Politika

Vučurović: Protjerivanje sveštenika SPC je očajnički potez šovinista

Najavljeno protjerivanje sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve je samo nastavak brutalnog progona kome je izložena naša Crkva i tradicionalna Crna Gora. Nije prvi put da režim udara na Crkvu koja je stvorila, duhovno i nacionalno utemeljila Crnu Goru, tvrdi poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Naime, kako je objavila MCP, u drugoj polovini ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije produžilo privremeni boravak za nešto preko sedamdeset sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske nakon redovnog godišnjeg sabranja.

<<<Više od 70 sveštenika bez dozvole boravka u Crnoj Gori<<<

Vučurović kaže da najnoviji udar na SPC treba posmatrati u kontekstu poslednjih histeričnih i šovinističkih ispada aktuelnog režima, koji pokušava da od Crne Gore napravi ono što ona nikada nije bila.

“Na tom ,,putu” ideolozi vlasti namjeravaju da lažiraju ili prebrišu i istoriju i tradiciju ove zemlje, pa zato imamo konstantni progon onih koji su odlučni u tome da spriječe dalje ponižavanje naših predaka i istorijske Crne Gore. Režimski projekti ,,oslanjaju” se na neistine i falsifikate, što je naročito evidentno poslednjih mjeseci, a u šta smo se uvjerili i juče u Nikšiću, a sve to je samo nova etapa antisrpske, anticrnogorske, antipravoslavne i antihrišćanske kampanje. Zato je pokušaj protjerivanja sveštenih lica klasična provokacija usmjerena protiv  svakog pravoslavnog vjernika u Crnoj Gori”, smatra on.

Prema njegovim riječima. ovaj potez, takođe, dolazi i u jeku harange koja se vodi i protiv Demokratskog fronta i njegovih lidera,  koji se progone i hapse i zbog toga što su stali u odbranu svojih predaka i istorijske Crne Gore.

“Jasno nam je, takođe, da su ovakve akcije režima ustvari potezi očajnika, jer je vlast svjesna da diskriminacija, nasilna asimilacija i progon crkve, srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika nijesu bilo koga uplašili, nijesu dali rezultat, nego postigli potpuno suprotan efekat. Svi koji drže do svojih predaka i do tradicionalne Crne Gore, svi koji ne pristaju na laži i falsifikate, biće uz one koji štite temelje i prave vrijednosti Crne Gore”, zaključio je poslanik DF-a.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da se zna 2
Gost
Da se zna 2

Sovinizam je politicka platforma DF. Svi koji krse zakon treba da odgovaraju za to. Svi koji ne postuju drzavu u kojoj zive, svi koji aktivno rade na asimilaciji njenog stanovnistva, negiraju njihovo pravo na kulturu, jezik I identitet treba da budu deportovani.

Rasrbica
Gost
Rasrbica

Ne šovinista nego nacista, iako ni Hitler nije spriječavao crkvu da radi kako misli da treba.

Radosav72
Gost
Radosav72

“Kako misli da treba”? Crkva ima Bozje zapovijedi! Ako radi kako misli da treba (kao u ovom slucaju Risto) i u sukobu je sa Bozjim zapovjedima… Da li je to vise crkva? Mislim, da li je to crkva u onom smislu kakva bi crkva trebala da bude?

doktor
Gost
doktor

To nije protjerivanje, stručni izraz za to je deratizacija.

Radosav72
Gost
Radosav72

Haha,

jovan-ivan
Gost
jovan-ivan

Bagru vanka granice…

Marko K.
Gost
Marko K.

@Stara Podgorica

OK jos cekam na odgovor da li smo svi mi koji smo vjernici SPC okupatori a ima nas oko 400.000 u CG.

Joko
Gost
Joko

Hahahahahaa…. ne no milion.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Marko, odgovorih ti. Ti nijesi okupator ali podržavaš okupatora. Prvo pojavljivanje Srpske crkve u Crnoj Gori je 1918-e. I naravno nema vas 400 hiljada. Vjernici su jedno a oni koji iz političkih razloga podržavaju Amfilohija, koji se bavi politikom i biznisom, su nešto drugo.

Oluja
Gost
Oluja

No što ste, no okupatori. I ima vas tri puta manje, a biće vas još manje…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ima vas vjenika okuptorske sekte spc oko 7.000.000.meleona….

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Marko, pogresna tu je percepcija. Sad da li je namjerno ili iz neznanja, necemo u to ulaziti. Ako ja ulazim u pravoslavne hramove u CG, ne znaci da sam pristalica SPC i Amfilohija. Ja ulazim u hramove koji su na tlu crnogorskome i ja sam pravoslavac. Ti hramovi niti su Amfilohijevi niti bilo kojeg drugo pojedinca.

Marko K.
Gost
Marko K.

@Radosav72

Nije to Ristova crkva nego je crkva vjernoga naroda cije je trajanje 800 godina. Vladika Amfilohije ce proci a SPC je vjecna i u CG ima oko 400.000 vjernika. I sto je najbolje nase crkve su pune djece.
A ko su popovi u katolickim crkvama i dzamijama?

Joko
Gost
Joko

E, Marko blago tebi kad vodiš đecu u crkvu kod Pahomija i Kačavende.

Pahomije
Gost
Pahomije

Joko gledaj svoja posla!

Joko
Gost
Joko

Oću čika Pahomije, samo mi se ne primiči…iš, iš…pi,pi,pi…daleko bilo!

Milan
Gost
Milan

Svaki sveštenik je bilo koje crkve je ipak samo sveštenik i podleže zakonima države u kojoj boravi. Tako je u svakoj državi pa i u CG. Ako žele da rade trebe da prođu zakonsku proceduru strane države. Sveštenici koji žele da rade u CG moraju ispoštovati naše zakone, jednako kao i strani sveštenici koji žele da rade u Srbiji. Kome… Više »

doktor
Gost
doktor

Milane, e da su samo sveštenici no su i šverceri, dileri, huškači i seksualni manijaci.

Radosav72
Gost
Radosav72

Eto vam dokaz da u Ristovoj crkvi radi veliki broj stranaca, tacnije izmedju 70 i 80%. I treba svima otkazati gostoprimstvo u CG. A medju tim popovima strancima je veliki procenat onih koji su ucestvovali u nesrecnim ratovima u eks YU i veze sa vjerom nemaju nego su uhlebljenje nasli u crkvi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Njihova retorika je odavno poznata,oni su ti koji idu po savjete u Srbiju i Rusiju i onda se vracaju u Crnu Goru da prenesu zelje njihovih mentora!Gospodo izdajnici,nema ova drzava nista protiv onih koji se izjasnjavaju kao Srbi iz Crne Gore,ali ima protiv onih koji zele da zatru sve crnogorsko i da nas ne bude vise! NE DAMO TE CRNA… Više »

Marko K.
Gost
Marko K.

Zorane kako to mislis da je SPC okupatorska crkva? Pa sto onda mislis o nama, vjernicima te iste crkve? Znasli li ti da su nedjeljum nase crkve pune vjernoga naroda. Dodji nedjeljom na Liturgiju i poslusaj besjedu svestenika pa onda kazi svoje misljenje. Ako je SPC okupatorska crkva, tom logikom i mi vjernici smo okupatori. U crkvama gdje besjedi Miras… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Marko K. O vama ne mislimo nište. Godine 1922 ukinuta je Crnogorska Autokefalna Pravoslavna Crkva(pročitaj Tomos Srpske crkve), u Crnoj Gori se prvi put pojavila Srpska crkva (pokušaj da nađeš pominjanje srpske crkve u CG prije 1918-e). Pa nam reci, kako misliš da SPC nije okupatorska?

Mickele
Gost
Mickele

Prema ljudima koji negaraju postojanje svega crnogorskog – samo brutalno!

Deki
Gost
Deki

Dobro je da se ovo desilo. Sad mi srbi imamo alibi da kad budemo ušli za koju godine u CG proćeramo montenegreene u Argentinu.

Terra nova
Gost
Terra nova

E da ste mogli odavno bi to napravili. A tek sad toga filma necete gledat vise. No Deki spremi traktor, ocisti filtere na vrijeme da ti ne stane u nezgodnom trenutku.

doktor
Gost
doktor

Deki, neće vas biti ni u Nišu.

Musa
Gost
Musa

Ti si najveci ocajnik.

Zoran
Gost
Zoran

Spc je okupatorska crkva u crnoj gori.

Ozezi
Gost
Ozezi

Vucurovicu,samo nam objasni kako je recimo neki pop iz Valjeva stvorio Crnu Goru?Sprdas li se ti s nama?Nek idu polako tamo dje pripadaju.

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

a ti ces da odredjujes ko gdje pripada? Vrati onda prvo Mirasa u Bosnu, okle je. I onog Roma sto je “pop” NVO CPC sto ste ga uvezli iz Banata. Pa vrati pola hodza koji su nisu iz CG sa sve fratrima koji su 70% iz Hrvatske i Albanije i Kosova.

Ozezi
Gost
Ozezi

Miras je iz Njegovudje,a ti vivaxu nijesi dobro programiran,stalno te treba resetovat.

Sales
Gost
Sales

Pocerati vlaske popove-cetnike, ali bojem se da drzava.za to nema snage

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

Kako je u Rozaje, sales? Ima li snijega?

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Mislis da sad 1918,ISPRALATI MOZAK SPC

Nišićanin
Gost
Nišićanin

Vučuroviću sramota me što si mi sugrađanin.SPC uCrnoj Gori ima1200 sveštenih lica,Bugarska koja 20 puta ima više vjernika od SPC negdje toliko.Zapita li se ko zašto,ko su ta sveštena lica sakrivena ispod mantija.

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

Ti imas pojma o Crkvi, taman koliko si pismen.

Musa
Gost
Musa

UDBA.

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

Vec dvadeset godina zivim u Alziru udata sam za Arapina (muslimana) on mene voli cijeni postuje rodila sam mu dva divna sina ovom prilikom porucujem svim zenama u Crnoj Gori da to isto urade

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

hahaha ljepse reklame za ISIL ne vidjeoh.

Stribor
Gost
Stribor

Kome da se jave djevojke crnogorke?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Bravo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovoga proćerati u Hercegovinu, zemlju porijekla! Pa makar popovi ostali! Rijetko antipatičan lik i mrzitelj Crne Gore..

Stribor
Gost
Stribor

Kad vec toliko volis da procerujes ajde junacino identifikuj se.Lako ti se budalesati ovako.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Što, bolan, da nećeš da se biješ? Nemoj se srditi, majku mu staru! Udahni diuboko, pomoli se Ristu, izbroj do sto hiljada, proći će te to… Ristogorac!

Muhadz
Gost
Muhadz

Bravo Crnogorka

tetka Nada
Gost
tetka Nada

Za nebeski narod i njihove popove ne važe zemaljski zakoni, posebno zakoni Crne Gore. Oni su sa popovima iznad zakona, bar tako misle. Treba ih konačno spustiti na zemlju primjenjujući zakon. Zato neki moraju otići iz Crne Gore, neki u zatvor. Jovanu treba spustiti prst da ga prođe drčnost i oboljelost od značaja.

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

Očajnici ste svi vi koji ne volite zemlju svoju!

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

Kako je u Alzir crmogorko?

Hurasma
Gost
Hurasma

Sve tacno, vlast se pogubila. Hoce da budu komunisti, komite, zelenasi, sprdnja.

Smity
Gost
Smity

Podrške za DF!

Libero
Gost
Libero

Ako ti i srpska crkva prestavljate tradicionalnu crnu goru nebilo je no ti i srpska crkva ne mozete videt crnu goru ni na mapi

Catarino
Gost
Catarino

Putuj igumane. ….

ooo
Gost
ooo

“Na tom ,,putu” ideolozi vlasti namjeravaju da lažiraju ili prebrišu i istoriju i tradiciju ove zemlje.

Pa valjda o istoriji i tradiciji ove zemlje treba da se pitaju državljani Crne Gore a ne stranci? Zbog čega uvozite strance kao monahe? Nema vjerujućih mladih ljudi u Crnoj Gori?

cojstvo
Gost
cojstvo

Neki narodi i drzave u jednom momentu svoga postojanja uvidjaju da vezivanjem buducnosti za proslost guraju sebe i svoju drzavu u propast i redefinisu svoja razmisljanja o tim pitanjima zarad dobrobiti drzave i naroda.Crna Gora je na tom putu i svi oni koji se pozivaju na “casnu”proslost su kocnicari bolje buducnosti.Svi oni koji su za jaku i razvijenu Crnu Goru… Više »

Rodoljub
Gost
Rodoljub

U CG su popovi iz Srbije došli poslije1918 god.prije toga svako CG selo imalo.je svog popa,učitelja i kmeta.Nije tačno de je Spc stvorila i održala CG.Što su radili Balšici,Voislavljevići i Cr nojevići?Nije tačno da je Nemanja rođen Podgoricu!Tačno je da je rođen u selu kod Kraljeva i kršten,postoje pimeni dokazi.Nemanjići su došli u CG kao osvajači.Crkve u Cg su drukče… Više »

Send this to a friend