiru pa oni nas neka tuže ! Ako ne promijeniš ploču zamoliti će mo te da nas više ne braniš !

БдБд
Gost
БдБд

Не би вас тужили…..

mrkela
Gost
mrkela

Crkva tuđe države koja blagosilja ko je za front a kune ko je za Mila je fašistička ! Mani se sudova i pravde , mi sa njima moramo dijeliti imovinu . Za početak tražimo mirnim putem da napuste Crnogorski cetinjski manastir ! Naše je da tražimo i sa krstom u ruci uđemo u njega to je naša okupirana kuća !

Boka
Gost
Boka

Mrkela,napravi bajaliste neko ,pa baji tamo do mile volje. U svetinje nase ne dirajte,nema vas no saka jada

Axaxaxa
Gost
Axaxaxa

Ne ljuti se Stevo. Siri ljubav

mrkela
Gost
mrkela

Crkva tuđe države mora napustiti Crnogorski cetinjski manastir !

Lemi
Gost
Lemi

Moj mrkela…sta pricas…prije ce biti da rvati moraju napustit Cetinje.

Hamdija
Gost
Hamdija

Cetinje ima samo vrijednost Titovog heroj grada ostalo sve pripada slavnoj Zeti.Crna Gora je okupator Zete slavne,manastir je podiga na CT Ivan Crnojevic vladar Zete o cemu prica ovdje.Ovaj i ne zna daje Zecka eparhija i Mitropolija postojali prije Crne Gore

mrkela
Gost
mrkela

Mi im moramo na neki način pokazati da su nepoželjni i da ih smatramo fašistima ! Oni ako budu imali i trunke morala poći će !

Boka bokeljima
Gost
Boka bokeljima

Imas li ti 18g decko?

БдБд
Gost
БдБд

Мркела, јеси добро мали?

1918 opet
Gost
1918 opet

Vucinicu tekst je u desetku pogodjen !!! Neka CPC pozove svoje vjernike i pristalice da dodju pod njene skute , neka ti pozivi budu konstantni,,,, potonja je ura da se budimo!

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Ruganje tzv pravnom sistemu CG potice upravo od pravnog sistema. Kako drugo nazvati presudu kada covjek pod uticajem alkohola i droge usmrti zenu i dobije kaznu zatvora od 14 mjeseci. Ili ovo zadnje, 120h drustveno korisnog rada za jedan mladi zivot, ili omogucavanje Marovixu da pobjegne od pravosudnih organa. Banana sudstvo.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

“Za pravo. čast i slobodu Crne Gore!”
Postojaće Crna Gora,
dok je Lovćena i Durmitora,
dok je mora pod Barom i Kotorom,
dok je sunca i dok je Grahovca!
“Da je vječna Crna Gora!”

gru
Gost
gru

Naravno da ce postojati. Jesi li to nekom povjerovao da je drzava pod napadom? Ko je izvor te informacije? A, da, oni koji su izvor kriminala i korupcije. Znas kako kazu: “ko krade, taj i laze”. Ne vjeruj svemu sto ti serviraju, vidi i ko ti daje te informacije i koliko je kredibilan.

Mi smo
Gost
Mi smo

Na Pink u zadrugu da sirokom auditorijumu preneses sta si naucio o demokratiji i gradjanskim pravima.

Nikad vise 2016
Gost
Nikad vise 2016

Srecna nam sloboda. Sirite ljubav a ne mrznju.

mačor
Gost
mačor

Nema ništa od mijenjanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Arlekin
Gost
Arlekin

Baš me briga. Prodisasmo barem.

zorka
Gost
zorka

nesto te nije bilo dok su litije trajale ..ni glasa da podignes i da nesto kazes …sto ces sad nije mi jasno..

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Neće ti niko slat đecu da ginu,narod je bijesan najviše zbo ljudi koji su se toliko obogatili da neznaju đe udaraju,a ovamo se busaju u prsa da su veliki crnogorci a kradu državu.Zato su mi sad popovi ,četnici,i izfrustrirani političari na čelo države,bojim se za crnu goru,velika se srednjevjekovna tama nadvila nad njom?!

gru
Gost
gru

Ne brini nista, prijatelju, nece nista od te tame biti. Pop je dosao da pomogne i sad se povlaci, radikalni Srbi polako spustaju loptu, politicaru u prethodnom sistemu nije ni cudo sto je isfrustriran. Nova ekipa dovodi eksperte iz svih oblasti da vode te oblasti, bez obzira na opredjeljenje. Nova ekipa ce da dovede u red sve te koji su… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Gru jeli moguće da si toliko naivan,a oprosti?

Sotone
Gost
Sotone

Dalje ruke od Sparte!

Rašo
Gost
Rašo

Nije Joanikije i Risto problem Crne Gore već posrbljeni crnogorci koji ne cijene i vole državu koju su mukotrpno stvarali njihovi preci .jer da nije tako lako bi se mi riješili i Rists i Joanikija.

maja markovic
Gost
maja markovic

Istina…nema toga ko moze Crnu Goru izbisati iz mog srca.

istina
Gost
istina

Jos vas boli a davno izbori prosli

Nata
Gost
Nata

Jes dosadno danas….

Konik
Gost
Konik

Nato, mrčila se, trči upali Pink, počinju ti Parovi!

Militin
Gost
Militin

Kako te ovi tvoji Ispalise, ti iz sprdnje izabra nick Nata, da se posprdas sa pristipanjem Crne Gore NATO savezu, a ovi tvoji ti ga zavukose, ostajemo u NATO…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Dok se ti čudiš i tvoji malobrojni ortaci pitaju što ćemo mi ođe, narod je odlučio da prethodna vlast koja je bila u svađi i sa bogom i narodom i našom svetom crkvom ode,a mi tako sačuvasmo naše svetinje i počećemo da gradimo nove i da obnavljamo stare,a vi nemate snage da sagradite ni stražarsku kućicu,a kamoli što drugo.

Cetinje
Gost
Cetinje

Pošto si svetosavski onaj koji zna, dođi da zidaš na Cetinje. Čekamo te sa veeelikim zadovoljstvom. Povedi drugove!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Kad sam to rekao mislio sam na obnavljanje i na gradnju koja mora biti isključivo po zakonu.A ako bi se neko mimo zakona tome protivi i silom pokuša da spriječi funkcionisanje pravne države i ako ima pravne države, pravna država će te izgrednike bilo na cetinju ili u neklm drugom gradu srediti za par minuta.

Ratko313
Gost
Ratko313

Cetinje, ne zalijecite se VISE NAS JE. Od 30 avgusta OVO je neka nova Crna Gora. Morace te se navici na nju inace ce te imati problem.

vesko nk
Gost
vesko nk

A to si vi zalijećete na nas evo 150 godina. Nekad uspješno a nekad ne.Dok imate leđa za vaš zli naum možeš probat a kad ti leđa skubu na traktor gedžo.

Glorija
Gost
Glorija

Bravo legendo

Mirjana_
Gost
Mirjana_

Joanikije se odavno narugao svojim precima i ne čudi ruganje državi… Ali, i tome će se stati na kraj… samo strpljenja!

Ne dugo...
Gost
Ne dugo...

Eto sad im je Drito sa njegovim velikim ekspertima omogucio da se rugaju Crnogorcima, ti izrodi , proci ce i to narod ce uvidjeti, proguracemo na zalost i ovo…

Mario
Gost
Mario

Vucinicu, Joanikije je otrovao Niksicane i Berance pa neka ih on sad lijeci,i dalje kriju zarazene popove po samostana i manistirskih katakomba i konaka,zasto vlasti cute kad znaju da je to tacno,zato im se ovako i vraca.

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Plizzzzzz
Jos neki šiz porazenih gubitnika.
Pobjeda ne bi bila slatka bez šiza porazenih gubitnika.
Sta im bi sa tradicionalnim koalicionim partnerima. Odose kod boljih. A!
Plizzz

Kokot
Gost
Kokot

I ja sam iznenađen da se ovakvima više daje prostor u medijima.

Djuka
Gost
Djuka

Kada se bude živjelo od svog rada i znanja a ne od tuđih para i medija na budžetu, moći će da priča sa društvom u kafani, ako budu imali živaca da ga slušaju.

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Od 1990te do 2006.te imovina državns nezakonito prenesena u vlasništvo SPC!!!
KO JE U TO VRIJEME OBNAŠAO VLAST U CG.

Send this to a friend