Politika

Vujanović: Crna Gora je djelovanjem u globalnim organizacijama pokazala odgovornost

Svojim djelovanjem u globalnim organizacijama Crna Gora je pokazala odgovornost članstva i pouzdanost partnerstva uz punu privrženost globalnim ciljevima i vrijednostima, kazao je raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na sastanku u Atini.

Sastanak je bio posvećen klimatskim promjenama i njihovom uticaju na kulturno nasljeđe na mediteranu.

“Izazovi i mogućnosti naredne decenije biće isti kao i prethodnih decenija. Sigurno će postojati izazovi i obveze očuvanja globalizma protiv anti-globalizam koji nikada nije bio bezazlen. Iskustvo je pokazalo da će ti izazovi i opasnosti i dalje postojati što dodatno i snažno mobilizira sve države da potvrdjuju vrijednost globalizma”, naveo je Vujanović.

Kako je kazao, glavna misija UN-a je očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti, ali i promocije i zaštite ljudskih prava, jačanje socijalnog i ekonomskog razvoja, zaštita okoline i pružanje humanitarne pomoći u prirodnim katastrofama.

“Otkako je UN dominirao globalizmom, njegova misija je ispunjena. Međutim, misija je bila ugrožena kad su dominirali interesi pojedinih država, posebno najbogatijih i najmoćnijih. Ako se uzme u obzir uspjeh UN-a u projektima tokom posljednjih decenija poput Milenijumskih ciljeva, Agende UN-a za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, tada se mora ustvrditi da globalizacija i misija UN-a nemaju alternativu”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, najava da se odustaju od globalnih dostignuća UN-a, poput klimatskih sporazuma, primjer je anti-globalizacije.

“Vrlo je opasan primjer jer ugrožava jednu od najvažnijih globalnih potreba – zaštitu zdravlja ljudi. Stoga je dužnost svih čelnika koji imaju veći ili manji uticaj civilnih organizacija koje djeluju na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, kao i medijske zajednice, da promovišu i štite globalizam. Naravno, protekla decenija imala je uspješne nacionalne i regionalne politike koje su bile ispunjene univerzalnom vrijednošću, humanošću i solidarnošću.Njihove države trebaju biti ponosne i vrednovane kao primjer koji treba slijediti. Promocija i zaštita globalizma ne znači da UN ne treba reformirati. Naprotiv. Reforma UN-a mora biti što prije kako bi se osigurali snažnije i uticajnije UN”, dodao je Vujanović.

Send this to a friend