Politika Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

Vučinić: NATO aktivno da prati sve eventualne implikacije globalnog uticaja Kine

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji su, s partnerima iz Azijsko-pacifičkog regiona (Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Republikom Korejom), Švedskom, Finskom i Evropskom unijom, razgovarali o Kini.

“Zaključeno je da ekonomska moć Kine pruža mogućnosti za saradnju, ali da se mora uzeti u obzir njena rastuća politička i vojna moć. Vučinić je podržao stav da NATO mora aktivno pratiti sve eventualne implikacije globalnog uticaja Kine, uključujući potencijal za saradnju, kao i moguće izazove”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tokom sastanka, saveznice su raspravljale i o situaciji u području Crnog mora s partnerskim državama Ukrajinom i Gruzijom. Kao promoter politike otvorenih vrata NATO-a i država koja je upravo 2. decembra 2015. godine dobila poziv za članstvo u Alijansi, Vučinić je istakao da Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i Gruzije i naglasio da će nastaviti da pruža podršku njihovim evroatlantskim aspiracijama.

Send this to a friend