Politika

Vučinić: Od države zavisi hoćemo li biti zemlja slobodnih ljudi

Vučinić

Da bi Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome statusu vjerskih zajednica proizveo pravne posljedice, nužna je pretpostavka postojanja usnopljene političke volje najviših državnih adresa, uključujući i vrhove tužilaštva, pravosuđa i Uprave za nekretnine, da se nezakonito stečena crkvena imovina ponovo uzakoni na zakonitog vlasnika, rekao je za Pobjedu potpredsednk Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

Komentarišući pozitivan stav Venecijanske komisije o ovom aktu, kazao je da, između ostalog, država raspolaže svim instrumentima za brzo i efikasno rješavanje ovoga pitanja.

“Upravo zbog efikasnosti i konzistentnosti, Venecijanska komisija je i preporučila da se svi takvi predmeti dodijele specijalizovanom sudu, da se građanski ne bi opterećivali tim slučajevima. U svakome slučaju, ovim mišljenjem ona je svoje završila, sad su na redu najviše državne adrese, od kojih zavisi da li ćemo biti kolonija pod upravom popova Beogradske patrijaršije ili zemlja slobodnih ljudi”,  rekao je on.

<<<Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore, registracija vjerskih zajednica nije obavezna<<<

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome statusu vjerskih zajednica, članom 62 (kojim propisuje da vjerski objekti i zemljište koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina), kako kaže Vučinić, temelji pravni osnov za povraćaj nezakonito upisane crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju zakonitome vlasniku crnogorskoj državi.

“Mišljenje Venecijanske komisije o tome članu je pozitivno; državi daje za pravo da zaštiti crkvenu imovinu kao kulturnu baštinu i propiše uslove za njeno korišćenje, s tim da promjena vlasništva ne podrazumijeva i automatsku promjenu korisnika. Razumljivo, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se utvrde uslovi i uspostavi red u pravu korišćenja pravoslavnih crkvenih objekata. A potom slijedi da se u primjerenom roku rješava crnogorsko crkveno pitanje. U konačnici, to podrazumijeva Crnogorsku kao domicilnu crkvu sa svim duhovnim i materijalnim konsenkvencama koje iz toga proizilaze”,  kategoričan je Vučinić.

Venecijanska komisija je u mišljenju navela da nije njen zadatak da ocjenjuje istorijske činjenice, niti da utvrdi da li je i koja od spornih nepokretnosti pogrešno/zloupotrebom registrovana 1990-ih godina u katastru na ime date vjerske zajednice i za koju nepokretnost se može reći prema crnogorskim propisima da zapravo pripada državi, već je to dužnost crnogorskog zakonodavca, odnosno crnogorske administracije i sudova.

Nije na Venecijanskoj komisiji ni da formuliše i primijeni pravila dokazivanja u vezi sa ovim pitanjem naveli su oni u dokumentu. Prema Prijedlogu zakona, članu 62, vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Drugi stav ove odredbe navodi da ,,vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koj e ne postoj e dokazi o pravu svojine, državna su svojina”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ne zavrsi od Drzave CG…zavrsi od Vlasti koji vode Drzavu…Vlast ima dil s okupatorima spc u CG odavno…Ova Vlast nece mrdnut (zele mir..boje se okupatora..Ko koristi pamet..sve mu je jasno)…Ja nijesam uša u okupirane Svetinje CRNOGORSKE..nikad..Nikad i neću uć. Zaboravio sam kako izgleda..CPC..Liberali..SPD.. To je uništeno..Sve što je bilo CRNOGORSKO..je devastirano…Tragedija jedne nacije

KnjazMilos
Gost
KnjazMilos

Drzava nam obezbedjuje punu slobodu nego nam neprijatelji ne dozvoljavaju da idemo naprijed

Sicuritatea
Gost
Sicuritatea

Stevo,dje su predmeti iz muzeja? To je tvoj patriotizam?

HanaPG
Gost
HanaPG

Obnova crkve je neophodna to svi znaju,gradjani to zele i to je ono sto je i najbitnije

Djurdjica
Gost
Djurdjica

Crna Gora hoce samo ono sto je njeno tako da ne znam sta je tu vise sporno

Turske 4 nahij
Gost
Turske 4 nahij

A sta je to njeno?Drzava ti je stara od 1878 a dobar dio od 1913.

Mona99
Gost
Mona99

Svestena lica ne bi trebala da se mijesaju u politiku ali to ocigledno kod nas nema nikakve veze.Svi treba da rade sta je njihov posao a ovo mijesanje prevazilazi svaku mjeru.

Planinka
Gost
Planinka

Narod mora dobiti ono sto im pripada i sto je njihovo i uvodjenje zakona je neophodno

marta
Gost
marta

Zakon pod hitno treba da se uvede i to je jedino sto je u ovom trenutku vazno!

Sadjavac
Gost
Sadjavac

Ja sam obodan covjek, ja sam ateista, nijesam clan partije, ne zivim od politike, nemam svoje miljenike medju politicarima, bez fetisa sam i prema naciji i prema drzavi, smatram da je drzava dobra ako je meni dobro, ne postoji narod zbog drzave nego drzava zbog naroda, drugim rijecima zabolje me ona stvar za teme koje potencira ovaj tip !!!

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Ti si slobidan covijek i trebao bi otici odavno slobodno!

StevanPG
Gost
StevanPG

Zakon ce ispraviti istorijsku nepravdu koja je nanesena CPC i Crnoj Gori.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Znamo da su CG prisajedinili Srbiji 1918. i da je 2 godinr nakon toga ukinuta autokefalnost CPC i da je onda SPC nasilno prepisala sa drzavne imovine na sebe imovinu i onda mi se nadju ove “pameti” koje sponuju javnost da CG otima nesto Srbiji! A zapravo je obrnuto!

Cipsy
Gost
Cipsy

Cijela SPC su svestenici koji se bave politikom i nista drugo! A treba po zakonu da se crkva ne mijesa u politiku ali ocito oni dobro profitiraju od politike koju vode.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Realno sa parama koje je SPC uzimala od crnogorskih vjerskij objekata finansirali su Srbiju i Republiju Srpsku.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je Kove, izgradila je Crna Gora Srbiju, Republiku Srpsku, Kosovo i dio Makedonije!

Stefo12
Gost
Stefo12

Spc od imovine ima samo dzipove

Sigurica
Gost
Sigurica

Stevo, oslobodi se samoga sebe,pokaj se, izroni iz zablude, … krsti se u MCP i bićeš slobodan.

Serdar
Gost
Serdar

Stevo bi da malo profitira i stavi koji penez u svo takulin.

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

Biću ja blagajnik u Ostrog.

ines23
Gost
ines23

Drzava je uvijek tu da zastiti svoje tekovine i vjerske objekte i naravno da ce stati CG uz svoju imovinu.

Vitinka
Gost
Vitinka

Cim se pokrenulo pitanje rjesavanja crkve drzava je tu da zastiti svoje sto je ovim zakonom i pokazano.

oliver14
Gost
oliver14

SPC nije samo crkvena organizacija, vec je nesumnjivo ideoloski i politicki instrument, koji je nastavio da i posle rusenja Milosevicevog rezima u Srbiji da zagovara velikodrzavne ideje srpskog nacionalizma sto mozemo vidjeti i dan danas i na ovom primjeru mijesanja u crnogorsko zakonodavstvo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Tradicija stara 8 vjekova…..

Joko
Gost
Joko

Kako to 8 vjekova kad ste u CG došli 1920?!?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Koji crni 1920….moji su gradili cetinjski manastir jado…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, ovaj pop što ne zna ni ko je ni što je, najsmješniji je na portalu. Tvoji su možda gradili Žiču. Kako ste se uzvrćeli Vidite da se bliži prekomanda. Ostaviće Risto ponekoga, ali velika većina od vas 1400, će morat da traži neki pošteni posao. Sad je borba za pedesetak radnih mjesta koje ćete zadržati.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Stara smetaju ti popovi i religije, a zalazes se za neku nvo “cpc”. Ja razumijem tvoju potrebu da imas naciju i da osjecas ‘poseban’ i dio necega. Ali dragi moj vi nemate naciju to necete ni dobit ni sa cpc niti da pretvarate sve nase drevne manastire u muzeje ka sto zelite.

Joko
Gost
Joko

Koji tvoji? Iz Ćićevca…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kako to Crna Gora kad je postala 2006.?

Kosta
Gost
Kosta

Pa drzava Crna Gora je cekala misljenje VK i sad kad su culi da imaju pozitivno misljenje onda ostaje na njima da rijese to pravno kroz institucije u CG i usvoje zakon.

goran1978
Gost
goran1978

Venecijanska komisija je dala misljenje da je zakon koji CG treba da donese u skladu sa svim i dala je zeleno svijetlo, tako da cemo i mi imati uskoro rijeseno to pitanje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gorane, tvoja interpretacija izvještaja VK nije tačna.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovaj ateista, lopov, neradnik, je predstavnik neke vjerske zajednice?

Ibro
Gost
Ibro

“Vjerske zajednice”?????

Pisar
Gost
Pisar

NVO CPC sa tendom (puni naziv) je cirkuska trupa koja nastupa širom Crne Gore, uloge su malo čudne, likovi još čudniji…

Ibro
Gost
Ibro

Koje “vjerske zajednice”????

Djoko
Gost
Djoko

To su sve osobine koje krase popove spc-a,malo si se pogubio.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Svetosavska sekta…

Joko
Gost
Joko

Pope, vidiš li da se svetodavska sekta u CG raspada. Nego, ti lijepo put pod noge pa u rodni Ćićevac…

joko
Gost
joko

Znači dok država ne odluči narod nije slobodan.Bar da se kaže

Ferid
Gost
Ferid

Tri riječi za Steva: Malo vas je.

Danko
Gost
Danko

Vi ” Srbi ” nikad necete naucit!!! Nas je vazda bilo malo a uvjek pobjedjujemo! Vas je dosta a vazda gubite! Pa zbog toga ste i toliko iskompleksirani ! Da nijeste odavno bi ste posli za Srbiju!!!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Dvije riječi za svetosavsku sektu: Vakat je!!!

Ferid
Gost
Ferid

Srbi su izmislili pojam Crnogorac još poodavno i prišili ga sebi. “Vi” morate osmisliti za sebe drugi naziv.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kanonskoj Svetosavskoj “sekti” pripadali Crnojevici i Petrovici

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kanonskoj Svetosavskoj “sekti” pripadali Crnojevici i Petrovici

Iskra95
Gost
Iskra95

Crnogorska crkva se spominje i u Ustavu knjazevine Crne Gore iz  1905.godine. Istorijske cinjenice se ne mogu tako lako zaobici, iako SPC pokusava da iz zanemari.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

ako budete gledali istorijske cinjenice, vi ste ga ugasili.

Djoko
Gost
Djoko

Jesi li slavio poraz Erdogana?Kako bi fino bilo da nijeste nikome komsije na Balkanu,nego da ste u postojbini Anadoliji

Danko
Gost
Danko

Pa e e! Znamo da je istorija na strani Srbije! Srpska istorija je na strani Srbije! A prava istorija?

Ferid
Gost
Ferid

Danko zna pravu istoriju.

Kinez
Gost
Kinez

Pocetkom 20.vijeka CG je nanesena istorijska nepravda ukidanjem Crnogorske autokefalne crkve. Vrijeme je da se uvede zakon o slobodi vjeroispovjesti i da se gradjanima vrati crkva koju su prije 100 godina izgubili.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kinez, kada je osnovana ta crkva?

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

Oprani, kada se SPC bespravnl uselila u crkve CPC? Otkad pistoji SPC u CG?

Njegoš
Gost
Njegoš

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Radivoje, kada je osnovana CPC?

Tanja
Gost
Tanja

16. In 2001, the Montenegrin Orthodox Church was officially registered as an NGO.

Tanja
Gost
Tanja

16. In 2001, the Montenegrin Orthodox Church was officially registered as an NGO.

Enesa
Gost
Enesa

Zbog svoje licne koristi SPC i Srbija zele da sprijece obnovu Crnogorske autokefalne crkve. Ocigledno im time propada plan sirenja srpskog nacionalizma.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Da bi se nesto OBNOVILO nuzno je da ima svoje postojanje.Pošto toga nikad nije ni bilo nema se sta obnavljati.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Orudj, tako zdravo bio ka što pravo zboriš.

Danko
Gost
Danko

To si trebao prije 100 god da pokusavas, sad kad postoje brze komunikacije sad ti je dzabe! Ali dobro tjesi se ti kako znas!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva

Toni
Gost
Toni

Bitno je da u svemu ovome nema nimalo licne koristi za Steva.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

SPC pokusava da stvori privid o ugrozenosti crkve i drugih vjerskih objekata, sto nema veze sa istinom. Crna Gora samo tezi obnovi CPC, koja je postojala i prije 100 godina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Svetlana, kada je osnovana CPC?

Eon
Gost
Eon

Oprem kad je anatemisana spc?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Eon, znaš li bar ti kada je osnovana CPC?

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada je osnovana CPC?

Njegoš
Gost
Njegoš

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Radivoje, kada je osnovana CPC?

Joko
Gost
Joko

Oprem, da je vječno nezavisno Kosovo!

Marelica
Gost
Marelica

SPC je nelegalno prisvojila mnoge crkvene objekte i zemljiste, upisujuci ih u katastar nepokretnosti bez ikakvog pravnog osnova. Crna Gora zeli samo ono sto joj pripada!

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

A ko je bio na vlasti kad je po tebi to SPC činjela?

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Zakon o slobodi vjeroispovjesti je korak naprijed za nasu drzavu, a obnova CPC posle 100 godina je nesto sto smeta Srbiji, jer ce njihov uticaj drasticno biti smanjen!

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

hahaha kome Miraš smeta sa svojih 45 vjernika?

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Ibro
Gost
Ibro

To sto mu ih ima evo se nesto busaju na ovom portalu😂😂😂😂

Vidoje
Gost
Vidoje

Eeeee, da nas drzava hoce osloboditi od tebe i tebi slicnih, na kojoj god da ste strani.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

ja dajem glavu da Stevu drzava daje platu i sve drugo samo da bi pricao sta prica.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Bokelj
Gost
Bokelj

Vama Albancima je to bio vjeciti san

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Obilića medalja najveće crnogorsko odlikovanje.

murko
Gost
murko

Komsija ima lepu kucu, pa sam otisao u policiju i promenio ime. Sada se isto zovemo. Podneo sam zahtev da mi se da kuca, a u medjuvremenu da se napravi plan kojim danima cu ja ziveti u njoj.

Peki
Gost
Peki

Stevo miroljubiva faca….dobrocudna,a djeeee vidji ga, ka krvnik,jos mu noz hvali,ahhhaaaaaaa,steva za igumana

Sava
Gost
Sava

E moj Peki tvoji krvnici igraju šah po Haškim kazamatima !

Vidoje
Gost
Vidoje

Da. A po CG se šetaju miroljubivi Sinđelići. A braći Hrvatima ih ne damo. Damo samo one koji su “90-ih slušali našeg dobrog gospodara Mila.

Micko
Gost
Micko

Meni se cini da si ti prijatelju previse slobodan a koliko znam crkva nije drzava niti popovi vrse vlast.

Rajan
Gost
Rajan

Cemu ADMINE blokada lajkovanja za pojedine komentare….

Rajan
Gost
Rajan

Nije mi jasno, zasto ovaj portal i dalje svaki dan pumpa informacije o crkvi… ovo je jedno ranjivo pitanje I sluzi samo ogromnim podjelama u korpusu Pravoslavnog naroda y Crnoj Gori….

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Najbolje bi bilo da se pokrene postupak za utvrđivanje da li je pravoslavlje krivoslavlje i kad je i zašto uhvatilo krivinu.

Vidoje
Gost
Vidoje

Aj ti polako odavde

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Polako Vido, nije u duhu pravoslavlja (ili krivoslavlja, kako god) da progoni braću. Ili možda jeste?

Rajan
Gost
Rajan

Onda se vrci…

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Okle su ovi Vucinici? Iz Bilece jel?

Ibro
Gost
Ibro

Iz Kobiljeg dola.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Rat popova je kao indijske serije.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovog pod hitno kod nas u Dobrotu, oni imaju iskustva sa ovakvvima.

razocaran
Gost
razocaran

Ovaj covjek nije pri svijesti.venecijanci masakrirali Vlafin predlog.Sud ne formira Crkve.Vjernici se na silu ne utjeruju u tor.Jednom rjeci PRESTANI VISE,NE GLUPAVI SE.

J.j.j
Gost
J.j.j

Udjite na geoportal i nadjite 1 jedinu parcelu ili objekat da se vodi na bg patrijarsiju. Nema ga. Gospodin Gebels pardon Vucinic laze svjesno i kao Gebels ponavlja neistinu 1000 puta u nadi da ce postati istina. E nece.

Eon
Gost
Eon

A zasto mi vjernici CPC ne mozemo uci u nase hramove koji su gradili nasi preci?

Janoš
Gost
Janoš

Pa vi nijeste vjernici i vi nemate hramove. Tomos ti treba sektašu, do tada ne možeš da uđeš ni turistički, idi u džamiju.

Eon
Gost
Eon

S obzirom na 500 godina razmjene genetskog materijala bice da je vama dzamija bliza.

Rajan
Gost
Rajan

Ko ti brani…. niko…. ali ne moze rascinjeni pop slyziti liturgije…. kapiras li to….

Predak
Gost
Predak

Zato što nisu vaši hramovi jer ih nisu gradili vaši preci nego naši preci! Vi takvi kakvi ste, pretke nemate. Pominjete se tek od 90-ih godina.

Eon
Gost
Eon

Sto se ne vratis u Trebinje?

Rajan
Gost
Rajan

Ja sam Crnogorac. .. moji su preci ginuli za ovu dzavu… I ti ces mi rec imam li ili nemam eeeee misu jedan…

Ibro
Gost
Ibro

Vjernici?😂😂😂😂

sokrat
Gost
sokrat

Slobodan je onaj ko je slobodan u mozgu.

Arg
Gost
Arg

Kad ces ti biti slobodan?

avdo bihorac
Gost
avdo bihorac

Slobodan je svaki čovjek ko misli svojom glavom,a ne tuđom.Kako vidim ovdje većina ne misli svojom glavom.

Rajan
Gost
Rajan

Vala ka ti I tvoji niko… u pravu si

Rajan
Gost
Rajan

Aj kod doktora

Rašo
Gost
Rašo

U koliko ne završe posao i oduzmu SPC svu imovinu koju je prisvoila 18-te, ništa nije urađeno. U koliko se karcinom ne ukloni čovjek kad tad umire bez obzira na ljekove i tretmane koje ima. Tako i sa državom u koliko ne uklonite neprijatelja iz unutrašnjosti države kad tad će je uništiti.

Bokelj
Gost
Bokelj

E tebi ni ljekovi ne mogu pomoci…..

Rašo
Gost
Rašo

Okle si ti bokelj šljega u Boku.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovima sto se jos vataju 1918 ni ljekovi ne mogu pomoci

Stara varoš
Gost
Stara varoš

U koliko sati piješ ljekove? Ukoliko si zaboravio da to učiniš, popij ih sad i vodi računa da ti se to više ne dešava.
Ukoliko nisi shvatio šta ti se želi reći, nema tebi pomoći.

Rajan
Gost
Rajan

Onda ti odje nebi ostalo ni 10 posto naroda

Send this to a friend