Politika

Vučinić: Srpska crkva vrećama iznosi milione eura iz Ostroga, ulaže ih u Srbiju i Republiku Srpsku

Stevo Vučinić

Najava preraspodjele crkvene imovine i obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve izazvala je revolt Mitropolije crnogorske – primorske, ali i zvaničnog Beograda, koji prijete da neće dozvoliti da država ostvari svoj naum.

<<<Vlada Crne Gore odgovorila Vučiću: Ne kreiramo zakonodavne aktivnosti Srbije pa neće ni Srbija naše<<<

<<<Vučić: Molim Crnu Goru da ne ugrozi imovinu SPC<<<

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, za CdM kaže da za njihovu nervozu ima više razloga.

“Srpska crkva je u neredovnim prilikama, počev od 1996. zaključno sa 2006. godinom, u vrijeme beogradske vojno-policijske okupacije Crne Gore, zloupotrebom sile, nezakonito, bez pravnoga osnova, najobičnijim upisom u katastar nepokretnosti, na sebe upisala 12 od ukupno 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava, koje su do tada bile u državnome vlasništvu”, jasan je Vučinić.

Dodaje da sada pokušavaju na svaki način da sačuvaju tu moćnu crkvenu infrastrukturu, koja je ne samo izvor kolosalnih prihoda, nego i temeljna infrastruktura za protivustavnu djelatnosti s ciljem rušenje ustavnog poretka i ponovne aneksije Crne Gore Srbiji.

<<<Vučić nakon Vladinog odgovora pokrenuo medijsku hajku protiv Crne Gore<<<

“Inače, njeni klirici javno izjavljuju da je nezavisnost Crne Gore privremeno rješenje”, tvrdi on.

Vučinić napominje kako samo manastir Ostrog, najveće pravoslavno svetilište u ovom dijelu Balkana, godišnje donosi prihode koji se mjere desetinama milona eura koji se vrećama iznose iz zemlje i investiraju u republiku Srpsku i Srbiju.

“Tim sredstvima se finasira i protivistavna djelatnost Srpske crkve u Crnoj Gori. Novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti tome će se stati na kraj. Njegovim članom 62 propisano je da se sva imovina vjerskih zajednica i crkava koja je do 1918. godine izgrađene ili stečena iz državnih i narodnih sredstava upisuje na crnogorsku državu. Dakle, sva odnedavno nezakonito upisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo će se naći u državnome vlasništvu”, smatra on.

Stoga je, smatra Vučinić, taj član, i samo taj član, izazvao nervozu u beogradskim klerikalnim, političkim i naučnim krugovima.

“Jer će na temelju toga Zakona Srpska crkva izgubiti ekskluzivni status a Crnogorska će dobiti domicilni, sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama koje iz toga proishode. I to je razlog bijesa velikosrpskih centara moći koji se ovih dana izliva na javnu scenu. Na sreću, država suvereno vlada svim instrumentima sile, a i nalazimo se pod visokom zaštitom Zapadnih sila i NATO-a, pa se ne treba bojati da može biti ugrožen ustavni poredak”, zajlučuje Vučinić.

Da podsjetimo, Srbija ja žestoko zamjerila Crnoj Gori što je najavila usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Cijelu kampanju pokrenuo je tamošnji državni vrh. Sve to je aminovao poglavar SPC, patrijarh Irinej.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Osa
Gost
Osa

IPAK SU U PITANJU PARE !!! JEDINO OD CRKVE ĐUKANOVIĆI NIJESU UZELI KOJI MILION !!!

Goran
Gost
Goran

Al se zato srbija namastila ostroškog novca

vyko
Gost
vyko

Miras veli nikad Crnogorci slavu niesu slavili to je uveo SV Sava ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Gorki
Gost
Gorki

Pa i nisu…srpska relihija i jeste svetosavlje…noko ne slavi slavu sem srbi…a kako su nam oteli sve i utisluli svoje običaje u naš napaćeni narod i naši su počeli slaviti…pogotovo oni koji su slavu počeli slaviti 1991god. A ima ih dosta…prepoznat ces ih po tome sto drcno vicu da su vazda slavu slavili aki j tajnosti

Biljur Ramadani
Gost
Biljur Ramadani

Ojdite kumim vas bogom jer i ja sam bio u CPC da vidite vjernika i broja bice vam sve jasno

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

E ojadio se Smirasom zajedno najbolje da nam odnesu Hercegovci SV Vasiliju za Mrkonjic okle je i dosa a stoce kod tebe anti Srbina? Bogomi nedaj boze da nas neko porobi ni Montenegrin nebi bio vise kolki ti je obraz

Đorđe
Gost
Đorđe

SVETOSAVLJE NIJE PRAVOSLAVLJE !!!

Parodija
Gost
Parodija

Sveti Sava proslavljen i postovan kao svetac i u Grckoj, Rusiji, Rumuniji a nije Pravoslavac?

Dejan
Gost
Dejan

Vasilije je Hercegovac. Ovim je sve receno.

Thanos
Gost
Thanos

Ali protjeran

Ljuma
Gost
Ljuma

Drz Srbine uzmi ovaj krstic,ponesi ga na poklon vucicu i kazi mu da je to cijena bilo kojeg krsta crnogorskog.

Toni
Gost
Toni

Sad se osjećaš vrlo pametno, iako parafraziraš onoga koji je insistirao na srpstvu i jugoslovenstvu.

Cika miki
Gost
Cika miki

Pravi vjernici uvjek ce doci podostrog bio on drzavni ili srpski SVETOG VASILIJU I NJEGOVE MOSTI POSJECUJU IMUSLIMANI MAKEDONCI ALBANCI znaci sve narodnosti iz okruzenja a price o vrecama ostavimo selakovicu i vulinu na celo sa vucicem to njih boli

Risto
Gost
Risto

MRZIM OVOG STEVA JER JE LJEPŠI OD MENE! MADA NIJE TEŠKO BITI LJEPŠI OD MENE.

Gojak
Gost
Gojak

Broj vjernika koji ce posjecivat Ostroski manastir i ostavljat priloge bice drasticno smanjen ako ga napusti svestenstvo spc, jer je to uglavnom u pitanju narod iz Srbije i Republike Srpske. Posledicno, to znaci da ce i broj vreca sa parama drasticno otanjati !

djuradj
Gost
djuradj

…ne dolaze oni zbog popova i srpstva…dolaze zbog relikvija i civota…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Narod Republike Srpske i Srbije ne bi islo u manastire kada znaju da upravljaju Anti-Srbi.

Gojak
Gost
Gojak

Mislim da si u zabludi !

Gojak
Gost
Gojak

Malo njih, malo ! Relikvija i civota po srpskim manastirima ima koliko oces. Sve je stvar marketinka. Ako spc bude marketinski djelovala da se ne ide, nece ni ici ! Znamo kako stoje stvari na ovmo svijetu !!!

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

Ahaaaaaa da Stevo ostavi prilog Miras i druzina,brate to ce uvenut ka okinuta grana.Ojdi Nedeljom ili bilo koji dan u CPC (novu) da vidis br vjernika i domoljuba

Nenad
Gost
Nenad

Ja sam crnogorac i nikad ne idem na proteste..al sjutra idem na sabor..

Cika miki
Gost
Cika miki

Nenade nisi postio 3 dana pike ne vazi

Rade007
Gost
Rade007

Mene najviše zabrinjava broj lajkova koje dobijaju izdajnički komentari.

BerAnac
Gost
BerAnac

Bra’o Sevo, obaras sve rekorde.

Desanka
Gost
Desanka

Ovaj je

Desanka
Gost
Desanka

Desanka

Send this to a friend