Politika

Vujanović: Dug rok proširenja EU demotiviše kandidate za članstvo

Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan predviđa se mogućnost članstva država regiona u EU do 2025. godine, a dug rok proširenja apsolutno demotiviše kandidate i zato se nadam da će Unija tretirati Crnu Goru kroz njena integraciona dostignuća, te odlučiti da je primi u članstvo prije projektovanih dugih sedam godina, kazao je bivši predsjednik, Filip Vujanović, na otvaranju Krans Montanskog foruma u Ženevi.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je kazao da je saglasan sa tim da je nepredvidivost postala nova komponenta odnosa između država, naglasivši da je predvidivost u odnosima država vrijednost, dok je nepredvidivost nedostatak.

Vujanović je ukazao da se u Strategiji EU za Zapadni Balkan, iz februara ove godine, daju uslovi proširenja EU na Zapadni Balkan i predviđa se mogućnost članstva država Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine, te konstatuje da Unija mora da bude jača i čvršća prije nego što bude veća.

“Ova važna konstatacija ima dvije nepredvidivosti. Prvo, kada će EU biti čvršća i jača i, drugo, kada će se proširivati i biti veća. Obje dileme imaju slabosti koje se suprostavljaju temeljnim principima svake unije država. Naprije, sukobljava se sa principom da unija država treba da se proširuje da bi povećavala svoju vrijednost i uticaj. Ako je unija veća onda je i snagom svoje veličine i uticajnija i konkutentnija. EU je nastala u procesu saradnje i integracija koji je pokrenulo šest država sa jasnom ambicijom proširenja”, rekao je bivši predsjednik Crne Gore.

Zato je, dodao je, izlazak Velike Britanije kroz Bregzit i odlazak važne članice u suprotnosti sa ambicijom proširenja.

“Sedmogodišnje usporavanje i odlaganje proširenja unije u smislu navedene strategije je, takođe, po mom mišljenju, u suprotnosti sa temeljnim principom osnivanja i djelovanja unije”, istakao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, postavlja se i pitanje da li za jaču i čvršću EU treba punih sedam godina, koliko navedena strategija proširenja predviđa.

“Nesumnjivo je da Evropska unija ima otvorenih pitanja i izazova. Ona nijesu ni nova, ni nerješiva. Ali to je pitanje reforme i odgovornog odnosa prema njoj, a ne uslov proširenja. I na kraju, pitanje da li je ovako dug rok proširenja suštinski demotiviše kandidate za članstvo. Moj odgovor – apsolutno demotiviše”, kazao je on.

Bivši predsjednik Crne Gore je naglasio da je naša zemlja u mnogo čemu lider Zapadnog Balkana, sa nešto više od 600.000 hiljada stanovnika, izuzetnim ekonomskim, prirodnim i turističkim resursima, punom stabilnošću i razvojem, sjajnim odnosima sa susjedima i liderstvom u evropskim integracijama i još mnogo vrijednosti.

“Zato se nadam sa će EU tretirati Crnu Goru kroz njene vrijednosti i integraciona dostignuća i odlučiti da je primi u članstvo prije projektovanih dugih sedam godina. Zašto se to ne bi dogodilo kada Crna Gora dostigne standarde EU? To bi bilo korisno i za Crnu Goru i za EU, ali i za kandidate koji joj pristupaju”, poručio je Vujanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Vrcemo se unazad…F.Vujanovic potparol okuparorske sekte spc u cg

Joxim
Gost
Joxim

Ovaj kao da je 20 g.bio u anesteziji. Sad odjednom oživio,pa drži li banak drži. Malo malo pa ga evo kako mudroslovi po raznim forumima.

Send this to a friend