Politika

Vučinić: Od države zavisi hoćemo li biti zemlja slobodnih ljudi

Stevo Vučinić

Da bi Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome statusu vjerskih zajednica proizveo pravne posljedice, nužna je pretpostavka postojanja usnopljene političke volje najviših državnih adresa, uključujući i vrhove tužilaštva, pravosuđa i Uprave za nekretnine, da se nezakonito stečena crkvena imovina ponovo uzakoni na zakonitog vlasnika, rekao je za Pobjedu potpredsednk Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

Komentarišući pozitivan stav Venecijanske komisije o ovom aktu, kazao je da, između ostalog, država raspolaže svim instrumentima za brzo i efikasno rješavanje ovoga pitanja.

“Upravo zbog efikasnosti i konzistentnosti, Venecijanska komisija je i preporučila da se svi takvi predmeti dodijele specijalizovanom sudu, da se građanski ne bi opterećivali tim slučajevima. U svakome slučaju, ovim mišljenjem ona je svoje završila, sad su na redu najviše državne adrese, od kojih zavisi da li ćemo biti kolonija pod upravom popova Beogradske patrijaršije ili zemlja slobodnih ljudi”,  rekao je on.

<<<Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore, registracija vjerskih zajednica nije obavezna<<<

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnome statusu vjerskih zajednica, članom 62 (kojim propisuje da vjerski objekti i zemljište koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina), kako kaže Vučinić, temelji pravni osnov za povraćaj nezakonito upisane crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju zakonitome vlasniku crnogorskoj državi.

“Mišljenje Venecijanske komisije o tome članu je pozitivno; državi daje za pravo da zaštiti crkvenu imovinu kao kulturnu baštinu i propiše uslove za njeno korišćenje, s tim da promjena vlasništva ne podrazumijeva i automatsku promjenu korisnika. Razumljivo, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se utvrde uslovi i uspostavi red u pravu korišćenja pravoslavnih crkvenih objekata. A potom slijedi da se u primjerenom roku rješava crnogorsko crkveno pitanje. U konačnici, to podrazumijeva Crnogorsku kao domicilnu crkvu sa svim duhovnim i materijalnim konsenkvencama koje iz toga proizilaze”,  kategoričan je Vučinić.

Venecijanska komisija je u mišljenju navela da nije njen zadatak da ocjenjuje istorijske činjenice, niti da utvrdi da li je i koja od spornih nepokretnosti pogrešno/zloupotrebom registrovana 1990-ih godina u katastru na ime date vjerske zajednice i za koju nepokretnost se može reći prema crnogorskim propisima da zapravo pripada državi, već je to dužnost crnogorskog zakonodavca, odnosno crnogorske administracije i sudova.

Nije na Venecijanskoj komisiji ni da formuliše i primijeni pravila dokazivanja u vezi sa ovim pitanjem naveli su oni u dokumentu. Prema Prijedlogu zakona, članu 62, vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Drugi stav ove odredbe navodi da ,,vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koj e ne postoj e dokazi o pravu svojine, državna su svojina”.

121

avatar
1000
44
77
0
 
108
DukljaninCrnogorciSuSrbiJokoTanjaTanja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ne zavrsi od Drzave CG…zavrsi od Vlasti koji vode Drzavu…Vlast ima dil s okupatorima spc u CG odavno…Ova Vlast nece mrdnut (zele mir..boje se okupatora..Ko koristi pamet..sve mu je jasno)…Ja nijesam uša u okupirane Svetinje CRNOGORSKE..nikad..Nikad i neću uć. Zaboravio sam kako izgleda..CPC..Liberali..SPD.. To je uništeno..Sve što je bilo CRNOGORSKO..je devastirano…Tragedija jedne nacije

KnjazMilos
Gost
KnjazMilos

Drzava nam obezbedjuje punu slobodu nego nam neprijatelji ne dozvoljavaju da idemo naprijed

Sicuritatea
Gost
Sicuritatea

Stevo,dje su predmeti iz muzeja? To je tvoj patriotizam?

HanaPG
Gost
HanaPG

Obnova crkve je neophodna to svi znaju,gradjani to zele i to je ono sto je i najbitnije

Djurdjica
Gost
Djurdjica

Crna Gora hoce samo ono sto je njeno tako da ne znam sta je tu vise sporno

Turske 4 nahij
Gost
Turske 4 nahij

A sta je to njeno?Drzava ti je stara od 1878 a dobar dio od 1913.

Mona99
Gost
Mona99

Svestena lica ne bi trebala da se mijesaju u politiku ali to ocigledno kod nas nema nikakve veze.Svi treba da rade sta je njihov posao a ovo mijesanje prevazilazi svaku mjeru.

Planinka
Gost
Planinka

Narod mora dobiti ono sto im pripada i sto je njihovo i uvodjenje zakona je neophodno

marta
Gost
marta

Zakon pod hitno treba da se uvede i to je jedino sto je u ovom trenutku vazno!

Sadjavac
Gost
Sadjavac

Ja sam obodan covjek, ja sam ateista, nijesam clan partije, ne zivim od politike, nemam svoje miljenike medju politicarima, bez fetisa sam i prema naciji i prema drzavi, smatram da je drzava dobra ako je meni dobro, ne postoji narod zbog drzave nego drzava zbog naroda, drugim rijecima zabolje me ona stvar za teme koje potencira ovaj tip !!!

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Ti si slobidan covijek i trebao bi otici odavno slobodno!

StevanPG
Gost
StevanPG

Zakon ce ispraviti istorijsku nepravdu koja je nanesena CPC i Crnoj Gori.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Znamo da su CG prisajedinili Srbiji 1918. i da je 2 godinr nakon toga ukinuta autokefalnost CPC i da je onda SPC nasilno prepisala sa drzavne imovine na sebe imovinu i onda mi se nadju ove “pameti” koje sponuju javnost da CG otima nesto Srbiji! A zapravo je obrnuto!

Cipsy
Gost
Cipsy

Cijela SPC su svestenici koji se bave politikom i nista drugo! A treba po zakonu da se crkva ne mijesa u politiku ali ocito oni dobro profitiraju od politike koju vode.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Realno sa parama koje je SPC uzimala od crnogorskih vjerskij objekata finansirali su Srbiju i Republiju Srpsku.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je Kove, izgradila je Crna Gora Srbiju, Republiku Srpsku, Kosovo i dio Makedonije!

Stefo12
Gost
Stefo12

Spc od imovine ima samo dzipove

Send this to a friend